ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ - THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Αρχική Αρχείο Πολυμέσων Παρουσιάσεις Ave Maria / Xαίρε Μαρία: Η Παναγία στη ζωγραφική της Αναγέννησης

Ave Maria / Xαίρε Μαρία: Η Παναγία στη ζωγραφική της Αναγέννησης

E-mail Εκτύπωση

Μια ενδιαφέρουσα ψηφιακή παρουσίαση, στο πλαίσιο διαθεματικής συνεργασίας, μας έστειλαν οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί Λαμπρινός Ανδρέας, θεολόγος  και Δρετάκη Βαρβάρα, φιλόλογος, από το 8ο Γυμνάσιο Ηρακλείου με θέμα «Ave Maria  /  Xαίρε Μαρία:  Η Παναγία στη ζωγραφική της Αναγέννησης». Η εργασία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των μαθημάτων για τα Χριστούγεννα στα Θρησκευτικά και της αναγεννησιακής τέχνης στην Ιστορία.

Παραθέτουμε απόσπασμα κειμένου από την παρουσίαση, σχετικό με το κεντρικό θέμα:

«Χαίρε κλίμαξ επουράνιε δι’ ης κατέβη ο Θεός,

Χαίρε γέφυρα μετάγουσα τους εκ γης προς ουρανόν,

Χαίρε νύμφη ανύμφευτε.

Η Παναγία, η μητέρα του Χριστού, βοηθός και στήριγμα των αδυνάτων, κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των πιστών αλλά και στην εκκλησιαστική ζωή. Για τους περισσότερους χριστιανούς, είναι –μετά το Χριστό- το πιο αγαπημένο ιερό πρόσωπο.

Η Εκκλησία τίμησε και τιμά πάντοτε την Παναγία, περισσότερο απ’ όλους τους αγίους, με Ακολουθίες, ναούς αφιερωμένους στ’ όνομά της, εικόνες με τη μορφή της αλλά και γιορτές οι οποίες είναι γνωστές ως θεομητορικές.

Η περίοδος των Χριστουγέννων, μας δίνει την ευκαιρία, να τιμήσουμε το πρόσωπο της Παναγίας. Γι’ αυτή την παρουσίαση, επιλέξαμε μερικά από τα πιο ωραία και αντιπροσωπευτικά έργα της ζωγραφικής της Αναγέννησης (15ος-16ος αι.) στα οποία η Παναγία είναι το κεντρικό πρόσωπο. Οι ευρωπαίοι ζωγράφοι χρησιμοποιούσαν ως μοντέλα διάφορα φυσικά πρόσωπα, για τη φυσικότερη απόδοση των χαρακτηριστικών της Θεοτόκου. Η νατουραλιστική αυτή έκφραση της δυτικής ζωγραφικής πρόσφερε σπουδαία και ανεπανάληπτα έργα θρησκευτικής τέχνης, που κοσμούν σήμερα μεγάλα μουσεία του κόσμου και τα οποία μπορούμε να θαυμάσουμε στην παρουσίασή μας».

Δείτε την ψηφιακή παρουσίαση

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 28 Αύγουστος 2014 14:16  

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση