ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ - THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Αρχική Αρθρογραφία Ομιλία στον καιρό του θέρους και λόγος περί μέλλοντος λογικού μας θέρους

Ομιλία στον καιρό του θέρους και λόγος περί μέλλοντος λογικού μας θέρους

E-mail Εκτύπωση

Ο λόγος όν ελάλησα εκείνος κρινεί αυτόν! Αυτό μας λέει ο Κύριος στο Ευαγγέλιο κι αυτό κηρύττουμε εδώ σήμερα: μη δεχτείτε το λόγο σα να σκορπίζεται στον αέρα και σαν έπεα πτερόεντα αλλά με πίστη δεχτείτε τα λόγια αυτά που ακολουθούν του Κυρίου μας και μάλιστα με πίστη ότι διαμένει κι ότι πρόκειται σε όσους πιστεύουν να δώσει σωτηρία αλλά και σε όσους αθετούν και με έργα επιδεικνύουν αντίθετα να τους φέρει για έλεγχο στο φρικωδέστατο βήμα του μέλλοντος.

Όπως ο καθένας μας έχει κάποιο σπίτι ή αγρό ίσως και αμπέλι ή τουλάχιστον συγγενείς ή ζώα και χρήματα και άλλα έτσι κι ο Θεός μας θεωρεί από φιλανθρωπία γιατί είμαστε και οίκος Θεού εάν κρατήσουμε βέβαια έως τέλους την ομολογία και το καύχημα της ελπίδας μας, δηλαδή ευσέβεια και θεάρεστο βίο. Άγιοι γίνεστε όπως κι Εγώ και εμείς δεν φανερώθηκε τι θα είμαστε αλλά αν φανερωθεί θα είμαστε όμοιοί Του… είμαστε λοιπόν οίκος Του και γι’  αυτό μας είπε: θα ενοικήσω σ’  αυτούς και θα είμαι Θεός τους εάν μαζί με την ευσέβεια έχουν βίο καθαρό αλλιώς θα ακούσουμε ότι θα αφεθεί ο οίκος σας έρημος και θα εγκαταλειφθούμε ως σκηνή εν αμπελώνι και οπωροφυλάκιο σε λαχανόκηπο εφόσον είναι άχρηστοι και περάσει η εποχή τους!

Είμαστε βέβαια συγγενείς Του εφόσον ακούσουμε να μας λέει: όποιος κάνει το θέλημα του Πατρός Μου στους ουρανούς αυτός είναι αδελφός Μου και αδελφή Μου και μητέρα Μου! Υψίστη συγγένεια που μας φέρνει κοντά Του εξαιτίας του θεοφιλούς βίου και της ενάρετης ζωής και της πολιτείας κατά τις εντολές Του! Αλίμονό μας αν ισχύσει το αντίθετο: σεις είστε από τον πατέρα σας το διάβολο και θέλετε να πράττετε τις επιθυμίες του. Αν ήσασταν τέκνα Αβραάμ θα κάνατε και τα έργα του…

Και αμπελώνας Του είμαστε όλοι όσοι δεχόμαστε ευσέβεια. Και μάλιστα αμπελώνας που είτε φέρει θεοφιλή καρπό βρίσκει επιμέλεια και φροντίδα από το Θεό είτε αντί σταφυλιού παράγει αγκάθια οπότε κέντρα θανάτου και αμαρτίες θα μας αφήσουν απεριποίητους από το Θεό και στα θηρία παρατημένους για καταπάτηση και από πονηρούς δαίμονες στο πυρ να παραδοθούμε για να καούμε. Εγώ ειμι η άμπελος κι εσείς τα κλήματα κ ο Πατέρας μου ο γεωργός και κάθε κλήμα που φέρει καρπό σε Μένα το καθαρίζει και φέρει περισσότερο καρπό ενώ όποιο δε φέρει καρπό ρίχνεται έξω και σαν το κλήμα ξεραίνεται κι έπειτα συνάζεται και ρίχνεται στη φωτιά και καίγεται!

Και ποίμνιό Του είμαστε: Πέτρο Με αγαπάς; Ποίμαινε τα πρόβατά Μου και τα αρνία μου γιατί όλοι μας είμαστε απολολώς πρόβατο πλανηθήκαμε δηλαδή και χαθήκαμε σα τη δραχμή που έπεσε από το δεσποτικό Του χέρι…αλλά ήρθε ο ποιμήν ο καλός και φύσει δεσπότης και μας αναζήτησε και μας βρήκε και μας έσωσε και συνήψε μαζί Του αρρήτως! Τον καλό μας ποιμένα ας ακολουθούμε λοιπόν το Χριστό μας που μας οδηγεί σε βοσκές και μάντρες αιώνιας ζωής. Κι ας φυλαχτούμε με τις αρετές στο κατεικόνα και καθομοίωση καρποφορώντας με αγαθά έργα ως αμπελώνας Κυρίου κι αγαπημένο νιόφυτο αμπέλι Του κάνοντας το θέλημά Του τα αγαθό και ευάρεστο και τέλειο για να Τον αποκτήσουμε Πατέρα μας καθαρίζοντας ψυχοσωματικά τον εαυτό μας καθιστάμενοι οίκος Θεού και ως αγρό και χωράφι σπαρμένο αφού ομοιώθηκε η βασιλεία των ουρανών με άνθρωπο που έσπειρε καλό σπόρο στον αγρό του κι όταν κοιμόταν ο εχθρός ήρθε και έσπειρε ζιζάνια στο στάρι κι έφυγε!

Διδάσκοντας λοιπόν για το λογικό πνευματικό θέρος βλέπουμε ότι θεριστές είναι της μεταστάσεως από απιστία στην πίστη δηλαδή οι Απόστολοι κι οι ιερείς ανά τους αιώνες με την αποστολική διαδοχή ως διδάσκαλοι ευσεβείας και θεριστές πνευματικού θέρους και θεριστές λογικού θέρους πάλι οι Άγιοι Άγγελοι του Θεού που έχουν κάτι περισσότερο από τους Αποστόλους αφού και μετά το θερισμό διαλέγουν και διαχωρίζουν αγαθούς και πονηρούς και προπέμπουν τους πρώτους στην ουράνια βασιλεία και ρίχνουν στη φωτιά τους δεύτερους στη γέεννα του πυρός όπως λέει και στο Ευαγγέλιο όπου βλέπουμε και τα ζιζάνια ελεύθερα να κυκλοφορούν!

Ζιζάνια είναι οι γιοι του πονηρού από ομοιότητα έργων και χαρακτήρα. Καιρός θερισμού η συντέλεια του αιώνος τούτου άρχισε από πολύ καιρό ενεργείται με το θάνατο και περατώνεται τότε…θεριστές οι άγγελοι και διάκονοι του επουράνιου βασιλέα και θα μαζέψουν τα σκάνδαλα όταν τους το ζητήσει Εκείνος για τη βασιλεία Του όλους μας που αποτελούμε την Ιερά Εκκλησία! Σκανδαλοποιοί και άνομοι θα συγκεντρωθούν από τους αγγέλους Του όσοι επομένως είναι αιρετικοί και αμετανόητοι –αμαρτία ανομία- και θα ριχτούν στην κάμινο του πυρός όπου ο κλαυθμός και το τρίξιμο των οδόντων! Θερισμός και χωρισμός φοβερός και φρικωδέστατος και δεινότατος!

Κι έρχεται το αμείλικτο ερώτημα: θέλεις να μαζέψουμε τα ζιζάνια να τους πάρουμε από τη ζωή με το θάνατο κι ο Κύριος αρνείται μην ξεριζώσουν μαζί και το στάρι! Ζιζάνια οι δυσσεβείς και πονηροί που συνδιάγουν και συμβιώνουν με τους αγαθούς στην Εκκλησία! Ακούστε τη λύση της απορίας σας: πολλοί δυσσεβείς κι αμαρτωλοί από την επικοινωνία με αγαθούς και ευσεβείς και δίκαιους μεταβάλλονται κάποτε με μετάνοια και έρχονται στην ευσέβεια και αρετή και γίνονται από ζιζάνια σίτος! Γι’  αυτό τους αφήνει ακόμα λίγο ο Κύριός μας μήπως κι αλλάξουν! Αλλά και πολλοί κι ας ήταν πονηροί απέκτησαν απόγονους αγαθής προαίρεσης.. και γι’  αυτούς προνόησε ο Κύριος λοιπόν και δεν άφησε να ξεριζωθούν τα ζιζάνια! Αλλιώς γέεννα πυρός και πυρ εξώτερο!

Ακούω κι άλλη απορία: γιατί εξώτερο πυρ κι όχι ενδότερο σκότος αφού αφεγγέστερο; Ακούστε πάλι τη λύση: φως ανέσπερο κι αληθινό και αιώνιο όπου των δικαίων τα πνεύματα κι έπειτα κι όλοι οι άγιοι και με τα σώματά τους μάλιστα είναι ο Θεός ο ήλιος της δικαιοσύνης. Και τώρα όλοι μας έχουμε ελπίδα σωτηρίας και πριν από αυτήν μετανοίας κι απολαύουμε τώρα αισθητό φως και παρηγοριά από άλλα κτίσματά Του κι ο Θεός μας ανέχεται φιλανθρώπως και μακρόθυμα αναμένει την επιστροφή μας. Όλα θα τα στερηθούν όσοι αμετανόητα μείνουν έως τέλους και θα παραδοθούν στην αιώνια κόλαση. Τώρα είναι έξω από το αληθιμό φως τότε θα βρεθούν εξώτερα και στο εξώτερο του αληθινού φωτός σκότος και στην απαρηγόρητη θλίψη και στεναχώρια. Κι αφού το χρηστόν του Θεού σε μετάνοια σε οδηγεί από τη σκληρότητά σου όμως και αμετανόητη καρδιά θησαυρίζεις για τον εαυτό σου οργή την ημέρα της οργής και δικαιοκρισίας και θείας αποκαλύψεως!

Αυτήν την οργή ποιος θα υπομείνει; Τον έλεγχο και την αισχύνη πώς εισήλθες εδώ χωρίς κατάλληλο ένδυμα γάμου; Τι φωτιά και πυρ εκείνο που καίει ψυχοσωματικά με πόνο και πόση οδύνη και πουθενά ελπίδα απολύτρωσης πια! Δε βλέπουμε πού φτάσαμε επιτέλους γιατί το πυρ αφώτιστο! Θερισμός αλώνι όπου ο Κύριος καθαρίζει με το φτυάρι το λυχνιστήρι τους αγγέλους Του και με αυτό θα συνάξει στις αποθήκες Του το στάρι και το άχυρο θα κατακάψει στο άσβηστο πυρ. Κι οι άγγελοί Του ποιούν το θέλημά Του και θερισμός αλώνι αγρός και κάθαρση αλωνιού συλλογή ζιζανίων και άχυρο γιατί κι αυτά ελαφριά και τα σηκώνει ο άνεμος ως άκαρπα που είναι και τα παρασύρει όλα μαζί. Άχυρο και γιατί άξιοι πυρός όσοι επιβλαβείς στους άλλους και οι μη βλαβεροί μεν αλλά ασταθείς και ευμετάβλητοι και άκαρποι και ανωφελείς!

Κάμινος πυρός πυρ άσβεστο δείχνει ότι η μέλλουσα και μόνιμη κόλαση ατελεύτητη για όσους από απραξία αρετής και εμπαθή κι αμαρτωλή ζωή είναι ζιζάνια και άχυρο! Και αποθήκη η βασιλεία του Θεού που οι δίκαιοι θα εκλάμψουν σαν τον ήλιο στη βασιλεία του Πατρός τους γιατί πρώτα γινόμαστε υιοί Θεού κι άξιοι να επικαλούμαστε Πατέρα το Θεό κι έπειτα κληρονόμοι της βασιλείας Του κάτι που πετυχαίνουμε εφόσον Του μοιάζουμε το κατά δύναμη στα έργα κι ο ίδιος έλεγε: εάν ο Θεός ήταν Πατέρας σας θα Με αγαπούσατε γιατί Εγώ από το Θεό εξήλθα και έρχομαι. Εσείς όμως από το διάβολο τον πατέρα σας είστε και θέλετε να πράττετε τις επιθυμίες του.

Κληρονόμος αιωνίου πυρός γίνεται επομένως όποιος με πονηρές επιθυμίες και πράξεις υιοποιείται από το διάβολο κι αντίστροφα όποιος με αγαθές επιθυμίες και πράξεις εξομοιώνεται με το Θεό και υιοποιείται από Αυτόν και γίνεται κληρονόμος ης βασιλείας Του. Ομοιότητα Θεού η αρετή: νέα εντολή σας δίνω να αγαπάτε αλλήλους όπως σας ένιψα τα πόδια να κάνετε κι εσείς υπόδειγμα σας έδωσα όπως έκανα κι Εγώ σε σας και μάθετε ότι είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά και θα αναπαυτείτε ψυχικά και γίνετε οικτίρμονες σαν τον Πατέρα Μου αγαπώντας τους εχθρούς σας και με κάθε καλό στον άλλο κι ο μισθός σας πολύς στον ουρανό και υιοί Υψίστου θα είστε όπως κι Αυτός χρηστός σε δικαίους κι αδίκους κι αχαρίστους κα πονηρούς!

Θέλουμε να λυτρωθούμε από ατέλειωτη κόλαση και να κερδίσουμε αιώνια κληρονομιά στη βασιλεία του Θεού; Μη γινόμαστε ζιζάνια και σπέρματα πονηρά και βλαβερά φθείροντας ψυχοσωματικά όλους ούτε καλάμι κι άχυρο ελαφρείς κι ευκολορίπιστοι στις αύρες κα προσβολές του πονηρού και αχρείοι κι άχρηστοι για βρώση μόνο αλόγων παθών και δαιμόνων. Σίτος να είμαστε απέχοντας από αχρεία και πονηρά λόγια και έργα ασκώντας αντίθετες προς την κακία αρετές και αγαθά παράγοντας καρπούς μετανοίας άξιοι του ουράνιου θησαυροφυλάκιου και υιοί Υψίστου Πατρός και χαρούμενοι πια θα εισέλθουμε κληρονομώντας τη βασιλεία Του και περίλαμπροι από θεία δόξα. Αυτή να πετύχουμε εύχομαι με τη χάρη και φιλανθρωπία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού ώ πρέπει πάσα δόξα τιμή και προσκύνηση άμα τω Ανάρχω Αυτού Πατρί και τω Παναγίω και αγαθό και ζωοποιό Πνεύμα νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

ΠΗΓΗ: ΔΡΑΜ 2013

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΑΚΙΡΑΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 26 Ιούλιος 2013 14:06  

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση