ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ - THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Αρχική Αρθρογραφία Βιβλιοπαρουσίαση: Β΄ τόμος Θησαυρού Λογίων Αγίου Νεκταρίου 2013

Βιβλιοπαρουσίαση: Β΄ τόμος Θησαυρού Λογίων Αγίου Νεκταρίου 2013

E-mail Εκτύπωση

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Β΄ ΤΟΜΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΛΟΓΙΩΝ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ 2013

ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙΤΑΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΟΜΟΣ;

Από το Σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κκ Νεκτάριο –Πατέρα και Ιεράρχη / Ποιμενάρχη μας- αντιγράφουμε: «το βιβλίο που Μου εστείλατε εμελέτησα και είδα ότι είναι πολύ καλό και χρήσιμο, αποθησαυρίζει τη σοφία των Πατέρων, των Διδασκάλων της Εκκλησίας και όχι μόνο. Τα κεφάλαια του βιβλίου είναι ταξινομημένα και είναι εύχρηστο για εκείνους που ασχολούνται με ειδικά θέματα. Ο Άγιος Νεκτάριος είχε νουν ελλαμπόμενον υπό του Αγίου Πνεύματος» (Οικουμενικόν Πατριαρχείον, Ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριος, Εν Νεαπόλει 15-4-2013).

 

Ο δεύτερος λοιπόν τόμος του έργου Θησαυρός Λογίων κεκοσμείται με τις από τον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Βούλας δια χειρός του πατρός Σταματίου Σκλήρη, Θεολόγου-Ιατρού και Αγιογράφου κυκλοφορείται για να μεταδίδονται ωφέλιμες γνώσεις-όπως αναφέρεται στον Πρόλογο του έργου του από τον ίδιο τον Άγιο. Ευγενής μάλιστα πόθος για το διδασκαλικό έργο στο οποίο επιδόθηκε με ιδιαίτερη προθυμία ήδη από την εφηβεία και κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες! Το έργο του όμως σε σχέση με την επιθυμία του που ήταν ισχυρή και επίμονη τον οδήγησε στο θησαυρό των προγόνων από τον οποίο μπορούσε να θησαυρίσει. Και στην επόμενη ανθρώπινη δυσχέρεια ο μικρός τότε σε ηλικία αλλά μέγας στο πνεύμα και τη θεία φώτιση Αναστάσιος Κεφαλάς υπάλληλος μικρού καταστήματος στην Κωνσταντινούπολη και ήδη θαυματουργός πραγματοποιεί άλλο ένα θαύμα διόλου ευκαταφρόνητο: συγγράφει το πρώτο του έργο σε σελίδες που ο ίδιος επινοεί σε χαρτί ανακυκλώσιμο θα λέγαμε σήμερα. Από τους πρώτους βιογράφους του μάλιστα μαθαίνουμε τα εξής ακόλουθα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα και της λαμπρής φυσιογνωμίας του Αγίου:

Προέρχονταν από ευλαβείς πολύτεκνους γονείς και μορφωμένους συγγενείς αλλά γεννήθηκε και ανατράφηκε αρχικά και ανάμεσα σε πολύ ευλαβείς συμπατριώτες στη Θράκη του 19ου αι. όπως διασώζεται και στο Απολυτίκιο του Αγίου «Σηλυβρίας τον γόνον…» ανάμεσα δηλαδή σε –σαράντα- εκκλησίες και αγιάσματα, σεπτές εικόνες και ιερά λείψανα και μάλιστα όλα αυτά ουδέποτε ελησμόνησε ο ιερός ανήρ αφού παντού προσευχόταν σε αντίγραφο της εφέστιας εικόνας της Παναγίας της Σηλυβρίας απομίμηση των αγιορειτών Δανιηλαίων στο δωμάτιό του καθώς και επειδή ονόματα της ιδιαίτερής του αυτής πατρίδας έδωσε σε μοναχές της Ιεράς του Μονής στην Αίγινα «και Αιγίνης το καύχημα…». Παράλληλα όμως οι συμπατριώτες μάχονταν και για την πίστη και την πατρίδα τους και διατηρούσαν έντονο το εθνικό τους φρόνημα ανάλογα με το ισχυρό ορθόδοξο χριστιανικό υψηλό τους επίπεδο, όπως φαίνεται και από τα ιστορικά στοιχεία που διαθέτουμε αλλά και τα σχολεία και τα πάμπολλα αρχαιοελληνικά ονόματα που έδιναν στα παιδιά τους.

Εκκλησία και παιδεία λοιπόν ανατρέφουν τον μικρό τότε Αναστάσιο ανάμεσα σε τέτοιο στοργικό και ηθικό υγιές περιβάλλον. Οι όποιες στερήσεις μάλιστα όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις λειτούργησαν ως κίνητρο και όχι ως εμπόδιο στην παραπέρα του πορεία γιατί δυνάμωσαν τον πόθο του για πνευματική πρόοδο που μετέδιδε και μεταδίδει έως τώρα σε όσους τον πλησιάζουν… δεν είναι τυχαίο το ότι από πενταετής ήδη διδασκόμενος από την ευλαβέστατη μητέρα του –τι ευτυχισμένες μητέρες είναι αυτές που εκπληρώνουν επάξια το ρόλο τους αυτό της γέννησης και της σωστής ανατροφής των παιδιών τους- και τον πεντηκοστό ψαλμό μόλις έφτανε στο στίχο «διδάξω ανόμους τας οδούς Σου» επανελάμβανε το στίχο αυτό συγκεκριμένα διαρκώς προορών και το μέλλον εκ θείας νεύσεως  υποβάλλοντας τον εαυτό του σε υπόσχεση τρόπον τινά ότι θα διδάξει και ανεζήτει μέσα παιδείας και μαθήσεως των αναγκαίων!

Σε ηλικία πάλι επτά ετών αγόραζε χαρτί και συνέρραπτε βιβλία όπως αφελώς αλλά και εμπνευσμένα έκτοτε έλεγε ο ίδιος για να κάνει βιβλία και να γράφει τα λόγια του Θεού! Και μεταβαίνοντας στην Εκκλησία πρόσεχε τόσο πολύ και φωτίζοντας έτι περισσότερο αφού επιστρέφοντας στο σπίτι του από μνήμης διηγείτο πάντα τα θεία λόγια όπως τα άκουγε. Επιπλέον παίζοντας τον υψηλό μελλοντικό του ρόλο ως παιδί κατασκεύαζε άμβωνες παιδικούς και ανέβαινε ως άλλος ιεροκήρυξ. Από τα πρώτα του βήματα φαίνεται και η αγιότητά του όπως επιλέξαμε και ως εξώφυλλο του παρόντος τόμου ένα από τα πολύ πρώτα του υπήρξε και αυτή η θαυματουργή και σωτήρια επέμβασή του στη θάλασσα που ανάγκασε ακόμα και τον πατέρα του να αναφωνήσει αυτό το παιδί ο Αναστάσης μας θα γίνει Άγιος!

Εμπόδια πολλά που μετατρέπονται θαυματουργικά σε εφόδια από τον άγιο και τον Πανάγαθο Θεό και την Παναγία Μητέρα μας και όλους τους Αγίους που μας βοηθούν καθημερινά και επεμβαίνουν θαυματουργικά όποτε χρειαστεί. Ξεκινά επιτέλους την Οδύσσειά του μέσω θαλάσσης προς Κωνταντινούπολη και πάλι τα οικονομικά εμπόδια γίνονται αιτία να γνωριστεί με την οικογένεια Χωρέμη –δες αφιέρωση παρόντος- που ανέλαβε να πληρώσει τα εισιτήριά του. Παράλληλα με την όποια απασχόλησή του δεν παύει να διδάσκει και να μελετά  -ως παιδονόμος στο Αγιοταφικό Μετόχι της Πόλης όπου θείος του ήταν ο διευθυντής του και έτσι παρακολουθούσε ανετότερα τώρα και τις ιερές ακολουθίες στην εκκλησία και προσευχόταν εκτενέστερα αλλά και μελετούσε και βελτίωνε την αυτομόρφωσή του ανάμεσα στα σεβάσματα της Βασιλεύουσας. Φυσικά επομένως προκύπτει και το υλικό για το πρώτο του βιβλίο(1860) που αποτέλεσε και την πρώτη του αγάπη και έργο ζωής όπως φαίνεται και από το πλουσιότατο περιεχόμενό του που ανέμενε πολύ και υπέφερε τα πάντα μέχρι να πραγματοποιηθεί (1895 & 1896, Α΄ & Β΄ ΤΟΜΟΣ, ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΛΟΓΙΩΝ)… αντέγραφε και συνέλλεγε διαρκώς και έγραφε και διέδιδε αυτόν τον πλούτο ακόμα και σε χαρτί περιτυλίγματος για να ωφελούνται οι παραλήπτες συνήθως λόγω της εργασίας του τότε πάνω σε χαρτιά συσκευασίας καπνών!

Έτσι έρχεται τώρα στο φως το πρώτο του συγγραφικό έργο με πλουσιότατο περιεχόμενο ένας ανεξάντλητος πραγματικός πνευματικός θησαυρός όπως μπορεί να διαπιστώσει και ο καθένας μας σήμερα με την παρούσα έκδοση του υπερπολύτιμου αυτού πρωτόλειου έργου του Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού. Κι επειδή ο Άγιος διείδε από νωρίς την ωφέλεια των αδελφών με την ανάγνωση κατάλληλων αναγνωσμάτων αφιέρωσε από τον ανύπαρκτο ελεύθερο χρόνο του σημαντικό μέρος στη συγγραφή βιβλίων οπωσδήποτε πνευματικού περιεχομένου. Πότε και πώς εργάστηκε το γνωρίζουμε σήμερα όλοι. Αφού ύπνον τοις οφθαλμοίς και τοις βλεφάροις νυσταγμόν και ανάπαυσιν τοις κροτάφοις δεν έδωσε σχεδόν ποτέ του. Διαβάζοντας το παρόν μάλιστα βλέπουμε πόσο υπήρξε για όσα έγραψε ποιήσας και διδάξας και άρα όντως πρώτος και μέγας και επειδή παρά τις συκοφαντίες και τους δόλους εναντόν του ανταπέδιδε ευεργετώντας τους πάντες και πιστεύοντας ότι όντως ο πονηρός παραδειγματικώς ετιμωρήθη αφού ο ασκητής Επίσκοπος δεν έπαθε τίποτε και διαρκώς και ανεξαλείπτως ως βασικό έργο του υψηλού ιερατικού και Αρχιερατικού του καθήκοντος, όπως φαίνεται και από το βίο και την πολιτεία του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου είχε και το διδακτικό –συγγραφικό, δολοφονημένος και νεκρός ηθικώς και παντελώς ολοθρευθείς ως εργάτης κακός από τους καλούς, ένοχος κατηγοριών αντιπειθαρχίας και ασεβείας και ανηθικότητας κλπ κλπ.  Ιδού πού βρίσκεται η τόση δύναμη του Αγίου μέχρι σήμερα!

Το παρόν έργο πάντως του Αγίου έχει και πολλές διακρίσεις. Πρώτον είναι το πρώτο του με το οποίο αποδεικνύει ήδη από πολύ νωρίς πού θα φθάσει και η λογιοσύνη του –ο τρίτος τόμος φιλοξενεί και λατινικά κείμενα! Σήμερα μόλις τον 21ο αιώνα με υπερσύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις όπως βλέπετε και στη βιβλιογραφία στο τέλος του βιβλίου αυτού μπόρεσε η ανθρωπότητα να καταστήσει αυτό το Θησαυρό της Ελληνικής Γλώσσας προσβάσιμο και σε ενιαία μορφή από τον Όμηρο και τον 8ο αιώνα π.Χ. έως και την Κρητική Λογοτεχνία 16ο-17ο αιώνα μ.Χ. Ο Άγιος βέβαια υπερκάλυψε όλο αυτό το διάστημα με τα πενιχρότατα υλικοτεχνικά μέσα και εφόδια που διέθετε πολύ νωρίτερα. Δεύτερον η κατηγοριοποίηση των θεμάτων ασφαλώς προϋποθέτει θείο φωτισμό που όπως ξέρουμε νωρίτατα διέθετε ο Άγιος Νεκτάριος. Τρίτον η αφάνταστη ψυχική του δύναμη που τον οδηγεί σε όλη του την αξιοθαύμαστη όντως ζωή και να μην κάμπτεται μπροστά στα φόβητρα του εχθρού και των οργάνων του αντιχρίστου κι αφού εξαρχής έχει προκαθορίσει ότι ούτε και τα θέλγητρα του αιώνος τούτου του απατεώνος τον ενδιαφέρουν.

Έτσι μόνον εξηγείται και η συγγραφή της πρώτης του αγάπης που περιμένει δεκαετίες και ταξιδεύει μαζί του στις αποσκευές από όπου και αν πέρασε –Θράκη, Κωνσταντινούπολη, Άγιοι Τόποι, Χίο, Αίγυπτο, Αθήνα, Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Άγιο Όρος, Αίγινα, Πόρο, Τήνο, Σύρο, Πελοπόννησο - και με όσα και αν πέρασε έως ότου έρθει η στιγμή φίλοι και αγαπητοί του από το Άγιο Όρος αυτήν την αληθινή Ακρόπολη της Ορθοδοξίας που επίσης επισκέφτηκε και τόσο πολύ αγάπησε μέχρι και την μακρινή σήμερα αλλά όχι τότε κι ασφαλώς ουδέποτε αλλιώς νοούμενη ελληνική Αλεξάνδρεια όπως και από τα άλλα μέρη του ευρύτερου ελληνισμού που επισκέφθηκε και ευλόγησε με την παρουσία και τους ασκητικούς του ιδρώτες βοήθησαν να δει το φως της δημοσιότητας αυτός ο Θησαυρός που έχει ξεχωριστή θέση και στην Ιστορία της Νεοελληνικής Γραμματείας και Λογοτεχνίας ως άριστο δείγμα της διαχρονικής παγκόσμιας ελληνικής πνευματικής παρουσίας. Λόγια απλά και μετρημένα σε σύγκριση με το περιεχόμενο αυτού του έργου που όσο προχωρεί αναδεικνύει κι άλλες πτυχές της φωτισμένης του ψυχής. Δεν υπάρχει πια τίποτε στον Άγιο που μπορεί να διαφύγει της μοναδικής και ανύστακτης προσευχής και προσοχής του γιατί μπορεί το παρόν να είναι και προσευχητάριο και εξομολογητάριο και πάντως για όλους μας αλφαβητάριο πνευματικό στον επικίνδυνο αγώνα μας για να τιμήσουμε το όνομα του Ιησού.

Ο Άγιος θαυματουργεί διαρκώς δείχνοντας την πάντοτε ευεργετική αλλά και ιαματική παρουσία του παντού και δεν υπήρξε κάποιος που να μην ανέφερε συγκλονιστική επέμβαση σε θέματα οικονομικά, οικογενειακά βαρύτατα ιατρικά περιστατικά παλιά αλλά και ολότελα σύγχρονα(2013). Και ασφαλώς εάν ρωτήσουμε και αναζητήσουμε θα βρούμε άπειρα που απλώς αποδεικνύουν την ανύστακτη αγάπη του για όλους μας. Ο νυν Μητροπολίτης Χανίων το 2013 κινδύνεψε θανάσιμα αλλά και ιάθηκε θαυματουργικά απέναντι από την Παλιά Ριζάρειο. Ως οπισθόφυλλο μια τέτοια αγάπη του Αγίου μας: αυτή για τους βαρύτατα ασθενούντας όπως συνέβη με τον αεροπόρο της Πολεμικής μας Αεροπορίας αγαθό Σταύρο Καλκανδή Πρόεδρο του Συνδέσμου Αναπήρων που ανέπτυξε μετά τη θαυμαστή θεραπεία του από τον άγιο έντονο φιλανθρωπικό έργο με πολλούς συνεργάτες καλούς Σαμαρείτες για τους αδελφούς μας ΑΜΕΑ αλλά και τον π. Φιλόθεο Ζερβάκο. Προσφέρεται έτσι και ο δεύτερος τόμος του έργου του Αγίου Νεκταρίου που από μεγάλη αγάπη για της Εκκλησία και τον πλησίον εργάζεται ανύστακτα και ταπεινά παντού, ασκητεύει ψυχοσωματικά, προσεύχεται και λειτουργεί, εξομολογεί, μελετά και συγγράφει και διδάσκει λόγοις και έργοις, ελεεί, θαυματουργεί ώστε να ευχόμαστε στο Θεό και τον Άγιό Του να μας οδηγεί στο δρόμο Του και εμείς απλώς επόμενοι τοις Αγίοις Πατράσι βαίνοντες την οδόν Του να οδηγούμαστε όλο και πιο κοντά Του, όπως επισημαίνει κι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄ στον Πρόλογο του παρόντος Β΄ Τόμου του Θησαυρού του Αγίου μας. Άλλωστε αυτός ήταν και ο διακαής πόθος του Αγίου Νεκταρίου ενισχυόμενου από το Θεό με τη δύναμη των αγίων Του είχε αμετάθετο σκοπό του να βοηθήσει τους χριστιανούς επειδή είχε μέγα ζήλο προς πνευματικό φωτισμό του κλήρου και του λαού.

΄Αγιο Πάσχα 2013

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΑΚΙΡΑΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 29 Ιούλιος 2013 23:25  

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση