ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ - THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Αρχική Ανακοινώσεις - Επίκαιρα Η σχολική εορτή των Τριών Ιεραρχών

Η σχολική εορτή των Τριών Ιεραρχών

E-mail Εκτύπωση

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Φ1/5106/ΓΔ4/15-1-2020) "την 30η Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, στις σχολικές μονάδες (δημόσιες και ιδιωτικές) Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις για την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα και κατά την κρίση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν εκκλησιασμός.Κατά τα λοιπά θα τηρηθεί το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας".

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της παραπάνω εγκυκλίου και με γνώμονα το πνεύμα της εορτής, καλούνται οι σχολικές μονάδες να αναλάβουν πρωτοβουλίες, για την οργάνωση δράσεων, οι οποίες θα αναδεικνύουν το περιεχόμενο και το μήνυμα αυτού του σημαντικού γεγονότος για την Παιδεία. Παρακαλούνται, ιδιαιτέρως, οι θεολόγοι εκπαιδευτικοί να αναλάβουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και να βοηθήσουν τις σχολικές μονάδες, όσο είναι εφικτό, σε αυτό το έργο.

Οι Τρεις Ιεράρχες τιμώνται ως μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας και Οικουμενικοί Διδάσκαλοι. Ήδη, από την ίδρυση του πρώτου ελληνικού πανεπιστημίου, μετά τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους, καθιερώθηκε να τιμώνται ως προστάτες της Παιδείας και των Γραμμάτων.

Οι όποιες τιμητικές εκδηλώσεις και οι λοιπές δράσεις των σχολείων είναι σημαντικό να εκκινούν με συμμετοχή στην εκκλησιαστική εορταστική σύναξη στον ναό. Οι θεολόγοι εκπαιδευτικοί μπορούν να βοηθήσουν, αναλαμβάνοντας τις αναγκαίες οργανωτικές πρωτοβουλίες, καθώς επίσης να προετοιμάσουν τους μαθητές, ώστε ο εκκλησιασμός -με ό,τι σημαίνει αυθεντικά αυτή η λέξη- να είναι γεγονός αληθινής γιορτής και χαράς για όλους και όχι εκπλήρωση μιας τυπικής υποχρέωσης.

Το ίδιο πνεύμα χρειάζεται να χαρακτηρίζει και τις λοιπές εκδηλώσεις και δραστηριότητες των σχολείων, γύρω από την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα. Όλοι μπορούμε να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση, συμβάλλοντας με δημιουργικές ιδέες, οι οποίες να αγκαλιάζουν τις πραγματικές ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών, πέρα από τυποποιημένες επετειακές συνήθειες, οι οποίες συχνά επιφορτίζουν με περιττά βάρη. Για τον σκοπό αυτόν, λαμβάνουμε υπόψη και τις αντικειμενικές συνθήκες και τις δυνατότητες κάθε σχολικής μονάδας, δηλαδή τον τόπο που βρίσκεται, τον αριθμό των μαθητών, την τοπική παράδοση εορτασμού κλ.π.

Εκτός από την καθιερωμένη ομιλία από εκπαιδευτικό του σχολείου, η οποία σε πολλές περιπτώσεις συνηθίζεται να γίνεται στον ναό, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε ιδέες δημιουργικής συμμετοχής των ίδιων των μαθητών στα δρώμενα της εορτής. Παράλληλα με τις όποιες αναφορές στα πρόσωπα και στο έργο των Τριών Ιεραρχών και τις σχετικές παρουσιάσεις, είναι πρόσφορες και άλλες προτάσεις, ακόμη και δράσεις εναλλακτικής μορφής, πάντοτε μέσα το πνεύμα της εορτής, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τη δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης και συμμετοχής. Σε πολλά σχολεία υπάρχει πλούσια εμπειρία γύρω από αυτό το θέμα, από την οποία μπορούμε να πάρουμε ιδέες. Ενδεικτικά, εκτός των άλλων, στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορούν να ενταχθούν:

  • Δραστηριότητες δημιουργικής και καλλιτεχνικής έκφρασης
  • Μουσικά και θεατρικά δρώμενα
  • Λογοτεχνικοί και εικαστικοί διαγωνισμοί
  • Δράσεις εικαστικής δημιουργίας και παρουσίασης
  • Στοχευμένες κινηματογραφικές προβολές και διάλογος γύρω από αυτές
  • Διαθεματικές δράσεις και διεπιστημονικές συνεργασίες
  • Παιχνίδια γνώσεων και δεξιοτήτων
  • Εργαστήρια κατασκευών
  • Δραστηριότητες διαλόγου και προβληματισμού
  • Βραβεύσεις διακριθέντων μαθητών σε διάφορους τομείς
  • Τιμητικές εκδηλώσεις για απελθόντες εκπαιδευτικούς
  • Αφιερώματα σε ανθρώπους των Γραμμάτων και της Τέχνης
  • Στοχευμένες διδακτικές επισκέψεις (που οργανώνονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα)
  • Φιλανθρωπικές δράσεις και εξορμήσεις εθελοντικής προσφοράς κ.ά.

Με την ευκαιρία αυτή, ενημερώνω τους εκπαιδευτικούς της πόλης του Ηρακλείου και της ευρύτερης περιφέρειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης ότι κατά την ημέρα της εορτής, την  Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020, ώρα 8.00 - 10.00 π.μ., στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο, θα γίνει Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, καθώς και η καθιερωμένη ομιλία. Θα ακολουθήσει το καθιερωμένο κέρασμα από την Ιερά Αρχιεπισκοπή, για τους εκπροσώπους των Αρχών, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, στο κτήριο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, καθώς επίσης παρουσίαση δρώμενων από μαθητικές ομάδες, από σχολεία της πόλης που επιθυμούν να συμμετέχουν.

Θα είναι χαρά για όλους η συμμετοχή αντιπροσωπειών και σχολικών ομάδων, από όσα σχολεία της πόλης επιθυμούν. Παρομοίως, ενημερώνουμε τις εκπαιδευτικές αρχές, τους Συντονιστές Εκπαίδευσης, τα εκπαιδευτικά σωματεία, τις επιστημονικές ενώσεις, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές της πόλης του Ηρακλείου ότι θα είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για όλους μας να συνεορτάσουμε.

Εύχομαι σε όλες και όλους να αντλείτε δύναμη και φως από το πρόσωπο και το έργο των αγίων Τριών Ιεραρχών, προστατών της Παιδείας και των Γραμμάτων. Χρόνια πολλά, με υγεία, αισιοδοξία και προκοπή!

Ο Συντονιστής Ε.Ε. κλάδου Θεολόγων

Γεώργιος Στριλιγκάς

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 22 Ιανουάριος 2020 13:19  

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση