ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ - THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Αρχική Αξιολόγηση Νομοθετικό Πλαίσιο Οδηγίες για τις εξετάσεις στα Θρησκευτικά (2012)

Οδηγίες για τις εξετάσεις στα Θρησκευτικά (2012)

E-mail Εκτύπωση

Αγαπητοί συνάδελφοι ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

Με την ευκαιρία της λήξης του διδακτικού έτους επικοινωνώ μαζί σας για να υπενθυμίσω όσα ισχύουν για τις ανακεφαλαιωτικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στο μάθημά μας. Για το ζήτημα αυτό σας έχω γράψει και άλλες φορές. Αναλυτικές πληροφορίες, καθώς και τη σχετική νομοθεσία για τις εξετάσεις στο Γυμνάσιο και το Λύκειο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μου http://theologoi-kritis.sch.gr, στην περιοχή «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ».

Για τις εξετάσεις στο Γυμνάσιο ισχύουν όσα ορίζονται στο Π.Δ. 409/1994. Επιπλέον, λαμβάνουμε υπόψη τις οδηγίες του Δ.Ε.Π.Π.Σ. και τις Διδακτικές Οδηγίες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, με βάση τις οποίες καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε μερικές ερωτήσεις αντικειμενικού (κλειστού) τύπου, όπως πολλαπλής επιλογής, αντιστοίχισης, σωστού-λάθους, συμπλήρωσης κενών κτλ. Θέματα αυτής της μορφής μπορούμε να βάλουμε το πολύ τρία, επειδή δεν πρέπει να ξεπερνούν το 50% των θεμάτων που μπορεί να επιλέξει ο μαθητής. Οφείλουμε να γνωρίζουμε τη φιλοσοφία και την τεχνική κατασκευής αυτών των ερωτήσεων και να έχουμε προετοιμάσει τους μαθητές για εξετάσεις αυτής της μορφής. Για τα πιλοτικά Σχολεία, που εφαρμόζουν το νέο Πρόγραμμα Σπουδών, ισχύει το Π.Δ. 47/2012.

Για τις εξετάσεις στο Γενικό Λύκειο ισχύουν όσα ορίζονται στο Π.Δ. 60/2006, όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 12/2009, ενώ για το Ε.Π.Α.Λ. ισχύουν όσα ορίζονται στο Π.Δ. 71/2007. Στο Γενικό Λύκειο και στο Ε.Π.Α.Λ. τα θέματα ταξινομούνται σε δύο ομάδες. Στην Α΄ ομάδα περιλαμβάνονται ερωτήσεις που ελέγχουν την κατοχή των γνώσεων που περιλαμβάνονται στην εξεταστέα ύλη και την κατανόησή τους. Στην ομάδα αυτή χρησιμοποιούμε ερωτήσεις κλειστού τύπου, όπως σύντομης απάντησης, πολλαπλής επιλογής, αντιστοίχισης, σωστού-λάθους, συμπλήρωσης κενών κτλ. Στη Β΄ ομάδα περιλαμβάνονται δύο θέματα ανάπτυξης, που απαιτούν συνδυασμό γνώσεων και κριτική ικανότητα από μέρους των μαθητών. Η βαθμολογία κατανέμεται κατά 50% σε καθεμία από τις ομάδες.

Για μια φορά ακόμη, τονίζω την υποχρέωση πιστής εφαρμογής της νομοθεσίας σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στις εξετάσεις και ιδιαιτέρως την ανάγκη ορθής αξιοποίησης του παιδαγωγικού πλαισίου λειτουργίας τους. Για τα ζητήματα αυτά να συνεργάζεστε με τους διευθυντές των σχολείων. Για κάθε ανάγκη, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Πολλές φορές κατά τις συναντήσεις μας έχω τονίσει το σκοπό της αξιολόγησης και το παιδαγωγικό πλαίσιο λειτουργίας των εξετάσεων και των πάσης φύσεως αξιολογικών προσεγγίσεων. Σε κάθε περίπτωση, οι εξετάσεις δεν είναι άσχετες από τη διαδικασία αυτοβελτίωσης του μαθητή και γενικά του εκπαιδευτικού έργου και δεν είναι απλώς διαπιστωτικός μηχανισμός με σκοπό την ποσοτική αποτίμηση της επιτυχίας/αποτυχίας. Με αυτό το πνεύμα συνεκτιμούμε πολλούς παράγοντες και ποιοτικά χαρακτηριστικά σε όλα τα στάδια αυτής της διαδικασίας, έχοντας  πάντοτε ως μοναδικό στόχο την προκοπή των παιδιών και την προαγωγή της μόρφωσής τους.

Με την ευκαιρία αυτή, σας ενημερώνω ότι καταβάλλω προσπάθειες, σε συνεργασία με τον Παγκρήτιο Σύνδεσμο Θεολόγων, να οργανώσουμε ένα θερινό Θεολογικό Εργαστήρι Διδακτικής των Θρησκευτικών, στις αρχές Ιουλίου, στα Χανιά. Για το θέμα αυτό, εάν ευοδωθούν οι προσπάθειες, θα έχετε περισσότερη ενημέρωση πολύ σύντομα, σε επόμενο έγγραφο.

Τέλος, παρακαλώ τους συναδέλφους που ασχολήθηκαν με την Ερευνητική Εργασία της Α΄ Λυκείου, διαθεματικές εργασίες, ευρωπαϊκά προγράμματα και προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, που είναι σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών, να με ενημερώσουν για την εργασία τους. Με πολλή χαρά θα δημοσιεύσουμε στην ιστοσελίδα μας τυχόν ανακοινώσεις, σύντομα αφιερώματα ή δείγματα της εργασίας των παιδιών.

Εύχομαι από καρδιάς καλή δύναμη κατά την περίοδο των εξετάσεων. Η Χάρη του Παρακλήτου να φωτίζει και να καθοδηγεί το πρόσωπο και το έργο σας.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο Σχολ. Σύμβουλος Θεολόγων

Γεώργιος Στριλιγκάς

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 18 Μάιος 2012 08:08  

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση