ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ - THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
theologoi-kritis.sch.gr

Εκδήλωση στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

E-mail Εκτύπωση

Την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια πολύ σημαντική εκδήλωση στην όμορφη πλατεία της Αγίας Αικατερίνης προσφέρει στους φίλους του, στο ευρύτερο κοινό και στους επισκέπτες της Κρήτης το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών» την Τρίτη, 13 Αυγούστου, και ώρα 8:30 το βράδυ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου και με κεντρικό θέμα «Αφιερώματα και τάματα από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας». Στο πρώτο μέρος δυο διακεκριμένοι ομιλητές, ο καθηγητής αρχαιολογίας Νίκος Σταμπολίδης και ο συγγραφέας - δημοσιογράφος Νίκος Ψιλάκης, θα αναφερθούν διεξοδικά σ' αυτήν την πανάρχαια συνήθεια που έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην ιστορία του πολιτισμού και που εξακολουθεί να ενδυναμώνει τη σχέση του ανθρώπου με το θείον.  Στο δεύτερο μέρος ένας από τους πιο σημαντικούς αλλά και πιο αγαπητούς μουσικούς της Κρήτης, ο λυράρης και λαϊκός ποιητής Γιάννης Βάρδας, θα ερμηνεύσει δικά του έργα.

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 12 Αύγουστος 2019 12:04 Περισσότερα...
 

Νεανικές Συνάξεις Δημοτικού 2018-19 του Πολιτιστικού Κέντρου της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας

E-mail Εκτύπωση

Τα παιδιά των Νεανικών Συνάξεων Δημοτικού 2018-2019 του Πολιτιστικού Κέντρου της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας και η κατηχήτριά τους κ. Μυλωνά Αθανασία, μας έστειλαν μια εργασία τους από τη χρονιά που πέρασε.

Ευχαριστούμε θερμά και συγχαίρουμε για την όμορφη πρωτοβουλία, τόσο τα παιδιά όσο και την καλή συνάδελφο κ. Μυλωνά και ευχόμαστε καλή συνέχεια στη νεανική συντροφιά τους, με κέφι και δημιουργικότητα.

Πρόκειται για μια δική τους προσέγγιση και παρουσίαση του παραμυθιού «Η θυσία της ελιάς» από το βιβλίο της Γαλατιας Γρηγοριαδου- Σουρελη «Πόσα λέει η ελιά, πόσα ακούει ο λαγός».

Ηχογράφηση παιδιών στο στούντιο του ραδιοφωνικού σταθμού «Ο Εύδιος Λιμήν»: Ελένη Ντάντζελο

Γραφιστική επιμέλεια: Δημήτριος Σακαλής

Επιμέλεια-μοντάζ ηχογράφησης και βίντεο: Ιωάννα Δεληπάλτα

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 21 Ιούλιος 2019 14:42
 

Χριστός Ανέστη!

E-mail Εκτύπωση

“Πάσχα ἱερὸν ἡμῖν σήμερον ἀναδέδεικται, Πάσχα καινόν, Ἅγιον, Πάσχα μυστικόν,

Πάσχα πανσεβάσμιον, Πάσχα Χριστὸς ὁ λυτρωτής, Πάσχα ἄμωμον, Πάσχα μέγα, Πάσχα τῶν πιστῶν,

Πάσχα, τὸ πύλας ἡμῖν τοῦ Παραδείσου ἀνοῖξαν, Πάσχα, πάντας ἁγιάζον πιστούς”

 

Εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης: Μαρία Κανελλάκη "Βίοι Αγρίων και Αδέσποτων Αγίων"

E-mail Εκτύπωση

Για πρώτη φορά στην Κρήτη, οι εκδόσεις 24γράμματα παρουσιάζουν το  νέο βιβλίο της Μαρίας Κανελλάκη «Βίοι Αγρίων και Αδέσποτων Αγίων», στο Ρέθυμνο. Το βιβλίο εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 και είναι η δεύτερη -ατομική- συγγραφική δουλειά της δημιουργού. Το πρώτο της βιβλίο «Ιστορίες της διπλανής κρίσης», είχε κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 2017 και ακολούθησαν συμμετοχές της σε συλλογικές εκδόσεις έντυπων και ηλεκτρονικών βιβλίων.

Η παρουσίαση του βιβλίου γίνεται στον τόπο καταγωγής της συγγραφέως -το Ρέθυμνο-  και θα φιλοξενηθεί στο ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, στην Παλιά Πόλη. Μέσα απ’ τη μυθιστορηματική του οπτική, προβάλλονται ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, όπως η βία στα σχολεία, ο κοινωνικός αποκλεισμός των ανθρώπων με αναπηρία, η επιβίωση οικογενειών στις εποχές της άγριας κρίσης, καθώς και οι κοινωνικές δομές και οι ομάδες αλληλεγγύης που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια στα αστικά κέντρα.

Την εκδήλωση συντονίζει η  Ελευθερία Ελ. Μιχάλα (Μουσικολόγος)

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

* Ειρήνη Γαβριλάκη, Αρχαιολόγος - Συγγραφέας

* Θεόδωρος Ι. Ρηγινιώτης, Θεολόγος – Συγγραφέας

* Αφήγηση αποσπασμάτων του μυθιστορήματος, θα κάνει η Μάρθα Τριποδιανάκη-Σηφάκη, Εκπαιδευτικός

* Στο πιάνο θα συνοδεύσει με μουσικά κομμάτια η Ελευθερία Γ. Κανελλάκη, Μαθήτρια

Μέσα από έναν πρωτότυπο διάλογο αφηγήτριας-συγγραφέως και με το αντίστοιχο οπτικό υλικό, θα παρουσιαστούν μερικά απ’ τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα που θίγει το βιβλίο. Η πρόθεση είναι να ακολουθήσει μια γόνιμη συζήτηση με το κοινό και να μοιραστούν εμπειρίες και ιδέες.

 

Το 5ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του ΙΑΚΕ στο Ηράκλειο

E-mail Εκτύπωση

Την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019 ξεκινούν οι εργασίες του 5ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (ΙΑΚΕ), με κεντρικό θέμα «Η διεπιστημονικότητα ως γνωστική, εκπαιδευτική και κοινωνική πρόκληση». Το Συνέδριο πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης. από 5 έως 7 Απριλίου 2019 (Galaxy Hotel, Λ. Δημοκρατίας 75, Ηράκλειο).

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου...

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Κεντρικός σκοπός του Συνεδρίου είναι η διερεύνηση της διεπιστημονικότητας ως σύγχρονης πρόκλησης, πρότασης και πρακτικής στα πεδία της επιστημονικής έρευνας, της εκπαίδευσης, της πολιτικής και της κοινωνίας, στο επίπεδο του ατόμου και της συλλογικότητας.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ

Βασικά χαρακτηριστικά της επιστημονικής προόδου στη σύγχρονη εποχή είναι η τεράστια διεύρυνση του επιστητού, ο κατακερματισμός της επιστημονικής γνώσης και, συνακόλουθα, η έμφαση στην εξειδικευμένη κατάρτιση. Προβληματισμοί γύρω από την εξέλιξη αυτού του φαινομένου και τις συνέπειές του εμφανίστηκαν ήδη από την εποχή της γέννησης της επιστήμης και συνοδοιπορούν μαζί της, άλλοτε τονίζοντας το αίτημα για αποκέντρωση και εξειδίκευση και άλλοτε προβάλλοντας την ανάγκη για συνεργασία και σύνθεση θεωρώντας κάθε αυτονόμηση ως αλλοτρίωση. Από την αρχαιότητα, ο Πλάτων στην Πολιτεία του μίλησε για διασύνδεση των γνώσεων μεταξύ τους και πρότεινε «σύνοψιν αλλήλων των μαθημάτων». Στην Αναγέννηση, προβλήθηκε ως ιδανικό πρότυπο ο «καθολικός άνθρωπος» (Homo Universalis), ο οποίος ενδιαφέρεται για όλες τις τέχνες και τις επιστήμες. Από τις αρχές του 20ού αιώνα, στον χώρο της εκπαίδευσης, ο J. Dewey τόνιζε ότι οι μαθητές δεν ζουν σε πολλαπλούς και χωριστούς κόσμους, αλλά μέσα σε ένα ενιαίο κόσμο, όπου όλα διασυνδέονται. Στην εποχή μας, στο σταυροδρόμι θεωρητικών και πρακτικών προσεγγίσεων, βιώνεται με ένταση η διελκυστίνδα ανάμεσα στο γενικό και το μερικό, τη θεωρία και την πράξη, τη γενική παιδεία και την ειδική κατάρτιση, το τοπικό και το οικουμενικό. Στο πλαίσιο αυτό αναφύεται ο προβληματισμός για περισσότερο συνεργατικές, σφαιρικές και ολιστικές προσεγγίσεις, καθώς επίσης προβάλλεται το αίτημα για προώθηση της διεπιστημονικότητας ως αντίδοτου για την υπέρβαση αντινομιών και αντιθέσεων.

Άραγε, η διεπιστημονικότητα μπορεί να οδηγήσει σε αρμονικές και λειτουργικές συζεύξεις ή απλώς είναι αναγκαίο κακό, λόγω της πολυπλοκότητας των κοινωνικών φαινομένων; Μήπως αποτελεί οπισθοδρόμηση έναντι της ενδελεχούς και συγκροτημένης ειδίκευσης; Ποιοι επιστημονικοί και κοινωνικοί λόγοι επιτάσσουν τις διεπιστημονικές προσεγγίσεις; Το ζητούμενο είναι η αλληλογνωριμία και αλληλοενημέρωση μεταξύ των επιστημόνων ή η ανάπτυξη ουσιαστικότερων συνεργασιών και συνθέσεων; Είναι εφικτή η συνεργασία μεταξύ διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων; Τι κοινό μπορούν να έχουν οι παιδαγωγοί με τους μηχανικούς, οι βιοεπιστήμονες με τους φιλοσόφους, οι οικονομολόγοι με τους μηχανολόγους, οι φυσικοί επιστήμονες με τους λογοτέχνες κ.ο.κ.; Η συνεργασία επιβάλλεται χάριν ενός χρήσιμου τελικού προϊόντος ή υπαγορεύεται από βαθύτερους υπαρξιακούς και επιστημονικούς λόγους;

Με αφετηρία τους παραπάνω προβληματισμούς, το Ι.Α.Κ.Ε. προχωρεί στην υλοποίηση του 5ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του, ευελπιστώντας να φωτιστούν επιμέρους πτυχές του θέματος και να αποτελέσει βήμα γόνιμου επιστημονικού, εκπαιδευτικού και κοινωνικού διαλόγου για κάθε ενδιαφερόμενο.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 02 Απρίλιος 2019 08:58 Περισσότερα...
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση