ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ - THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Αρχική Νέες Τεχνολογίες Εκπαιδευτικές υπηρεσίες στο Διαδίκτυο

Εκπαιδευτικές υπηρεσίες στο Διαδίκτυο

E-mail Εκτύπωση

Στα τελευταία χρόνια, παρατηρούνται ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) με θετικές επιδράσεις στο εκπαιδευτικό και διδακτικό έργο.

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα πολυμέσα, τα τοπικά δίκτυα και ο παγκόσμιος ιστός, οι κόμβοι υποστηρικτικού υλικού, οι εκπαιδευτικοί ιστότοποι, τα οργανωμένα προγράμματα διαχείρισης της πληροφορίας, οι ψηφιακοί αυτοματισμοί, σε μεγάλο βαθμό, έχουν αλλάξει τον τρόπο εργασίας των εκπαιδευτικών και γενικότερα των σχολικών θεσμών. Οπωσδήποτε, τα πλεονεκτήματα του σύγχρονου τεχνολογικού πλούτου απολαμβάνει ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα και όχι μόνο οι γνώστες και χειριστές της νέας τεχνολογίας.

Στο πλαίσιο αυτών των δεδομένων, ο εκπαιδευτικός έχει στη διάθεσή του πολλά μέσα για εμπλουτισμό του διδακτικού έργου, για δημιουργική διδασκαλία, για επιστημονική έρευνα, για επιμόρφωση, για επικοινωνία με όλους τους παράγοντες της εκπαιδευτικής διαδικασίας κ.ά.

Για την ανάγκη στοιχειώδους ενημέρωσης, παρουσιάζουμε, επιλεκτικά και επιγραμματικά, ορισμένους δικτυακούς κόμβους επίσημων υποστηρικτικών υπηρεσιών, που μπορεί να αξιοποιήσει ο εκπαιδευτικός και ειδικότερα ο θεολόγος καθηγητής. Οι ιστότοποι παρουσιάζονται όχι τόσο επειδή είναι ενδιαφέρουσες βιβλιοθήκες ψηφιακής πληροφορίας αλλά κυρίως επειδή προσφέρουν πλήθος υποστηρικτικών υπηρεσιών που μπορούν να διευκολύνουν το έργο του εκπαιδευτικού.

Ο αρχάριος χρήστης, ξεκινώντας από εδώ, μπορεί να ανακαλύψει, κατά την περιήγησή του, και πλήθος άλλων ιστοσελίδων και υπηρεσιών που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και είναι χρήσιμες στην εργασία του. Για περισσότερες συνδέσεις, με διάφορους θεσμούς, αλλά και συνδέσεις ειδικού θεολογικού ενδιαφέροντος, ο αναγνώστης μπορεί να συμβουλευτεί τον κατάλογο "Δικτυακές Διευθύνσεις" της ιστοσελίδας μας.

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι το μεγαλύτερο δίκτυο χρηστών στη χώρα μας. Υποστηρίζει και διασυνδέει πλήθος εκπαιδευτικών υπηρεσιών, σχολικών μονάδων εκπαιδευτικών και μαθητών.

Είναι σημαντικό ότι παρέχει στους εκπαιδευτικούς δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, λογαριασμό αλληλογραφίας και φιλοξενία ιστοσελίδων. Επιπλέον, πλήθος έγκυρων και αξιοποιήσιμων υπηρεσιών.

Η Πύλη του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (www.sch.gr) είναι ένας πλουσιότατος κόμβος με ποικίλο υλικό, υπηρεσίες εξυπηρέτησης χρηστών, εκπαιδευτικές προτάσεις και εφαρμογές, ενημερωτικές δημοσιεύσεις και δικτύωση με άλλους εκπαιδευτικούς ιστοχώρους.

Μερικές από τις πλέον επίκαιρες προτάσεις της Πύλης είναι η φιλοξενία μαθημάτων σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, η εφαρμογή του Γεωγραφικού Πληροφοριακού Συστήματος, το ηλεκτρονικό περιοδικό e-Emph@sis, η δυνατότητα δημιουργίας ιστολογίου, οι αυτόματες ροές ειδήσεων (RSS FEEDS) κ.ά.

Εκπαιδευτική Πύλη του ΥΠΕΠΘ

Η επίσημη Εκπαιδευτική Πύλη του ΥΠΕΠΘ (www.e-yliko.gr) είναι  χώρος συνάντησης και αλληλοϋποστήριξης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Πρόκειται για μια τεράστια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη ψηφιακού υλικού.

Περιλαμβάνει άφθονες προτάσεις διδασκαλίας για όλα τα μαθήματα, εκπαιδευτικό λογισμικό, υποστηρικτικό υλικό, άρθρα και χρήσιμες διευθύνσεις. Ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για συνέδρια, εκδηλώσεις, ανακοινώσεις και διαγωνισμούς που αφορούν στην Εκπαίδευση.

Συνιστούμε την ενότητα "Λογισμικό" με πάρα πολλά χρήσιμα εργαλεία και διδακτικά μέσα. Εδώ θα βρείτε τα σχολικά πακέτα εκπαιδευτικού λογισμικού (ΥΠΕΠΘ / ΠΙ / ΕΑΙΤΥ), τα συνοδευτικά CD-ROMs για τα σχολικά εγχειρίδια, ελεύθερο λογισμικό και λογισμικό ανοιχτού κώδικα και δωρεάν λογισμικό γενικής χρήσης. Ενδιαφέρουσες είναι οι εφαρμογές ανάπτυξης πολυμέσων, κατασκευής εκπαιδευτικού λογισμικού και σελίδων ηλεκτρονικής αξιολόγησης.

Υπηρεσία Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Τάξης "η-τ@ξη"

Η υπηρεσία "η-τ@ξη" (eclass.sch.gr) είναι ένα ολοκληρωμένο εργαλείο ηλεκτρονικής διαχείρισης μαθημάτων. Παρέχει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να αξιοποιούν τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία. Η υπηρεσία στοχεύει στην υποστήριξη του διδακτικού έργου των εκπαιδευτικών, διευκολύνοντας τη διαδικασία οργάνωσης και προγραμματισμού της διδασκόμενης ύλης, με την αξιοποίηση του ωρολογίου προγράμματος του σχολείου.

Μερικές από τις βασικές λειτουργίες που προσφέρονται είναι η δημοσίευση ηλεκτρονικών σημειώσεων, η παράθεση βοηθητικών πηγών, ο προγραμματισμός μαθημάτων, η δημιουργία ασκήσεων αυτοαξιολόγησης και η ηλεκτρονική διαχείριση του βιβλίου διδασκόμενης ύλης.

Ελεύθερο Λογισμικό και Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα για την Εκπαίδευση

Πρόκειται για ένα δικτυακό τόπο (opensoft.sch.gr) του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου που αποβλέπει στην ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας για το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) και στην παρουσίαση εφαρμογών ανοικτού κώδικα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο χώρο της εκπαίδευσης. Το μεγάλο πλεονέκτημα των λογισμικών αυτής της κατηγορίας είναι ότι κατασκευάστηκαν κυρίως με βάση τις ανάγκες και προτάσεις των χρηστών. Επιπλέον, η δωρεάν πρόσβαση σχεδόν στο σύνολο των υπηρεσιών που παρέχονται.

Οι κατηγορίες του λογισμικού καλύπτουν πλήθος εκπαιδευτικών ενδιαφερόντων και μαθημάτων.

Μαθητική Πύλη του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου

Η Πύλη του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (students.sch.gr) που είναι αφιερωμένη στους μαθητές. Περιέχει πολλές ενότητες που αφορούν στα μαθητικά ενδιαφέροντα, επίκαιρες ανακοινώσεις και υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των μαθητών.

Δικτυακός κόμβος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Ο επίσημος ιστοχώρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (www.pi-schools.gr) ενημερώνει για όλες τις δράσεις, τα προγράμματα, τις καινοτομίες, τις εκδόσεις και τις ανακοινώσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Εδώ θα βρείτε τα εγκεκριμένα διδακτικά πακέτα, τα διδακτικά εγχειρίδια μαθητή και εκπαιδευτικού, τα σχολικά εκπαιδευτικά λογισμικά, τα αναλυτικά προγράμματα, διδακτικές οδηγίες, εκπαιδευτικές ειδήσεις και άφθονο ενημερωτικό και επιμορφωτικό υλικό.

Τα Θρησκευτικά στον κόμβο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Στο δικτυακό κόμβο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (www.pi-schools.gr) λειτουργεί ξεχωριστός ιστότοπος για το μάθημα των Θρησκευτικών. Η είσοδος γίνεται από την αρχική σελίδα, όπου εμφανίζονται όλα τα μαθήματα, πατώντας στο πεδίο "Θρησκευτικά". Η ιστοσελίδα τροφοδοτείται συνεχώς με νέο υλικό. Μερικές από τις ενότητες  που παρουσιάζονται είναι: "Διδακτικό υλικό" (Δημοτικό / Γυμνάσιο / Λύκειο), "Σύγχρονες προσεγγίσεις" (Διαπολιτισμικότητα / Θρησκειολογική προσέγγιση / Ευρωπαϊκή διάσταση / Διαθεματικότητα), "Πινακοθήκη", "Ενδιαφέροντα κείμενα", "Νομοθετικό πλαίσιο" κ.ά.

Η ιστοσελίδα είναι μια αξιόλογη προσπάθεια, που έρχεται να υπηρετήσει ποικιλότροπα το θρησκευτικό μάθημα. Παράκληση των Θεολόγων Συμβούλων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου είναι να βοηθήσουμε όλοι για τον εμπλουτισμό της, με υποστηρικτικό υλικό, σχέδια μαθημάτων, διδακτικές προτάσεις, υποστηρικτικά κείμενα, φύλλα εργασίας, εποπτικό υλικό, διαθεματικές προσεγγίσεις, εικαστικό υλικό, σχέδια εργασίας κτλ.

Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΚΔΑ)

Πρόκειται για τον επιμορφωτικό οργανισμό του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, που ασχολείται με την οργάνωση επιμορφωτικών προγραμμάτων για όλους τους υπαλλήλους της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στα προγράμματά του έχουν δικαίωμα συμμετοχής και οι εκπαιδευτικοί.

Στον ιστότοπο του ΙΝΕΠ (www.ekdd.gr) υπάρχουν πληροφορίες για όλες τις δράσεις και τα επιμορφωτικά προγράμματα του ΕΚΚΔΑ, που εκπονούνται σε κάθε Περιφερειακό Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΠΙΝΕΠ).

Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας (ΚΕΕ)

Το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας (ΚΕΕ) είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και εποπτεύεται από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στον ιστότοπο του Κέντρου (www.kee.gr)  θα βρείτε στοιχεία που αφορούν στην αποτύπωση των σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικές ειδήσεις, αποτελέσματα ερευνών, και πληροφορίες για το πρόγραμμα PISA. Επιπλέον, τα τεύχη για την αξιολόγηση των μαθητών στο Λύκειο, που κυκλοφόρησαν στα σχολεία κατά το στάδιο εισαγωγής της αξιολόγησης νέου τύπου, με ερωτήσεις "κλειστού" τύπου κτλ.

Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (ΟΕΠΕΚ)

Ο Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (ΟΕΠΕΚ.) είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου εποπτευόμενο από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oepek.gr) δημοσιεύονται ποικίλες πληροφορίες, ανακοινώσεις, προκηρύξεις κ.ά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΡΙΛΙΓΚΑΣ

ΣΧ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 19 Αύγουστος 2010 09:39  

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση