ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ - THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Αρχική Ανακοινώσεις - Επίκαιρα Διεθνές οικολογικό συνέδριο στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

Διεθνές οικολογικό συνέδριο στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

E-mail Εκτύπωση

Εργασίες Διεθνούς  Συνεδρίου:

«ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ»

ΟΑΚ, 27-30 Σεπτεμβρίου 2012

(SAPREJ: Sustainable Alternatives for Poverty Reduction and Ecological Justice)

 

Από την Πέμπτη 27 μέχρι την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΟΑΚ διεθνές Συνέδριο με θέμα τις βιώσιμες εναλλακτικές προτάσεις για τον περιορισμό της φτώχειας και την οικολογική δικαιοσύνη. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας της Ακαδημίας υπό την υψηλή αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τη συμμετοχή 60 Συνέδρων από 22 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων διακεκριμένοι επιστήμονες από όλο το φάσμα των επιστημών, αξιωματούχοι του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών, καθώς επίσης και εκπρόσωποι διαφόρων φορέων και οργανισμών.

Ο εκ των διοργανωτών του Συνεδρίου Δρ. Λουκάς Ανδριανός, υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας της ΟΑΚ, στην εναρκτήρια ομιλία του, έθεσε τους στόχους του Συνεδρίου που βασίζονται στις εναλλακτικές λύσεις για τα σημερινά προβλήματα μέσα από το πρίσμα της ηθικής και πνευματικής δύναμης του ανθρώπου. Ο Δρ. Ηλίας Αβραμίδης και ο Δρ. Guillermo Kerber, από την Αργεντινή και την Ελβετία αντίστοιχα, τόνισαν την ανάγκη συμπαράστασης όλων των Εκκλησιών και της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση της φτώχειας. Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Καθηγητής Δρ. Ιωάννης Φίλης αναφέρθηκε στην έννοια της αειφόρου ανάπτυξης και υπογράμμισε την ανάγκη για εφαρμογή της περιβαλλοντικής ηθικής και μέτρησης.

Στο Μήνυμά Του προς το Συνέδριο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μεταξύ άλλων τόνισε: « Η Ορθόδοξος Εκκλησία απέδιδεν ανέκαθεν μεγίστην σημασίαν εις τον σκοπόν της δημιουργίας του ανθρώπου, ο οποίος σαφώς προσδιωρίσθη εις το βιβλίον της Γενέσεως : « και έλαβεν Κύριος ο Θεός τον άνθρωπον, ον έπλασεν, και έθετο αυτόν εν τω παραδείσω εργάζεσθαι αυτόν και φυλάσσειν » (Γεν. β΄ 15), ως παράδεισον δε ηννόει όλην την υπό του Θεού δημιουργηθείσαν χάριν του ανθρώπου κτίσιν. Δυστυχώς, η διά της παρακοής των Πρωτοπλάστων επελθούσα ρήξις της σχέσεως του ανθρώπου μετά του Θεού διέρρηξε και την σχέσιν του ανθρώπου μετά του φυσικού περιβάλλοντος, οδηγήσασα εις ανεπανορθώτους στρεβλώσεις. Και τούτο διότι, οικεοποιηθείς ο πεπτωκώς άνθρωπος την κτίσιν, εθεώρησεν εαυτόν κύριον αυτής αντί εργάτου δικαιουμένου κατά θείαν παραχώρησιν να απολαμβάνη τους καρπούς και τα αγαθά αυτής, και υπέταξεν αυτήν «τη ματαιότητι» της απληστίας και αλαζονείας αυτού, ως ευστόχως σημειοί ο απόστολος Παύλος (Ρωμ. η΄ 20). Η τοιαύτη αλόγιστος και ιδιοτελής χρήσις της κτίσεως υπό των ολίγων όχι μόνον έβλαψε την κτίσιν, αλλ’ εστέρησε και στερεί μέγα μέρος της ανθρωπότητος των αναγκαίων δια την επιβίωσιν αυτού πόρων. Η Μήτηρ Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως... έχουσα την βεβαιότητα ότι οποιαδήποτε λύσις του πολυσημάντου τούτου ζητήματος, της σχέσεως τουτέστι του ανθρώπου προς το φυσικόν περιβάλλον, δεν είναι δυνατόν να διαχωρίζη την επιστημονικήν από της ηθικής παραμέτρου αυτού, χαίρει διά την επί το αυτό διαβούλευσιν εκπροσώπων της Εκκλησίας και του επιστημονικού κόσμου υπό την σκέπην της Αγίας ημών Εκκλησίας και της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, αναμένουσα μετ’ ενδιαφέροντος και τα πορίσματα του τοιούτου Διεθνούς Συνεδρίου ».

Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε έκθεση παιδικής ζωγραφικής με θέμα: οικο-κρίση, το περιβάλλον και η τέχνη. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν περίπου 250 μαθητές από πολλά σχολεία του Ν. Χανίων. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσαν συμμετοχή το Δημοτικό και Γυμνάσιο Κολυμπαρίου, το 2ο, 8ο και 14ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων και το 2ο Νηπιαγωγείο Χανίων. Στο πλαίσιο της εκθέσεως ζωγραφικής διαγωνίστηκαν 170 έργα μαθητών, τα οποία αξιολογήθηκαν από ειδικώς καθορισμένα μέλη του Συνεδρίου.

Οι Σύνεδροι πραγματοποίησαν επίσκεψη γνωριμίας στην Ι.Μ Χρυσοπηγής, στις εταιρείες Βιολέα και Terra Creta, καθώς και στο Δήμο Πλατανιά, όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με το Δήμαρχο κ. Ιωάννη Μαλανδράκη. Ο κ. Μαλανδράκης αναφέρθηκε στις διάφορες προσπάθειες του Δήμου σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και ανάδειξης της ενδοχώρας και των φαραγγιών του Δήμου Πλατανιά, οι οποίες αποτελούν προτεραιότητα παρά την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της για τα οικονομικά των Δήμων.

Τα Πορίσματα του Συνεδρίου αναμένεται να εκδοθούν προσεχώς.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 02 Οκτώβριος 2012 21:38  

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση