ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ - THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Τα Θρησκευτικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κρήτης

Η Αρτοκλασία και η κανονική της διάταξη: Τελετουργικές παρατηρήσεις

Σε ορισμένες ενορίες, επικρατεί εσχάτως το φαινόμενο, να διακόπτεται η θ. Λειτουργία σε οποιοδήποτε σημείο της και να τελείται «μεγαλοπρεπώς» η ακολουθία της Αρτοκλασίας, σε μεγάλες εορτές (Χριστουγέννων, Θεοφανείων, Πεντηκοστής, Υψώσεως του Τ. Σταυρού, Θεομητορικές) ή Κυριακές και μάλιστα, μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου ή και στο τέλος. Κάπου αλλού πάλι είδαμε τον λειτουργό ιερέα μετά την εκφώνηση του «Μετά φόβου Θεού, πίστεως, και αγάπης…» να αναγγέλλει στους πιστούς ότι «θα κοινωνήσουν στο τέλος, αφού ευλογηθούν οι άρτοι» και να αποσύρει ευθύς τα Άγια στην αγία τράπεζα. Στη δεύτερη περίπτωση ακούστηκαν δυσμενή σχόλια, όχι αδίκως. Συνέβη επίσης σε κάποια εορτή, λόγω καθυστερημένης προσέλευσης, να έχουμε δύο φορές ευλόγηση των άρτων: και στο τέλος του Όρθρου και της θ. Λειτουργίας! Οι περιπτώσεις αυτές και άλλες παρόμοιες, έγιναν αφορμή για πληρέστερη εξέταση του θέματος προς καταγραφή και παρουσίαση της ορθής θέσεως και τελέσεως της ακολουθίας αυτής στις λατρευτικές μας συνάξεις.

Περισσότερα...

 

Διδακτικές Οδηγίες για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου και Λυκείου σχολ. έτους 2017-18

Το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε στις σχολικές μονάδες Αναλυτικές Διδακτικές Οδηγίες για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Γυμνάσιο (Ημερήσιο, Εσπερινό, Μουσικό, Καλλιτεχνικό) και το Λύκειο (Ημερήσιο και Εσπερινό ΓΕΛ, Ημερήσιο και Εσπερινό ΕΠΑΛ), για το σχολικό έτος 2017-18.

Δείτε τις Οδηγίες για το Γυμνάσιο

Δείτε τις Οδηγίες για το Λύκειο

 

«Τὴν διακονίαν σου πληροφόρησον» (Β΄ Τιμ., 4:5). Από τη σχολική αίθουσα στην αίθουσα της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης: Σχολικά Προγράμματα και Δράσεις

«Τὴν διακονίαν σου πληροφόρησον» (Β΄ Τιμ., 4:5).

Από τη σχολική αίθουσα στην αίθουσα της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης:

Σχολικά Προγράμματα και Δράσεις

Προλογικά

Η ανωτέρω προτροπή του Αποστόλου των Εθνών Παύλου προς τον μαθητή του Τιμόθεο σημαίνει «φέρω κάτι εις πληρότητα», «φέρω εις πέρας», «ολοκληρώνω», «τελειοποιώ» και εκφράζει τη διάθεσή μας να επι-κοινωνήσουμε μαζί σας. Γιατί με αφορμή την παρούσα συνάντηση μας δίδεται η ευκαιρία να μοιραστούμε μαζί σας όλες μας τις εμπειρίες από τις επισκέψεις των σχολείων στο Ίδρυμά μας, την αγαστή συνεργασία μας με τους εκπαιδευτικούς φορείς, την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και την αλληλεπίδραση με την εκπαιδευτική κοινότητα.

Ευχαριστούμε για την τιμητική πρόσκληση στην παρούσα Θεολογική Επιμορφωτική Ημερίδα ιδιαιτέρως τον κ. Γεώργιο Στριλιγκά, Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων Κρήτης και εκλεκτό συνάδελφο. Προσωπικά αισθάνομαι μεγάλη τιμή να εκπροσωπώ την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, η οποία δεν θα μπορούσε να δηλώσει απούσα από την παρούσα εκδήλωση, η οποία –συν τοις άλλοις– ως σκοπός της έχει: «να μοιραστούμε τη χαρά της κοινής σύναξης».

Περισσότερα...
 

Κοσμά του Αιτωλού, “Το σχολείον ανοίγει τες εκκλησίες”: Συναδελφικό χρέος προς τον πρώην σχολικό σύμβουλο, κ. Νικόλαο Μαρκαντώνη"

Κοσμά του Αιτωλού, “Το σχολείον ανοίγει τες εκκλησίες”: Συναδελφικό

χρέος προς τον πρώην σχολικό σύμβουλο, κ. Νικόλαο Μαρκαντώνη" (*)

Του Εμμανουήλ Αθ. Λουκάκη

Σεβασμιώτατε,

κύριε σύμβουλε, αγαπητοί συνάδελφοι,

Επέλεξα αυτόν τον τίτλο, της εισηγήσεώς μου, μετά και την επικοινωνία μας κ. σύμβουλε, ευρισκόμενος ήδη στο πέρας της σχολικής μου θητείας με στόχο όπως αναφέρετε στην πρόσκληση, κυρίως να μοιραστώ μαζί σας τη χαρά της κοινής αυτής σύναξης. Καταθέτοντας τη δική μου προσωπική εμπειρία, θα ήθελα ταυτόχρονα να απευθύνω εγκάρδιο χαιρετισμό ευχαριστίας και διδακτικού χρέους – in absentia βέβαια και όλως προχείρως – προς τον πρώην σχολικό μας σύμβουλο κ. Νικόλαο Μαρκαντώνη για τα όσα μου προσέφερε σε προσωπικό επίπεδο, καθώς και γενικότερα στη σχολική κοινότητα μέσω του μαθήματος των Θρησκευτικών. Αφού λοιπόν αναφερθώ εν ολίγοις στην προσωπικότητα και το έργο του θα περάσω στη γνωριμία μαζί του.

Περισσότερα...
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ

We have 5 guests online

ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ

Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1507335

ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΣ

Αγ. Νικοδήμου Αγιορείτου, Απόστολος της Κοιμήσεως της Θεοτόκου: Φιλιππησίους 2, 5-11 Εταπείνωσεν εαυτόν γενόμενος υπήκοος μέχρι θανάτου, θανάτου δε σταυρού…

Διδάσκοντας ταπεινοφροσύνη ο απόστολος εδώ φέρει ως πχ τον Χριστό μας για να μας παρακινήσει περισσότερο στην ταπείνωση γιατί όταν δείχνει ότι ο Υιός του Θεού ο υπεράνω πάσης δόξης και ύψους ευρισκόμενος κατέβηκε στα κατώτατα της γης και ταπεινώθηκε τόσο ποιος περήφανος τότε δεν ντρέπεται και ποιος υψηλόφρονας δεν παρακινείται σε ταπείνωση; Η ταπείνωση και δε μας βλάπτει και δε μας ζημιώνει και δε μας κατεβάζει από το ύψος μας αλλά είναι απόδειξη του αληθινού μας ύψους όπως κι ο Χριστός με τούτο αποδείχτηκε ότι είναι κατά φύση Θεός λέει ο άγ. Φώτιος επειδή και ταπεινώθηκε και φόρεσε την ανθρώπινη φύση γνωρίζοντας ότι δε θα ζημιωθεί από την ταπείνωση αυτή το ύψος της θεότητός Του το κατά φύση και απόδειξη της θεότητος η ταπείνωση.

Περισσότερα...