ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ - THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
theologoi-kritis.sch.gr

Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών

E-mail Εκτύπωση

Το Υπουργείο Παιδείας έστειλε στις σχολικές μονάδες εγκύκλιο (Φ1/7274/ΓΔ4/21-01-2022) με θέμα την εορτή των Τριών Ιεραρχών σχολικού έτους 2021-22.

Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι:

"Οι εορταστικές εκδηλώσεις στις σχολικές μονάδες (δημόσιες και ιδιωτικές) Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα, θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις. Οι εκδηλώσεις αυτές θα έχουν διάρκεια έως δύο διδακτικές ώρες.

Mε απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν και σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα για την προστασία από τον Covid-19 που προβλέπονται για τους ιερούς ναούς, δύναται αντιπροσωπεία μαθητών/τριών να παραστεί στον εκκλησιασμό του ιερού ναού της περιοχής που εδρεύει το σχολείο.

Κατά τα λοιπά θα τηρηθεί το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας".

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 26 Ιανουάριος 2022 11:43
 

ΘΕΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ: ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Θ. Ι. ΡΗΓΙΝΙΩΤΗ «ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟ ΑΘΕΟ»

E-mail Εκτύπωση

ΘΕΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ: ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Θ. Ι. ΡΗΓΙΝΙΩΤΗ

«ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟ ΑΘΕΟ»

Του Γ. Μ. Βαρδαβά

Θεολόγου  3ου ΓΕΛ Ηρακλείου

Θ. Ι. Ρηγινιώτης, Επιστολή προς τον σκεπτόμενο άθεο: Δοκίμιο πνευματικής και κοινωνικής αναζήτησης, εκδόσεις Λεξίτυπον, Αθήνα 2019, σσ. 250, ISBN: 978-960-597-204-2.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Λεξίτυπον» το νέο πόνημα του γνωστού θεολόγου εκ Ρεθύμνης Θ. Ι. Ρηγινιώτη με τίτλο: «Επιστολή προς τον σκεπτόμενο άθεο». Η προβληματική που απασχόλησε το συγγραφέα στο μυθιστόρημα του Εναντίον του Θεού (εκδόσεις Όμορφος Κόσμος, Ρέθυμνο 2006, βλ. σχετικό σημείωμα μας για το βιβλίο στην εφημερίδα «Πατρίς», αρ. φ. 17991/20-12-2006, σελ. 16 και αναλυτική παρουσίαση στην ιστοσελίδα  «Θεολόγοι Κρήτης»: http://theologoi-kritis.sch.gr/docs/arthrografia/parousiasi%20en-reth.pdf, 5/4/2009), εδώ επεκτείνεται και διευρύνεται σε μια εξαντλητική διαπραγμάτευση. Στόχος του συγγραφέα είναι να πραγματώσει έναν οιονεί διάλογο με τον «σκεπτόμενο άθεο» της εποχής μας. Ο παραπάνω όρος δεν χρησιμοποιείται τυχαία από το συγγραφέα, δοθέντος του γεγονότος, ότι υπάρχουν άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως «άθεοι» αλλά εμφορούνται από τέτοιο βαθμό φανατισμού και καχυποψίας που καθιστούν απαγορευτική κάθε καλοπροαίρετη απόπειρα διαλόγου. Τα άτομα αυτά εμμένοντας με δογματισμό στις αθεϊστικές τους βεβαιότητες ουσιαστικά εγκλωβίζονται στην «απόλυτη αλήθεια» της  «πίστης» τους στην ανυπαρξία του Θεού. Το οντολογικό ερώτημα, ωστόσο, είναι διαχρονικό και δεν προσφέρεται για επιδερμικές προσεγγίσεις ή ιδεολογικοποιημένες απολυτοποιήσεις του τύπου «άσπρο-μαύρο». Πέραν τούτου, σαφώς  υπάρχουν και καλοπροαίρετοι άνθρωποι που μπορεί να δηλώνουν άθεοι, άθρησκοι, άπιστοι, αγνωστικιστές, σχετικιστές, σκεπτικιστές κ.α.π. (δικαίωμα τους βεβαίως, ελεύθεροι άνθρωποι είμαστε, δεν είναι εδώ Ιράν, όπως διατείνονται ορισμένοι) αλλά είναι ανοικτοί έμπρακτα στο διάλογο και τη γόνιμη ανταλλαγή επιχειρημάτων και απόψεων. Οι συγκεκριμένοι έχουν μια αρετή: έχουν μάθει να ακούνε και να σέβονται τη γνώμη του άλλου, ακόμα κι αν διαφωνούν· είναι με άλλα λόγια απροκατάληπτοι, γεγονός καθόλου αυτονόητο στους χαλεπούς καιρούς μας. Για να μην παρεξηγηθούμε, οι ανωτέρω παρατηρήσεις ισχύουν ενίοτε και για όσους δηλώνουν «ένθεοι», «πιστοί» κ.α.π., που δεν έχουν διάθεση να ακούσουν την αντίθετη άποψη αλλά θωρακίζονται πίσω από τις  «βεβαιότητες» τους. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι εν λόγω έχουν κατασκευάσει έναν χριστιανισμό «κατ’ εικόνα και ομοίωσιν» τους, έναν χριστιανισμό φονταμενταλιστικό και παραδοσιαρχικό, που δεν έχει καμιά σχέση με τον αυθεντικό χριστιανισμό.

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 21 Ιούλιος 2019 13:48 Περισσότερα...
 

Φύλο και αγιότητα

E-mail Εκτύπωση

ΦΥΛΟ & ΑΓΙΟΤΗΤΑ

1.εν αρχή...

Εποίησεν ο Θεός τον άνθρωπον...κατ’ εικόνα Θεού εποίησεν αυτόν, άρσεν και θήλυ εποίησεν αυτούς...και έδωσε εντολή ο Θεός αυξάνεσθε και πληθύνεσθε και σήμερα πληθυσιακά το βλέπουμε πως εφαρμόζεται όπου άλλες κοινωνίες έχουν υπερπληθυσμό με όλα τα επακόλουθα κι άλλες πάλι σβήνουν αργά αργά από επιλογή όχι φυσική βεβαίως αλλά εκτρώσεις και άλλες μεθόδους αντι-σύλληψης κι ας εορτάζει η εκκλησία μας τη σύλληψη του Προδρόμου εξ άκρας άρα συλλήψεως αγκαλιάζοντας τον εμβιούμενο κι εμψυχούμενο άνθρωπο... γνωστά όλα αυτά τοις πάσι αλλά πώς αυτό φαίνεται στους βίους των αγίων που είναι και κείνοι που πέτυχαν να ρθουν από το δυνάμει στο ενεργεία και από το κατ’ εικόνα στο καθ’ ομοίωση; Ενασχολούμενοι με τους βίους των αγίων από δημιουργίας κόσμου δηλαδή έως σήμερα και βεβαίως έως της συντελείας του κόσμου κι επειδή η Παράδοση παραδίδεται μέσω των αγίων αλλά και ψυχοπαιδαγωγικά είναι εκ των ων ουκ άνευ θεμάτων που αφορούν στην αγωγή του νέου ανθρώπου και την ταυτότητά του και την όλη του προσωπικότητα καίρια επηρεάζουν έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα.

Περισσότερα...
 

Πρόγραμμα για την Υποστήριξη του Γλωσσικού Γραμματισμού

E-mail Εκτύπωση

Μετά την έκδοση της σχετικής έγκρισης από το ΥΠΑΙΘ, ξεκινά άμεσα η υλοποίηση του εκπαιδευτικού Προγράμματος για την Υποστήριξη του Γλωσσικού Γραμματισμού, η εφαρμογή του οποίου συνεχίζεται και φέτος από την περυσινή σχολική χρονιά.

Στην Ομάδα Συντονισμού του Προγράμματος συμμετέχουν 11 Συντονιστές/τριες Εκπαιδευτικού Έργου διάφορων ειδικοτήτων του ΠΕΚΕΣ Κρήτης. Στο Πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν εκπαιδευτικοί της επιστημονικής ευθύνης των συμμετεχόντων Συντονιστών/τριών του ΠΕΚΕΣ Κρήτης, μεταξύ των οποίων και θεολόγοι εκπαιδευτικοί. Το Πρόγραμμα έχει διεπιστημονικό και διαθεματικό χαρακτήρα.

Τη Δευτέρα 20/12/2021, ώρα 18:00-21:00, θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως εισηγητική ενημερωτική συνάντηση για το Πρόγραμμα, στην οποία μπορεί να συμμετέχει κάθε ενδιαφερόμενος, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα.

Για συμμετοχή στην ενημερωτική συνάντηση, καθώς και για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα, απαιτείται εγγραφή.

Περισσότερα…

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 17 Δεκέμβριος 2021 10:47
 

Σύγχρονες παιδαγωγικές και διδακτικές προσεγγίσεις στα Θρησκευτικά: Επιμορφωτική συνάντηση για θεολόγους εκπαιδευτικούς

E-mail Εκτύπωση

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι

Σας ενημερώνω ότι την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021, ώρα 18:00-19:30, θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως επιμορφωτική συνάντηση για θεολόγους εκπαιδευτικούς με θέμα:

«Σύγχρονες παιδαγωγικές και διδακτικές προσεγγίσεις στα Θρησκευτικά»

Εισηγητής:

Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης,

Αν. Καθηγητής Παιδαγωγικής Επιστήμης και Θρησκευτικής Εκπαίδευσης

του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Θεολόγων στο 1ο και στο 2ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Νοτίου Αιγαίου κ. Ελένη Μιχαλοπούλου και τη Συντονίστρια Θεολόγων στο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Ξανθή Αλμπανάκη. Στη συνάντηση θα λάβουν μέρος θεολόγοι εκπαιδευτικοί από τις εκπαιδευτικές περιφέρειες των συμμετεχόντων Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου.

Η συνάντηση θα γίνει εξ αποστάσεως, μέσω της εφαρμογής Webex Meetings. Η διεύθυνση σύνδεσης έχει αποσταλεί με έγγραφο στις σχολικές μονάδες.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ο Συντονιστής Ε.Ε. κλάδου ΠΕ01

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΡΙΛΙΓΚΑΣ

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 23 Οκτώβριος 2021 11:52
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση