ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ - THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Αρχική Ανακοινώσεις - Επίκαιρα Έκθεση ζωγραφικής Ευθυμίου Βαρλάμη: Ο Χριστός στην Κρήτη σήμερα (12 Αυγούστου έως 30 Σεπτεμβρίου 2014)

Έκθεση ζωγραφικής Ευθυμίου Βαρλάμη: Ο Χριστός στην Κρήτη σήμερα (12 Αυγούστου έως 30 Σεπτεμβρίου 2014)

E-mail Εκτύπωση

Υπό την Αιγίδα του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και σε συνδιοργάνωση με το δήμο Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης, παρουσιάζεται η εικαστική συλλογή του Καθηγητή Βαρλάμη “Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΗΜΕΡΑ” στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου από τις 12 Αυγούστου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τους κατοίκους της Κρήτης αλλά και τους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί, να βιώσουν το ξεχωριστό αυτό έργο, το μοναδικό στην παγκόσμια ιστορία της τέχνης που έχει σαν θέμα του τον Χριστό. Ο Βαρλάμης δημιούργησε περισσότερα από 300 έργα μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων, ομολογώντας την βαθιά πίστη του στον πανάγαθο Θεό. Ζωγραφίζοντας εκατοντάδες πορτραίτα του Χριστού θέλει να πετύχει ώστε ο κάθε επισκέπτης ανάμεσα στις τόσες πολλές παραλλαγές να βρει τον δικό του Χριστό, αυτόν που νιώθει μέσα του.

Σε αυτή την κρίσιμη εποχή για την Ελλάδα και για την Ευρώπη ο καλλιτέχνης μας υπενθυμίζει τη δύναμη της πίστης, να επανακτήσουμε την πίστη μας, την αφοσίωση μας στην άσκηση της Αγάπης.

Η συλλογή έχει παρουσιασθεί με μεγάλη επιτυχία στο Μουσείο Τέχνης της Αυστρίας και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, ενώ για το 2015 σχεδιάζεται η παρουσίασή της στην Αθήνα.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν αναλάβει το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας και το Μουσείο Τέχνης της Αυστρίας.

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι καθημερινά 9:00 – 13:30 & 18:00 – 21:00, το Σάββατο 9:00 – 13:30 και την Κυριακή 10:30 – 13:30. Τις αργίες είναι κλειστά. Για πληροφορίες μπορείτε να καλείτε το 2813409228.

Για την έκθεση αναφέρουν χαρακτηριστικά:

Ο σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος

«…τα έργα της εκθέσεως παρουσιάζουν με τρόπο γλαφυρό και καλλιτεχνικό το Πανάγιο Πρόσωπο του Κυρίου μας και αποκαλύπτουν τους ποικίλους τρόπους εμπνεύσεως από εκείνον κάθε ανθρώπινης ύπαρξης…»

Ο δήμαρχος Ηρακλείου κύριος Γιάννης Κουράκης

«…Είναι μεγάλη η χαρά μας που η πόλη του Ηρακλείου υποδέχεται τη μεγάλη συλλογή του διεθνούς φήμης έλληνα ζωγράφου Βαρλάμη που έχει θέμα το Χριστό. Με την έκθεση αυτή η Κρήτη στέλνει σε όλη την Ευρώπη, σε όλη την Μεσόγειο, ένα μήνυμα ελπίδας που βγαίνει από την Χριστιανική μας πίστη. Ένα μήνυμα που σήμερα το έχουμε ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά…»

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κύριος Σταύρος Αρναουτάκης

«…το έργο του Καθηγητή Βαρλάμη που στέλνει πολλαπλά μηνύματα πίστης, αγάπης προς τον συνάνθρωπο μας, αλληλεγγύης, ειρήνης, αποτελεί σημαντικό γεγονός και μεγάλη ευκαιρία για όλους τους Κρητικούς και τους επισκέπτες του νησιού μας. Παράλληλα η σημαντικότητα του έργου μπορεί να συγκινήσει και να δώσει πρότυπα για την νεολαία μας που τα χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά σήμερα.

Η σύγχρονη τέχνη στο πλευρό της εκκλησίας πραγματικά μπορεί να βοηθήσει στο έργο της και να καταφέρουμε όλοι μαζί να δείξουμε στα παιδιά μας ότι υπάρχει ελπίδα και αυτή βρίσκεται στη Χριστιανική μας Παράδοση…»

Το Φεβρουάριο του 2012 ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρει:

«…Το βλέμμα του Χριστού το ίδιο πάντα, αποτυπωμένο απ` την αστείρευτη πηγή έμπνευσης του Βαρλάμη, είναι το βλέμμα του σύγχρονου ανθρώπου, που βιώνει μία ασύλληπτης έντασης τραγωδία. Γίνεται η κραυγή της εσταυρωμένης ανθρωπότητας. Όταν άκουσα την μουσική μου να ταυτίζεται με όλες αυτές τις εικόνες, συνειδητοποίησα ότι έως τότε δεν γνώριζα ούτε εγώ την πεμπτουσία των έργων που είχα συνθέσει. Πράγματι βρισκόμαστε μπροστά σε μία συνταρακτική ανακάλυψη της τέχνης. Σε ευχαριστώ Μάκη Βαρλάμη. Σου είμαι ευγνώμων…»

ΕΚΘΕΣΗ: “Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ  ΣΗΜΕΡΑ”

Ευθυμίου Βαρλάμη

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014

Η έκθεση του Χριστού είναι μια από τις μεγαλύτερες επαναστατικές μορφές της τέχνης γιατί στην ουσία δεν είναι έκθεση ζωγραφικής.

Πρόκειται για μια σκηνοθεσία ευαίσθητη, διαχωρική και διαχρονική, η οποία δέχεται κάθε άνθρωπο, άσχετα με το μορφωτικό και οικονομικό του επίπεδο.

Είναι μια μεγάλη παραγωγή, γι αυτό και  υπάρχει ζήτηση από Μουσεία της Ευρώπης, διότι ξεπερνάει τα όρια της καλλιτεχνικής δράσης με μια πρωτόγνωρη μέθοδο για να μεταφέρει μηνύματα - βιώματα και ουσίες.

Πάνω απ όλα, αντιστρέφονται οι όροι της συνηθισμένης διαδικασίας μιας έκθεσης, όπου ο επισκέπτης παρατηρεί τα έργα. Στην περίπτωση αυτή τα έργα παρατηρούν τον επισκέπτη. Και αυτό γίνεται με μια άλλη μέθοδο, όπου τα έργα δεν επιτρέπουν τον επισκέπτη να τα κάνει αντικείμενο. Eίναι η πρώτη φορά όπου σε μια παραγωγή της τέχνης εμφανίζεται το ΑΠΟΛΥΤΟ. Δηλαδή είναι έργα στα οποία το κέντρο τους είναι το ΑΠΟΛΥΤΟ και αυτό καθηλώνει και ενθουσιάζει κάθε άνθρωπο, είτε πιστεύει, είτε όχι, είτε είναι μορφωμένος, είτε όχι.

Eίναι μια έκθεση που μπορεί να συγκινήσει όλη την κοινωνία, όλα τα στρώματα του λαού και να φέρει τον άνθρωπο αντιμέτωπο με την ουσία του ΑΠΟΛΥΤΟΥ. Πρόκειται για ένα μυστήριο που έχει ψυχοκίνηση, δρα αποκαλυπτικά, δρα με την δύναμη της πίστης, της δημιουργίας.

Οι παραστάσεις του απόλυτου που αναφέρονται στην παρουσία του ΧΡΙΣΤΟΥ, δείχνουν ίσως και μια ιδέα της Δευτέρας Παρουσίας του. Ίσως υπάρχουν ενδείξεις για την ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ, η οποία δεν είναι κανένας απολογισμός των αμαρτιών, αλλά η ένδοξος εγκατάστασης της βασιλείας των ουρανών.

Αυτός που απεικονίζεται, ο Κύριος, ο ΧΡΙΣΤΟΣ, ο Μεσσίας, είναι αυτός που ευλογεί και αγκαλιάζει όλους όσους ζουν σε αδυναμία και δυσκολία. Είναι ο Κύριος αυτός που αγαπάει τους πάντες,  δεν είναι ο τιμωρός, αλλά ο Κύριος της αγάπης.

Έτσι για πρώτη φορά στο πλαίσιο της τέχνης, εμφανίζεται μια πνευματική και μυστηριακή σκηνοθεσία, όπου ο κάθε άνθρωπος μπορεί να ανακαλύψει το Θεό του, τον Κύριο του και να πάρει το παράδειγμα της απόλυτης ταύτισης  με την θεϊκή αγάπη. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλη ιδεολογία που να συγκινεί τους ανθρώπους έξω από την Αγάπη, γιατί η αγάπη είναι αυτό το μεγαλύτερο μυστηριακό δώρο που έδωσε ο ΘΕΟΣ στον άνθρωπο.

Ο Κύριος, ο Χριστός, ο Μεσσίας,  εκπλήρωσε όλα τα γραμμένα που αναφερόταν στην Θυσία Του, στον θάνατό Του, την Ανάσταση Του, νικώντας όλα τα προβλήματα, όλες τις αρρώστιες όλες τις αδυναμίες με την δύναμη της πίστης στην Αγάπη.

Είναι μια πολύ μεγάλη στιγμή σ` αυτή την κρίσιμη εποχή για την Ελλάδα να επανακτήσουν οι άνθρωποι την πίστη τους, την αφοσίωση τους, στην άσκηση της αγάπης.

Κάθε άνθρωπος είναι σε θέση και μπορεί να νικήσει όλα τα μίση και τις εχθρότητες με την δύναμη της Αγάπης. Οργανώσεις, υπηρεσίες, και  επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν την συμπαράσταση αυτού του έργου, δωρίζουν στους Έλληνες αυτό το μεγαλείο της συναισθηματικής  σύνδεσης με το αγαθό, δηλαδή με το ΘΕΟ, πράγμα που αυξάνει την αισιοδοξία και τον ενθουσιασμό για το άμεσο μέλλον.

Το έργο αυτό  γίνεται σταθμός για μια βαθύτερη μνήμη και ευγνωμοσύνη όλων των ανθρώπων που παίρνουν μέρος σ` αυτήν την σκηνοθεσία. Μια σκηνοθεσία με υψηλή ποιότητα και επιδέξια τέχνη που αφήνει κάθε άνθρωπο να εισέλθει σε αυτόν τον χώρο της Θεϊκής ευλογίας, τον χώρο των καλών δυνάμεων, το χώρο της ευγνωμοσύνης και της συχώρεσης, για να μπορέσει να σταθεί χωρίς φόβο, με χαρά και ενθουσιασμό, μπροστά στο ΑΠΟΛΥΤΟ μεγαλείο του ΘΕΟΥ.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση