ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ - THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Αρχική Ανακοινώσεις - Επίκαιρα Καλή σχολική χρονιά

Καλή σχολική χρονιά

E-mail

Ευχές του Σχολικού Συμβούλου Θεολόγων Κρήτης για τη νέα σχολική χρονιά.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι Καλή Χρονιά

Με το ξεκίνημα του νέου σχολικού έτους, εύχομαι σε όλους υγεία, προκοπή και κάθε επιτυχία στο έργο σας. Ιδιαιτέρως καλωσορίζω τους νεοδιόριστους και νεοεισερχόμενους στην εκπαίδευση συναδέλφους. Εύχομαι καλή τοποθέτηση, καλή δύναμη για γόνιμη και δημιουργική διδακτική εργασία. Πολύ σύντομα θα έχουμε τις καθιερωμένες διασχολικές κατά περιοχές  παιδαγωγικές συναντήσεις και τη χαρά της προσωπικής επικοινωνίας. Μέχρι τότε, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για οποιοδήποτε ζήτημα αφορά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς και το μάθημά μας.

Α. Στην αρχή κάθε σχολικού έτους, βασική υποχρέωσή μας είναι ο προγραμματισμός του διδακτικού έργου. Προϋποθέσεις για σωστό σχεδιασμό είναι η ενημέρωσή μας για τα διδακτικά μέσα, τη διδακτέα ύλη, τις διδακτικές οδηγίες, την αξιολόγηση, όπως αποτυπώνονται στο ΔΕΠΠΣ, τα Αναλυτικά Προγράμματα, τα βιβλία του εκπαιδευτικού στο Γυμνάσιο, τα Προεδρικά Διατάγματα για την αξιολόγηση και τις Διδακτικές Οδηγίες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Επισημαίνω ότι ήδη έχουν εκδοθεί οι φετινές Διδακτικές Οδηγίες για τα ΕΠΑΛ. Πληροφορίες για όλα τα παραπάνω μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας http://theologoi-kritis.sch.gr, στις ενότητες «Διδακτικά μέσα» και «Υποστηρικτικό υλικό», και στον ιστότοπο του μαθήματος στον κόμβο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (http://www.pi-schools.gr/content/index.php?lesson_id=2). Με βάση τις κατά περίπτωση αντικειμενικές συνθήκες, ο ετήσιος προγραμματισμός μας πρέπει να στοχεύει στην ολοκλήρωση ενός δομημένου συνόλου διδακτέας ύλης, με σαφή όρια αρχής και τέλους, με σεβασμό στη βαθμηδόν  προσέγγιση του συνόλου, χωρίς αδικαιολόγητες υπερβάσεις και καθυστερήσεις που ενδέχεται να αφήσουν, στο τέλος, κενά και ελλείψεις.  Παράλληλα, μπορούμε να προχωρήσουμε στην αποτίμηση και προετοιμασία του περιβάλλοντος της σχολικής τάξης, των συνθηκών μάθησης και της διδακτικής επικοινωνίας, με στοχευμένες και οργανωμένες διδακτικές δραστηριότητες. Ο προγραμματισμός του διδακτικού έργου είναι βασικό εργαλείο για αποτελεσματική διδασκαλία και συμβάλλει στον αυτοέλεγχο, τον αναστοχασμό και την αναγκαία ανατροφοδότηση.

Β. Παρακαλώ να προχωρήσουμε, όσο είναι εφικτό, στον έγκαιρο προγραμματισμό των προβλεπόμενων γραπτών δοκιμασιών, με στόχο την ελάφρυνση της συνήθως εξαιρετικά φορτωμένης περιόδου πριν το τέλος του τριμήνου/τετραμήνου. Με παρόμοιο τρόπο ερευνούμε τις εκάστοτε συνθήκες και προσαρμοζόμαστε ανάλογα ως προς την ανάθεση εργασιών στους μαθητές και τις λοιπές απαιτήσεις του μαθήματος.

Γ. Έχω τονίσει πολλές φορές την ανάγκη να επανεξετάσουμε το δασκαλοκεντρικό μοντέλο διδασκαλίας με προσανατολισμό τη δημιουργικότερη, συμμετοχική, συνεργατική, ομαδοκεντρική διδασκαλία. Για το σκοπό αυτό, με τη δική σας συνεργασία, στο προηγούμενο σχολικό έτος πραγματοποιήθηκαν α) επτά (07) διασχολικές συναντήσεις. με θέμα «Διδακτικές προσεγγίσεις του γνωστικού στόχου στα Θρησκευτικά» και «Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία των Θρησκευτικών», β) επτά (07) σεμινάρια διάρκειας 5 ωρών, με θέμα «Προτάσεις δημιουργικής διδασκαλίας στα Θρησκευτικά», γ) έξι (06) σεμινάρια, τριήμερα ή διήμερα, διάρκειας 15 ή 10 ωρών αντίστοιχα, με θέμα «Οι νέες τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ) στο μάθημα των Θρησκευτικών», δ) τετραήμερο σεμινάριο, για ωρομίσθιους και αναπληρωτές καθηγητές, διάρκειας 20 ωρών, με θέμα «Σχεδιασμός δειγματικών μαθημάτων στα Θρησκευτικά με συμβατικές και εναλλακτικές μεθόδους διδασκαλίας». Δοξάζω το Θεό γι’ αυτή τη συνεργασία και εξαίρω τη συμμετοχή όλων όσων έλαβαν μέρος. Θα αγωνιστώ ώστε, κατά το τρέχον σχολικό έτος, να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια με νέες προτάσεις και δράσεις. Παρακαλώ όλους να παρακολουθούμε τις σχετικές ανακοινώσεις. Περιμένω και με πολλή χαρά θα προβάλλω προς όλους τις δικές σας ιδέες, προτάσεις και εμπειρίες.

Δ. Με αυτό το πνεύμα, παρακολουθώντας τις επίκαιρες εξελίξεις και με αισιοδοξία για τις δυνατότητες αξιοποίησης όσων θετικών στοιχείων προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας προγραμματίζονται:

α) Εμπλουτισμός της ιστοσελίδας μας http://theologoi-kritis.sch.gr με προηγμένα συνεργατικά εργαλεία διαδικτύου. Σύντομα θα δοθεί δυνατότητα για εγγραφή χρηστών για προνομιακή ενημέρωση, συμμετοχή σε συζητήσεις, ζωντανή επικοινωνία μεταξύ χρηστών, συμμετοχή στη δημιουργία αρχείων-σελίδων wiki και σε επιμορφωτικές δράσεις εξ αποστάσεως με μεθόδους σύγχρονης και ασύγχρονης τελεκπαίδευσης (e-learning) σε ενότητες που ενδιαφέρουν το μάθημά μας.

β) Έναρξη λειτουργίας κλειστής κοινότητας εκπαιδευτικής δικτύωσης για όσους θεολόγους επιθυμούν να ανταλλάσσουν σκέψεις, διδακτικές προτάσεις, διδακτικό υλικό στο διαδίκτυο.

γ) Μια πρώτη προσπάθεια βασισμένη στην τεχνολογία των wiki, με στόχο τη συνεργατική δημιουργία στο διαδίκτυο μιας ευσύνοπτης ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας με θέμα τη διαδρομή του Χριστιανισμού στην Κρήτη.

Με την ευκαιρία αυτή, προτείνω και παρακαλώ θερμά τους συναδέλφους που δεν λαμβάνουν ηλεκτρονική αλληλογραφία (e-mail) να δημιουργήσουν ένα λογαριασμό αλληλογραφίας και να μου αποστείλουν τη σχετική διεύθυνση. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο προσφέρει δωρεάν διευθύνσεις αλληλογραφίας και η διαδικασία εγγραφής είναι πολύ απλή, στη διεύθυνση http://www.sch.gr στην ενότητα «Για εκπαιδευτικούς». Παράλληλα, υπάρχουν πολλοί άλλοι διακομιστές που παρέχουν αξιόπιστες δωρεάν υπηρεσίες αλληλογραφίας, όπου η εγγραφή είναι υπόθεση ενός λεπτού. Οπωσδήποτε, στη συνέχεια, είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τακτικά την αλληλογραφία μας.

Ε. Το ετήσιο θεολογικό συνέδριο του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων βρίσκεται σε πορεία προετοιμασίας. Θα πραγματοποιηθεί από 29 έως 30 Οκτωβρίου 2010, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, στο ξενοδοχείο «Σητεία Beach» στη Σητεία Λασιθίου, με θέμα «Χρήσεις των Νέων Τεχνολογιών στην Ποιμαντική και την Εκπαίδευση».

Για όλα τα παραπάνω, πολύ σύντομα, θα πάρετε ξεχωριστές ενημερώσεις. Ανανεώνω τις ευχές μου για γόνιμη και δημιουργική σχολική χρονιά. Εύχομαι η «άνωθεν σοφία», του αποστολικού αναγνώσματος της Ακολουθίας του Αγιασμού στα σχολεία, να είναι πάντοτε φάρος φωτεινός και οδηγός στο δύσκολο αλλά εξαιρετικά όμορφο έργο σας.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση  και συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων

Στριλιγκάς Γεώργιος

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση