ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ - THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Αρχική Νέες Τεχνολογίες Δημιουργία του wiki "Χριστιανική Κρήτη"

Δημιουργία του wiki "Χριστιανική Κρήτη"

E-mail Εκτύπωση

Πρόσκληση των εκπαιδευτικών θεολόγων της Κρήτης σε συνεργασία για τη δημιουργία του ιστοτόπου «Χριστιανική Κρήτη».

Αγαπητοί συνάδελφοι

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω την έναρξη λειτουργίας του εκπαιδευτικού ιστοτόπου μας http://christiancrete.wikispaces.com με τίτλο «Χριστιανική Κρήτη». Πρόκειται για μια προσπάθεια, βασισμένη στην τεχνολογία των σελίδων wiki, που έχει στόχο τη συνεργατική δημιουργία στο διαδίκτυο μιας συνοπτικής ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας για τη διαδρομή του Χριστιανισμού στην Κρήτη. Είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση συνεργασίας που ευελπιστώ ότι θα δώσει αξιόλογα και χρήσιμα σε όλους αποτελέσματα. Γι’ αυτό παρακαλώ και προσκαλώ όλους τους θεολόγους της Κρήτης να συμμετέχουν.

Τονίζω ότι δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις Πληροφορικής. Αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο εγγραφής, συμμετοχής, δημοσίευσης και εύρεσης υλικού, βήμα προς βήμα,  θα βρείτε στο κεντρικό μενού του ιστοτόπου (http://christiancrete.wikispaces.com). Πολύ σύντομα, θα δημοσιευθεί σχετική επιμορφωτική ενότητα σε πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης (e-learning), με θέμα τα wiki και την δημιουργία σελίδων wiki. Οι βασικές λειτουργίες του ιστοτόπου «Χριστιανική Κρήτη» θα παρουσιαστούν και στο παγκρήτιο θεολογικό μας συνέδριο στη Σητεία (29-30 Οκτωβρίου). Παρ’ όλα αυτά, για τη διευκόλυνση όλων, παραθέτω μερικές χρήσιμες πληροφορίες.

Α. Τι είναι τα αρχεία και οι σελίδες wiki

Τα αρχεία wiki είναι ένας ενδιαφέρων τρόπος για συνεργατική δημιουργία από απόσταση και παρουσίαση υλικού στο διαδίκτυο. Είναι ευέλικτοι και δυναμικοί ιστότοποι, με δυνατότητα δημοσίευσης πολλών τύπων αρχείων και αξιοποίησης ποικίλων συνεργατικών εφαρμογών. Δίνουν δυνατότητα πρόσκλησης και συμμετοχής μελών και οργάνωσης συλλογικής εργασίας. Στην εκπαιδευτική και διδακτική πράξη προσφέρονται για εξ αποστάσεως συνεργασίες, υλοποίηση σχεδίων εργασίας (projects), τήρηση ηλεκτρονικού τετραδίου εργασιών, δημιουργία λημματικών καταλόγων, δημοσίευση κοινόχρηστων εγγράφων, διαθεματικές, διεπιστημονικές και ομαδοσυνεργατικές προσεγγίσεις κ.ά.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους είναι ότι η πληροφορία κτίζεται συνεργατικά από πολλούς συνδιαχειριστές. Σήμερα, στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά αρχεία αυτού του τύπου, όπως είναι διάφορες ψηφιακές εγκυκλοπαίδειες (π.χ. η γνωστή Βικιπαίδεια στη διεύθυνση http://el.wikipedia.org), συλλογές αποφθεγμάτων, ενότητες επιμορφωτικού ή ερευνητικού υλικού κ.ά.

Β. Σκοποί δημιουργίας και λειτουργίας του wiki «Χριστιανική Κρήτη»

  • Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν να μάθουν να δημιουργούν σελίδες wiki, καθώς επίσης να ενημερωθούν και ευαισθητοποιηθούν για την αξιοποίησή τους στη διδακτική διαδικασία.
  • Να δημιουργηθεί μια μικρή ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια της διαδρομής του Χριστιανισμού στην Κρήτη, χρήσιμη σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Γ. Μέλη του wiki

  • Δημιουργός-διαχειριστής: Ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Κρήτης.
  • Συνδιαχειριστές (organizers): Επιτροπή από εκπαιδευτικούς θεολόγους της περιφέρειας Κρήτης, με δικαιώματα στη διαχείριση όλων των σελίδων.
  • Μέλη-συντάκτες (members): Εκπαιδευτικοί θεολόγοι της περιφέρειας Κρήτης, με δικαιώματα δημοσίευσης και διαχείρισης των σελίδων που δημιουργούν.
  • Συνεργάτες-συντάκτες: Μαθητικές ομάδες και μεμονωμένοι μαθητές από σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιφέρειας Κρήτης, που μπορούν να εργαστούν για την προετοιμασία υλικού, στο πλαίσιο των μαθημάτων τους με την εποπτεία των καθηγητών τους. Έχουν δικαιώματα πρόσβασης στον ιστότοπο, χωρίς δικαιώματα διαχείρισης σελίδων. Οι εργασίες μαθητών καταχωρίζονται-δημοσιεύονται από τους καθηγητές τους που είναι μέλη-συντάκτες. Σε περίπτωση δυσκολίας το υλικό μπορεί να αποστέλλεται στο Σχολικό Σύμβουλο ή τους διαχειριστές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Δ. Προϋποθέσεις εγγραφής – διαδικασία συμμετοχής

Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις Πληροφορικής. Οι βασικές δεξιότητες αρκούν. Για απόκτηση δικαιώματος δημοσίευσης απαιτείται εγγραφή. Για τους θεολόγους που θέλουν να γίνουν μέλη-συντάκτες, μοναδική προϋπόθεση εγγραφής είναι η κατοχή μιας διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).

Όσοι συνάδελφοι μου έχετε δώσει διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα πάρετε ένα μήνυμα-πρόσκληση να δημιουργήσετε λογαριασμό μέλους. Ενεργοποιήστε τη συμμετοχή σας δηλώνοντας ένα όνομα χρήστη (προτείνω το ονοματεπώνυμό σας με λατινικούς  χαρακτήρες) και τον προσωπικό σας κωδικό.

Εάν δεν μου έχετε δώσει διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή για οποιαδήποτε λόγο δεν πάρετε μήνυμα-πρόσκληση μπορείτε να εγγραφείτε απευθείας στη διεύθυνση http://christiancrete.wikispaces.com πατώντας «Join» και συμπληρώνοντας τα στοιχεία που ζητούνται. Μετά από αυτό θα πάρετε έγκριση για συμμετοχή από τη διαχείριση. Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε στην ενότητα «Πώς να συνδεθείτε» του ιστοτόπου.

Οι συνάδελφοι που δεν χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και δεν έχουν πρόσβαση σε Η/Υ μπορούν να συμμετέχουν ως εξής: Εφόσον ενδιαφέρονται, μπορούν να αναθέσουν σε ομάδες μαθητών την εύρεση υλικού για την ιστορική διαδρομή του Χριστιανισμού στον τόπο τους ή και ευρύτερα στην Κρήτη. Το υλικό, σε πρώτη φάση, μπορεί να είναι μόνο σύντομα κείμενα και φωτογραφίες. Οι μαθητικές εργασίες πρέπει να είναι σύντομες, σύμφωνα με τις οδηγίες δημοσίευσης που υπάρχουν στον ιστότοπο, και να αποθηκευτούν με κειμενογράφο Η/Υ (π.χ., MS Word). Στη συνέχεια να αποσταλούν στο Σχολικό Σύμβουλο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ε. Κατηγορίες – είδος υλικού

Οι κύριες ενότητες του ζητούμενου υλικού για δημοσίευση στον ιστότοπο, με αλφαβητική σειρά, είναι: α) Bιβλιογραφία, β) Εικόνες-Κειμήλια, γ) Ιστορικά γεγονότα, δ) Ιστορικά πρόσωπα, ε) Ιστορικοί τόποι-Μνημεία, στ) Μητροπόλεις-Επισκοπές, ζ) Μοναστήρια-Ησυχαστήρια, η) Ναοί-Προσκυνήματα, θ) Παραδόσεις-Έθιμα και ι) Τοπικοί Άγιοι.

Το υλικό που θα δημιουργήσουν-καταγράψουν οι μαθητικές ομάδες δεν είναι απαραίτητο να αναφέρεται σε όλες  τις ενότητες. Ένα σχολείο, μια μαθητική ομάδα ή ένας συνάδελφος μπορεί να συμμετέχει ακόμη και με μια μόνο δημοσίευση, δηλ. ένα σύντομο άρθρο  για μόνο ένα λήμμα.

ΣΤ. Βεβαίωση συμμετοχής

Η διαδικασία συμμετοχής στη δημιουργία του wiki, εκτός των άλλων έχει και επιμορφωτική διάσταση. Γι’ αυτό οι συνάδελφοι που θα εγγραφούν και θα συμμετέχουν με δημοσιεύσεις άρθρων από μαθητικές ομάδες των σχολείων τους, στο τέλος του σχολ. έτους, θα πάρουν βεβαίωση επιμόρφωσης εξ αποστάσεως για τη συμμετοχή στη δημιουργία του wiki.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Παρακαλώ όλους για μια απλή επίσκεψη στη διεύθυνση του wiki http://christiancrete.wikispaces.com. Πριν προχωρήσετε σε εγγραφή ή σε ανάθεση εργασιών στους μαθητές παρακαλώ να διαβάσετε το ενημερωτικό υλικό στις βασικές ενότητες του μενού: «΄Οροι συμμετοχής», «Πώς να συνδεθείτε», «Πώς να δημοσιεύσετε». Αν θέλετε στείλτε μου τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις σας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

Με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας, ενημερώνω τους συναδέλφους, που κατά το σχολ. έτος 2009-10 έλαβαν μέρος στο σεμινάριο «Οι νέες τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ) στο μάθημα των Θρησκευτικών» (στο πλαίσιο του οποίου παρουσιάσαμε τον τρόπο δημιουργίας wiki) ότι το εκπαιδευτικό δίκτυο «Τετράδιο Θρησκευτικών» δεν λειτουργεί πλέον, εξαιτίας αλλαγής της πολιτικής φιλοξενίας από τον εξυπηρετητή. Ήδη έχω δημιουργήσει την υποδομή για ένα νέο εκπαιδευτικό δίκτυο σε άλλη υπηρεσία φιλοξενίας δικτύων το οποίο θα σας ανακοινώσω προσεχώς.

Υπενθυμίζω ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία δηλώσεων συμμετοχής στο παγκρήτιο θεολογικό συνέδριο με θέμα «Χρήσεις των Νέων Τεχνολογιών στην Ποιμαντική και στην Εκπαίδευση», που θα πραγματοποιηθεί στη Σητεία, από 29-30 Οκτωβρίου. Έχω στείλει πληροφορίες στα σχολεία με προηγούμενο έγγραφο. Το πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα μας http://theologoi-kritis.sch.gr. Επειδή δεν έχουμε πολλές ευκαιρίες προσωπικής επικοινωνίας, παρακαλώ θερμά για τη συμμετοχή σας, καθώς επίσης για έγκαιρη δήλωση συμμετοχής.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση  και συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων

Στριλιγκάς Γεώργιος

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 29 Σεπτέμβριος 2010 08:56  

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση