THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

Τα Θρησκευτικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κρήτης

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Τα Θρησκευτικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κρήτης

Κυριακή της Σαμαρείτιδος και περί καταφρονήσεως των παρόντων

Όλην αυτήν την περίοδο γιορτάζουμε 50 μέρες την εκ νεκρών Ανάσταση του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού δείχνοντας με τον τρόπο αυτό πόσο υπερέχει αυτή από τις άλλες γιορτές. Αν κα περιλαμβάνει και την εις ουρανούς Ανάληψή Του δηλαδή την ανάμνηση της εις ουρανούς ανόδου του Δεσπότου για τον ίδιο ακριβώς λόγο για να φανεί και η διαφορά Του από τους ανθρώπους αφού όσοι εκ νεκρών αναστήθηκαν αναστήθηκαν από άλλους και αφού πάλι πέθαναν επέστρεψαν στη γη ενώ ο Χριστός μόνος Του αναστήθηκε εκ νεκρών την Τρίτη ημέρα δεν ξανακυριεύτηκε από το θάνατο ούτε επέστρεψε πάλι στη γη αλλά ανέβηκε στον ουρανό καθιστώντας το φύραμά μας που είχε λάβει ομόθρονο του Πατρός ως ομόθεο.

Περισσότερα...
 

Βιβλιοπαρουσίαση: Β΄ τόμος Θησαυρού Λογίων Αγίου Νεκταρίου 2013

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Β΄ ΤΟΜΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΛΟΓΙΩΝ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ 2013

ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙΤΑΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΟΜΟΣ;

Από το Σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κκ Νεκτάριο –Πατέρα και Ιεράρχη / Ποιμενάρχη μας- αντιγράφουμε: «το βιβλίο που Μου εστείλατε εμελέτησα και είδα ότι είναι πολύ καλό και χρήσιμο, αποθησαυρίζει τη σοφία των Πατέρων, των Διδασκάλων της Εκκλησίας και όχι μόνο. Τα κεφάλαια του βιβλίου είναι ταξινομημένα και είναι εύχρηστο για εκείνους που ασχολούνται με ειδικά θέματα. Ο Άγιος Νεκτάριος είχε νουν ελλαμπόμενον υπό του Αγίου Πνεύματος» (Οικουμενικόν Πατριαρχείον, Ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριος, Εν Νεαπόλει 15-4-2013).

Περισσότερα...
 

Εκδήλωση: Η αρμονία των πλασμάτων και η κληρονομιά του Γέροντα Παΐσιου

Την Τετάρτη 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στο πατάρι του βιβλιοπωλείου «Αυτογνωσία» (Καλλιθέα Ρεθύμνου, έναντι Σαβοϊδάκη) θα πραγματοποιηθεί ομιλία του θεολόγου Θεόδωρου Ρηγινιώτη με θέμα «Η αρμονία των πλασμάτων και η κληρονομιά του Γέροντα Παΐσιου».

Στην ομιλία θα επιχειρηθεί να εκφραστούν άγνωστες όψεις της ορθόδοξης πνευματικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, που βρίσκονται πέρα από την κοινώς εννοούμενη θρησκευτικότητα και αφορούν όχι μόνο στο περιβαλλοντικό πρόβλημα, αλλά και στα γενικότερα αιτήματα του ανθρώπου της εποχής μας, που βασανίζεται από πληγές που ο ίδιος – ή κάποιοι άλλοι – έχουν ανοίξει στο σώμα και στο πνεύμα του.

Η ώρα έναρξης είναι 7 μ.μ. Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει συζήτηση. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Κυριακή του Παραλύτου 2013

Ξέρουμε άραγε ότι το σπουδαιότερο στη ζωή μας είναι να εννοήσουμε πως πρέπει να εφαρμόσουμε το «μετανοείτε» γιατί «ήγγικε η βασιλεία των ουρανών» όπως βλέπουμε και στο σημερινό ευαγγέλιο. Ναι, ήγγισε αλλά και είναι μέσα μας λέει ο Κύριος «η βασιλεία των ουρανών εντός υμών εστι». Ναι, ήγγισε και εντός ημών εστι αλλά και πρόκειται σύντομα πολύ νωρίτερα από ό, τι φανταζόμαστε να ξαναέρθει περιφανέστατα όχι για άλλο λόγο αλλά για να καταργήσει κάθε αρχή και εξουσία και δύναμη και να μας προσφέρει την ακαταμάχητη ισχύ και αδαπάνητο πλούτο και αναλλοίωτη κι άφθαρτη και ατελεύτητη τρυφή και δόξα και εξουσία και δύναμη εφόσον έχουμε ζήσει εδώ στη γη όπως θέλει και ευαρεστείται ο Θεός. Πώς έγινε η θαυμαστή ίαση του παραλυτικού από τον Κύριό μας στα Ιεροσόλυμα;

Περισσότερα...
 

Βιβλιοπαρουσίαση: Σεβ. Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέα, "Μικρά Ασία. Προσφυγικά ατελεύτητα"

90 XΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΞΕΡΙΖΩΜΟ

«Μικρά Ασία. Προσφυγικά ατελεύτητα»

* Ένα νέο βιβλίο του Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέα Νανάκη για τα αίτια και τις συνέπειες της Μικρασιατικής καταστροφής

Του Χάρη Ανδρεόπουλου*

Το νέο βιβλίο του Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέα Νανάκη δεν αποτελεί μια επιστημονική μονογραφία μόνον, σαν τις πολλές αντίστοιχες που μας έχει χαρίσει υπό την ιδιότητα του καθηγητού Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ. Ολοκληρώνοντας κανείς την ανάγνωση αυτού του βιβλίου νιώθει πλουσιότερος σε γνώσεις ιστορικές αλλά και κατακλύζεται από συναισθήματα, τα οποία έχουν την προσωπική σφραγίδα του συγγραφέως, αλλά δεν αφορούν μόνον αυτόν. Αφορούν μια πολυβασανισμένη γενιά του Ελληνισμού, τη γενιά της προσφυγιάς του ΄23, τους Ρωμιούς, οι οποίοι μετά τη Μικρασιαστική καταστροφή αναγκάσθηκαν ν΄ αφήσουν  πίσω τους χώματα ιερά της Ρωμιοσύνης, πατρίδες ευλογημένες και δοξασμένες, που έμειναν και παραμένουν αλησμόνητες. Ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ.Ανδρέας γράφει, προκειμένου, όχι απλώς να συμβάλλει στη διατήρηση αυτής της μνήμης, αλλά για να την εμπλουτίσει ιστορικά και να την τονώσει συναισθηματικά. Παράλληλα δε για να επισημάνει ότι και ο αιώνας που διανύουμε μαστίζεται και δοκιμάζεται από προσφυγικά ατελεύτητα, καθώς το δράμα της προσφυγιάς βιώνεται από χιλιάδες συνανθρώπων μας σ΄ όλο τον πλανήτη και να τονίσει το χρέος μας, ως χριστιανών, να πλησιάζουμε και να διακονούμε τους πρόσφυγες συνανθρώπους μας, με πρότυπο τον Χριστό, τον «εκ βρέφους ως ξένον ξενωθέντα εν κόσμω».

Περισσότερα...
 

Ημερίδα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης οργανώνει Ημερίδα για τη συμπλήρωση 50 ετών από την επίσκεψη του αοιδίμου Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρου στην Εκκλησία της Κρήτης και την 47η επέτειο της Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου, πρώτου Επισκόπου Κρήτης.

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Διαφήμιση

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ

We have 60 guests online

ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ

Εμφανίσεις Περιεχομένου : 951816