ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ - THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Αρχική Αξιολόγηση Νομοθετικό Πλαίσιο Οδηγίες για τις εξετάσεις στα Θρησκευτικά (2013)

Οδηγίες για τις εξετάσεις στα Θρησκευτικά (2013)

E-mail Εκτύπωση

Οδηγίες για τις γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις περιόδου Μαΐου – Ιουνίου στα Θρησκευτικά

Αγαπητοί συνάδελφοι

Πορευόμαστε προς το Πάσχα και ταυτόχρονα προς την ολοκλήρωση του διδακτικού έτους. Εύχομαι η Λαμπροφόρος Ανάσταση του Χριστού να δίνει σε όλους δύναμη και να φωτίζει τη ζωή και το έργο σας.

Κατά το τρέχον διδακτικό έτος προχωρήσαμε μέσα από διάφορες δυσκολίες, κυρίως διδακτικές ελλείψεις σε αρκετά σχολεία.  Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν με τον τρόπο τους στην αντιμετώπιση αυτών των δυσκολιών.

Είμαι στη διάθεσή σας για την προετοιμασία των προαγωγικών και των απολυτήριων εξετάσεων. Αναλυτικές πληροφορίες, καθώς και τη σχετική νομοθεσία για τις εξετάσεις στο Γυμνάσιο και το Λύκειο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://theologoi-kritis.sch.gr, στην περιοχή «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ / Νομοθετικό πλαίσιο».

Για τις εξετάσεις στο Γυμνάσιο ισχύουν όσα ορίζονται στο Π.Δ. 409/1994. Επιπλέον, λαμβάνουμε υπόψη τις οδηγίες του Δ.Ε.Π.Π.Σ. και τις Διδακτικές Οδηγίες του τ. Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, με βάση τις οποίες καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε μερικές ερωτήσεις αντικειμενικού (κλειστού) τύπου, όπως πολλαπλής επιλογής, αντιστοίχισης, σωστού-λάθους, συμπλήρωσης κενών κτλ. Θέματα αυτής της μορφής μπορούμε να βάλουμε το πολύ τρία, επειδή δεν πρέπει να ξεπερνούν το 50% των θεμάτων που μπορεί να επιλέξει ο μαθητής. Οφείλουμε να γνωρίζουμε τη φιλοσοφία και την τεχνική κατασκευής αυτών των ερωτήσεων και να έχουμε προετοιμάσει τους μαθητές για εξετάσεις αυτής της μορφής. Για τα πιλοτικά Σχολεία, που εφαρμόζουν το νέο Πρόγραμμα Σπουδών, ισχύει το Π.Δ. 47/2012.

Για τις εξετάσεις στο Γενικό Λύκειο ισχύουν όσα ορίζονται στο Π.Δ. 60/2006, όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 12/2009, ενώ για το Ε.Π.Α.Λ. ισχύουν όσα ορίζονται στο Π.Δ. 71/2007. Στο Γενικό Λύκειο και στο Ε.Π.Α.Λ. τα θέματα ταξινομούνται σε δύο ομάδες. Στην Α΄ ομάδα περιλαμβάνονται ερωτήσεις που ελέγχουν την κατοχή γνώσεων που περιλαμβάνονται στην εξεταστέα ύλη και την κατανόησή τους. Στην ομάδα αυτή χρησιμοποιούμε ερωτήσεις κλειστού τύπου, όπως σύντομης απάντησης, πολλαπλής επιλογής, αντιστοίχισης, σωστού-λάθους, συμπλήρωσης κενών κτλ. Στη Β΄ ομάδα περιλαμβάνονται δύο θέματα ανάπτυξης, που απαιτούν συνδυασμό γνώσεων και κριτική ικανότητα από μέρους των μαθητών. Η βαθμολογία κατανέμεται κατά 50% σε καθεμία από τις ομάδες.

Τονίζω την υποχρέωση εφαρμογής της νομοθεσίας σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στις εξετάσεις και ιδιαιτέρως την ανάγκη ορθής αξιοποίησης του παιδαγωγικού πλαισίου λειτουργίας τους. Υπενθυμίζω ότι η εξεταστέα ύλη ανακοινώνεται πέντε εργάσιμες μέρες πριν τη λήξη του διδακτικού έτους. Παρακαλώ να μην παραλείψουμε να ορίσουμε την εξεταστέα ύλη πριν τις πασχαλινές διακοπές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Ασφαλώς, στα σχολεία όπου το μάθημα διδάχθηκε με ελλείψεις  ανακύπτουν διάφορα ζητήματα. Είμαι στη διάθεσή σας εάν κρίνετε ότι χρειάζεστε κάποια διευκρίνηση ή άλλη βοήθεια.

Πολλές φορές κατά τις συναντήσεις μας έχω τονίσει το σκοπό της αξιολόγησης και το παιδαγωγικό πλαίσιο λειτουργίας των εξετάσεων και των πάσης φύσεως αξιολογικών προσεγγίσεων. Οι εξετάσεις δεν είναι άσχετες από τη διαδικασία αυτοβελτίωσης του μαθητή και γενικά του εκπαιδευτικού έργου και δεν είναι διαπιστωτικός μηχανισμός απλώς για την ποσοτική αποτίμηση της επιτυχίας/αποτυχίας. Με αυτό το πνεύμα συνεκτιμούμε πολλούς παράγοντες και ποιοτικά χαρακτηριστικά σε όλα τα στάδια αυτής της διαδικασίας, έχοντας  πάντοτε ως μοναδικό στόχο την προκοπή των παιδιών και την προαγωγή της μόρφωσής τους.

Παρακαλώ τους συναδέλφους που ασχολήθηκαν με Ερευνητικές Εργασίες στο Λύκειο, με διαθεματικές εργασίες, ευρωπαϊκά προγράμματα και προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, που είναι σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών, εάν θέλουν, να με ενημερώσουν για την εργασία τους. Με πολλή χαρά θα δημοσιεύσουμε στην ιστοσελίδα μας τυχόν ανακοινώσεις, σύντομα ρεπορτάζ, αφιερώματα ή δείγματα της εργασίας των παιδιών.

Εύχομαι από καρδιάς να έχετε όμορφες και ευχάριστες διακοπές και  καλή δύναμη κατά την περίοδο των εξετάσεων. Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και Καλή Ανάσταση.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο Σχολ. Σύμβουλος Θεολόγων

Γεώργιος Στριλιγκάς

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση