ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ - THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Αρχική Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων Παγκρήτια θεολογική ημερίδα για το νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά

Παγκρήτια θεολογική ημερίδα για το νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά

E-mail Εκτύπωση

Ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων προσκαλεί όλους τους θεολόγους της Κρήτης (κληρικούς, λαϊκούς, άνεργους, εργαζόμενους, αναπληρωτές, ωρομίσθιους, μόνιμους, συνταξιούχους) στην παγκρήτια θεολογική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012, ώρα 10:30, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης (πλατεία Ιεράς Αρχιεπισκοπής).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα γίνουν α) εκδήλωση ενημέρωσης-διαλόγου, με θέμα «Το νέο πιλοτικό Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά», και β) η εξ αναβολής ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων.

Αναλυτικότερα:

10.30:     Εισήγηση - παρουσίαση, με θέμα «Βασικές αρχές, προσανατολισμοί και καινοτομίες του νέου Προγράμματος Σπουδών στα Θρησκευτικά». Εισηγητής ο κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου, δρ. θεολογίας, Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου / Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

11.10:     Εισήγηση – παρουσίαση, με θέμα «Η διδασκαλία στα Θρησκευτικά με βάση το νέο Πρόγραμμα Σπουδών». Εισηγητής ο κ. Γεώργιος Στριλιγκάς, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων, Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων.

11.40:     Συζήτηση.

12.40:     Ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων. Όπως ορίζεται στο Καταστατικό του Συνδέσμου, θέματα της Συνέλευσης είναι α) Γενικός Απολογισμός έτους 2011, β) Προγραμματισμός δραστηριοτήτων έτους 2012.

13.30:    Λήξη εργασιών.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Ο Σύνδεσμος μας έχει ασχοληθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν, στο πλαίσιο ημερίδων, συνεδρίων καθώς και Γενικών Συνελεύσεων, με το ζήτημα της ανανέωσης του μαθήματος των Θρησκευτικών, καθώς και με τις επίκαιρες εξελίξεις που αφορούν σε αυτό. Αυτή την ώρα, το μάθημά μας βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι.

Καταρχάς, στο πλαίσιο του λεγόμενου «Νέου Σχολείου», αναδιοργανώνεται η δομή διδασκόμενων μαθημάτων στην υποχρεωτική Εκπαίδευση και έχουν εκπονηθεί νέα Προγράμματα Σπουδών σε όλα τα μαθησιακά πεδία, που ήδη εφαρμόζονται πιλοτικά σε περιορισμένο αριθμών σχολείων. Μεταξύ αυτών συντάχθηκε νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά, το οποίο εισάγει αρκετές καινοτομίες (βλ. το νέο Πρόγραμμα Σπουδών και τον Οδηγό του Εκπαιδευτικού στο: http://digitalschool.minedu.gov.gr/info/newps.php). Για τα θέματα αυτά υπάρχει άφθονο ενημερωτικό και υποστηρικτικό υλικό και έχουν ξεκινήσει επιμορφωτικές δράσεις. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι λίγες οι φορές που εμφανίστηκαν, κυρίως στο διαδίκτυο, πρόχειρες έως και καταστροφολογικές προσεγγίσεις.

Τέλος, είμαστε εν αναμονή εξελίξεων που αφορούν στο μάθημά μας, εν όψει της μεταρρύθμισης του Γενικού και του Επαγγελματικού Λυκείου.

Για τους λόγους αυτούς, προσκαλέσαμε στην ημερίδα μας τον πλέον αρμόδιο εισηγητή. Ο κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου είναι Σύμβουλος Θεολόγων στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο / Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, καθώς επίσης ήταν ο Συντονιστής της Ομάδας που εκπόνησε το νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά.

Τονίζουμε, ακόμη, ότι η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση είναι εξαιρετικά σημαντικός θεσμός, για τη λογοδοσία του Διοικητικού Συμβουλίου, την ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων και κυρίως τον προγραμματισμό νέων δραστηριοτήτων. Πάνω απ’ όλα, είναι ευκαιρία για διάλογο και προσωπική κοινωνία.

Στην ημερίδα θα διατίθενται τα Πρακτικά των Συνεδρίων του Συνδέσμου μας, των ετών 2009 και 2010, για όσους συναδέλφους δεν τα έχουν ακόμη προμηθευτεί.

Προσκαλούμε και παρακαλούμε όλους τους συναδέλφους θεολόγους της Κρήτης να μετέχουν στις δραστηριότητες του Συνδέσμου και να στηρίζουν με την παρουσία τους τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των δραστηριοτήτων του.

Προσκαλούμε όλους στη σύναξή μας, για να επικοινωνήσουμε, να ενημερωθούμε, να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε τις επόμενες δράσεις μας.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΘΕΟΛΟΓΩΝ

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 05 Φεβρουάριος 2012 23:56  

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση