THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

Τα Θρησκευτικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κρήτης

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Αρχική Ανακοινώσεις - Επίκαιρα
Ανακοινώσεις - Επίκαιρα

Επιμορφωτικές συναντήσεις θεολόγων εκπαιδευτικών Ηρακλείου

E-mail Εκτύπωση

Παρακαλούνται οι θεολόγοι καθηγητές/τριες όλων των Ημερήσιων και Εσπερινών  Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων και ΕΠΑ.Λ. της ευρύτερης περιοχής της πόλης του Ηρακλείου (σχολεία των βόρειων επαρχιών του Ν. Ηρακλείου) να προσέλθουν σε επιμορφωτικές συναντήσεις, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Β. Οι θεολόγοι που υπηρετούν σε Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ της ευρύτερης περιοχής της πόλης του Ηρακλείου: Την Τρίτη 6 Μαρτίου 2018, ώρα 12:00-14:00, στο 2ο ΓΕΛ Ηρακλείου (Ι. Κονδυλάκη 32, Ηράκλειο), με θέμα «Μέθοδοι διδασκαλίας του νέου Προγράμματος Σπουδών στα Θρησκευτικά».

Α. Οι θεολόγοι που υπηρετούν σε Γυμνάσια της ευρύτερης περιοχής της πόλης του Ηρακλείου: Την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018, ώρα 12:00-14:00, στο 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου (Μάχης Κρήτης 52, Ηράκλειο), με θέμα «Σχεδιάζοντας τη διδασκαλία με το νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά».

Ο Σχολ. Σύμβουλος Θεολόγων

Στριλιγκάς Γεώργιος

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 06 Μάρτιος 2018 10:16
 

Εκδήλωση για το «Άσμα Ασμάτων» του Αντώνη Σανουδάκη-Σανούδου

E-mail Εκτύπωση


Η Ένωση Φιλολόγων Ν. Ηρακλείου (Ε.Φ.Ν.Η.) οργανώνει παρουσίαση του βιβλίου «Άσμα Ασμάτων» σε δραματουργική μεταγραφή και μετάφραση του Αντώνη Σανουδάκη-Σανούδου.
Η παρουσίαση θα γίνει στις 15 Ιανουαρίου 2018, ημέρα Δευτέρα και ώρα 7:00 μ.μ., στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης» Δήμου Ηρακλείου (Ανδρόγεω 2, 2ος όροφος).

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 15 Ιανουάριος 2018 09:40 Περισσότερα...
 

Βιβλιοπαρουσίαση: Ευαγγέλου Παχυγιαννάκη, Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου, Αγιογραφικό Αντιαιρετικό Εγκόλπιο, Άγ. Νικόλαος, 2017, σελ. 183

E-mail Εκτύπωση

Κυκλοφόρησε το νέο συγγραφικό πόνημα του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου π. Ευαγγέλου Παχυγιαννάκη, με τίτλο «Αγιογραφικό Αντιαιρετικό Εγκόλπιο». Πρόκειται για μια ευσύνοπτη αναφορά σε διάφορες στρεβλές θέσεις ποικίλων αιρετικών ομάδων, οι οποίες βασίζονται σε παρερμηνεία σχετικών χωρίων από την Αγία Γραφή. Κατά την παρουσίαση αυτή δίνεται έμφαση στην ορθόδοξη προσέγγιση η οποία τεκμηριώνεται με αγιογραφικό υλικό και κατάλληλα ερμηνευτικά σχόλια. Για το έργο του ο συγγραφέας σημειώνει:

«Το ανά χείρας ΕΓΚΟΛΠΙΟ είναι καρπός πολυχρονίου με­λέτης και περιλαμβάνει την αυθεντική ερμηνεία των χω­ρίων εκείνων στα όποια συνήθως αναφέρονται οι αιρετικοί και τα οποία παρερμηνεύοντάς τα τά χρησιμοποιούν για να στηρίξουν τις κακοδοξίες τους. Δημοσιεύτηκε πρώτα σε μορφή ένθετου Ενημερωτικού Φυλλαδίου Αντιαιρετικής Δράσεως, και απαντά με επιστημονική σαφήνεια και κα­θαρότητα πίστεως στις πλάνες των αιρετικών, φιλοδοξών­τας να αποτελέσει το Αγιογραφικό όπλο κάθε συνειδητού χριστιανού, πού ενδιαφέρεται για τον Λόγο του Θεού και αγωνίζεται για την προάσπιση και διαφύλαξη των θεμε­λιωδών αληθειών της πίστεως μας και, φυσικά, για τη σω­τηρία του.

Σήμερα, με τη βοήθεια του Τρισάγιου Θεού, αξιωθή­καμε να δώσομε συγκροτημένο το υλικό αυτό του Ενημε­ρωτικού Φυλλαδίου σε ένα τόμο. Η προσπάθεια μας αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ποιμαντικής μας διακονίας, που μας παρέχεται με τη βοήθεια του έντυπου μέσου επικοινωνίας με τον Λαό του Θεού. Ιδιαίτερα σήμερα, που οι κάθε είδους κοπής και προέλευσης αιρέσεις έχουν κατα­κλύσει την πατρίδα μας, ο προφορικός και ο γραπτός λόγος είναι επιβεβλημένος. Ο ορθόδοξος Χριστιανικός λαός, ιδίως της υπαίθρου, που υφίσταται συχνότερα την επίσκεψη των αιρετικών, έχει ανάγκη κατηχήσεως και δια λόγου προφορικού, άλλα και δια γραφίδος.

Το ανά χείρας Αγιογραφικό-Αντιαιρετικό Εγκόλπιο, είναι απαύγασμα αυτής της προσωπικής μας ευθύνης. Το παραδίδομε με την δέουσα συστολή δια τα ελλείποντα, άλλα με πολλή αγάπη στον Λαό της Χάριτος».

 

4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Θεολογίας: "Η Θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο"

E-mail Εκτύπωση

Το 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Θεολογίας, με θέμα «Η Θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο», διοργανώνει το 1ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος», στις 17 και 18 Μαρτίου 2018. Το φετινό συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην πόλη του Ηρακλείου Κρήτης. Το Μαθητικό Συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Διοικούσας Επιτροπής των Προτύπων Πειραματικών Σχολείων.

Το 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Θεολογίας «Η Θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο» απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων όλης της χώρας και είναι μια καινοτόμος δράση που υλοποιείται από το 1ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος» τα τρία τελευταία χρόνια (2014-2017), προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να διερευνήσουν θεολογικά ζητήματα μέσω της διεπιστημονικότητας και της διαθεματικής προσέγγισης, να αναζητήσουν ήθη και έθιμα συνυφασμένα και με τη θρησκεία τους, να μελετήσουν θέματα που άπτονται της επιστήμης, αλλά και της θρησκείας και να πάρουν θέση απέναντι σε κοινωνικά και άλλα προβλήματα εξετάζοντάς τα και υπό το χρίσμα της χριστιανικής ηθικής.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής είναι μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2018 και η προθεσμία υποβολής των εργασιών μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου 2018. Η ανακοίνωση του προγράμματος θα γίνει το Μάρτιο 2018.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη διεξαγωγή του εν λόγω Συνεδρίου (θεματολογία, είδος μαθητικών εργασιών), οι ενδιαφερόμενοι μαθητές και μαθήτριες μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου: http://www.mstheol.edu.gr/ , καθώς και στα τηλέφωνα 6973-248.249 (κ. Αντικουλάνη Κυριακή, ΠΕ01) και 2310-908.700 (κ. Σαλονικίδης Δημήτριος, ΠΕ02) ή στα email: demsalonik@yahoo.gr , kikianti@yahoo.gr .

Δείτε τα σχετικά έγγραφα:

Εγκύκλιος ΥΠΠΕΘ

Ενημερωτικό σημείωμα

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 10 Ιανουάριος 2018 11:42
 

Νέα Προγράμματα Σπουδών – Οδηγίες γύρω από τη διδασκαλία των Θρησκευτικών

E-mail Εκτύπωση

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Έχοντας ολοκληρώσει ένα πρώτο κύκλο επιμορφωτικών συναντήσεων με τους θεολόγους εκπαιδευτικούς σε διάφορες πόλεις της Κρήτης, καθώς επίσης 13 επιμορφωτικές ημερίδες -μέχρι στιγμής- με εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τους αρμόδιους Σχ. Συμβούλους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με θέμα τη διδασκαλία των Θρησκευτικών με το νέο Πρόγραμμα Σπουδών, αισθάνομαι την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας ορισμένα συμπεράσματα γύρω από αυτό το θέμα, με μοναδική έγνοια να βοηθήσω όσο είναι εφικτό στο έργο σας.

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 11 Δεκέμβριος 2017 08:49 Περισσότερα...
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση