ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ - THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Αρχική Ανακοινώσεις - Επίκαιρα Εκδήλωση Βιβλιοπαρουσίασης: Χρ. Φραδέλλου, Ισλαμικές αδελφότητες στην τουρκοκρατούμενη Κρήτη

Εκδήλωση Βιβλιοπαρουσίασης: Χρ. Φραδέλλου, Ισλαμικές αδελφότητες στην τουρκοκρατούμενη Κρήτη

E-mail Εκτύπωση

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις CaptainBook.gr το βιβλίο του Χρήστου Φραδέλλου, θεολόγου, «Ισλαμικές Αδελφότητες στην Τουρκοκρατούμενη Κρήτη». Το βιβλίο θα παρουσιαστεί σε ανοικτή εκδήλωση του εκδοτικού οίκου σε συνεργασία με το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, το Σάββατο 16 Απριλίου 2016 και ώρα 19:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου (Αντ. Γιάνναρη 2, Χανιά).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

- π. Φιλόθεος Φάρος, συγγραφέας

- κ. Φαίδων Παπαδόπουλος, θεολόγος-θρησκειολόγος

- κ. Μανώλης Μανούσακας, ιστορικός ερευνητής

Την παρουσίαση θα συντονίσει η κ. Σταυρούλα Σακελλαρίου, φιλόλογος ειδικής αγωγής.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Καθώς τυπώνονταν αυτές οι σελίδες το θρησκευτικοπολιτικό μόρφωμα που έχει δημιουργηθεί στη Μέση Ανατολή, το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Χαλιφάτο του Ιράκ και του Λεβάντε (Συρίας), το γνωστό πια ISIS, άρχισε να πραγματώνει αυτό που καταστατικά έχει διακηρύξει: να επε­κτείνει τον ιερό γι’ αυτό πόλεμο (jihad) στην καρδιά; του δυτικού πολιτισμού. Η ιδεολογία του βασίζεται στο ότι ο κόσμος, που δημιουργήθηκε από τον Αλλάχ, είναι προορισμένος να ανήκει στο Ισλάμ. Επό­μενος, τα εδάφη που σήμερα κατοικού­νται από χριστιανούς, εβραίους, άθεους κλπ. τελούν υπό κατοχή, ενώ δικαιωματι­κά ανήκουν στους πιστούς.

Στην Κρήτη στα χρόνια της τουρκοκρα­τίας έδρασαν ισλαμικές αδελφότητες, οι οποίες έπαιξαν τον δικό τους ρόλο στην κατάχτηση του νησιού από τον οθωμανικό στρατό, απέχουν όμως παρασάγγας από το καινοφανές μόρφωμα της Συρίας. Συνέβα­λαν βέβαια στην εδραίωση του Ισλάμ στο νησί, τόσο ιεραποστολικά όσο και με τη στήριξη και αρωγή της μουσουλμανικής κοινότητας που δημιουργήθηκε στην Κρή­τη, αλλά με τρόπο, κατά κύριο λόγο, ήπιο και αρκετά ανεξίθρησκο.

Η ποικιλία των αδελφοτήτων, άλλοτε με σουνίτικες και άλλοτε με σιίτικες καταβο­λές, δημιουργεί ένα ενδιαφέρον μωσαϊκό, τόσο στο θρησκευτικό πεδίο όσο και στην κοινωνική, οικονομική και γε­νικά πολιτισμική ζωή της Κρήτης σε όλη τη διάρκεια της τουρκοκρατί­ας, από το 1645 μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924.

Το βιβλίο του Χρήστου Φραδέλλου συμβάλλει στην αποσαφήνιση της ιστορίας, στην πληρέστερη κατανόηση του παρόντος και, χωρίς να το επιδιώκει, γίνεται κατά κάποιον τρόπο επίκαιρο».

Δυο λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Χρήστος Φραδέλλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών, πτυχιού­χος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του ΙΙανεπιστημίου Πά­φου στον τομέα της θρησκειολογίας.

Αχό το 2002 ζει στα Χανιά και εργάζεται ως θεολόγος στη μέση εκπαίδευση.

Το σχολείο όπου υπηρετεί βρί­σκεται στον χώρο του πάλαι ποτέ τεκέ των Μεβλεβήδων δερβίση­δων στα Χανιά.

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 11 Απρίλιος 2016 00:29  

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση