ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ - THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Αρχική Αρθρογραφία Ιερά Μονή Γοργολαΐνι

Ιερά Μονή Γοργολαΐνι

E-mail Εκτύπωση

Κυκλοφόρησε η β΄ έκδοση του βιβλίου "Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνι, ταξίδι μέσα στους αιώνες" του συναδέλφου θεολόγου Κωνσταντίνου Μησώκα.

Πρόκειται για το ενδιαφέρον αποτέλεσμα μιας φιλόκαλης  και πολυετούς έρευνας, δείγμα της αγάπης του συγγραφέα προς το Μοναστήρι και τον Άγιο του.

 

Να πώς περιγράφει ο ίδιος ο συγγραφέας το εγχείρημα στον πρόλογο του έργου:

"Ξεκινήσαμε απλά από μια κουβέντα. Να φτιάξουμε ένα βιβλίο είπαμε για να δώσουμε τα στοιχεία εκείνα της πορείας του Μοναστηριού μέσα στην ιστορία. Δύσκολο ανθρώπινα το εγχείρημα γιατί δεν υπήρχε το υλικό. Μα ήθελε ό Άγιος και όλα πήγαν θαυμάσια. Βρέθηκαν έγγραφα, θησαυροί ανεκτίμητοι και το έργο ολοκληρώθηκε.

Η αγάπη και ο σεβασμός του κόσμου στο Μοναστήρι και τον Άγιο προστάτη του φάνηκε έμπρακτα, όταν τούτο το μικρό και ταπεινό πόνημα μπήκε μέσα σε κάθε σπίτι και σε κάθε καρδιά. Αγαπούν το Μοναστήρι οι άνθρωποι και το βιβλιαράκι τούτο εξαντλήθηκε γρήγορα. Και αυτή η επανέκδοση δεν έχει σκοπό την επιβράβευση ή ακόμα περισσότερο κερδοσκοπικούς στόχους. Είναι μάλλον ή αγάπη στον Άγιο έντονη και βιωματική που οδήγησε σε μια νέα πολύμηνη έρευνα. Βρέθηκαν εδώ άγνωστα στοιχεία, τόσο σημαντικά, που θεωρήσαμε σκόπιμο να τα δημοσιεύσουμε, βελτιώνοντας και επαυξάνοντας παράλληλα την πρώτη έκδοση.

Στοιχεία πού έρχονται από τα βάθη των αιώνων και ρίχνουν φως στο ιστορικό και κοινωνικό γίγνεσθαι μιας εποχής καταλυτικής για την επιβίωση και την ιστορική συνέχεια του λαού της Κρήτης. Παράλληλα διαφωτίζονται με φωτεινά χρώματα οι αγώνες όλων όσοι έδωσαν το δικό τους παρόν στην μεγάλη Κρητική Επανάσταση τον 1866. Το Μοναστήρι μετατράπηκε σε στρατόπεδο αγωνιστών και Χαΐνηδων και πλήρωσε ακριβά όπως θα δούμε στην ιστορική πορεία του τούτη την αποκοτιά, να υπηρετήσει τη μεγάλη υπόθεση της λευτεριάς και της ανεξαρτησίας.

Συντέλεσαν πολλοί παράγοντες για να συμπληρώσουμε και να παρουσιάσουμε τα νέα στοιχεία πού αποδείχνουν το «ταξίδι της Μονής μέσα στους αιώνες». Τονίζεται τώρα ή προσφορά και ή εθελοθυσία όλων όσοι το υπηρετούν σε καιρούς χαλεπούς για τον τόπο. Ήταν ζωντανό τότε, στις σκοτεινές εποχές της σκλαβιάς, αλλά και δημιουργικό συνάμα. Πορεύτηκε μέσα στους αιώνες δημιουργικά φτάνοντας στο σήμερα. Η λειτουργία της Μονής του Άη-Γιώργη στο Γοργολαΐνι σήμερα αποτελεί μια αδιάλειπτη διακονία προς  το Θεό και τον Άγιο. Διακονία που οι Πνευματικοί καρποί της μετατρέπονται σε μια διαρκή κοινωνική προσφορά αρχικά προς τον άνθρωπο και γενικότερα προς το λαό του Θεού".

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 29 Σεπτέμβριος 2010 08:52  

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση