ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ - THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Αρχική Αρθρογραφία Εκκλησία και Αγώνες της Κρήτης (1856-1905)

Εκκλησία και Αγώνες της Κρήτης (1856-1905)

E-mail Εκτύπωση

Εκδόθηκε η πολυσέλιδη ιστορική μελέτη του συναδέλφου θεολόγου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Μιχαήλ Βλαβογιλάκη "Εκκλησία και Αγώνες της Κρήτης (1856-1906)".

Πρόκειται για ενδιαφέρουσα ιστορική διατριβή, αποτέλεσμα πολύχρονης και πολύμοχθης αρχειακής έρευνας του συγγραφέα, που έρχεται να φωτίσει τους αγώνες της Κρήτης για ανεξαρτησία, κατά την περίοδο 1856-1906, και τη συμμετοχή της Εκκλησίας και του κλήρου σ' αυτούς τους αγώνες.

Είναι μια αξιόλογη και εξαντλητική εργασία για τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, βασισμένη σε πολύτιμο αρχειακό υλικό, εξαιρετικά χρήσιμη στον ιστορικό ερευνητή, τον εκπαιδευτικό και κάθε ιστορικό μελετητή. Όπως σημειώνει ο συγγραφέας:

"Η Εκκλησία δεν είναι ένας συμβατικός κοινωνικός θεσμός, μέσα στον υπόλοιπο εθνικό μας βίο. Αντιθέτως, έχει τη δύναμη να εμπνεύσει αντιστασιακούς αγώνες ακόμη και να πρωταγωνιστήσει  σε επαναστατικές εξεγέρσεις. Με τη συμμετοχή της στους αγώνες του λαού για την ανεξαρτησία επισφραγίζει τη Θεία Βούληση για την επικράτηση της ελευθερίας της δικαιοσύνης και της ευτυχίας στις ανθρώπινες κοινωνίες.

Συχνά στην ελληνική ιστορία, η συμβολή κληρικών και μοναχών στη συντήρηση της εθνικής ταυτότητας και του Ορθόδοξου φρονήματος υπήρξε καθοριστική. Σ’ αυτό το βιβλίο, το πολύτιμο υλικό των ιστορικών πηγών αποκαλύπτει όλες τις επαναστατικές επαναστατικές κινήσεις για την απελευθέρωση της Κρήτης από τον οθωμανικό ζυγό (1856-1905) και επιβεβαιώνει την εντυπωσιακή συμμετοχή του ορθόδοξου κλήρου σε κάθε κοπιώδη και πεισματική προσπάθεια για την τελική δικαίωση των πολύχρονων αγώνων".

 p.Vlavogilakis

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 01 Οκτώβριος 2011 11:39  

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση