Ομάδα μαθητών του τμήματος Β1 του 8ου Γυμνασίου, που εκπόνησε πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων, με θέμα «Όψεις της Βυζαντινής Τέχνης », με συντονιστή εκπαιδευτικό τον θεολόγο κ. Ανδρέα Λαμπρινό, έστειλε για την ιστοσελίδα μας ένα δείγμα της ενδιαφέρουσας εργασίας τους, μια ψηφιακή παρουσίαση η οποία αναφέρεται στο θέμα.
Ευχαριστούμε θερμά και συγχαίρουμε τα παιδιά καθώς και τον καθηγητή τους. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την ψηφιακή παρουσίαση που αναφέρεται στους στόχους και τους συντελεστές του προγράμματος:
«Βυζαντινή τέχνη ονομάζεται η τέχνη που άκμασε στη Βυζαντινή αυτοκρατορία από την ίδρυση της πρωτεύουσάς της, της Κωνσταντινούπολης, το 330 μ.Χ., μέχρι την άλωσή της από τους Τούρκους, το 1453 μ.Χ.
Από την τεράστια βιβλιογραφία για τη βυζαντινή τέχνη, έγινε επιλογή υλικού για τις ανάγκες αυτής της σύντομης παρουσίασης. Εστιάσαμε συνοπτικά στις παρακάτω μορφές της τέχνης του Βυζαντίου:
- Αρχιτεκτονική (ναοδομία)
- Ζωγραφική (τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, φορητές εικόνες)
- Γλυπτική/ μικρογλυπτική
- Ιστορημένα χειρόγραφα
- Υφάσματα
- Κοσμήματα
Η εργασία αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια υλοποίησης του Προγράμματος Σχολικών δραστηριοτήτων (τομέας πολιτιστικών θεμάτων), σε συνεργασία των μαθητών του τμήματος Β1 με τον υπεύθυνο του προγράμματος, καθηγητή Λαμπρινό Ανδρέα, θεολόγο-Ιστορικό.
Στόχοι μας ήταν :
- Να προσεγγίσουμε μορφές της τέχνης του Βυζαντίου μέσα από συλλογική εργασία.
- Να κατανοήσουμε τη βυζαντινή πολιτιστική κληρονομιά και την επίδρασή της στην τέχνη των νεότερων χρόνων.
- Να συνειδητοποιήσουμε πώς εκφράζεται μέσα από την τέχνη η ορθόδοξη πίστη και η χριστιανική παράδοση.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες για την προσπάθειά τους αξίζουν στους/στις μαθητές/τριες: Αποστολάκη Γιάννη, Βλαχάκη Σωτηρία ,Δασκαλάκη Νίκο, Ελ Χατίμπ Αλέξανδρο, Καρκανάκη Γεωργία, Κανδυλάκη Μανόλη, Κουκιαδάκη Γιάννη και Λεονταράκη Ηρώ».