ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ - THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
theologoi-kritis.sch.gr

Οδηγίες εφαρμογής των νέων Προγραμμάτων Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών

E-mail Εκτύπωση

Το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε στις σχολικές μονάδες εγκύκλιο με θέμα "Οδηγίες εφαρμογής των νέων Προγραμμάτων Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο για το σχολικό έτος 2017 – 2018".

Δείτε τις Οδηγίες

 

ΑΓΙΟΝΙΚΟΔΗΜΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ

E-mail Εκτύπωση

ΑΓΙΟΝΙΚΟΔΗΜΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ

του ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΑΚΙΡΑΚΗ, ΘΕΟΛΟΓΟΥ - ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΗ

ΠΗΓΗ: ΔΡΑΜ 2018

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 22 Σεπτέμβριος 2019 23:20 Περισσότερα...
 

Διδακτικές Οδηγίες για τα Θρησκευτικά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου σχολ. έτους 2017-18

E-mail Εκτύπωση

Το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε στις σχολικές μονάδες Αναλυτικές Διδακτικές Οδηγίες για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο (Ημερήσιο, Εσπερινό, Μουσικό, Καλλιτεχνικό) και στο Λύκειο (Ημερήσιο και Εσπερινό ΓΕΛ, Ημερήσιο και Εσπερινό ΕΠΑΛ), για το σχολικό έτος 2017-18.

Δείτε τις Oδηγίες για το Δημοτικό

Δείτε τις Οδηγίες για το Γυμνάσιο

Δείτε τις Οδηγίες για το Λύκειο

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 20 Οκτώβριος 2017 19:19
 

Επιμορφωτική συνάντηση των θεολόγων εκπαιδευτικών της Διεύθυνσης Δ/θμιας Εκπ/σης της ευρύτερης περιοχής Ηρακλείου

E-mail Εκτύπωση

Α γ α π η τ έ ς  κ α ι  α γ α π η τ ο ί  σ υ ν ά δ ε λ φ ο ι

Μετά την πρόσφατη αναβολή των προγραμματισμένων επιμορφωτικών συναντήσεών μας στις 6 και 7 Οκτωβρίου 2022, σας προσκαλώ στην πρώτη μας για φέτος επιμορφωτική συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επικοινωνιακού Μορφωτικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, (Αλκιβιάδου 6, περιοχή Αγ. Αικατερίνης, Τ.Κ. 71307 Ηράκλειο), τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022, ώρα 12:00-14:00, με θέμα: "Προγραμματισμός του εκπαιδευτικού έργου στα Θρησκευτικά - Σχεδιασμός διδασκαλίας με τη βιωματική μέθοδο".

Η συνάντηση απευθύνεται προς τους/τις θεολόγους εκπαιδευτικούς Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων και ΕΠΑ.Λ. των βόρειων επαρχιών της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου (πρωτίστως των σχολικών μονάδων των Δήμων Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Χερσονήσου), καθότι για τους θεολόγους των νότιων επαρχιών θα πραγματοποιηθούν προσεχώς αντίστοιχες επιμορφωτικές συναντήσεις στις Μοίρες και στο Αρκαλοχώρι, με το ίδιο θέμα.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, ο οποίος θα διανείμει στους θεολόγους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα σχολεία εντός των ορίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης (Ηράκλειο, Ν. Αλικαρνασσός, Γάζι, Γούρνες, Γούβες, Αρχάνες, Επισκοπή, Τύλισσος, Προφήτης Ηλίας, Άγιος Μύρων, Βενεράτο, Κρουσώνας), πρωτίστως για τους/τις μαθητές/τριες της Α΄ τάξης Γυμνασίου και εάν είναι εφικτό της Α΄ Λυκείου και της Β΄ Γυμνασίου, αντίτυπα της Καινής Διαθήκης, ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών/τριών του σχολείου τους. Για την αποτελεσματικότερη οργάνωση της διανομής, παρακαλώ τους/τις θεολόγους που υπηρετούν στα σχολεία εντός των ορίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης να δηλώσετε τη συμμετοχή σας, καθώς και το πλήθος των αντιτύπων που θα χρειαστεί να παραλάβετε. Για να δηλώσετε αυτά τα στοιχεία, αναζητήστε τη διεύθυνση της ηλεκτρονικής φόρμας στο σχετικό έγγραφο που έχει σταλεί στο σχολείο σας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί χωρίς δαπάνη για το δημόσιο.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ο Συντονιστής Ε.Ε. κλάδου ΠΕ01

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΡΙΛΙΓΚΑΣ

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 18 Οκτώβριος 2022 08:13
 

ΘΕΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ: ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Θ. Ι. ΡΗΓΙΝΙΩΤΗ «ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟ ΑΘΕΟ»

E-mail Εκτύπωση

ΘΕΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ: ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Θ. Ι. ΡΗΓΙΝΙΩΤΗ

«ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟ ΑΘΕΟ»

Του Γ. Μ. Βαρδαβά

Θεολόγου  3ου ΓΕΛ Ηρακλείου

Θ. Ι. Ρηγινιώτης, Επιστολή προς τον σκεπτόμενο άθεο: Δοκίμιο πνευματικής και κοινωνικής αναζήτησης, εκδόσεις Λεξίτυπον, Αθήνα 2019, σσ. 250, ISBN: 978-960-597-204-2.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Λεξίτυπον» το νέο πόνημα του γνωστού θεολόγου εκ Ρεθύμνης Θ. Ι. Ρηγινιώτη με τίτλο: «Επιστολή προς τον σκεπτόμενο άθεο». Η προβληματική που απασχόλησε το συγγραφέα στο μυθιστόρημα του Εναντίον του Θεού (εκδόσεις Όμορφος Κόσμος, Ρέθυμνο 2006, βλ. σχετικό σημείωμα μας για το βιβλίο στην εφημερίδα «Πατρίς», αρ. φ. 17991/20-12-2006, σελ. 16 και αναλυτική παρουσίαση στην ιστοσελίδα  «Θεολόγοι Κρήτης»: http://theologoi-kritis.sch.gr/docs/arthrografia/parousiasi%20en-reth.pdf, 5/4/2009), εδώ επεκτείνεται και διευρύνεται σε μια εξαντλητική διαπραγμάτευση. Στόχος του συγγραφέα είναι να πραγματώσει έναν οιονεί διάλογο με τον «σκεπτόμενο άθεο» της εποχής μας. Ο παραπάνω όρος δεν χρησιμοποιείται τυχαία από το συγγραφέα, δοθέντος του γεγονότος, ότι υπάρχουν άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως «άθεοι» αλλά εμφορούνται από τέτοιο βαθμό φανατισμού και καχυποψίας που καθιστούν απαγορευτική κάθε καλοπροαίρετη απόπειρα διαλόγου. Τα άτομα αυτά εμμένοντας με δογματισμό στις αθεϊστικές τους βεβαιότητες ουσιαστικά εγκλωβίζονται στην «απόλυτη αλήθεια» της  «πίστης» τους στην ανυπαρξία του Θεού. Το οντολογικό ερώτημα, ωστόσο, είναι διαχρονικό και δεν προσφέρεται για επιδερμικές προσεγγίσεις ή ιδεολογικοποιημένες απολυτοποιήσεις του τύπου «άσπρο-μαύρο». Πέραν τούτου, σαφώς  υπάρχουν και καλοπροαίρετοι άνθρωποι που μπορεί να δηλώνουν άθεοι, άθρησκοι, άπιστοι, αγνωστικιστές, σχετικιστές, σκεπτικιστές κ.α.π. (δικαίωμα τους βεβαίως, ελεύθεροι άνθρωποι είμαστε, δεν είναι εδώ Ιράν, όπως διατείνονται ορισμένοι) αλλά είναι ανοικτοί έμπρακτα στο διάλογο και τη γόνιμη ανταλλαγή επιχειρημάτων και απόψεων. Οι συγκεκριμένοι έχουν μια αρετή: έχουν μάθει να ακούνε και να σέβονται τη γνώμη του άλλου, ακόμα κι αν διαφωνούν· είναι με άλλα λόγια απροκατάληπτοι, γεγονός καθόλου αυτονόητο στους χαλεπούς καιρούς μας. Για να μην παρεξηγηθούμε, οι ανωτέρω παρατηρήσεις ισχύουν ενίοτε και για όσους δηλώνουν «ένθεοι», «πιστοί» κ.α.π., που δεν έχουν διάθεση να ακούσουν την αντίθετη άποψη αλλά θωρακίζονται πίσω από τις  «βεβαιότητες» τους. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι εν λόγω έχουν κατασκευάσει έναν χριστιανισμό «κατ’ εικόνα και ομοίωσιν» τους, έναν χριστιανισμό φονταμενταλιστικό και παραδοσιαρχικό, που δεν έχει καμιά σχέση με τον αυθεντικό χριστιανισμό.

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 21 Ιούλιος 2019 13:48 Περισσότερα...
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση