ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ - THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Αρχική Ανακοινώσεις - Επίκαιρα
Ανακοινώσεις - Επίκαιρα

Επιμορφωτικές ημερίδες για νεοδιορισθέντες και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

E-mail Εκτύπωση

Σύμφωνα με τη με αριθμ. 8053/3-9-2021 εγκύκλιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Κρήτης, θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως επιμορφωτικές ημερίδες για νεοδιορισθέντες μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς Γενικής και Ειδικής Αγωγής, των Διευθύνσεων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Κρήτης.

Στις ημερίδες καλούνται να λάβουν μέρος νεοδιορισθέντες μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί κατά το σχολικό έτος 2021-22. Μπορούν, επίσης, να λάβουν μέρος εκπαιδευτικοί που τοποθετήθηκαν κατά το τρέχον σχολικό έτος από μετάταξη και εκπαιδευτικοί οι οποίοι λόγω μετακίνησης δεν διαθέτουν διδακτική προϋπηρεσία στην ειδικότητά τους.

Οι ημερίδες θα πραγματοποιηθούν στις παρακάτω ημερομηνίες:

  1. Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Λασιθίου: Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 9:00-13:30.
  2. Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Ηρακλείου: Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 9:00-13:30.
  3. Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Χανίων: Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 9:00-13:30.
  4. Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Ρεθύμνου: Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 9:00-13:30.

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 12 Σεπτέμβριος 2021 15:36 Περισσότερα...
 

Διαδικτυακό Διήμερο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας (25 και 26 Ιουνίου 2021)

E-mail Εκτύπωση

Με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε ετών από την πραγματοποίηση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της ΟΑΚ τον Ιούνιο του 2016, πρόκειται να πραγματοποιηθεί, υπό την αιγίδα και ευλογία της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄ και με τη συμμετοχή του Εργαστηρίου «Εκκλησία και Πολιτισμός» του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, διήμερο Διαδικτυακό Συνέδριο, με θέμα: «Ακούοντας τον λόγον της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας σήμερον», στις 25 και 26 Ιουνίου τ.ε., και ώρα 11:00 π.μ., με στόχο την περαιτέρω διαφώτιση των συνειδήσεων και την ενημέρωση για το ιερό έργο, το οποίο ενσωματώνεται πλήρως ως απάντηση και στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα των καιρών.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι: Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος ΟΑΚ, Γεώργιος Καλαντζής, Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης, Ιωάννης Μαλανδράκης, Δήμαρχος Πλατανιά και Ιωάννης Αμανατίδης, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών.

Ομιλητές θα είναι οι: Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Αθανάσιος Βλέτσης, Καθηγητής Συστημικής Θεολογίας του Τμήματος Ορθόδοξης Θεολογίας του Ludwig Maximilian Πανεπιστημίου του Μονάχου, Θεόδωρος Γιάγκου, Κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Θρησκείας και της Ηθικής στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος και π. Χρήστος Φιλιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ.

Επιπλέον, το απόγευμα του Σαββάτου 26 Ιουνίου και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί Στρογγυλή Τράπεζα, με θέμα «Ἡ Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδος τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας καί τό Μάθημα τῶν Θρησκευτικῶν».στην οποία θα συντονίζει ο κ. Γεώργιος Στριλιγκάς, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Θεολόγων στο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Κρήτης.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 23 Ιούνιος 2021 13:54 Περισσότερα...
 

Πανελλήνια Συνάντηση Θεολόγων με θέμα "Οι άλλες γλώσσες του Θεού. Ο διάλογος της θεολογίας με την τέχνη"

E-mail Εκτύπωση

Στην αμφίδρομη σχέση θεολογίας και τέχνης επικεντρώνεται η 4η Πανελλήνια Συνάντηση Θεολόγων που οργανώνει ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός – για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης». Πρόκειται για μια διήμερη συνεδριακή συνάντηση, με θέμα «Οι άλλες γλώσσες του Θεού. Ο διάλογος της θεολογίας με την τέχνη», η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, από 14 έως 15 Μαΐου 2021.

Λόγω των υφιστάμενων υγειονομικών περιορισμών, οι εργασίες του Συνεδρίου θα διεξαχθούν εξ αποστάσεως, σε περιβάλλον τηλεδιάσκεψης και με ζωντανή μετάδοση στο διαδίκτυο (live streaming). Το Συνέδριο απευθύνεται στους θεολόγους της ακαδημαϊκής και της εκπαιδευτικής κοινότητας, στους εκπαιδευτικούς του μαθήματος των Θρησκευτικών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, σε ερευνητές και φοιτητές από τους χώρους της θεολογίας και της τέχνης και κάθε ενδιαφερόμενο. Την οργανωτική και την επιστημονική ευθύνη της συνεδριακής συνάντησης έχουν αναλάβει μέλη του Πανελλήνιου Θεολογικού Συνδέσμου «Καιρός» από το Παράρτημα της Θεσσαλονίκης και του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, τα οποία πήραν την πρωτοβουλία της διοργάνωσης.

Βασικός σκοπός του Συνεδρίου είναι η διερεύνηση της πολυεπίπεδης και πολυσήμαντης σχέσης της θεολογίας με την τέχνη, στα πεδία της εκκλησιαστικής ζωής, της ακαδημαϊκής έρευνας, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Αφετηριακές διήκουσες της κεντρικής στόχευσης είναι, αφενός, ο διάλογος για τις διαδρομές των καλλιτεχνικών εκφάνσεων της θεολογίας και, αφετέρου, η ανίχνευση θεολογικών και θρησκευτικών προεκτάσεων ή εκφράσεων της τέχνης. Η έρευνα και ο προβληματισμός γύρω από τα θέματα αυτά περιλαμβάνουν προσεγγίσεις από τη σκοπιά της θεολογίας, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, των καλών τεχνών, της μουσειακής εκπαίδευσης, της διδακτικής του μαθήματος των Θρησκευτικών και ευρύτερα από τις ανθρωπιστικές και τις κοινωνικές επιστήμες.

Αξιοποιώντας την εμπειρία των προηγούμενων επιστημονικών-εκπαιδευτικών συνεδριακών συνάξεων του «Καιρού», η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, στις 14 Μαΐου, θα αφιερωθεί στα βασικά θεωρητικά-ερευνητικά ερωτήματα που αφορούν στο κεντρικό θέμα, με αξιόλογες εισηγήσεις από προσκεκλημένους πανεπιστημιακούς καθηγητές, ακαδημαϊκούς ερευνητές, ανθρώπους των τεχνών και του πολιτισμού.

Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, στις 15 Μαΐου, είναι προσανατολισμένη σε επιμέρους θεματικές περιοχές, στις οποίες με αφετηρία την αναγκαία θεωρητική θεμελίωση  παρουσιάζονται ενδεικτικές προτάσεις διδακτικών εφαρμογών, κυρίως στο μάθημα  των Θρησκευτικών. Με βάση το κεντρικό θέμα, θα αναπτυχθούν έξι θεματικές ενότητες:

  • Η τέχνη ως εργαλείο ανάπτυξης κριτικής σκέψης
  • Θεολογία και κινηματογράφος
  • Θεολογία και λογοτεχνία
  • Ετερότητα και βία
  • Θεολογία και μουσική
  • Θεολογία και εικαστική τέχνη.

Σε κάθε ενότητα θα προηγηθεί εισήγηση με  τη θεωρητική πλαισίωση και θα ακολουθήσουν ενδεικτικές διδακτικές προτάσεις και εφαρμογές. Στο πρόγραμμα της δεύτερης συνεδριακής ημέρας συμμετέχουν, ανά ζεύγη και δημιουργικά διαλεγόμενοι, αξιόλογοι συνάδελφοι και εκπρόσωποι από τον χώρο των τεχνών, έμπειροι επιμορφωτές και μάχιμοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα παρουσιάσουν δοκιμασμένες στη διδακτική πράξη ιδέες και πρακτικές.

Δείτε το πρόγραμμα της Συνάντησης Θεολόγων

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 13 Μάιος 2021 22:33
 

Στρογγυλό Τραπέζι από το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης για τη συμβολή της Κρήτης στην Ελληνική Επανάσταση του 1821

E-mail Εκτύπωση

Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης έχει προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες είναι σε εξέλιξη. Ένας από τους βασικούς θεματικούς άξονες των εκδηλώσεων είναι η Επανάσταση στην Κρήτη το 1821 και η συμβολή των Κρητικών στον αγώνα της εθνεγερσίας. Για τη διερεύνηση αυτής της ιστορικής πτυχής της Επανάστασης, θα πραγματοποιηθεί, την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021, ώρα 18:00-20:30, στρογγυλό τραπέζι, με θέμα «Η συμβολή της Κρήτης στην Ελληνική Επανάσταση του 1821».

Πρόκειται για το 3ο κατά σειρά στρογγυλό τραπέζι, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα των κεντρικών δράσεων του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης στο πλαίσιο του επετειακού έτους. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, μέσω εφαρμογής τηλεδιάσκεψης και με ζωντανή ροή στο διαδίκτυο.

Στο στρογγυλό τραπέζι συμμετέχουν ως ομιλητές:

Θεοχάρης Δετοράκης, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ελευθερία Ζέη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης.

Νίκος Ανδριώτης, Δρ Ιστορίας, εκπαιδευτικός.

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 11 Απρίλιος 2021 22:58 Περισσότερα...
 

Διαδικτυακή εκδήλωση: «Οικουμενικές διαστάσεις της Επανάστασης του ’21 και η αξιοποίησή τους στη διδακτική της θρησκευτικής εκπαίδευσης»

E-mail Εκτύπωση

Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός – για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης» προγραμματίζει διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα «Οικουμενικές διαστάσεις της Επανάστασης του ’21 και η αξιοποίησή τους στη διδακτική της θρησκευτικής εκπαίδευσης».

Η Επανάσταση του 1821 συνάρμοσε πολλές και διαφορετικές κοινωνικές και ιδεολογικές δυνάμεις κάτω από το πρόταγμα της ελευθερίας. Όμως η ελευθερία είναι ένα έσχατο ταυτοτικό χαρακτηριστικό της ουσίας κάθε ανθρώπου (όχι μόνο του Έλληνα, όχι μόνο του Ορθόδοξου) που παρεμβάλλεται και προϋποτίθεται στο άνοιγμά του σε άλλους έσχατους σκοπούς που μάλιστα αφορούν τη νοηματοδότηση του συλλογικού του βίου, όπως αυτή που σηματοδότησε με τον τερματισμό της ζωής του μέσα στην Οθωμανική αυτοκρατορία, την οποία βίωσε ως τυραννία. Πολέμησε για την ελευθερία από την κοινωνική αδικία, το φόβο, τη βαρβαρότητα, πολεμώντας τελικά τον ίδιο το θάνατο. Αυτές οι οικουμενικές διαστάσεις της Επανάστασης αφορούν κάθε άνθρωπο. Αφορούν, όμως, και τη θρησκευτική του εκπαίδευση, που επίσης διαλέγεται με τέτοιες έσχατες αλήθειες κατά τον "εγγραμματισμό" του στη γλώσσα της Αποκάλυψης που του ανοίγεται.

Για τις οικουμενικές αυτές διαστάσεις του 1821 και τη χρήση τους στη θρησκευτική εκπαίδευση του σύγχρονου ελληνικού σχολείου μιλούν οι Δημήτρης Σταματόπουλος, Καθηγητής Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Χρήστος Φραδέλλος, MTh, θεολόγος εκπαιδευτικός, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Μετά τις εισηγήσεις των ομιλητών θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή  4 Απριλίου, 7.00 μ.μ., διαδικτυακά στο σύνδεσμο: https://bit.ly/2QsgqoZ

 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση