ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ - THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Αρχική Νέες Τεχνολογίες Διαδραστικοί πίνακες στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Διαδραστικοί πίνακες στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

E-mail Εκτύπωση

Ημερίδα για τους διαδραστικούς πίνακες στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση πραγματοποίησε το Παράρτημα Ανατολικής Κρήτης της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, το Σάββατο 2 Απριλίου 2011, στο ΠΕΚ Ηρακλείου.

Στο πλαίσιο της Ημερίδας παρουσιάστηκε εισήγηση με θέμα "Δείγματα διαδραστικής ηλεκτρονικής διδασκαλίας στο μάθημα των Θρησκευτικών".

Στο πρώτο μέρος, έγινε επίδειξη δειγματικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων από το Εκπαιδευτικό Λογισμικό Θρησκευτικών Γ΄-Δ΄ Δημοτικού.

Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάστηκαν διδακτικές προτάσεις με αξιοποίηση ηλεκτρονικών φύλλων εργασίας και εκπαιδευτικών παιχνιδιών που κατασκευάστηκαν για τον σκοπό αυτό από τον εισηγητή.

Κατά την παρουσίαση, δόθηκε έμφαση στις δυνατότητες ανάπτυξης της συμμετοχικότητας και συνεργατικότητας των παιδιών, στη διερευνητική και παιγνιώδη μάθηση, στην αλληλοεπιδραστική οικοδόμηση της γνώσης καθώς επίσης στο συντονιστικό και καθοδηγητικό ρόλο του δασκάλου. Οι εφαρμογές υποστηρίχτηκαν από σύστημα φορητού διαδραστικού πίνακα οπτικών ινών.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, έγινε αναφορά στη δυνατότητα αξιοποίησης του διαδραστικού πίνακα, επιπλέον, για σύγχρονη και ασύγχρονη διαδικτυακή εκπαίδευση από απόσταση, περιηγήσεις εικονικής πραγματικότητας εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, καθώς επίσης οργάνωση τηλεδιασκέψεων, τηλεσυνεντεύξεων και συνεργασιών από απόσταση.

Από τις εφαρμογές που παρουσιάστηκαν στο δεύτερο  μέρος, το παζλ δημιουργήθηκε με την εφαρμογή Flash Jigsaw Producer και τα φύλλα εργασίας και ασκήσεων με την εφαρμογή Hot Potatoes. Η τελευταία είναι ελεύθερο λογισμικό που διατίθεται δωρεάν για εκπαιδευτική χρήση. Σχετικός σύνδεσμος υπάρχει στη Δικτυακή Πύλη του Υπουργείου Παιδείας (e-yliko) στην ενότητα Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα.

Το λογισμικό Hot Potatoes, όπως περιγράφεται στην παραπάνω ιστοσελίδα πρόκειται για «ένα σύνολο από 5 διαφορετικά εργαλεία σύνθεσης διαδραστικών ασκήσεων σε δικτυακό περιβάλλον: α) Jquiz: quiz σύντομων απαντήσεων (short-answer quiz) και quiz πολλαπλής επιλογής (multiple choice quiz), β) Jmix: ασκήσεις σύνθεσης προτάσεων (jumbled sentence exercise), γ) Jcross: σταυρόλεξο (crossword puzzle), δ) Jmatch : ασκήσεις αντιστοίχισης (matching exercise), ε) Jcloze: ασκήσεις συμπλήρωσης κενών (fill-in-the-gaps exercise). Τα εργαλεία σύνθεσης που παρέχει το λογισμικό υποστηρίζουν όλες τις γλώσσες. Το λογισμικό έχει αναπτυχθεί στο Πανεπιστήμιο της Victoria (Καναδάς). για όσους επιθυμούν να φτιάξουν μέχρι 3 σελίδες σε κάθε τύπο άσκησης. Θα χρειαστεί μια απλή εγγραφή στο πρόγραμμα για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί με όλες τις δυνατότητες που παρέχει».

Βρείτε το Εκπ. Λογισμικό Θρησκευτικών Γ΄- Δ΄ Δημοτικού στη Δικτυακή Πύλη του Υπουργείου Παιδείας (e-yliko)

Δείτε τις δειγματικές εφαρμογές του δεύτερου μέρους

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 17 Απρίλιος 2011 23:06  

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση