ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ - THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Αρχική Ανακοινώσεις - Επίκαιρα O Μητροπολίτης Kallistos Ware στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ)

O Μητροπολίτης Kallistos Ware στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ)

E-mail Εκτύπωση

O Μητροπολίτης Kallistos Ware στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ)

O Σεβασμιώτατος Κάλλιστος Γουέαρ (Kallistos Wear), ο πρώτος Βρετανός Ορθόδοξος Επίσκοπος, κορυφαίος θεολόγος, επισκέφθηκε την ΟΑΚ (25 Οκτωβρίου 2018) μαζί με μέλη της Ομάδας του Συλλόγου «Φίλων του Αγίου Όρους» της Μεγάλης Βρετανίας, όπου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παράσταση με τίτλο: «Η Μάχη της Κρήτης: μία ιστορία Επιβίωσης – Ο πόλεμος και η Κατοχή μέσα από τα μάτια ενός παιδιού», από τη βραβευμένη καλλιτέχνιδα-αφηγήτρια Anna Conomos-Wedlock.

Η κα Conomos-Wedlock, με τη συνοδεία Κρητικής λύρας, αφηγήθηκε με τρόπο βιωματικό τα γεγονότα της Μάχης της Κρήτης, προκαλώντας ιδιαίτερη συγκίνηση στο ακροατήριο που παρακολούθησε την παράσταση στο κεντρικό αμφιθέατρο της ΟΑΚ. Η αφήγηση, η οποία στηρίχτηκε σε συνεντεύξεις τις οποίες είχε πάρει η ίδια από αγωνιστές της Αντίστασης στα Χανιά, αλλά και σε σχετικό φωτογραφικό υλικό της εποχής, ξύπνησε μνήμες και έδωσε ένα ζωντανό μάθημα Ιστορίας στους παρευρισκομένους, για τις θηριωδίες του πολέμου και τον αγώνα των Κρητικών. Έμφαση δόθηκε στα μικρά παιδιά, τα οποία έζησαν τις φρικαλεότητες και τη σκληρότητα του πολέμου, μένοντας πιστά στο καθήκον για την πατρίδα και εκτελώντας κρίσιμες υπηρεσίες στον αγώνα. Η παράσταση έκλεισε με το μήνυμα συμφιλίωσης των λαών, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια γεγονότα, τα οποία χάραξαν ανεξίτηλα τις ζωές πολλών γενεών.

Στη συνέχεια ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ευχαρίστησε την καλλιτέχνιδα για την καθηλωτική παράσταση που προσέφερε και ανέλυσε το έργο της ΟΑΚ ως απάντηση καταλλαγής στα τεκταινόμενα του παρελθόντος. «Πίσω από κάθε πόλεμο, είπε ο κ. Ζορμπάς, υπάρχει η ήττα της ανθρωπιάς, η ψυχική, η ηθική, η πολιτιστική και η σωματική ταπείνωση, η εξαγρίωση και ο διχασμός, η αντιπαλότητα και η έχθρα. …Το φάντασμα του νεοναζισμού πλανιέται ξανά σε όλο τον κόσμο. …Η ιστορία προειδοποιεί με το να είναι καθημερινά παρούσα  στις σκέψεις, στις επιλογές μας, στον τρόπο με τον οποίο στοχαζόμαστε για τον εαυτό μας και τον διπλανό μας και τον κόσμο. Χρειάζεται να “ξαναδιαβάσουμε” την ιστορία μας. Να δούμε τις νίκες και τις ήττες της ανθρωπιάς και της ελευθερίας και να θέσουμε τους όρους εκείνους που θα συμβάλλουν σε ένα ευτυχισμένο μέλλον για την ανθρωπότητα….».

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο επιστημονικός συνεργάτης της ΟΑΚ, κ. Αντώνης Καλογεράκης, παρουσίασε το έργο του Ιδρύματος, μέσω μιας σύντομης ιστορικής αναδρομής της διακονίας της ΟΑΚ στην Κοινωνία και την Εκκλησία.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκτός από τον Επίσκοπο Διοκλείας και Μεγάλης Βρετανίας, φίλοι της Ακαδημίας, ομάδα καθηγητών και ακαδημαϊκών από σπουδαία Πανεπιστήμια του κόσμου όπως το Χάρβαρντ, το Κέιμπριτζ και την Οξφόρδη, οι οποίοι ταξίδεψαν μέχρι την Κρήτη στο πλαίσιο ενός προγράμματος προσκυνηματικού τουρισμού.
Στο τέλος ο κ. Ζορμπάς προσέφερε τον επετειακό Τόμο και το μετάλλιο των 50 ετών της ΟΑΚ εις ανάμνηση της ενδιαφέρουσας και σημαντικής αυτής επικοινωνίας.

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 03 Νοέμβριος 2018 18:27  

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση