ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ - THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Αρχική Ανακοινώσεις - Επίκαιρα Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Περιφερειακό Δίκτυο Πολιτιστικών Θεμάτων: «Τοπική ιστορία και παράδοση: Άγιοι του τόπου μας»

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Περιφερειακό Δίκτυο Πολιτιστικών Θεμάτων: «Τοπική ιστορία και παράδοση: Άγιοι του τόπου μας»

E-mail Εκτύπωση

Το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, σε συνεργασία με τον Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων Κρήτης και την Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, πρόκειται να συντονίσει, κατά το σχολικό έτος 2018-2019, Περιφερειακό Δίκτυο Πολιτιστικών Θεμάτων, με τίτλο: «Τοπική ιστορία και παράδοση: Άγιοι του τόπου μας». Το Δίκτυο απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς, ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους, και σε όλα στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης.

Εισαγωγικό σκεπτικό

Η έννοια της «αγιότητας» στη συλλογική συνείδηση είναι δηλωτική της θρησκευτικής, ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας. Η αγιότητα κρίνεται ως πρότυπο της πνευματικής ζωής και της θρησκευτικότητας, αποτελεί πηγή έμπνευσης και νοηματοδότησης στην προσωπική και συλλογική ζωή και προσδιορίζεται ως απώτερος σκοπός της ύπαρξης. Εξίσου σημαντική είναι η έννοια της «τοπικότητας», η οποία παραπέμπει στην ιστορία, παράδοση, κουλτούρα και ζωή ενός τόπου. Μέσα από την έννοια του τόπου αναδύεται η συνείδηση για την ιστορική καταγωγή και τις πολιτιστικές ρίζες, σφυρηλατούνται κοινωνικοί δεσμοί και οικοδομούνται στάσεις και αξίες, οι οποίες αφορούν στην κοινωνική συμμετοχή και ευθύνη.

Το υπό οργάνωση Δίκτυο θα επιδιώξει να εξετάσει τις δύο αυτές βασικές έννοιες μαζί, καθώς οι τοπικοί άγιοι θεωρούνται πρότυπα και οδοδείκτες ζωής, ως προς τη σχέση με τον Θεό, τον συνάνθρωπο και τη φύση. Η ύπαρξή τους νοηματοδοτεί τη θρησκευτική πίστη αλλά και υπερβαίνει τα όριά της.

Σκοπός και στόχοι του Δικτύου

Γενικός σκοπός του Δικτύου είναι να ενθαρρύνει τους μαθητές να διερευνήσουν σημαντικές πτυχές της τοπικής ιστορίας, οι οποίες αφορούν στο πρόσωπο και τη δράση αγίων της χριστιανικής Εκκλησίας που έζησαν στην Κρήτη. Επίσης, να ανιχνεύσουν τον ρόλο που διαδραμάτισαν και τη σημασία που έχουν διαχρονικά στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου, τόσο τα ίδια τα ιερά πρόσωπα όσο και η τιμή που αποδίδεται σε αυτά.

Ειδικότεροι στόχοι του Δικτύου είναι οι μαθητές:

1.  Να διερευνήσουν πτυχές της τοπικής ιστορίας και αγιολογίας, διευρύνοντας τις γνώσεις τους από τα σχετικά μαθησιακά αντικείμενα του σχολείου.

2.  Να μελετήσουν ιστορικά αρχεία, κείμενα, μνημεία, κειμήλια και ντοκουμέντα, που αφορούν στους τοπικούς αγίους.

3.  Να εξετάσουν τη συμβολή και τη σημασία των τοπικών αγίων στην ιστορική διαδρομή, την πολιτιστική παράδοση και την κοινωνική ζωή.

4.  Να εντοπίσουν αποτυπώσεις της εκκλησιαστικής πίστης και της θρησκευτικότητας, γύρω από τα πρόσωπα των αγίων.

5.  Να ανιχνεύσουν εκφάνσεις της εκκλησιαστικής τέχνης και του λαϊκού πολιτισμού γύρω από τα πρόσωπα των αγίων.

6.  Να κατανοήσουν το θεολογικό νόημα της αγιότητας και την ιδιαίτερη σημασία της ως πηγής έμπνευσης και νοηματοδότησης της ύπαρξης στη ζωή των ανθρώπων.

7.  Να ευαισθητοποιηθούν ως προς τη σημασία της τοπικής παράδοσης και την ανάγκη προάσπισης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

8.  Να επισκεφτούν χώρους και μνημεία που αφορούν στη ζωή και τη δράση των αγίων.

9.  Να εργαστούν συνεργατικά και δημιουργικά, αξιοποιώντας βιωματικές και διερευνητικές πρακτικές.

10.  Να λειτουργήσουν ως κοινότητα μάθησης και συνεργασίας, τόσο στο επίπεδο του Δικτύου συνολικά, όσο και στο πλαίσιο κάθε σχολικής ομάδας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας.

11.  Να επικοινωνήσουν με το τοπικό περιβάλλον, πρόσωπα και θεσμούς, σχετικά με το θέμα τους.

12.  Να αποτυπώσουν τις κύριες πτυχές της εργασίας τους με έντυπα και ψηφιακά μέσα.

13.  Να εκφραστούν δημιουργικά, με ψηφιακές και καλλιτεχνικές δημιουργίες και δρώμενα.

14.  Να παρουσιάσουν την εργασία τους στο σχολείο και τον ευρύτερο χώρο, με πρόσφορους τρόπους.

Θεματικές περιοχές

Οι επιμέρους θεματικές περιοχές του Δικτύου, στις οποίες οι σχολικές ομάδες μπορούν να προσδιορίσουν το ειδικότερο θέμα τους, να εργαστούν και να δημιουργήσουν, είναι:

1.  Βίος και δράση των τοπικών αγίων: Συναξάρια, βίοι αγίων, γραπτές πηγές, προφορικές παραδόσεις, μορφές αγιότητας, γυναίκες και παιδιά άγιοι.

2.  Ιστορικό πλαίσιο: Συσχέτιση με τον τόπο και τον χρόνο, ιστορικές πηγές και ντοκουμέντα.

3.  Θεολογικές προσεγγίσεις: Η αγιότητα ως πρότυπο της ζωής και ως σκοπός της ύπαρξης.

4.  Μνημεία, κειμήλια: Εικονογραφία, υμνολογία, ναοδομία, προσκυνήματα, ιερά λείψανα.

5.  Διαθεματικές προσεγγίσεις: Ιστορικές προϋποθέσεις και προεκτάσεις, λαϊκός πολιτισμός, τέχνη, κοινωνικές στάσεις/αντιλήψεις.

6.  Δημιουργία και έκφραση, δράσεις/πρωτοβουλίες: Πρωτότυπες ψηφιακές ή εικαστικές ή λογοτεχνικές δημιουργίες, θεατρικά/καλλιτεχνικά δρώμενα εμπνευσμένα από τη ζωή και το έργο των αγίων, δράσεις για την προβολή και διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

7.  Οτιδήποτε άλλο είναι σχετικό με τους σκοπούς του Δικτύου.

Μεθοδολογία - προγραμματισμός εργασίας

Κάθε σχολείο μπορεί να συμμετάσχει στο Δίκτυο με μία ή περισσότερες μαθητικές ομάδες. Κάθε μαθητική ομάδα μπορεί να εκπονήσει μία ή περισσότερες εργασίες. Για κάθε εργασία θα υπάρχει ένας υπεύθυνος εκπαιδευτικός ο οποίος μπορεί να επιβλέπει μία ή περισσότερες εργασίες.

Την οργανωτική ευθύνη του Δικτύου θα έχουν ισότιμα όλα τα σχολεία που θα συμμετάσχουν σε αυτό. Την παιδαγωγική/επιστημονική ευθύνη θα έχουν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί. Ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων και η Ακαδημία θα στηρίζουν παιδαγωγικά και επιστημονικά το έργο των σχολικών ομάδων. Τον συντονισμό του Δικτύου θα έχει μία ολιγομελής ομάδα (Γραμματεία) που θα απαρτίζεται από εκπαιδευτικούς και των τεσσάρων νομών.

Το Δίκτυο προτίθεται να στηρίξει το έργο των εκπαιδευτικών και των μαθητικών ομάδων με τοπικές συναντήσεις κατά ομάδες σχολείων και με εξ αποστάσεως σύγχρονες διαδικτυακές συναντήσεις. Θα οργανώσει εκπαιδευτικές εκδρομές σε χώρους σχετικούς με τη δράση και το έργο των τοπικών αγίων καθώς και συμμετοχή σε πανηγύρεις τους.

Για τη διάχυση των καλών εκπαιδευτικών πρακτικών που θα προκύψουν, θα επιδιωχθεί η οργάνωση Παγκρήτιου Μαθητικού Συνεδρίου στο οποίο θα παρουσιαστούν οι εργασίες των μαθητικών ομάδων. Του Συνεδρίου θα προηγηθεί σειρά από προσυνεδριακές δραστηριότητες.

Κάθε ενδιαφερόμενος εκπαιδευτικός καλείται να συμπληρώσει την ηλεκτρονική  αίτηση στη διεύθυνση https://goo.gl/17sdtc έως την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018. Δεν θα ακολουθήσει ανάρτηση ονομάτων στο Διαδίκτυο και αποστολή πίνακα στα σχολεία, καθώς όλες οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών θα γίνουν δεκτές.

Η δήλωση συμμετοχής από τους εκπαιδευτικούς σε αυτή τη φάση θα διευκολύνει τις αναγκαίες ενέργειες για τον προγραμματισμό του Δικτύου, χωρίς να είναι απολύτως δεσμευτική ως προς τις επιμέρους λεπτομέρειες κάθε ειδικότερης δράσης, οι οποίες θα συναποφασιστούν και θα εξειδικευτούν κατά την έναρξη του σχολικού έτους 2018-2019, με τη συμμετοχή και των ενδιαφερόμενων μαθητών. Παρομοίως, λόγω της αναδιοργάνωσης των δομών της εκπαίδευσης, ορισμένα ζητήματα που αφορούν στο οργανωτικό σχήμα και τις διαδικασίες υλοποίησης της δράσης, θα οριστικοποιηθούν κατά την έναρξη του νέου έτους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2810-261985/694-4646715 με τον Δημήτρη Καλυκάκη.

Παρακαλούνται οι κ.κ. Διευθυντές/ντριες για την ενημέρωση των εκπαιδευτικών των σχολείων τους.

Ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Κρήτης

Γεώργιος Στριλιγκάς

Ο Διευθυντής του Πειραματικού ΓΕ.Λ. Ηρακλείου

Δημήτριος Καλυκάκης

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 15 Ιούνιος 2018 15:22  

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση