ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ - THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Αρχική Αρθρογραφία Στη μνήμη του Μανόλη Πολυζωάκη

Στη μνήμη του Μανόλη Πολυζωάκη

E-mail Εκτύπωση

Οι Σχολικοί Σύμβουλοι της περιφέρειας Κρήτης με οδύνη αποχαιρετούμε σήμερα ένα αξιόλογο και αγαπητό συνάδελφο, φίλο, συνεργάτη και Προϊστάμενο. Έναν εξαίρετο εκπαιδευτικό, λαμπρό κλασικό φιλόλογο, αποτελεσματικό στέλεχος της εκπαίδευσης. Πάνω απ’ όλα, έναν ευγενικό, καλλιεργημένο και πνευματικά ευαίσθητο άνθρωπο.

Ο μακαριστός Μανόλης Πολυζωάκης προέρχεται από τις Αγ. Παρασκιές του Ηρακλείου. Στο Ηράκλειο παρακολούθησε τις εγκύκλιες σπουδές. Ήταν πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Στο ίδιο πανεπιστήμιο αναγορεύθηκε διδάκτορας της Φιλοσοφίας με βαθμό άριστα.

Η εκπαιδευτική του διαδρομή, η διδακτική, επιστημονική και παιδαγωγική προσφορά του, από το 1976 μέχρι σήμερα, είναι εξαιρετικά πλούσια και πολύπλευρη. Έχει γράψει πλήθος μελετών και επιστημονικών άρθρων που επικεντρώνονται κυρίως σε παιδαγωγικά θέματα και τη διδακτική των φιλολογικών μαθημάτων. Υπηρέτησε σε πολλά σχολεία του νομού Ηρακλείου: Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο, Λύκειο Πόμπιας, Λύκειο Αρκαλοχωρίου, Λύκειο Καστελίου, 2ο ΤΕΛ Ηρακλείου, Πειραματικό Γυμνάσιο και Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου. Επίσης, σε ελληνικά σχολεία του Βελγίου. Για μια δεκαετία, διαδοχικά επί τρεις θητείες, από το έτος 2000 μέχρι το 2010, υπηρέτησε ως Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων του Νομού Λασιθίου με έδρα τον Άγιο Νικόλαο. Το Μάιο του 2010 ανέλαβε τη θέση του Προϊσταμένου Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, στην οποία υπηρέτησε μέχρι σήμερα.

Ως εκπαιδευτικός, ως Σχολικός Σύμβουλος και ως Προϊστάμενος Καθοδήγησης τίμησε στο ακέραιο τις θέσεις του, επιδεικνύοντας προσήλωση στο καθήκον, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και εργατικότητα, αναπτύσσοντας σχέσεις αμοιβαίας εκτίμησης και αλληλοσεβασμού με τους μαθητές και τους συναδέλφους του. Πάντοτε ενδιαφερόταν να επιμορφώνεται, να ενημερώνεται και να προωθεί τις εκάστοτε καινοτομίες και τα νεωτερικά επιτεύγματα της εκπαίδευσης. Μελετούσε και έγραφε μέχρι το τέλος. Ως Προϊστάμενος συντόνισε με επιτυχία το έργο των Σχολικών Συμβούλων Δ.Ε. και των αποκεντρωμένων θεσμών του Υπουργείου Παιδείας στην Κρήτη, εμψύχωσε και οργάνωσε πλήθος ημερίδων, σεμιναρίων, διαγωνισμών, ομίλων ενδιαφερόντων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σε συνεργασία με τους κεντρικούς θεσμούς του Υπουργείου Παιδείας ή αναλαμβάνοντας προσωπικές πρωτοβουλίες.

Όλοι μας θυμόμαστε τις σχέσεις συναδελφικής αγάπης, το πνευματικό ήθος, την άρτια επιστημοσύνη, την υπηρεσιακή συνέπεια και επιμέλεια, το δημιουργικό άγχος του, τις ειλικρινείς και διεισδυτικές κρίσεις του, το δημοκρατικό προσανατολισμό, την αδέσμευτη γνώμη, την οποία διατύπωνε πάντοτε με παρρησία και ευθυκρισία. Προσωπικά είμαι ευγνώμων για την ειλικρινή φιλία του. Σε μια από τις συζητήσεις μας στον καιρό της οδυνηρής ασθένειας, για την οποία γνώριζε τα πάντα, του ανέφερα τη φράση ενός αγιασμένου αγιορείτη πνευματικού, ο οποίος έλεγε: «η ασθένεια είναι μεγάλο σχολείο· φθάνει να πάρει κανείς καλούς βαθμούς». Ο αγαπητός Μανόλης διακρίθηκε και στο ζήτημα αυτό, όπως πάντοτε ήταν αριστούχος σε όλα. Όλοι θαυμάσαμε την καρτερία και το αξιοπρεπές σθένος του απέναντι στην κραταιά μισάνθρωπη ασθένεια.

Οι Σχολικοί Σύμβουλοι της Κρήτης, και εγώ προσωπικά εκ μέρους του Τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης, ευχόμαστε ο Πανάγιος Θεός να αναπαύσει την ψυχή του. Στη σύζυγο του Ελένη και τους οικείους του ευχόμαστε να έχουν καλή υπομονή, να τον θυμούνται και να τον μνημονεύουν πάντοτε. Ας είναι αιωνία και μακαρία η μνήμη του.

Στριλιγκάς Γεώργιος

Αν. Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ.Ε.

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 16 Αύγουστος 2013 13:17  

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση