ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ - THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Αρχική Ανακοινώσεις - Επίκαιρα Πανελλήνια Συνάντηση Θεολόγων με θέμα "Οι άλλες γλώσσες του Θεού. Ο διάλογος της θεολογίας με την τέχνη"

Πανελλήνια Συνάντηση Θεολόγων με θέμα "Οι άλλες γλώσσες του Θεού. Ο διάλογος της θεολογίας με την τέχνη"

E-mail Εκτύπωση

Στην αμφίδρομη σχέση θεολογίας και τέχνης επικεντρώνεται η 4η Πανελλήνια Συνάντηση Θεολόγων που οργανώνει ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός – για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης». Πρόκειται για μια διήμερη συνεδριακή συνάντηση, με θέμα «Οι άλλες γλώσσες του Θεού. Ο διάλογος της θεολογίας με την τέχνη», η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, από 14 έως 15 Μαΐου 2021.

Λόγω των υφιστάμενων υγειονομικών περιορισμών, οι εργασίες του Συνεδρίου θα διεξαχθούν εξ αποστάσεως, σε περιβάλλον τηλεδιάσκεψης και με ζωντανή μετάδοση στο διαδίκτυο (live streaming). Το Συνέδριο απευθύνεται στους θεολόγους της ακαδημαϊκής και της εκπαιδευτικής κοινότητας, στους εκπαιδευτικούς του μαθήματος των Θρησκευτικών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, σε ερευνητές και φοιτητές από τους χώρους της θεολογίας και της τέχνης και κάθε ενδιαφερόμενο. Την οργανωτική και την επιστημονική ευθύνη της συνεδριακής συνάντησης έχουν αναλάβει μέλη του Πανελλήνιου Θεολογικού Συνδέσμου «Καιρός» από το Παράρτημα της Θεσσαλονίκης και του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, τα οποία πήραν την πρωτοβουλία της διοργάνωσης.

Βασικός σκοπός του Συνεδρίου είναι η διερεύνηση της πολυεπίπεδης και πολυσήμαντης σχέσης της θεολογίας με την τέχνη, στα πεδία της εκκλησιαστικής ζωής, της ακαδημαϊκής έρευνας, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Αφετηριακές διήκουσες της κεντρικής στόχευσης είναι, αφενός, ο διάλογος για τις διαδρομές των καλλιτεχνικών εκφάνσεων της θεολογίας και, αφετέρου, η ανίχνευση θεολογικών και θρησκευτικών προεκτάσεων ή εκφράσεων της τέχνης. Η έρευνα και ο προβληματισμός γύρω από τα θέματα αυτά περιλαμβάνουν προσεγγίσεις από τη σκοπιά της θεολογίας, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, των καλών τεχνών, της μουσειακής εκπαίδευσης, της διδακτικής του μαθήματος των Θρησκευτικών και ευρύτερα από τις ανθρωπιστικές και τις κοινωνικές επιστήμες.

Αξιοποιώντας την εμπειρία των προηγούμενων επιστημονικών-εκπαιδευτικών συνεδριακών συνάξεων του «Καιρού», η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, στις 14 Μαΐου, θα αφιερωθεί στα βασικά θεωρητικά-ερευνητικά ερωτήματα που αφορούν στο κεντρικό θέμα, με αξιόλογες εισηγήσεις από προσκεκλημένους πανεπιστημιακούς καθηγητές, ακαδημαϊκούς ερευνητές, ανθρώπους των τεχνών και του πολιτισμού.

Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, στις 15 Μαΐου, είναι προσανατολισμένη σε επιμέρους θεματικές περιοχές, στις οποίες με αφετηρία την αναγκαία θεωρητική θεμελίωση  παρουσιάζονται ενδεικτικές προτάσεις διδακτικών εφαρμογών, κυρίως στο μάθημα  των Θρησκευτικών. Με βάση το κεντρικό θέμα, θα αναπτυχθούν έξι θεματικές ενότητες:

  • Η τέχνη ως εργαλείο ανάπτυξης κριτικής σκέψης
  • Θεολογία και κινηματογράφος
  • Θεολογία και λογοτεχνία
  • Ετερότητα και βία
  • Θεολογία και μουσική
  • Θεολογία και εικαστική τέχνη.

Σε κάθε ενότητα θα προηγηθεί εισήγηση με  τη θεωρητική πλαισίωση και θα ακολουθήσουν ενδεικτικές διδακτικές προτάσεις και εφαρμογές. Στο πρόγραμμα της δεύτερης συνεδριακής ημέρας συμμετέχουν, ανά ζεύγη και δημιουργικά διαλεγόμενοι, αξιόλογοι συνάδελφοι και εκπρόσωποι από τον χώρο των τεχνών, έμπειροι επιμορφωτές και μάχιμοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα παρουσιάσουν δοκιμασμένες στη διδακτική πράξη ιδέες και πρακτικές.

Δείτε το πρόγραμμα της Συνάντησης Θεολόγων

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 13 Μάιος 2021 22:33  

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση