THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

Τα Θρησκευτικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κρήτης

 • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
 • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
 • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Αρχική Ανακοινώσεις - Επίκαιρα
Ανακοινώσεις - Επίκαιρα

Θεολογική Εσπερίδα διοργανώνει το ΓΕΛ Ατσιπόπουλου

E-mail Εκτύπωση

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΕΣΠΕΡΙΔΑ

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟΥ

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018 - ΩΡΑ 19.30

Ὑπό τήν αἰγίδα τῆς Ἐνορίας Ἀτσιποπούλου

Περισσότερα...
 

Συμπόσιο με θέμα «Θρησκεία και ανθρώπινα δικαιώματα» στο 4ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του ΙΑΚΕ

E-mail Εκτύπωση

Αξιόλογες εισηγήσεις, ανακοινώσεις και εκδηλώσεις διαλόγου περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του 4ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, με θέμα «Δημοκρατία, δικαιώματα και ανισότητες στην εποχή της κρίσης. Προκλήσεις στον χώρο της έρευνας και της εκπαίδευσης», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 27-29 Απριλίου 2018, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στο πρόγραμμα του Συνεδρίου έχουν ενταχθεί: α) εισηγήσεις από προσκεκλημένους εισηγητές, β) εισηγήσεις, παρουσιάσεις και αναρτημένες ανακοινώσεις που έχουν κριθεί από την Επιστημονική Επιτροπή, γ) συμπόσια, και δ) εργαστήρια. Οι συμμετέχοντες εισηγητές υπερβαίνουν τους 400, οι εισηγήσεις των οποίων θα παρουσιαστούν σε παράλληλες συνεδρίες. Το Συνέδριο διεξάγεται με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, Δήμων της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου και πλήθους συνεργατών από τον χώρο της Εκπαίδευσης, της Εκκλησίας, του πολιτισμού και της επιχειρηματικότητας, καθώς επίσης με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Μια σημαντική εκδήλωση η οποία έχει ενταχθεί στις συνεδριακές εργασίες είναι το θεματικό Συμπόσιο «Θρησκεία και ανθρώπινα δικαιώματα», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, Παρασκευή 27 Απριλίου, ώρα 18:30-20:00, πριν την επίσημη έναρξη των εργασιών Συνεδρίου, στην αίθουσα «Νίκος Καζαντζάκης» του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου. Το Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος απεδέχθη το σχετικό αίτημα του ΙΑΚΕ, καθώς επίσης όρισε ως εκπρόσωπο τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο, ο οποίος θα αναγνώσει το Σεπτό Πατριαρχικό Μήνυμα προς τους συνέδρους.

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 22 Απρίλιος 2018 22:32 Περισσότερα...
 

Στις 27-29 Απριλίου το 4ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Ι.Α.Κ.Ε

E-mail Εκτύπωση

Δόθηκε στη δημοσιότητα και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα http://www.iake.gr/ το Πρόγραμμα εργασιών του 4ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, στις 27 - 28 Απριλίου 2018, με θέμα:

«Δημοκρατία, δικαιώματα και ανισότητες στην εποχή της κρίσης. Προκλήσεις στον χώρο της έρευνας και της εκπαίδευσης».

Οι διακεκριμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί, που έχουν προσκληθεί να μιλήσουν στις ολομέλειες, ο αριθμός των εργασιών, που έχουν γίνει δεκτές, και η ποιότητα του περιεχομένου τους μάς επιτρέπει να προσβλέπουμε σε ένα ακόμα επιτυχημένο Συνέδριο, όπως άλλωστε αναμενόταν από την έως τώρα διοργάνωση των δράσεων του Ι.Α.Κ.Ε. Τα τρία πολύ επιτυχημένα συνέδρια, που έχει πραγματοποιήσει έως σήμερα το Ινστιτούτο στο Ηράκλειο, έδωσαν την ευκαιρία ανάπτυξης επιστημονικού διαλόγου υψηλού επιπέδου και ανέδειξαν τις δυνατότητες και τις προοπτικές που μπορεί να έχει ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας και των θεσμικών εκπροσώπων της. Οι διοργανωτές φιλοδοξούν με το 4ο αυτό Συνέδριο να συνδεθούν οι απαιτήσεις για προγραμματικές αντιλήψεις και κοινωνικές αναλύσεις, με τις σύγχρονες απόψεις σε θέματα Δημοκρατίας, Δικαιωμάτων και ανισοτήτων και παράλληλα να αξιολογηθούν ευκαιρίες διαλόγου, δράσεων, πρωτοβουλιών αλλά και έργων που ενισχύουν την ικανότητα του ατόμου αλλά και τις δημόσιες πολιτικές στην έρευνα και την εκπαίδευση.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 17 Απρίλιος 2018 12:45 Περισσότερα...
 

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εισηγητές σε θεολογικές ημερίδες

E-mail Εκτύπωση

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας ενημερώνω ότι προγραμματίζω, προς το τέλος του διδακτικού έτους, την υλοποίηση επιστημονικών - επιμορφωτικών ημερίδων για θεολόγους εκπαιδευτικούς, με θέμα «Το μάθημα των Θρησκευτικών σήμερα», με έγκριση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης και σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Ο αρχικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την υλοποίηση μίας ημερίδας ανά περιφερειακή ενότητα, στις πόλεις Ιεράπετρα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, στην οποία θα κληθούν να λάβουν μέρος οι συνάδελφοι κάθε περιφερειακής ενότητας αντίστοιχα. Θα καταβληθεί προσπάθεια, εάν είναι εφικτό, να πραγματοποιηθούν σε καθημερινή ημέρα. Οι λεπτομέρειες γύρω από τον τόπο και την ακριβή ημερομηνία θα ανακοινωθούν σε επόμενη ανακοίνωση.

Περισσότερα...
 

Συγχαρητήρια στις σχολικές ομάδες που έλαβαν μέρος στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Θεολογίας

E-mail Εκτύπωση

Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς όλες τις σχολικές ομάδες από σχολεία της Κρήτης, οι οποίες παρουσίασαν εργασίες στο 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Η θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο», το οποίο οργάνωσε το 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος», σε συνεργασία με το ΓΕΛ Γαζίου και το Πειραματικό ΓΕΛ Ηρακλείου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, στις 17-18 Μαρτίου 2018.

Το πλήθος των συμμετοχών, η πρωτοτυπία και η ποικιλία των θεμάτων, η αρτιότητα και γενικά η ποιότητα των εργασιών, καθώς επίσης το ενδιαφέρον, ο ενθουσιασμός και το υψηλό επίπεδο του θεολογικού διαλόγου στο Συνέδριο μαρτυρούν  το υψηλό όραμα παιδείας και την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου που συντελείται στα σχολεία τους. Οι θεολογικές και θρησκευτικές προσεγγίσεις των μαθητών δείχνουν το δημιουργικό έργο που επιτελείται στο μάθημα των Θρησκευτικών από όλους τους συντελεστές του εκπαιδευτικού έργου, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Επιπλέον, ότι η θρησκευτική εκπαίδευση είναι κρίσιμος και αναγκαίος πυλώνας γραμματισμού στην εποχή μας, επειδή άπτεται καίριων ζητημάτων της ανθρώπινης ζωής, όπως είναι η θρησκευτική πίστη, η συγκρότηση ταυτότητας, η πολιτιστική παράδοση, οι κοινωνικές μεταβολές, τα ηθικά διλήμματα, οι ανθρώπινες σχέσεις κ.ά.

Συγχαίρω από καρδιάς όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που δούλεψαν, που προετοίμασαν και παρουσίασαν εργασίες, καθώς επίσης όλες και όλους τους εκπαιδευτικούς που μόχθησαν για την υλοποίηση αυτών των δράσεων.

Εύχομαι η διεξαχθείσα συνεδριακή δράση να αποτελέσει γόνιμο πρότυπο δημιουργικότητας, αυθεντική αφετηρία νοηματοδότησης για τη ζωή όλων, καθώς επίσης να αποδώσει γόνιμους καρπούς ως προς τα θεολογικά ζητήματα που μελέτησαν οι μαθητές.

Τα σχολεία της Κρήτης που έλαβαν μέρος, καθώς και οι εργασίες που παρουσίασαν είναι:

 1. 5ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου, «Η Αρχιεπισκοπή της Κρήτης», «Θρησκευτικός ρατσισμός», «Πίστη και Επιστήμη».
 2. 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, «Μια πλαστική σακούλα διηγείται...», «Το οικολογικό πρόβλημα ως θεολογικός στοχασμός».
 3. Γυμνάσιο Αλικιανού Χανίων, «Τὰ σὰ ἐκ τῶν σῶν σοὶ προσφέρομεν: μια βιωματική προσέγγιση στο μυστήριο της ζωής».
 4. Γυμνάσιο Γουβών Ηρακλείου, «Blaise Pascal, ένας πιστός επιστήμονας», «Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας», «Ο σταυρικός θάνατος», «Τα μαθητικά και εφηβικά χρόνια του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου».
 5. Γυμνάσιο Τυλίσου Ηρακλείου, «Ο Θεός στην καθημερινότητά μας», «Σύγχρονες τεχνικές τεκνοποίησης και βιοηθικά ζητήματα».
 6. 2ο ΓΕΛ Ρεθύμνου, «Παντελής Πρεβελάκης», «Χριστιανισμός και Τέχνη».
 7. ΓΕΛ Γαζίου Ηρακλείου, «Θεός και Επιστήμη», «Οι τοιχογραφίες στην Ορθόδοξη Εκκλησία και ο συμβολισμός τους», «Κατοικίες των ψυχών».
 8. ΓΕΛ Γουβών Ηρακλείου, «Η Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους», «Η ιστορία και η αρχιτεκτονική της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Ανώπολης», «Η Κοινότητα των Κωφών και η Ορθόδοξη Εκκλησία», Ηρακλείου, «Η κοινωνική προσφορά της Ιεράς Μονής Παναγίας Καλυβιανής».
 9. ΓΕΛ Μοιρών Ηρακλείου, « Ο μεγάλος απών», «Ένα ποτήρι νερό».
 10. Πειραματικό ΓΕΛ Ηρακλείου, «Κρητικό Συναξάρι», «Ορθοδοξία και κινηματογράφος σε διάλογο: το ρωσικό παράδειγμα».
 11. Πειραματικό ΓΕΛ Πανεπιστημίου Κρήτης, «Διερεύνηση των σχέσεων πίστης και επιστήμης μέσω της μελέτης του έργου σημαντικών προσωπικοτήτων των δυο πλευρών».

Θερμά συγχαρητήρια προς όλους. Καλό υπόλοιπο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στην κοινή πορεία προς το άγιο Πάσχα και καλό υπόλοιπο του σχολικού έτους.

Ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων

Γεώργιος Στριλιγκάς

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 24 Μάρτιος 2018 14:31
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση