THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

Τα Θρησκευτικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κρήτης

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Αρχική Αρθρογραφία Μια ξεχωριστή Μητέρα

Μια ξεχωριστή Μητέρα

E-mail Εκτύπωση

Επειδή σήμερα το θέμα μας είναι ιδιαίτερα υψηλό και ιερότατο θα μιλήσουμε όπως αρμόζει για ένα νέα ολότελα κόσμο: ένα Παράδεισο ξένο, μια Βίβλο παράδοξη, την Αλήθεια από τη γη!  Ποια άλλη Μορφή μπορεί να αντιπροσωπεύσει το υπόδειγμα Μητέρας άλλο από Αυτήν; Είναι ασφαλώς η πριν από τον τοκετό και μετά τον τοκετό Αειπάρθενη Κόρη κόρη και θυγατέρα από στείρα μητέρα και στείρο πατέρα. Πώς; Ακούστε και θαυμάστε: ο Ιωακείμ και η Άννα σύζυγοι άμεμπτοι ενώπιον Θεού φαίνονταν αξιόμεμπτοι ενώπιον των ανθρώπων τότε αφού κατά το νόμο της εποχής ήταν άτεκνοι. Δεν υπήρχε ελπίδα αθανασίας τότε και γι’ αυτό η διαδοχή του γένους των ανθρώπων ήταν αναγκαιότατη. Τώρα όμως κι αυτό λύθηκε αφού η γεννηθείσα Παρθένος μας χάρισε αιωνιότητα με παρθενικό τόκο και δεν έχουμε πια ανάγκη όλα τα άλλα. Κι όμως τότε πολύ υβρίζονταν οι γονείς της Παρθένου για την ατεκνία αντί να επαινούνται για την αρετή τους. Περίλυποι για τις προσβολές οι δίκαιοι αυτοί κατέφυγαν στο Θεό ο Ιωακείμ στην έρημο με προσευχή και νηστεία και η Άννα ομόφρων κλείνεται μέσα και προσεύχεται για το ίδιο με πονεμένη καρδιά. Και επήκουσε ο Κύριος και τους ευλόγησε και υποσχέθηκε να δώσει ικανοποίηση στο αίτημά τους. Και έφερε σ’ εκπλήρωση την επαγγελία και τους έδωσε Κόρη, τη θαυμασιότατη από όλες τις θαυμάσιες που φάνηκαν ανέκαθεν Αυτήν την Γεννήτρια του Κτίστη των όλων που θέωσε το ανθρώπινο γένος και ουράνωσε τη γη που έκανε το Θεό Υιό ανθρώπου και τους ανθρώπους υιούς Θεού.

Αλλά γιατί η στειρότητα; Για να διαλύσει τη λύπη και να αφαιρέσει τη ντροπή των γονιών της και να προεικονίσει τη διάλυση της λύπης και της κατάρας των προπατόρων του γένους που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί με Αυτήν. Όπως πριν δεν εμφανίστηκε ούτε και μετά από αυτήν Παρθένος Μητέρα και Θεού Μητέρα. Όπως πριν από αυτήν και μετά από αυτήν δεν κατοίκησε κανείς στα άγια των αγίων των αγίων ούτε στα μητρικά σπλάχνα δε φάνηκε να κυοφορείται άλλο έμβρυο ούτε πριν ούτε μετά. Όταν έπρεπε να γεννηθεί λοιπόν η Παναγία η Παρθένος Μητέρα του Θεού στον κατάλληλο καιρό για τη σωτηρία μας πλησίασε ο καιρός κι έπρεπε να ετοιμαστεί ή παρασκευαστεί η Παρθένος δε βρέθηκαν ανώτεροι σε αρετή και ευγένεια ήθους και γενεάς άλλοι από τους σεπτούς της γονείς. Γι’ αυτό προτιμήθηκαν από τους πολύτεκνους οι άτεκνοι για να κυοφορηθεί από πολυάρετους η Πανάρετη Κόρη και Πάναγνη από εξαιρετικά σώφρονες και για να λάβει η σωφροσύνη συνελθούσα με την προσευχή και τη άσκηση ως καρπό το να γίνει Γεννήτρια παρθενίας και μάλιστα Γεννήτρια Παρθενίας και μάλιστα Παρθενίας που προέβαλε αφθόρως κατά τη σάρκα τον Γεννηθέντα κατά τη θεότητα προαιωνίως από Παρθένο Πατέρα. Τι φτερά ήταν αυτά της αρετής εκείνης! Τι παρρησία βρήκε στον Κύριο! Πόσο άσπιλες εκείνες οι καρδιές ώστε να αναπέμψουν τέτοια προσευχή που τόσο προχώρησε πολύ και τόσα κατόρθωσε! Έπρεπε και να προετοιμαστεί το μέγα θαύμα με το θαύμα και η φύση βαθμιαία να υποταγεί στη χάρη.

Τώρα σ΄ αυτή τη Μητέρα τι δώρο να κάνουμε; Τι έχουμε να της προσφέρουμε αντάξιό της; Όλοι μας γυναίκες και άντρες και πρεσβύτεροι και νεότεροι και πλούσιοι και φτωχοί και κάθε γένος ανθρώπου και ηλικία και κάθε αξίωμα και επάγγελμα και επιστήμη; Κανείς μας ας μη μείνει άκαρπος και άγονος ψυχικά και κανείς ανέραστος και ανεπίδεκτος πνευματικά. Αλλά κι ο καθένας μας που δέχεται το σωτηριώδη λόγο να τον υλοποιεί με όλες του τις δυνάμεις σε έργα και καρπούς ουράνιους και θεάρεστους. Κανείς να μην επιδεικνύει πίστη στο Θεό μόνο με λόγια. Όσοι είναι νέοι και παρθενεύουν κοιτάξτε να ζείτε σε όλα κατά Θεό εξαιτίας της Παρθένου που γέννησε κατά σάρκα με παρθενία σε χρόνο αυτόν που γεννήθηκε προαιωνίως από Παρθένο Πατέρα. Να ζείτε μόνο γι’ Αυτήν και γι’ Αυτόν που σαρκώθηκε απ’ Αυτήν, προσβλέποντας μόνο σ’ Αυτόν έχοντας μόνο Αυτόν απόλαυσή σας χαίροντας με την ελπίδα υπομένοντας στη θλίψη και υπακούοντας στην εκκλησία διακονώντας και φροντίζοντας για την ειρήνη αφιερωμένοι στην προσευχή και προσοχή και ψυχική κατάνυξη όντας αγνοί και παρθένοι στο σώμα και την ψυχή σε αισθήσεις και διάνοια επιδεικνύοντας με όλα φρονήματα και πολιτεία παρθενική και πνευματική. Γιατί έτσι ακολουθώντας τη Θεομήτορα θα εισέλθετε στον αχειροποίητο ναό του βασιλέως των ουρανών στην υπερκόσμια και αιώνια πατρίδα αθανασίας. Οι έγγαμοι πάλι χωρίς να παραδίνεστε στον κόσμο τούτο γιατί εμφανίστηκε πια στη ζωή μας Ο Υπερκόσμιος Κόσμος ο Νέος Κόσμος που είπαμε στην αρχή σήμερα της ομιλίας μας η ίδια η Θεομήτωρ και εμφανίστηκε κα για τους εγγάμους ως καρπός συζυγίας. Οι γέροντες και οι γερόντισσες μην παιδιαρίζετε σε βάρος σας με λογισμούς και λόγους και πράξεις παρουσιάζοντας σαρκικό φρόνημα και συμπεριφερόμενοι κατά σάρκα. Οι νέοι ζηλέψτε τέτοιους γέροντες και σεβαστείτε και υπακούστε τους και μη ξεχνάτε τι είναι έντιμο γήρας και πως η νεότητα δεν υστερεί του σεμνού γήρατος! Εάν το αγνοείτε ακούστε την ΑΓ: πολιά εστι φρόνησις ανθρώποις και ηλικία γήρως βίος ακηλίδωτος! Άσπρα μαλλιά είναι για τον άνθρωπο η φρόνησή του και γηρατειά ο ακηλίδωτος βίος! Κι όσοι κατέχετε κάτι περιττό και περίσσιο ξέρετε ότι ανήκει κάπου αλλού που δεν έχουν και περιμένουν από σας να τους το δώσετε κι έτσι κι εσείς ωφελείστε γιατί αφαιρείτε το άγχος και το περιττό και την πολλή μέριμνα από αυτή τη ζωή αλλά και αποθηκεύετε Θησαυρό στην άλλη την αιώνια ζωή γιατί ο ελεών φτωχό Θεό δανείζει. Κι όσοι πάλι στερείστε κάντε υπομονή και ευχαριτείτε το Θεό για να συναριθμηθείτε με τους μακαριστούς του Ευαγγελίου που πρόκειται να κληρονομήσουν τη Βασιλεία των Ουρανών. Οι υπεύθυνοι πάλι για τις τύχες των άλλων ανθρωπίνως ας μη ξεχνούν να μην αδικούν κανένα αλλά πατρικά να βοηθάνε από κει που βρίσκονται ως ομογενές και ομόδουλο με κάθε ανθρώπινο ον έχοντας υπόψη και πάντως υπό την κραταιά σκέπη της Παναγίας Μητέρας.

Άρα το καλύτερο δώρο μας στην Παρθένο Μητέρα το αγαπητότερο και καταλληλότερο  είναι ο αγιασμός μας και η πολλαπλή αγνεία με εγκράτεια γλώσσας και άλλη και με πολλή προσευχή. Σωφροσύνη και νηστεία ψυχοσωματική και προσευχή με κατάνυξη ανάδειξαν Ιωακείμ και Άννα γεννήτορες θείου σκεύους μάλιστα τόσο εκλεκτού σκεύους ώστε όχι μόνο να βαστάσουν το θείο όνομα αλλά και αυτόν τον ίδιο του οποίου το όνομα είναι θαυμαστό. Εκεί θα βρούμε και θησαυρό μέσα μας την καθαρότητα της καρδιάς που προχωρά και μας εμφανίζει το Θεό. Οι στείρες γίνονται καλλίτεκνες! Δια τον φόβον Σου Κύριε εν γαστρί ελάβομεν και ωδινήσαμεν και ετέκομεν πνεύμα σωτηρίας σου ό εκυήσαμεν επί της γης! Ου πεσούμεθα αλλά πεσούνται οι επί της γης! Δε θα πέσουμε πνευματικά αλλά θα πέσουν όσοι κατοικούν στη γη, όσοι κυλιούνται στα γήινα, φρονήματα και πάθη. Εάν θέλουμε να ζούμε όχι στη γη αλλά στον ουρανό και να μην πέφτουμε αλλά συνέχεια να αναβαίνουμε στο θείο ύψος ας έχουμε φόβο θεού με έργα αγαθά με πολλαπλή εγκράτεια και προσευχή μετασκευάζοντας λογισμούς στο καλύτερο και κυοφορώντας για να γεννήσουμε πνεύμα σωτηρίας με την επίκληση του Θεού και Βοηθό μας την Παρθένο Μητέρα που χαρίστηκε στους γονείς της με προσευχή και θεάρεστη διαγωγή. Αυτή και τη λύπη των γονιών της μετέτρεψε και την προγονική κατάρα διέλυσε και τις ωδίνες της προμήτορος Άννας κατέπαυσε γιατί γέννησε ανώδυνα με παρθενία το Χριστό ώ πρέπει πάσα δόξα τιμή και προσκύνησις συν τω ανάρχω αυτού πατρί και τω παναγίω και αγαθώ και ζωοποιώ πνεύματι νυν και αεί και εις τους ιαώνας των αιώνων. Αμήν.

ΠΗΓΗ: ΔΡΑΜ 2013

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΑΚΙΡΑΚΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση