ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ - THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Αρχική Ανακοινώσεις - Επίκαιρα Συγχαρητήρια στις σχολικές ομάδες που έλαβαν μέρος στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Θεολογίας

Συγχαρητήρια στις σχολικές ομάδες που έλαβαν μέρος στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Θεολογίας

E-mail Εκτύπωση

Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς όλες τις σχολικές ομάδες από σχολεία της Κρήτης, οι οποίες παρουσίασαν εργασίες στο 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Η θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο», το οποίο οργάνωσε το 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος», σε συνεργασία με το ΓΕΛ Γαζίου και το Πειραματικό ΓΕΛ Ηρακλείου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, στις 17-18 Μαρτίου 2018.

Το πλήθος των συμμετοχών, η πρωτοτυπία και η ποικιλία των θεμάτων, η αρτιότητα και γενικά η ποιότητα των εργασιών, καθώς επίσης το ενδιαφέρον, ο ενθουσιασμός και το υψηλό επίπεδο του θεολογικού διαλόγου στο Συνέδριο μαρτυρούν  το υψηλό όραμα παιδείας και την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου που συντελείται στα σχολεία τους. Οι θεολογικές και θρησκευτικές προσεγγίσεις των μαθητών δείχνουν το δημιουργικό έργο που επιτελείται στο μάθημα των Θρησκευτικών από όλους τους συντελεστές του εκπαιδευτικού έργου, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Επιπλέον, ότι η θρησκευτική εκπαίδευση είναι κρίσιμος και αναγκαίος πυλώνας γραμματισμού στην εποχή μας, επειδή άπτεται καίριων ζητημάτων της ανθρώπινης ζωής, όπως είναι η θρησκευτική πίστη, η συγκρότηση ταυτότητας, η πολιτιστική παράδοση, οι κοινωνικές μεταβολές, τα ηθικά διλήμματα, οι ανθρώπινες σχέσεις κ.ά.

Συγχαίρω από καρδιάς όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που δούλεψαν, που προετοίμασαν και παρουσίασαν εργασίες, καθώς επίσης όλες και όλους τους εκπαιδευτικούς που μόχθησαν για την υλοποίηση αυτών των δράσεων.

Εύχομαι η διεξαχθείσα συνεδριακή δράση να αποτελέσει γόνιμο πρότυπο δημιουργικότητας, αυθεντική αφετηρία νοηματοδότησης για τη ζωή όλων, καθώς επίσης να αποδώσει γόνιμους καρπούς ως προς τα θεολογικά ζητήματα που μελέτησαν οι μαθητές.

Τα σχολεία της Κρήτης που έλαβαν μέρος, καθώς και οι εργασίες που παρουσίασαν είναι:

  1. 5ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου, «Η Αρχιεπισκοπή της Κρήτης», «Θρησκευτικός ρατσισμός», «Πίστη και Επιστήμη».
  2. 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, «Μια πλαστική σακούλα διηγείται...», «Το οικολογικό πρόβλημα ως θεολογικός στοχασμός».
  3. Γυμνάσιο Αλικιανού Χανίων, «Τὰ σὰ ἐκ τῶν σῶν σοὶ προσφέρομεν: μια βιωματική προσέγγιση στο μυστήριο της ζωής».
  4. Γυμνάσιο Γουβών Ηρακλείου, «Blaise Pascal, ένας πιστός επιστήμονας», «Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας», «Ο σταυρικός θάνατος», «Τα μαθητικά και εφηβικά χρόνια του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου».
  5. Γυμνάσιο Τυλίσου Ηρακλείου, «Ο Θεός στην καθημερινότητά μας», «Σύγχρονες τεχνικές τεκνοποίησης και βιοηθικά ζητήματα».
  6. 2ο ΓΕΛ Ρεθύμνου, «Παντελής Πρεβελάκης», «Χριστιανισμός και Τέχνη».
  7. ΓΕΛ Γαζίου Ηρακλείου, «Θεός και Επιστήμη», «Οι τοιχογραφίες στην Ορθόδοξη Εκκλησία και ο συμβολισμός τους», «Κατοικίες των ψυχών».
  8. ΓΕΛ Γουβών Ηρακλείου, «Η Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους», «Η ιστορία και η αρχιτεκτονική της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Ανώπολης», «Η Κοινότητα των Κωφών και η Ορθόδοξη Εκκλησία», Ηρακλείου, «Η κοινωνική προσφορά της Ιεράς Μονής Παναγίας Καλυβιανής».
  9. ΓΕΛ Μοιρών Ηρακλείου, « Ο μεγάλος απών», «Ένα ποτήρι νερό».
  10. Πειραματικό ΓΕΛ Ηρακλείου, «Κρητικό Συναξάρι», «Ορθοδοξία και κινηματογράφος σε διάλογο: το ρωσικό παράδειγμα».
  11. Πειραματικό ΓΕΛ Πανεπιστημίου Κρήτης, «Διερεύνηση των σχέσεων πίστης και επιστήμης μέσω της μελέτης του έργου σημαντικών προσωπικοτήτων των δυο πλευρών».

Θερμά συγχαρητήρια προς όλους. Καλό υπόλοιπο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στην κοινή πορεία προς το άγιο Πάσχα και καλό υπόλοιπο του σχολικού έτους.

Ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων

Γεώργιος Στριλιγκάς

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 24 Μάρτιος 2018 14:31  

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση