THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

Τα Θρησκευτικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κρήτης

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Αρχική Αρθρογραφία Όσα θέλετε να σας κάνουν οι άλλοι αυτά να τους τα κάνετε κι εσείς (Λουκ. 6, 31-36)

Όσα θέλετε να σας κάνουν οι άλλοι αυτά να τους τα κάνετε κι εσείς (Λουκ. 6, 31-36)

E-mail Εκτύπωση

Όποιος έπλασε με ιδιαίτερη φροντίδα τις καρδιές μας και παρατηρεί όλα τα έργα μας έρχεται πάλι να μας αναπλάσει ψυχικά: αρχικά μας έδωσε το φυσικό κι έπειτα το γραπτό νόμο και τέλος το νόμο της χάριτος: όπως θέλετε να σας φέρονται οι άλλοι έτσι να τους φέρεστε κι εσείς! Αφού όλος ο νόμος κι οι προφήτες κρέμονται σε δυο εντολές την αγάπη στο Θεό και τον πλησίον και την αγαθοεργία ανάμεσα στους ανθρώπους τώρα μας επισημαίνει απευθυνόμενος στους πιστούς Του. Υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους ο φυσικός νόμος που μας βοηθά να ξεχωρίζουμε το καλό από το κακό. Αν μας βρίζουν τώρα δε μας αρέσει άρα ας μη βρίζουμε κι εμείς τους άλλους κι ανάλογα να φερόμαστε σε όλες τις ευαγγελικές εντολές. Αλλά το ίδιο ισχύει και για όσα μας δόθηκαν ως εντολή και στην ΠΔ: φόνοι-μοιχείες-επιορκίες-αδικίες κτό. Ενώ ας κοιτάξουμε να δούμε πώς μας αρέσουν οι αντίθετες από όλα αυτά αρετές όταν μας φέρονται καλά και τις χαρακτηρίζουμε και δίκαιες και συμφέρουσες και εύκολες!

 

Όταν κάποιος μας ζητά κάτι δίνε και αν δεν έχεις πες του αν είχα περισσότερα θα σου έδινα φτάνει να υπάρχει η θέληση και τότε γίνεσαι αγαπητός κι από όσα ελάχιστα έχεις κι όχι από όσα δεν έχεις. Θες να σε αγαπούν όλοι και να κερδίζεις συγγνώμη και έχεις τη κατάκριση δυσβάστακτη ακόμα και για το λίγο φταίξιμο; Αγάπα κι εσύ όλους και δίνε πρόθυμα συγγνώμη κι άπεχε από κατάκριση βλέποντας τον εαυτό σου στον άλλο κι ανάλογα αποφάσιζε και τοποθετήσου απέναντί του και ενέργησε καταλλήλως. Αυτό είναι το θείο θέλημα με την αγαθοποιία να φιμώνεται η αγνωσία τω αφρόνων ανθρώπων δηλαδή όσων εχθρεύονται ανάμεσά μας χωρίς λόγο και δε θέλουν να δώσουν σε άλλους όσα επιθυμούν οι ίδιοι λαμβάνοντας από άλλους. Ίδια φύση αποδίδει ίδια κρίση. Όλοι από μόνοι μας θέλουμε να αγαπιόμαστε και να ευεργετούμαστε από έμφυτη κίνηση και διάθεση ως κατ’ εικόνα Θεού πλασθέντες αλλά λόγω της αμαρτίας που εισήλθε ύπουλα και επληθύνθηκε δε χάσαμε την αγάπη μας για τον εαυτό μας αλλά προς αλλήλους ως κορύφωμα αρετής το χάσαμε και εψύγη και αλλοίωσε και αχρείωσε… γι’  αυτό έρχεται πάντα επίκαιρο το σημερινό ευαγγελικό λόγιο: όσα θέλετε να σας κάνουν οι άλλοι αυτά να τους τα κάνετε κι εσείς.

Δεν ωφελεί εάν ονομαζόμαστε Χριστιανοί αν και τα έργα δε διαφέρουν από τα έργα των άπιστων. Επομένως μας λέει ο Χριστός ότι σε σας τους δικούς Μου θα υπάρχει χάρη κοντά Μου εάν τηρείτε τις εντολές Μου. Αλλιώτικα δε θα έχετε καμιά παρρησία κοντά Μου. Καλά κάνετε και αγαθοποιείτε τους αγαθοποιούντας σας και δανείζετε τους δανειστές σας αλλά άμισθοι έτσι θα είσαστε αφού εδώ ανταποδίδετε ο ένας στον άλλο και έτσι πάλι δεν φεύγει η αμαρτία από πάνω σας ως παρόντα και μάλλον το αντίθετο συμβαίνει αφού αν διαπράττονται δεν ωφελούν αλλά κι αν δε διαπράττονται ζημιώνουν πολύ. Γιατί όσοι δεν αγαπούν κι όσους τους αγαπούν αυτοί χειρότεροι κι από τελώνες και αμαρτωλούς ονομάζονται και είναι. Για φανταστείτε ακόμα χειρότερα όσοι ανταποδίδουν και το αντίθετο με έργα και λόγια! ΄Ετσι συμβαίνει και με όσους αφηνιάζουν με τα γήινα και δεν αποδίδουν στο Θεό ό,  τι Του πρέπει κι όσοι δεν ταπεινώνονται στο Θεό αλλά απειθούν στην Εκκλησία του Χριστού και αγανακτούν μάταια με όσους νοιάζονται γι’  αυτούς και θέλουν το καλό τους κι εύχονται και πράττουν με όλη τους τη δύναμη κάθε αγαθό κι ωφέλιμο γι’  αυτούς.

Τώρα όσοι απαιτούν τόκους είναι σχεδόν άνομοι και χειρότεροι από αμαρτωλούς γιατί δεν πείθονται στην ΑΓ, ΠΔ & ΚΔ. Να δανείζουμε και σε όσους δεν υπάρχει ελπίδα να τα ξαναπάρουμε ως δάνειο. Ο τοκογλύφος είναι απάνθρωπος και άδικος και δανείζει εκεί που έχουν όχι καθόλου αλλά λίγα για να πάρει κι αυτά τα λίγα που έχουν και σπεύδει να αισχροκερδήσει με τον πόνο του άλλου καταστρέφοντας και τον πλούτο και την ψυχή του δανειστή με τόκους ως γεννήματα εχιδνών που φωλιάζουν στον κόλπο των φιλάργυρων ετοιμάζοντας αιώνια κόλαση. Όποιος πάλι δε δανείζει είναι σαν εκείνον που έχει μέσα του και τις μητέρες των εχιδνών…τα αντίθετα από όλα αυτά μας λέει ο Κύριος λοιπόν να πράττουμε και τότε ο μισθός σας πολύς και θα είσαστε υιοί του Υψίστου όπως κι Αυτός είναι χρηστός σε πονηρούς και αγαθούς. Και μη φοβάσαι μην χάσεις τα αγαθά σου γιατί εδώ ήρθαμε για να σπείρουμε αγαθοποιία και η συγκομιδή θα είναι οπωσδήποτε πολλαπλάσια κι αντίστροφα όσοι κακοποιούν εδώ θα συγκομίσουν κακά αφού ό,  τι σπείρουμε θα θερίσουμε αλλά και με μεγάλη προσθήκη.

Άρα εάν ομοιωθούμε με έργα με τον Υιό του Θεού και δείξουμε ότι είμαστε κι εμείς χρηστοί σε όλους όπως κι Εκείνος είναι πάντα χρηστός σε όλους μας εκεί θα λάβουμε με αύξηση και ομοίωση προς Αυτόν περιλαμπόμενοι με δόξα και φως του Υψίστου συζώντας αιώνια με όσους ανάμεσά τους ο Χριστός θα βρίσκεται αιωνίως. Για σκεφτείτε Εκείνος έδωσε για μας τα πάντα και τον ίδιο Του τον εαυτό κι εμείς δεν έχουμε τίποτε να Του δώσουμε αλλά είμαστε και αχάριστοι απέναντί Του με κάθε τρόπο. Αρκεί να δανείζουμε από περιττά και να ευεργετούμε από όσα έχουμε. Ποια και πόσα; Και για μικρά ανταποδίδει ο Κύριος ομοιότητα προς Αυτόν και ύψιστη υιοθεσία και ουράνιο μισθό; Γίνεσθε οικτίρμονες διότι κι ο Πατέρας σας στους ουρανούς είναι οικτίρμων!

ΠΗΓΗ ΔΡΑΜ 2013

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΑΚΙΡΑΚΗΣ – ΘΕΟΛΟΓΟΣ

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 26 Σεπτέμβριος 2013 06:46  

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση