THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

Τα Θρησκευτικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κρήτης

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Αρχική Ανακοινώσεις - Επίκαιρα Με επιτυχία η εκδήλωση του Ι.Α.Κ.Ε. με θέμα "Δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα: Προκλήσεις, προοπτικές"

Με επιτυχία η εκδήλωση του Ι.Α.Κ.Ε. με θέμα "Δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα: Προκλήσεις, προοπτικές"

E-mail Εκτύπωση

Την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017, στο ξενοδοχείου Ibis Styles Heraklion Center, στο Ηράκλειο, πραγματοποιήθηκε η πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση διαλόγου που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (Ι.Α.Κ.Ε.), με θέμα «Δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα: Προκλήσεις, προοπτικές».

Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας κ. Γιώργος Καλαντζής. Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλοί συμπολίτες μας από ποικίλους χώρους, αρκετοί εκπαιδευτικοί και νομικοί,  καθώς επίσης στελέχη ή εκπρόσωποι διαφόρων φορέων της πόλης του Ηρακλείου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Κρήτης, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, παρόντος και του Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου, καθώς επίσης και άρχοντες οφφικίαλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Κατά την εναρκτήρια προσλαλιά της η Πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Ελένη Μαράκη μίλησε για την προβληματική της εκδήλωσης, η οποία εντάσσεται στις προσυνεδριακές δράσεις του Ινστιτούτου, στην πορεία προς το 4ο Διεθνές Συνέδριο, το οποίο θα υλοποιηθεί στο Ηράκλειο, στις  27 - 29 Απριλίου 2018, με θέμα «Δημοκρατία, δικαιώματα και ανισότητες στην εποχή της κρίσης. Προκλήσεις στον χώρο της έρευνας και της εκπαίδευσης», Στη συνέχεια, παρουσίασε τον ομιλητή με θερμά λόγια, επισημαίνοντας ότι διαθέτει πλούσια εμπειρία γύρω από το θέμα, τόσο λόγω ακαδημαϊκών και επιστημονικών ενδιαφερόντων όσο και λόγω της μακράς θητείας του στη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων.

Ο κ. Γ. Καλαντζής με μια πολύ ενδιαφέρουσα και επαρκώς εμπεριστατωμένη εισήγηση, ανέπτυξε τις θέσεις του σχετικά με το θέμα της εκδήλωσης, εστιάζοντας σε κρίσιμα ζητήματα και ερωτήματα, που έχουν να κάνουν με τις αλλαγές που έφεραν στην κοινωνία μας η διεύρυνση της επικοινωνίας, η πολυπολισμικότητα, η πολιτική ρευστότητα και η κοινωνική κρίση. Με αναφορές στο ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν το σημερινό status της χώρας και ερμηνευτικές προσεγγίσεις στο ισχύον συνταγματικό και νομικό καθεστώς, φώτισε πτυχές πολλών επίκαιρων ζητημάτων, τα οποία πρωταγωνιστούν στο δημόσιο διάλογο που διεξάγεται στις μέρες μας γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θρησκευτικές ελευθερίες και τη λειτουργία της δημοκρατίας.

Μεταξύ άλλων ανέφερε παραδείγματα προκλήσεων, οι οποίες επιλύθηκαν ή χρειάζεται να επιλύονται μέσα από τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Παράλληλα, τόνισε τη συνθετότητα των ζητημάτων, τα οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με απλουστευτικές προσεγγίσεις, άγονη συνθηματολογία και επικίνδυνες πολώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε με μεστό και παραστατικό τρόπο θέματα που απασχόλησαν ή απασχολούν την υπηρεσία, της οποίας προΐσταται, και περίγραψε με σαφήνεια το θεσμικό, κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο, εντός του οποίου επεξεργάζεται τα θέματα των θρησκευτικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων στη χώρα μας. Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν από τον ομιλητή σε θέματα, όπως είναι ο θρησκευτικός φανατισμός, η λειτουργία της θρησκείας στο δημόσιο χώρο, τα όρια της θρησκευτικής έκφρασης, η χρήση των θρησκευτικών συμβόλων, μορφές πολιτικοποίησης της θρησκείας, η θρησκευτική εκπαίδευση στο σύγχρονο δημόσιο σχολείο κ.ά. Υποστήριξε ότι η δημοκρατία και η υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ένας διαρκής αγώνας, στο πεδίο του οποίου όλοι μας, πολίτες, θεσμοί, επίσημοι φορείς και συλλογικότητες δοκιμαζόμαστε και κρινόμαστε ενώπιον της κοινωνίας.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε αναπτύχθηκε ένας πολύ γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος με το ακροατήριο, που συνέβαλε στην εμβάθυνση και ενδελεχή διερεύνηση των ζητημάτων που τέθηκαν μέσα από την ομιλία του κ. Καλαντζή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι παρευρισκόμενοι για τα ζητήματα των θρησκευτικών ελευθεριών και της έκφρασης των θρησκευτικών πεποιθήσεων στο χώρο της εκπαίδευσης και της σχολικής γνώσης, για τα οποία εκφράστηκε η ανάγκη για σεβασμό και προστασία των δημοκρατικών αρχών και αξιών στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Η εκδήλωση έκλεισε με απονομή ευχαριστήριων δώρων και προσφορά αντιτύπων των εκδόσεων του ΙΑΚΕ στον ομιλητή, ο οποίος ευχαρίστησε τα μέλη του Ινστιτούτου για την πρόσκληση και τη ζεστή φιλοξενία που του επεφύλαξαν. Η Πρόεδρος κ. Ελένη Μαράκη κάλεσε τον κ. Καλαντζή να συμμετάσχει στο 4ο Διεθνές Συνέδριο,  που θα πραγματοποιηθεί στις 27, 28 και 29 Απριλίου 2018 στο Ηράκλειο, με θέμα: «Δημοκρατία, δικαιώματα και ανισότητες στην εποχή της κρίσης. Προκλήσεις στον χώρο της έρευνας και της εκπαίδευσης». Όπως επεσήμανε η ομιλία του Γενικού Γραμματέα έδειξε όχι μόνο τον υψηλό βαθμό σχέσης που έχουν οι αρμοδιότητές του με την προβληματική του συνεδρίου, αλλά και τη βαθιά επιστημονική γνώση που ίδιος έχει πάνω στα ζητήματα που θα απασχολήσουν τους συμμετέχοντες.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση