Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι δράσεις του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών

Mε μεγάλη επιτυχία το webinar των Συμβούλων Εκπαίδευσης κλ. ΠΕ01 Θεολόγων




Με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα (26.03.2024) το εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο (Webinar) που οργάνωσαν οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης κλ. ΠΕ01 Δρ. Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος, Δρ. Nικόλαος Παύλου, Δρ. Νικόλαος Ματθαίου και Όλγα Γκούμα, Μ.sc., για τους θεολόγους εκπαιδευτικούς των περιοχών ευθύνης τους (Στερεά Ελλάδα/Ανατ. Αττική – Θεσσαλία – Δυτ. Μακεδονία – Aνατ. Μακεδονία / Θράκη).

Το υπό τύπον και μορφή “Θεολογικού Εργαστηρίου” σεμινάριο που οργάνωσαν οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης ασχολήθηκε με τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δράσεις του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών – «Παράθυρο στον Πολιτισμό, στο Περιβάλλον, στον Άνθρωπο», με εισηγήτρια την υπεύθυνη των Προγραμμάτων θεολόγο εκπαιδευτικό κ. Ιωάννα Κλιάρη, η οποία παρουσίασε όλα τα προγράμματα που υλοποιούνται και τα οποία είναι ανηρτημένα στον ψηφιακό πίνακα ανακοινώσεων του Πατριαρχικού Ιδρύματος (https://padlet.com/jokliari/2020-4qrc5ljk5vjguaiy) μέσω του οποίου μπορούν τα σχολεία να αντλήσουν πληροφορίες για τα προγράμματα που ενδιαφέρουν τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τους, αλλά και διδακτικό υλικό που μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε δικά τους προγράμματα τηρώντας, φυσικά, την δεοντολογία της αναφοράς / παραπομπής στο Πατριαρχικό Ίδρυμα. Όπως τόνισε η κ. Κλιάρη τα προγράμματα και οι δράσεις του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών (http://www.pipm.gr) που υλοποιούνται κατ΄ έτος έχουν την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπ/κής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) του Υπ. Παιδείας.

Προ της ενάρξεως του σεμιναρίου - στο οποίο συμμετείχαν 170 και πλέον θεολόγοι εκπαιδευτικοί - χαιρετισμό απηύθυνε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πατριαρχικού Ιδρύματος, Δρ. Θεολογίας και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βλατάδων στην οποία εδρεύει το Πατριαρχικό Ίδρυμα, στην περιοχή της Άνω Πόλης, στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Νικηφόρος τόνισε ότι είναι μεγάλη η χαρά του Πατριαρχικού Ιδρύματος να συνεργάζεται σε εκπαιδευτικά του προγράμματα και δράσεις με εκπαιδευτικούς απασών των ειδικοτήτων και των βαθμίδων εκπαίδευσης συνεπικουρώντας την διδακτική και παιδαγωγική προσπάθεια των λειτουργών της Α/βάθμιας (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό), Β/βάθμιας (Γυμνάσια, ΓΕΛ), Επαγγελματικής (ΕΠΑΛ), Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης αλλά και της Ειδικής Αγωγής και κάλεσε τους Σχολικούς Συμβούλους και τους θεολόγους να αξιοποιήσουν τον πλούτο των εκπ/κών προγραμμάτων του Ιδρύματος, για την ωφέλεια των μαθητών τους.

* Το “Θεολογικό Εργαστήριο” (το οποίο λειτουργεί σε μηνιαία βάση και ανεξάρτητα από τις άλλες επιμορφωτικές δράσεις και πρακτικές των Συμβούλων Εκπαίδευσης) απευθύνεται στους θεολόγους εκπ/κούς (μονίμους και αναπληρωτές) των Νομών: Φθιώτιδας, Καρδίτσας, Ανατ. Αττικής (αρμοδιότητας του Σ.Ε. Χαρ. Ανδρεόπουλου) Λάρισας, Τρικάλων, Μαγνησίας (Σ.Ε. Νικ. Παύλου), Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Πιερίας και Ιωαννίνων (Σ.Ε. Νικ. Ματθαίου) και Ξάνθης, Έβρου, Ροδόπης, Δράμας και Καβάλας (Σ.Ε. Όλγας Γκούμα).

Οι διαδικτυακές συναντήσεις (μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Cisco Webex) διεξάγονται εκτός ωραρίου λειτουργίας των σχολείων και η συμμετοχή των εκπ/κών σ΄ αυτές είναι προαιρετική. Η θεματολογία των συναντήσεων θα περιλαμβάνει θέματα Διδακτικής των Θρησκευτικών, δειγματικές διδασκαλίες, ζητήματα Διοίκησης της Εκπαίδευσης, εφαρμογές των Τ.Π.Ε. στα Θρησκευτικά, διαχείρισης της σχολικής τάξης, πληροφόρηση για νέες τάσεις και ρεύματα της θεολογικής επιστήμης, κ.α.

Η επόμενη (6η) διαδικτυακή συνάντηση με ένα εξίσου ενδιαφέρον και ελκυστικό θέμα, θα πραγματοποιηθεί τη τελευταία εβδομάδα του Απριλίου λίγες ημέρες προ των διακοπών των σχολικών μαθημάτων για τις εορτές του Πάσχα.


Κυριακή 17 Μαρτίου 2024

Η κρητική διάλεκτος ως φορέας αξιών (βίντεο)

 https://www.youtube.com/watch?v=SHFe_nWA5O0

Ο Σύλλογος για την Ελληνική Γλώσσα, στα Χανιά, μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (9 Φεβρουαρίου), διοργάνωσε εκδήλωση αφιερωμένη στην κρητική διάλεκτο το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024.

Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον κ. Θεόδωρο Ρηγινιώτη με θέμα "Η κρητική διάλεκτος ως φορέας αξιών", καθώς και αφιέρωμα στον παλαίμαχο λαϊκό ποιητή των Χανίων (εκ Μάνης) κ. Ιωάννη Φατσέα, ενώ οι παραδοσιακοί μουσικοί Γιάννης Μελαμπιανάκης, Γιώργος Σταυρακάκης, Χάρης Παναγιωτάκης και Αρετούσα απέδωσαν αποσπάσματα του Ερωτόκριτου. Ο ηθοποιός Νίκος Χαριτάκης διάβασε ποιήματα του Ι. Φατσέα.



ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

1. Οι ενυπόγραφες αναρτήσεις (άρθρα, ομιλίες, κριτικές βιβλίων, επιφυλλίδες, δοκίμια, μελετήματα κλπ) που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται στο ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ» εκφράζουν κατά κύριο λόγο τους συγγραφείς τους και όχι απαραίτητα το ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ».

2. Τα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ» εκφράζουν τους ίδιους προσωπικά και όχι το ιστολόγιο «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ». Σχόλια άσχετα με το περιεχόμενο των αναρτήσεων δεν θα δημοσιεύονται.

3. Υπάρχουν στο ιστολόγιο μας πολλές προτάσεις (σύνδεσμοι, links) προς άλλους δικτυακούς τόπους. Το ιστολόγιο μας δε φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων ή των σχολίων που γίνονται εκεί.

Αρχείο

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)

Παναγία Οδηγήτρια του Balamand (Λίβανος)

ΣΥΝ-ΙΣΤΟΛΟΓΕΙΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ

Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός, Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σᾶς χρειάζεται...

Τοῦτο σᾶς λέγω πάλιν καὶ σᾶς παραγγέλλω: κἂν ὁ οὐρανὸς νὰ κατέβη κάτω κἂν ἡ γῆ νὰ ἀνέβη ἀπάνω κἂν ὅλος ὁ κόσμος νὰ χαλάση καθὼς μέλλει νὰ χαλάση σήμερον αὔριον, νὰ μὴ σᾶς μέλη τί ἔχει νὰ κάμη ὁ Θεός. Τὸ κορμὶ ἂς σᾶς τὸ καύσουν, ἂς σᾶς τὸ τηγανίσουν, τὰ πράγματά σας ἂς σᾶς τὰ πάρουν, μὴ σᾶς μέλη, δῶστε τα, δὲν εἶναι ἐδικά σας. Ψυχὴ καὶ Χριστὸς σᾶς χρειάζεται. Ἐτοῦτα τὰ δύο ὅλος κόσμος νὰ πέση, δὲν ἠμπορεῖ νὰ σᾶς τὰ πάρη, ἔξω ἂν τύχη καὶ τὰ δώσετε μὲ τὸ θέλημά σας. Αὐτὰ τὰ δύο νὰ τὰ φυλάγετε νὰ μὴν τύχη καὶ τὰ χάσετε.

Ἅγιος Κοσμᾶς Αἰτωλός, Διδαχὴ Γ' (ἀπὸ τὸ βιβλίο τοῦ Ἰωάννη Β. Μενούνου, Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ Διδαχὲς καὶ Βιογραφία, ἐκδόσεις Ἀκρίτας, ζ' ἔκδοση, Ἀθήνα 2004, σελ.154)

Επισκέπτες από 17/9/2009

Free counters!

ΠΕΡΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Περί θεολογίας

Περί θεολόγων και Θρησκευτικών

ΘΕΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΘΕΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Θ. Ι. ΡΗΓΙΝΙΩΤΗ «ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟ ΑΘΕΟ»

Κ. ΤΣΑΤΣΟΣ, ΠΕΡΙ "ΕΙΔΙΚΩΝ"

Τοῦτο εἶναι τὸ δρᾶμα τῆς ἐποχῆς μας: ὅτι ἡ πρόοδος της δὲν βρίσκεται στὰ χέρια τῶν πνευματικῶν ἀνθρώπων, ἀλλὰ τῶν εἰδικῶν, ποὺ δὲν μπορεῖ νὰ εἶναι πνευματικοὶ ἄνθρωποι.

Κωνσταντίνος Τσάτσος, Ἀφορισμοὶ καὶ διαλογισμοί, τέταρτη σειρά, εκδ. Βιβλ. τῆς Ἑστίας, Ἀθήνα 1972, σελ. 92.

台灣基督東正教會 The Orthodox Church in Taiwan

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Μετεωρίτικη Βιβλιοθήκη

ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΛΛΟΠΟΣ

Αξίζει να διαβάσετε

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ