THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

Τα Θρησκευτικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κρήτης

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Αρχική Αρθρογραφία Κυριακή Θ΄ Ματθαίου: «Θεού εσμεν συνεργοί» (Κορ. 1,3,9-17)

Κυριακή Θ΄ Ματθαίου: «Θεού εσμεν συνεργοί» (Κορ. 1,3,9-17)

E-mail Εκτύπωση

Γιατί και πώς είμαστε συνεργοί του Θεού; Όχι βέβαια αυτουργοί ή δοτήρες αφού ούτε εργαζόμαστε ούτε δίνουμε εμείς μόνοι μας σωτηρία στους ανθρώπων αλλά ο Θεός… και μεις δεν πρέπει να υπερηφανευόμαστε ούτε όμως και να καταφρονούμαστε καθότι συνεργοί στο θ. σκοπό… ο απόστολος φύτεψε τους χριστιανούς αυτούς –μεταφορικά- και γι’  αυτό είναι θ. γεωργία και οικοδομή αφού ο Χριστός είναι το θεμέλιο του οίκου και της Εκκλησίας και επομένως το όνομα που ταιριάζει είναι το όνομα μόνο του Θεού του δεσπότη και της γεωργίας και της οικοδομής κι όχι όποιο άλλο όνομα ενός γεωργού ή οικοδόμου… κι ακόμα παραπέρα οφείλετε ως θ. γεωργία και οικοδομή να είσαστε περιτειχισμένοι με το φραγμό της ομόνοιας τριγύρω σας όπως κάνουμε και με ένα χωράφι… και επιπλέον και ενωμένοι να είσαστε πάλι όπως και η οικοδομή κι όχι χωρισμένοι ο ένας από τον άλλο. Κι όλα αυτά θα τα πετύχετε με τη δοθείσα θ. χάρη στον απόστολο που τον καθιστά ένα σοφό αρχιτέκτονα που θεμελιώνει με ασφάλεια όλον τον οίκο και την Εκκλησία των πιστών που είναι ο Χριστός ο ίδιος και η πίστη στο Χριστό! Δικό του κατόρθωμα δεν είναι αλλά της θ. χάριτος η σοφία αυτή.

Τώρα ως προς τη ζωή και την πολιτεία μας πρέπει όλα μας τα έργα να κτίζονται πάνω στο θεμέλιο πάνω στο Χριστό και στην πίστη στο Χριστό μας γιατί κανένας σοφός πρωτομάστορας δε βάζει άλλο θεμέλιο από το Χριστό –απόδειξη κακή οι αιρέσεις και τα σχίσματα που ακολουθούν κι έρχονται και φθόνοι και φιλονεικίες αντί για έργα αρετής και ομόνοιας… κι έπειτα οικοδομούμε πάνω σε αυτό το θεμέλιο εμείς οι χριστιανοί αλλιώτικα ο καθένας μας γιατί άλλος κάνει καλά έργα κι άλλος μεγαλύτερα κι άλλος μικρότερα: παρθενία και αγαμία είναι σα ντο χρυσάφι που λέει εδώ ο απόστολος κι έπειτα ο τίμιος γάμος που είναι σαν το ασήμι κι η ακτημοσύνη ύστερα σαν τους πολύτιμους λίθους και η ελεημοσύνη άλλο πάλι στολίδι… αντίθετα όμως άλλοι οικοδομούν κακά έργα πάνω στο θεμέλιο του Χριστού μας κι αυτά διαφορετικά αναμεταξύ τους σε βαθμό και μέτρο κακίας: πάθη σαν το χόρτο και φιλαργυρίες και πλεονεξίες που εύκολα κατακαίγονται σαν τα καλάμια και μέθες και γέλωτες και χωρατά σαν τα ξύλα κι η πολυφαγία… και τανάπαλιν… κι όμως αν ξέραμε τι μας περιμένει…

Του καθενός μας το έργο θα γίνει φανερό κι η ημέρα θα το κάνει ολοφάνερο. Ποια μέρα; Μα ασφαλώς η Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου μας κι η ημέρα της κρίσεως εκείνη η φοβερή… και τότε το πυρ θα δοκιμάσει του καθενός μας τα έργα δηλαδή χρυσάφι ή ασήμι ή ξύλο ή χορτάρι ή καλάμι(καθαρή θεολογία και ακίβδηλη και διαφανή βίο και λαμπρό και θ. λογισμούς και μαργαρώδη νοήματα κι όχι ειδωλολατρία και λάθος αντιμετώπιση των αισθητών και βίο αλόγιστο και εμπαθείς λογισμούς ενάντιους στη σύνεση της σοφίας)… κι αν κτίσαμε καλά έργα στην πίστη μας πάνω και αρετές(χρυσάφι η αγάπη και ασήμι η σοφία και πολύτιμοι λίθοι οι άλλες αρετές και πάντως αρετές σε αντίθεση με τις κακίες που ακολουθούν στο λόγο του αποστόλου ως απευκταίες) σαν το χρυσάφι και το ασήμι να ξέρουμε καλά ότι θα λάβουμε και μισθό γι’  αυτές στην ουράνια βασιλεία διαφορετικά όλα θα κατακαούν και θα φανερωθούν πως είναι πονηρά… και επίσης θα κατακριθούν κι όσοι τα διέπραξαν ενώ οι πρώτοι θα λάμψουν ως χρυσός εν χωνευτηρίω (εκάστου το έργον οποίον εστι το πυρ δοκιμάσει και μάλιστα το πυρ της κρίσεως του αγαθού ημών Θεού και βασιλέως Ιησού Χριστού!*)… αλλιώς δεν ωφελεί ούτε η χριστιανική πίστη χωρίς τα έργα αυτά τα αγαθά και κατά την πίστη του Χριστού καλά και άγια. Κι όμως όποιος διέπραξε κακά έργα δε θα κατακαεί αλλά θα κατακριθεί και δε θα πάει στην ανυπαρξία και στο μη ον αλλά σώος θα διαφυλαχθεί για να τιμωρείται αιωνίως κατακαιόμενος πάντοτε στο πυρ…τι ζημιά! Κοπίασε ο αμαρτωλός για τι; Για την αιώνια καταδίκη του και κόλαση και είναι σα να αγόρασε με τα χρήματά του ψόφιο** ζώο αντί για ζωντανό.

Κι εκείνος που πόρνευσε αιμομικτικά με τη μητριά του ελέγχεται στη συνέχεια από τον απόστολο και οδηγείται στη ντροπή γιατί στην καρδιά μας κατοικεί το Άγιο Πνεύμα ο Θεός(Κορ.1,6,19 / καλά δε φοβάστε πορνεύοντας; Τι μεγαλείο λάβατε της χάριτος του Αγίου Πνεύματος και τι αξία του Θεού σας έδωσε αυτή η χάρη; Ναός είσαστε μην το ξεχνάτε και ναός μάλιστα άγιος του Αγίου Πνεύματος και όταν πορνεύετε μιαίνετε και βρωμίζετε τον άγιο ναό του Αγίου Πνεύματος και εξαχρειώνετε τη θ. χάρη και δωρεά γιατί από το Θεό έχετε τη δωρεά και το Άγιο Πνεύμα) καλά δεν ξέρετε αναρωτιέται ο απόστολος ότι είσαστε ναός του Θεού και μέσα σας κατοικεί το Πνεύμα του Θεού; Κι άρα όποιος φθείρει το ναό του σώματός του με την πορνεία και κάθε σαρκική ακαθαρσία θα τον φθείρει και απολέσει ο Θεός κι αυτό δεν είναι κατάρα του αποστόλου αλλά πρόγνωση –δες και σχετικούς κανόνες οικουμενικών συνόδων πάνω σε όλα αυτά τα βαρύτατα αμαρτήματα αλλά και την κοινή πείρα των ανθρώπων όσων δυστυχών έπεσαν σε τέτοιες παγίδες του διαβόλου και όσων ενεπλάκησαν συγγενών και φίλων επίβουλων… εσείς μείνετε καθαροί και ναοί Θεού άγιοι και μην εξαπατάσθε και μη γελάτε τον εαυτό σας αν νομίζετε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα ακριβώς όπως σας τα περιέγραψα.

*τι φοβερό για όλους μας αυτό αλλά και τι φιλάνθρωπο: προλάβετε αδελφοί μου να εξομολογηθείτε ό,  τι κακό σας βαραίνει και να διορθώσετε ό,  τι κακό κάνατε γιατί…οι μη πάντη το τέλιον κτησάμενοι αλλά αμαρτήματα και κατορθώματα κεκτημένοι ούτοι εν τω δικαστηρίω της κρίσεως έρχονται κακεί δια της των αγαθών και φαύλων πράξεων αυτεξετάσεως οιονεί πυρούμενοι είπερ η των αγαθών πλάστιγξ επιβαρύσει καθαίρονται της κολάσεως!!!

**πεπαυμένον των πονηρών πράξεων και η ύπαρξις της αμαρτίας συναφανίζεται αλλά η επί τοις αμαρτήμασι τιμωρία τεταμιευμένη τύχοι τοις αμαρτωλοίς και άλυτος η επί τοις αμαρτήμασι κόλασις…

ΠΗΓΗ: ΔΡΑΜ 2014

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΑΚΙΡΑΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση