ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ - THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
theologoi-kritis.sch.gr

Επιμορφωτικές συναντήσεις θεολόγων εκπαιδευτικών της ευρύτερης περιοχής Ηρακλείου

E-mail Εκτύπωση

Αγαπητές και αγαπητοί  συνάδελφοι

Εύχομαι από καρδιάς καλό και ευλογημένο το νέο σχολικό έτος, καλή δύναμη στο έργο σας.

Σας προσκαλώ στην πρώτη μας για φέτος επιμορφωτική συνάντηση η οποία θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης, στο αμφιθέατρο του σχολικού συγκροτήματος 11ου Γυμνασίου - 13ου ΓΕΛ Ηρακλείου (Μάχης Κρήτης 52, περιοχή Τάλως, Τ.Κ. 71303), σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Α. Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2022, ώρα 12:00-14:00: Για τους θεολόγους εκπαιδευτικούς των Γυμνασίων της ευρύτερης περιοχής της πόλης του Ηρακλείου.

Β. Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2022, ώρα 12:00-14:00: Για τους θεολόγους εκπαιδευτικούς των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της ευρύτερης περιοχής της πόλης του Ηρακλείου.

Θεματολογία των συναντήσεων: α) Προγραμματισμός του εκπαιδευτικού έργου στα Θρησκευτικά, β) Σχεδιασμός διδασκαλίας με τη βιωματική στρατηγική.

Οι συναντήσεις απευθύνονται προς τους/τις θεολόγους εκπαιδευτικούς των βόρειων επαρχιών της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου (πρωτίστως των σχολικών μονάδων των Δήμων Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Χερσονήσου), καθότι για τους θεολόγους των νότιων επαρχιών θα πραγματοποιηθούν προσεχώς αντίστοιχες επιμορφωτικές συναντήσεις στις Μοίρες και στο Αρκαλοχώρι, με το ίδιο θέμα. Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν και σε Γυμνάσιο και σε Λύκειο μπορούν να παρακολουθήσουν τη μία από τις δύο συναντήσεις.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν χωρίς δαπάνη για το δημόσιο.

Εύχομαι προς όλες και όλους καλό ξεκίνημα, καλή χρονιά!

Ο Συντονιστής Ε.Ε. κλάδου ΠΕ01

Γεώργιος Στριλιγκάς

 

Διδακτικές Οδηγίες για τα Θρησκευτικά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου σχολ. έτους 2017-18

E-mail Εκτύπωση

Το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε στις σχολικές μονάδες Αναλυτικές Διδακτικές Οδηγίες για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο (Ημερήσιο, Εσπερινό, Μουσικό, Καλλιτεχνικό) και στο Λύκειο (Ημερήσιο και Εσπερινό ΓΕΛ, Ημερήσιο και Εσπερινό ΕΠΑΛ), για το σχολικό έτος 2017-18.

Δείτε τις Oδηγίες για το Δημοτικό

Δείτε τις Οδηγίες για το Γυμνάσιο

Δείτε τις Οδηγίες για το Λύκειο

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 20 Οκτώβριος 2017 19:19
 

ΑΓΙΟΝΙΚΟΔΗΜΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ

E-mail Εκτύπωση

ΑΓΙΟΝΙΚΟΔΗΜΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ

του ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΑΚΙΡΑΚΗ, ΘΕΟΛΟΓΟΥ - ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΗ

ΠΗΓΗ: ΔΡΑΜ 2018

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 22 Σεπτέμβριος 2019 23:20 Περισσότερα...
 

Ευχές για την έναρξη του σχολικού έτους - Προγραμματισμός εκπαιδευτικού έργου σχολ. έτους 2022-2023

E-mail Εκτύπωση

Αγαπητές και αγαπητοί  συνάδελφοι

Εύχομαι το νέο σχολικό έτος να είναι γόνιμο και καρποφόρο! Κάθε νέο ξεκίνημα κομίζει πολλές ελπίδες για καλύτερες ημέρες και καλύτερο αύριο. Ας πορευτούμε, λοιπόν, με αισιοδοξία και δημιουργικότητα κατά τον νέο «στέφανον του ενιαυτού», υπηρετώντας το μήνυμα της «κρείττονος ελπίδος» (Εβρ. 7, 19). Εύχομαι από καρδιάς σε όλες και όλους υγεία και προκοπή. Καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στο έργο σας.

Απευθύνω θερμό χαιρετισμό προς τους νεοδιορισθέντες μόνιμους εκπαιδευτικούς, καθώς και προς τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της α΄ φάσης προσλήψεων.

Για τη διευκόλυνση του έργου μας στην τρέχουσα περίοδο, σημειώνω παρακάτω μερικές βασικές υπενθυμίσεις και οδηγίες.

Περισσότερα...
 

ΘΕΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ: ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Θ. Ι. ΡΗΓΙΝΙΩΤΗ «ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟ ΑΘΕΟ»

E-mail Εκτύπωση

ΘΕΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ: ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Θ. Ι. ΡΗΓΙΝΙΩΤΗ

«ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟ ΑΘΕΟ»

Του Γ. Μ. Βαρδαβά

Θεολόγου  3ου ΓΕΛ Ηρακλείου

Θ. Ι. Ρηγινιώτης, Επιστολή προς τον σκεπτόμενο άθεο: Δοκίμιο πνευματικής και κοινωνικής αναζήτησης, εκδόσεις Λεξίτυπον, Αθήνα 2019, σσ. 250, ISBN: 978-960-597-204-2.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Λεξίτυπον» το νέο πόνημα του γνωστού θεολόγου εκ Ρεθύμνης Θ. Ι. Ρηγινιώτη με τίτλο: «Επιστολή προς τον σκεπτόμενο άθεο». Η προβληματική που απασχόλησε το συγγραφέα στο μυθιστόρημα του Εναντίον του Θεού (εκδόσεις Όμορφος Κόσμος, Ρέθυμνο 2006, βλ. σχετικό σημείωμα μας για το βιβλίο στην εφημερίδα «Πατρίς», αρ. φ. 17991/20-12-2006, σελ. 16 και αναλυτική παρουσίαση στην ιστοσελίδα  «Θεολόγοι Κρήτης»: http://theologoi-kritis.sch.gr/docs/arthrografia/parousiasi%20en-reth.pdf, 5/4/2009), εδώ επεκτείνεται και διευρύνεται σε μια εξαντλητική διαπραγμάτευση. Στόχος του συγγραφέα είναι να πραγματώσει έναν οιονεί διάλογο με τον «σκεπτόμενο άθεο» της εποχής μας. Ο παραπάνω όρος δεν χρησιμοποιείται τυχαία από το συγγραφέα, δοθέντος του γεγονότος, ότι υπάρχουν άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως «άθεοι» αλλά εμφορούνται από τέτοιο βαθμό φανατισμού και καχυποψίας που καθιστούν απαγορευτική κάθε καλοπροαίρετη απόπειρα διαλόγου. Τα άτομα αυτά εμμένοντας με δογματισμό στις αθεϊστικές τους βεβαιότητες ουσιαστικά εγκλωβίζονται στην «απόλυτη αλήθεια» της  «πίστης» τους στην ανυπαρξία του Θεού. Το οντολογικό ερώτημα, ωστόσο, είναι διαχρονικό και δεν προσφέρεται για επιδερμικές προσεγγίσεις ή ιδεολογικοποιημένες απολυτοποιήσεις του τύπου «άσπρο-μαύρο». Πέραν τούτου, σαφώς  υπάρχουν και καλοπροαίρετοι άνθρωποι που μπορεί να δηλώνουν άθεοι, άθρησκοι, άπιστοι, αγνωστικιστές, σχετικιστές, σκεπτικιστές κ.α.π. (δικαίωμα τους βεβαίως, ελεύθεροι άνθρωποι είμαστε, δεν είναι εδώ Ιράν, όπως διατείνονται ορισμένοι) αλλά είναι ανοικτοί έμπρακτα στο διάλογο και τη γόνιμη ανταλλαγή επιχειρημάτων και απόψεων. Οι συγκεκριμένοι έχουν μια αρετή: έχουν μάθει να ακούνε και να σέβονται τη γνώμη του άλλου, ακόμα κι αν διαφωνούν· είναι με άλλα λόγια απροκατάληπτοι, γεγονός καθόλου αυτονόητο στους χαλεπούς καιρούς μας. Για να μην παρεξηγηθούμε, οι ανωτέρω παρατηρήσεις ισχύουν ενίοτε και για όσους δηλώνουν «ένθεοι», «πιστοί» κ.α.π., που δεν έχουν διάθεση να ακούσουν την αντίθετη άποψη αλλά θωρακίζονται πίσω από τις  «βεβαιότητες» τους. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι εν λόγω έχουν κατασκευάσει έναν χριστιανισμό «κατ’ εικόνα και ομοίωσιν» τους, έναν χριστιανισμό φονταμενταλιστικό και παραδοσιαρχικό, που δεν έχει καμιά σχέση με τον αυθεντικό χριστιανισμό.

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 21 Ιούλιος 2019 13:48 Περισσότερα...
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση