ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ - THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Αρχική Αρθρογραφία Κυριακή των Προπατόρων

Κυριακή των Προπατόρων

E-mail Εκτύπωση

Ο Θεάνθρωπος Ιησούς  ο Μονογενής Υιός και Λόγος του Θεού δι’ ημάς εκ Παρθένου σαρκωθείς και δια της πολιτείας Του εν σαρκί και ετέλεσε το νόμο που δόθηκε δια Μωυσέως αλλά και το νόμο της χάριτος ετελείωσε –όχι μόνο ου φονεύσεις αλλά ούτε να πεις τον άλλο ανόητο και από οργή και φθόνο έρθει κι ο φόνος λχ- με τη θεία Του διδασκαλία έργω και λόγω μετασκευάζοντας τον παλαιό εκείνο νόμο προς την καθ’ ημάς Εκκλησία Του με αποτέλεσμα να εκβληθεί το γένος των Εβραίων από την Ι. Εκκλησία μας και αντ’ αυτού να εισαχθούμε εμείς η εκλογή εξ εθνών την οποία ο Κύριός μας συνιστά στον Πατέρα και στον Εαυτό Του ως γνησίους υιούς και αδελφούς ακόμα και γονείς Του –τι άφατη κι απρίγραπτη με λόγια φιλανθρωπία πράγματι! Γιατί μας είπε ο ίδιος: όποιος ποιεί το θέλημα του Πατρός Μου στους ουρανούς είναι και αδελφός Μου και αδελφή Μου και μητέρα Μου!

Αλλά σήμερα ακούμε να εορτάζονται οι προπάτορες του Κυρίου που οι περισσότεροί τους ήταν Εβραίοι. Πώς γίνεται αυτό; Και γιατί; Απλώς για να μάθουμε όλοι ότι τίποτε δε γίνεται άδικα από το Θεό γιατί ούτε αποκηρύχτηκαν οι Εβραίοι ούτε εμείς υιοθετηθήκαμε αλλιώς ούτε παράλογα ούτε ανάξια από το Θεό και Πατέρα μας ο οποίος τα ρύθμισε όλα αυτά έτσι! Ανάλογα συγγενείς του Θεού είναι όσοι μόνο υπακούνε στο Θεό και σε όλες Του τις θείες εντολές κι ας είναι εξ εθνών ανάλογα λοιπόν κατά τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά κι από το γένος του Ισραήλ όσοι προέρχονται από τον Αδάμ είναι πολύ πλήθος αλλά ανάμεσά τους μόνο όσοι έζησαν κατά το θείο θέλημα είναι αληθείς Ισραηλίτες προφήτες και σε μας και στις επαγγελίες του Θεού ως αληθείς πατέρες και προπάτορες εκείνης που γέννησε παρθενικώς κατά σάρκα το Χριστό που εορτάζουμε σε λίγες μάρες τον επί πάντων Θεό κι έπειτα δι’ Αυτού και ημών και ως μέρος του πληρώματος της Εκκλησίας των αγίων!

Εν Ιησού Χριστώ δεν υπάρχει Ιουδαίος και Έλληνας κλπ κλπ αλλά όλοι είμαστε του Χριστού τα πάντα και εν πάσι Χριστός! Παλαιοί και νέοι λοιπόν που ευαρέστησαν το Θεό πριν και μέσα και μετά το νόμο αφού πολιτεύτηκαν θεαρέστως με το ευαγγέλιο της χάριτος σύμφωνα με τη θεία οικονομία! Τώρα μόνο η εκλογή εξ εθνών είναι χριστιανοί και οι αχρείοι διώχνονται αλλά προσέξτε καλά γιατί και πολλοί κλητοί αλλά λίγοι εκλεκτοί και το ίδιο ακριβώς ίσχυσε και στους Ιουδαίους τότε. Κι ανάλογα και ανάμεσά μας δεν υπολογίζονται στο γένος του Χριστού και δεν αριθμούνται κι ας καλούνται και χριστιανοί όλοι αλλά μόνο όσοι ζουν κατά το θείο Του θέλημα και εκτελούν όλες Του τις εντολές ή τουλάχιστον αναπληρώνουν τις όποιες παραλείψεις με τη μετάνοια! Πχ. Ο Ιούδας κλητός και Απόστολος και από τους δώδεκα τους κορυφαίους! Αποξενωμένος όμως από τη θεία συγγένεια του Χριστού κατάντησε αλλοτριότερος όλων για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έσπευδε στη βασιλεία των ουρανών που κήρυττε ο Κύριος κι ας έβλεπε όμως δεν κατανοούσε τα θεία έργα τα εξαίσια εκείνα ούτε και τη διδασκαλία του Σωτήρος μας. Πώς να πιστέψει; Όταν επιθυμούμε τη γνώση των θείων έργων το πετυχαίνουμε και όταν ακούμε τη θεία διδασκαλία και την εν Χριστώ αλήθεια ας υποδεικνύεται και ο θεάρεστος βίος και τότε με τα δυο αυτά εφόδια υψωνόμαστε στην ελπίδα στον ουρανό με τη διάνοιά μας!

Κι ενώ Εκείνος υπέμεινε θάνατο και τι θάνατο από απερίγραπτη μακροθυμία θάνατο Σταυρού οδηγώντας μας σε υπομονή και δείχνοντάς μας το ωφέλιμο των πειρασμών και θλίψεων –εν θλίψει εμνήσθημέν Σου Κύριε παιδείαν Κυρίου θα υποφέρω και θα υπομείνω αφού η παιδεία Σου αυτή Κύριε με ανόρθωσε που ήμουν σκυμμένος στη ύλη και κατόρθωσα επιτέλους να βλέπω μόνο σε σένα ενώ ο Ιούδας και οι Ιουδαίοι τι να πούμε αφού μόνοι τους το είπαν άρον άρον σταύρωσον Αυτόν και το αίμα Του πάνω μας; Κι εμείς τώρα σήμερα για να είμαστε σωστοί τι μπορούμε να κάνουμε άραγε; Έχουμε ανάγκη σωματικής τροφής κά επιτηδείων; Ποιος μας τα χορηγεί; Ας Τον ευχαριστήσουμε και με έργα ας το εκδηλώσουμε αφού όπως μας άκουσε Εκείνος οφείλουμε κι εμείς να Τον υπακούσουμε και να Τον ακούσουμε ως τον ευεργέτη μας γιατί μας χορηγεί γήινα και ουράνια αγαθά μέλλοντα και μένοντα στους αιώνες! Εμείς σε λίγα ήμασταν πιστοί κι Εκείνος σε πολλά θα μας αναθέσει τη διαχείριση!

Αν πάλι δεν ευπορούμε ή φοβόμαστε απορία πάλι πρόσελθε σ’  Αυτόν και πάλι ζήτησε Αυτόν και πάλι υπάκουσε σ’  Αυτόν και πάλι δείξου έμπρακτα δούλος αγαθός του Κυρίου σου στον διδούντα τροφήν εν ευκαιρία και ανοίγοντα την χείρα Αυτού και εμπιπλώντα ευδοκίας κάθε ζωντανό… αφού οι μη εγκαταλίποντές Τον αλλά δουλεύοντές Τον φάγονται ενώ οι μη δουλεύοντες Αυτώ πεινάσετε… μη μιμούμαστε των αλόγων ζώων τα άλογα μόνο σκιρτήματα και επιθυμίες αλλά ας ανυψωνόμαστε από τα γήινα όρθιοι πλασθέντες για να φρονούμε τα σωστά και όρθια και άνω και αυτά να αναζητάμε! Είμαστε ή οφείλουμε να είμαστε σκύμνοι ωρυόμενοι του αρπάσαι και ζητήσαι παρά του Θεού βρώσιν αυτοίς… τα λιονταράκια όταν χρειάζονται τροφή ωρύονται ζητώντας από το Θεό και λαμβάνουν την τροφή τους… κι αν το λιοντάρι το ωμότερο και αρπακτικότερο των ζώων αλλά και ρωμαλεότερο αν δεν του δώσει ο Θεός τροφή δεν τρώει αν δεν του δώσει λχ κάτι να αρπάξει τα μέσα… τότε τι να πούμε για τα άλλα ζώα; Τι να πουν τα πετεινά και τα πτηνά του ουρανού που δε σπέρνoυν ούτε θερίζουν ούτε συνάζουν σε αποθήκες κι όμως ο ουράνιος Πατέρας μας τα τρέφει… κι αυτό ακόμα το τρυφερό χορταράκι του αγρού που σήμερα υπάρχει κι αύριο ρίχνεται στο φούρνο ο Θεός το τρέφει και το ντύνει ευπρεπώς χωρίς ούτε να κοπιάζει ούτε να γνέθει και τότε για σκεφτείτε δε θα το κάνει και περισσότερο σε μας ολιγόπιστοι;

Αλλά αδελφοί μου όλοι πάντως και πάντα ένα να έχουμε στο νου μοναχά που είναι και ο μόνος σκοπός στη ζωή μας όπως λέει κι ο Άγιος Νεκτάριος διλήμματα δεν υπάρχουν στη ζωή του χριστιανού αλλιώτικα κάτι άλλο συμβαίνει ή είμαστε σε λάθος δρόμο ή απλώς ολιγόπιστοι και κάποτε ευρισκόμενοι ενώπιον μιας υπέροχης αρχαίας απεικόνισης της Δευτέρας Παρουσίας ο ξεναγός ηγούμενος της Ι. Μ. στη Χίο έλεγε: ιδού η Δευτέρα Παρουσία κατά τας Γραφάς. Ιδού ο θρόνος του Κυρίου κλπ κλπ. Κι έπειτα ιδού ο Παράδεισος των ευσεβώς και των μετανοούντων κι ιδού η Κόλαση των ανόμων και ασεβώς ιδού το αιώνιο πυρ και ιδού η αιώνια ανάψυξη –μέση οδός δεν υπάρχει εδώ ούτε χλιαρότητα ούτε χαλαρότητα! Άρα τι είναι άλλο αυτό το ένα και μοναδικό ζητούμενο στη ζωή μας ώστε να είναι καιομένη κι όχι καθεύδουσα η ψυχή και το σώμα μας άλλο από τη βασιλεία του Θεού και τη δικαιοσύνη Αυτού; Και ταύτα πάντα τα παρόντα προστεθήσεται υμίν!

Αλλιώτικα αν ζητάμε μόνο γήινα ούτε καν αυτά θα λάβουμε κι ακόμα χειρότερα για την ψυχή και το σώμα μας αιώνια καταδίκη και ζημιά σας τον άφρονα εκείνο πλούσιο που ήταν σύγχρονος του εκάστοτε Λαζάρου γιατί τους πτωχούς και ελαχίστους αδελφούς του Κυρίου πάντοτε έχετε μεθ’  εαυτών! Μη κοιτάμε μόνο να παίρνουμε ή και να αρπάζουμε τα αγαθά και μάλιστα πρόσκαιρα και τα πρόσκαιρα κατά τη σύντομη και μάλιστα πολύ συντομότερη από ό, τι φανταζόμαστε ζωή την παρούσα. Έτσι θα πάθουν κι όσοι υποδαυλίζουν όλα αυτά τα μάταια και τότε και τώρα… ελεύσονται από Α,Δ,Β και θα αναπαυθούν στη βασιλεία του Θεού ενώ οι υιοί της βασιλείας εκβληθήσονται έξω εις το σκότος το εξώτερον… αν και εφόσον έχουν την ομολογία της πίστεως αλλά με έργα την αρνούνται και γίνονται αρνητές του Θεού βδελυκτοί απειθείς και αδόκιμοι σε κάθε έργο αγαθό αντίθετα με όσους ειλικρινά πιστεύουν το νόμο Του και τη θεία διδασκαλία Του και με έργα επιδεικνύουν την πίστη τους εκδυόμενοι τον παλαιό άνθρωπο με απατηλές επιθυμίες και μέθες και ηθικές παρεκτροπές ποικίλες και σαρκικές και υλικές και πλεονεξίες φιλαργυρίες μίση και οργές και καταλαλιές και παν έργο πονηρό ενδυόμενοι με έργα το νέο άνθρωπο τον ανακαινούμενο κατεικόνα του κτίσαντος αυτόν με κάθε αρετή αγάπη φιλαδελφία καθαρότητα ψυχοσωματική κι εγκράτεια σε όλα με τα οποία ενοικίζεται ο Χριστός μέσα μας ειρηνοποιώντας μας και μεταξύ μας εις δόξαν Αυτού και του ανάρχου Πατρός και του συναϊδίου και ζωοποιού Πνεύματος νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

ΠΗΓΗ: ΔΡΑΜ 2013

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΑΚΙΡΑΚΗΣ

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση