ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ - THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Αρχική Ανακοινώσεις - Επίκαιρα Ευχές για το νέο σχολικό έτος - Προγραμματισμός του διδακτικού έργου

Ευχές για το νέο σχολικό έτος - Προγραμματισμός του διδακτικού έργου

E-mail Εκτύπωση

Αγαπητοί συνάδελφοι

Άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινά και παρά τις αντίξοες συνθήκες καλούμαστε να υπηρετήσουμε με αισιοδοξία και δημιουργικότητα το μήνυμα της «κρείττονος ελπίδος» (Εβρ. 7, 19). Εύχομαι από καρδιάς προς όλους υγεία και προκοπή. Καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στο έργο σας.

Στις ευχές μου επισυνάπτω μερικές επίκαιρες οδηγίες και ανακοινώσεις.

Α. Προγραμματισμός του εκπαιδευτικού έργου

Όπως έχω τονίσει επανειλημμένα, είναι βασική υποχρέωσή μας ο προγραμματισμός του διδακτικού έργου στην αρχή του σχολικού έτους. Για το ζήτημα αυτό είναι αναγκαίο να συμβουλευόμαστε τις επίσημες διδακτικές οδηγίες και τα βιβλία του εκπαιδευτικού. Ο προγραμματισμός μας μπορεί να περιλαμβάνει συνοπτικό σχεδιασμό της διδακτικής πορείας με βάση τις αντικειμενικές συνθήκες, εμπλουτισμό των διδακτικών μέσων, εναλλακτικές μορφές διδασκαλίας, εκπαιδευτικές δράσεις και τυχόν διδακτικές επισκέψεις. Επικουρικά, την ανάληψη πρωτοβουλιών και συμμετοχή μας σε καθιερωμένες δράσεις της σχολικής κοινότητας που σχετίζονται με το μάθημά μας. Ο μεθοδικός προγραμματισμός και στη συνέχεια η τήρηση ημερολογίου διδασκαλίας/μάθησης είναι βασικά στοιχεία στον φάκελο του εκπαιδευτικό (portfolio) που μπορούν να συμβάλουν στην αυτοαξιολόγηση και αυτοβελτίωσή του.

Β. Ερευνητικές Εργασίες

Είμαι στη διάθεση των συναδέλφων οι οποίοι θα αναλάβουν το μάθημα της Ερευνητικής Εργασίας στο Λύκειο, προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων και άλλα συναφή θέματα. Στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύεται υλικό και διδακτικές οδηγίες για τις Ερευνητικές Εργασίες. Για τα ζητήματα αυτά μπορείτε να συνεργάζεστε καταρχήν με τον Σχολικό Σύμβουλο που ασκεί τη γενική παιδαγωγική ευθύνη στο σχολείο σας. Εάν επιλεγούν θέματα θεολογικού ενδιαφέροντος θα είναι χαρά μου η συνεργασία για κάθε δυνατή υποστήριξη.

Γ. Διδακτικές επισκέψεις

Όπως γνωρίζετε, για την υλοποίηση των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών μετακινήσεων υπάρχει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο. Στην περίπτωση των διδακτικών επισκέψεων απαιτείται έγκριση της παιδαγωγικής σκοπιμότητας από τον Σχολικό Σύμβουλο ειδικότητας ή της γενικής παιδαγωγικής ευθύνης. Οι διδακτικές επισκέψεις γίνονται στο πλαίσιο του μαθήματος, σχετίζονται με τα διδακτικά θέματα και αφορούν στην υλοποίηση προγραμματισμένων διδακτικών δραστηριοτήτων. Το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων έχει αποστείλει σχετικό έντυπο που υποβάλλεται από το σχολείο, στο οποίο συμπληρώνονται: Ημερομηνία, ώρα, τόπος και σκοπός της επίσκεψης, τάξη-τμήμα, συνοδοί, αριθμός πράξης του συλλόγου διδασκόντων και γνωστικό αντικείμενο που σχετίζεται η  επίσκεψη (μάθημα - Θεματικές Ενότητες). Για την έγκαιρη αποστολή της έγκρισης παρακαλώ για κατάλληλο προγραμματισμό και την υποβολή αυτών των στοιχείων μερικές μέρες πριν την επίσκεψη.

Παρακαλώ για αποστολή των αιτημάτων στο προσωπικό email ( Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ) μέχρι να στελεχωθεί η Γραμματεία του Γραφείου Σχολικών Συμβούλων.

Δ. Με αφορμή τη συμπλήρωση 1700 χρόνων από το διάταγμα της ανεξιθρησκίας

Η επέτειος της συμπλήρωσης 1700 χρόνων από το διάταγμα των Μεδιολάνων είναι μια θαυμάσια διδακτική ευκαιρία για διερεύνηση των ιστορικών γεγονότων από τους μαθητές καθώς επίσης για προβληματισμό σχετικά με τη σημασία του στην εποχή μας. Προτρέπω όλους και ιδιαιτέρως τους διδάσκοντες στην Γ΄ Γυμνασίου και στη Β΄ Λυκείου να επικεντρωθούμε στην ιστορική επέτειο με σύντομα αφιερώματα και δημιουργικές εργασίες των μαθητών. Σας ενημερώνω ότι σε συνεργασία με τον Παγκρήτιο Σύνδεσμο Θεολόγων προετοιμάζεται εκδήλωση για το θέμα.

Ε. Επιμορφωτικό πρόγραμμα θεολογικών τηλεδιασκέψεων

Από το φετινό σχολικό έτος ευελπιστώ, συν Θεώ, να ξεκινήσουμε επιμορφωτικές εργασίες αξιοποιώντας διαδικτυακά εργαλεία σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης (e-learning). Ο συγκεκριμένος τρόπος εργασίας θεωρώ ότι μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργία κοινοτήτων μάθησης και συνεργασίας, να ενθαρρύνει την ένταξη νέων τεχνολογιών στη διδακτική διεργασία, να διευκολύνει τη συνεργασία με διακεκριμένους εισηγητές, καθώς επίσης να επιτρέψει τη συχνότερη επικοινωνία μεταξύ συναδέλφων που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές.

Από τον μήνα Οκτώβριο, σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε επιμορφωτικό πρόγραμμα με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης, πάνω σε επιλεγμένα εκπαιδευτικά, παιδαγωγικά, θεολογικά θέματα. Σε κάθε  συνεδρίαση προγραμματίζεται να παρεμβαίνει διαφορετικός προσκεκλημένος εισηγητής, ειδικός στο συγκεκριμένο θέμα συζήτησης, από τον χώρο της εκπαίδευσης, του πανεπιστημίου ή της θεολογίας. Οι τηλεδιασκέψεις θα γίνονται απογευματινή ή βραδινή ώρα. Οι ενδιαφερόμενοι θα συμμετέχουν εξ αποστάσεως από τον χώρο τους  με μοναδική προϋπόθεση την πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και το διαδίκτυο. Επιθυμητός πρόσθετος εξοπλισμός στον υπολογιστή: α) Ηχεία ή ακουστικά, β) εγκατεστημένη βιντεοκάμερα, γ) μικρόφωνο.  Οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές (laptop) διαθέτουν τις συσκευές αυτές. Προτείνεται η αξιοποίηση τουλάχιστον μικροφώνου για τη δυνατότητα ηχητικής παρέμβασης.

Όσοι επιθυμείτε να λάβετε μέρος παρακαλώ να αναζητήσετε την απαιτούμενη διαδικτυακή διεύθυνση στο σχετικό έγγραφο που έχω αποστείλει στο σχολείο σας, για να εγγραφείτε απευθείας στο πρόγραμμα.

ΣΤ. Επικοινωνία

Όπως γνωρίζετε, από το παρελθόν σχολικό έτος, εξαιτίας σοβαρού προβλήματος υγείας και τελικά της αδόκητης απώλειας του αειμνήστου συναδέλφου Μανόλη Πολυζωάκη, ανέλαβα επικουρικά τη θέση του Αναπληρωτή Προϊσταμένου Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ/θμιας Εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης (Κνωσού 6, ΤΚ 71306 Ηράκλειο, Τηλ. 2810 302457, Φαξ 2810 302454, email Τμήματος: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ). Για κάθε ανάγκη το γραφείο μου, καθώς και τα προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας, είναι στη διάθεσή σας.

Πολύ σύντομα, θα επιδιώξω προσωπική συνάντηση μαζί σας, στις καθιερωμένες διασχολικές συναντήσεις για τον προγραμματισμό του διδακτικού έργου.

Με πολλές ευχές και αγάπη, Καλή Χρονιά!

Ο Σχολ. Σύμβουλος Θεολόγων

Γεώργιος Στριλιγκάς

Αν. Προϊστάμενος Επιστ. & Παιδ. Καθοδήγησης Δ.Ε.

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 10 Σεπτέμβριος 2013 00:23  

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση