ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ - THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Τα Θρησκευτικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κρήτης

Τα ιερά κειμήλια των Τεσσάρων Μαρτύρων στην ενορία Επισκοπής Ρεθύμνης

Το 1824, όταν ανακοινώθηκε η εκτέλεση των αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων στο Ρέθυμνο, ο ιερέας Ευστάθιος Τσουράκης από το χωριό Μαρουλού Ρεθύμνης ήρθε στην πόλη και έγινε αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων. Μετά την εκτέλεση, κατάφερε να πάρει το ακόνι, δηλαδή τη μικρή πέτρα, στην οποία ο δήμιος ακόνισε το σπαθί του, καθώς και λίγο από το αίμα των αγίων σε ένα κομμάτι βαμβάκι.

Αργότερα, παρευρέθηκε και στην ανακομιδή (εκταφή) των λειψάνων τους από τον επίσκοπο Ρεθύμνης Ιωαννίκιο και έλαβε και ένα τεμάχιο του αγίου λειψάνου.

Σχεδόν 180 χρόνια αργότερα, το 2002, οι απόγονοι του π. Ευστάθιου παραχώρησαν τα ιερά αυτά κειμήλια στην ενορία του χωριού Επισκοπή Ρεθύμνης, όπου πλέον διέμεναν. Εκεί φυλάσσονται μέχρι σήμερα, στον καθεδρικό ναό του Προφήτη Ηλία, και τιμώνται ιδιαίτερα την ημέρα μνήμης των αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων (28 Οκτωβρίου) και την Κυριακή των Μυροφόρων (δύο Κυριακές μετά το Πάσχα), επέτειο της παράδοσής τους στην ενορία.

Φέτος, τον Οκτώβριο 2021, η ενορία της Επισκοπής εξέδωσε ένα καλαίσθητο βιβλιαράκι 40 σελίδων με το ιστορικό των ιερών κειμηλίων, έγχρωμες φωτογραφίες τους, καθώς και ιστορικά στοιχεία για τους αγίους Τέσσερις Μάρτυρες και ορισμένες γενικότερες πληροφορίες για τους μάρτυρες και το μαρτύριο στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση. Το βιβλίο πλαισιώνεται με προλογικό σημείωμα του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου και με περιεκτικό κείμενο του κ. Μιχάλη Τρούλη για την ιστορία της Επισκοπής. Μετά από παραχώρηση της ενορίας, δημοσιεύεται ολόκληρο παρακάτω.

Δείτε την ψηφιακή έκδοση του βιβλίου

 

Επιμορφωτική συνάντηση για θεολόγους εκπαιδευτικούς των ΕΠΑ.Λ.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι

Σας ενημερώνω ότι την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021, ώρα 18:00-20:00, θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως επιμορφωτική συνάντηση για θεολόγους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε Ημερήσια και Εσπερινά ΕΠΑ.Λ., με θέμα:

«Διδάσκοντας Θρησκευτικά στο ΕΠΑ.Λ.»

Στην συνάντηση παρεμβαίνουν με σύντομες εισηγήσεις:

  1. Γεώργιος Στριλιγκάς, Σ.Ε.Ε. Θεολόγων στο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης: «Διδάσκοντας θρησκευτικά στο ΕΠΑ.Λ.».
  2. Γεώργιος Βλοντάκης, Σ.Ε.Ε. ΠΕ88 – Γεωπονίας στο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης: «Πλαίσιο λειτουργίας, προκλήσεις, προοπτικές των μαθημάτων γενικής παιδείας στο ΕΠΑ.Λ.».
  3. Πρωτ. Νικόλαος Χουδετσανάκης, Θεολόγος εκπαιδευτικός στο 5ο Γ.Ε.Λ. Ηρακλείου: «Διδάσκοντας Θρησκευτικά στο ΕΠΑ.Λ.: Εμπειρίες, προβληματισμοί, καλές πρακτικές».
  4. Δημήτριος Χοϊλούς, Θεολόγος εκπαιδευτικός στο 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας: «Διδακτικές προσεγγίσεις του μαθήματος των Θρησκευτικών στο ΕΠΑ.Λ.».

Οι συμμετέχοντες εισηγητές διαθέτουν πολύχρονη διδακτική εμπειρία σε ΕΠΑ.Λ.

Η συνάντηση απευθύνεται σε θεολόγους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε ΕΠΑ.Λ. Μπορούν να λάβουν μέρος και εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε Γυμνάσια και Γ.Ε.Λ., εφόσον το επιθυμούν.

Η συνάντηση θα γίνει εξ αποστάσεως, μέσω της εφαρμογής Webex Meetings. Η διεύθυνση σύνδεσης έχει σταλεί με σχετικό έγγραφο που έχει αποσταλεί στα σχολεία.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ο Συντονιστής Ε.Ε. κλάδου ΠΕ01

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΡΙΛΙΓΚΑΣ

 

Εργασίες που παραλάβαμε: "Ο Ι. Ναός Αγίου Παντελεήμονα στο Μπιτζαριανό Πεδιάδος"

Τα παιδιά του Γυμνασίου Καστελλίου Πεδιάδος βρήκαν ένα πρωτότυπο τρόπο δημιουργικής επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης στη διάρκεια του εγκλεισμού λόγω των υγειονομικών μέτρων, κατά το σχολ. έτος 2020-21. Συμμετέχουν σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το διασχολικό ραδιόφωνο "Τα θρανία της άνοιξης". Υπεύθυνος του διασχολικού συνεργατικού ραδιοφώνου είναι ο κύριος Χαράλαμπος Μπαλτάς, ο οποίος είναι και μέλος της παιδαγωγικής ομάδας "Το Σκασιαρχείο". Η συνεργασία είχε αρχίσει πέρυσι με τη διαμεσολάβηση της εκπαιδευτικού κυρίας Αθανασιάδου Ευαγγελίας, ΠΕ08, και η ιδέα της παρούσας εργασίας, που δημοσιεύεται παρακάτω, από την κυρία Μαρία Δρούλου, ΠΕ01, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Πληροφόρηση για πρόγραμμα υπάρχει στην ιστοσελίδα: https://wakelet.com/@ta_thrania_tis_anoiksis

Ευχαριστούμε και αυγχαίρουμε τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και μαθητές, καθώς και τη μαθήτρια Κάτια Βούβα-Σπυροπούλου για την εργασία που εκπόνησε και παραλάβαμε.

Δείτε δείγμα της εργασίας των παιδιών εδώ.

 

Εργασίες που παραλάβαμε στο πλαίσιο του Προγράμματος Υποστήριξης του Γλωσσικού Γραμματισμού

Το Πρόγραμμα Υποστήριξης Γλωσσικού Γραμματισμού εντάσσεται στις δράσεις του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης. Ξεκίνησε με πρωτοβουλία της κ. Λιάνας Καλοκύρη, Σ.Ε.Ε. Φιλολόγων και με τη συμμετοχή 11 Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου διάφορων ειδικοτήτων. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον επιθυμούν να συμμετέχουν.

Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε κατά το σχολ. έτος 2020-21, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, και αναμένεται να συνεχιστεί κατά το τρέχον σχολ. έτος. Στη χρονιά που πέρασε έλαβαν μέρος πολλοί εκπαιδευτικοί, από διάφορες ειδικότητες, μεταξύ των οποίων και αρκετοί θεολόγοι.

Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε όλους τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Παρακάτω δημοσιεύουμε δύο δείγματα της εργασίας των εκπαιδευτικών ομάδων, τα οποία εκπονήθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών και ιι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί τα προώθησαν για την ιστοσελίδα μας.

Το πρώτο παραλάβαμε από την κ. Σοφία Λασκαρίδου, θεολόγο εκπαιδευτικό στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ηρακλείου.

Δείτε σύντομη περιγραφή της εργασίας των μαθητών εδώ...

Το δεύτερο είναι μια μαθητική εργασία που παραλάβαμε από την κ. Ιορδάνα Δούκη, θεολόγο εκπαιδευτικό στο ΓΕΛ Χάρακα Ηρακλείου κατά το σχολ, έτος 2020-21.

Δείτε την εργασία εδώ...

 
Περισσότερα Άρθρα...


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ

We have 7 guests online

ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ

Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1500346

ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΣ

Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου: Ασώτου, Πάντα μοι έξεστι αλλ' πάντα συμφέρει (Α΄ Κορ. 6,12-20)

Γνωρίζουμε ήδη από τους Αγίους Πατέρες ποιος είναι ο δαίμονας στον οποίο εκολλήθη ο άσωτος σήμερα και με τη βοήθεια του Θεού και τη μετάνοιά του έγινε σεσωσμένος άσωτος.  Ο Απόστολος για τον ίδιο λόγο σήμερα μας ομιλεί για τον πορνεύσαντα και πάλι ομιλεί και θα μιλήσει για το ίδιο πρόβλημα και παρεμβάλει και περί γαστριμαργίας λόγο αφού από κει κυρίως γεννάται το πάθος αυτό. Άρα μπορώ να φάω και να πιώ αλλά δε με συμφέρει ψυχικά άμετρα να τρώω και να πίνω. Εγώ εξουσιάζω τι θα φάω και τι θα πιώ αλλιώτικα υποδουλώνομαι σ’  αυτά και καταχρώμαι και επομένως κυριεύομαι και τυραννώμαι από πολυφαγία και τρυφή… ιδίως λοιπόν οι νέοι κι οι εμπαθείς ας προσέχουν από αυτό το θέμα να κρατιούνται μακριά όσο γίνεται κι η σωστή ανάγνωση του ανωτέρω ρητού μάλλον θα ήταν: πάντα μοι έξεστι; Αλλ’ ου πάντα συμφέρει…

Περισσότερα...