ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ - THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Τα Θρησκευτικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κρήτης

Εκπαιδευτική Εσπερίδα της ΕΛΜE Ηρακλείου: '' Η Διαπολιτισμική διάσταση στο σύγχρονο Σχολείο''

Πρόσκληση

Η ΕΛΜΕ Ηρακλείου σας προσκαλεί στην Εκπαιδευτική Εσπερίδα, με θέμα: '' Η Διαπολιτισμική διάσταση στο σύγχρονο Σχολείο''.

Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019, στις 6:30 μ.μ., στο Πολύκεντρο Νεολαίας (Κτήριο Ανδρόγεω, Ηράκλειο).

Η παρουσία σας θα είναι μεγάλη τιμή για εμάς

Με  εκτίμηση

Δ.Σ.  ΕΛΜΕ

Περισσότερα...
 

Διδακτέα Ύλη και Οδηγίες για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών Γυμνασίου για το έτος 2019-20

Δημοσιεύτηκε και στάλθηκε από το Υπουργείο Παιδείας στις σχολικές μονάδες εγκύκλιος με τη Διδακτέα Ύλη και Οδηγίες για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών Γυμνασίου και των λοιπών μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών Γυμνασίου για το έτος 2019-20.

Περισσότερα...

 

Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός» για το μάθημα των Θρησκευτικών και τη χορήγηση απαλλαγής

Με αφορμή την πρόσφατη Απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (28/2019) σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών (ΜτΘ) και διάφορες απόψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας γύρω από αυτό το θέμα, ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός» επισημαίνει τα παρακάτω:

Περισσότερα...
 

Διδακτέα Ύλη και Οδηγίες για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών της Α΄, και Β΄ τάξης Ημερήσιου και Εσπερινού ΕΠΑ.Λ.

Δημοσιεύτηκε και στάλθηκε από το Υπουργείο Παιδείας στις σχολικές μονάδες εγκύκλιος με θέμα "Διδακτέα Ύλη και Οδηγίες για τη διδασκαλία των μαθημάτων Γενικής Παιδείας της Α΄, Β΄ και Γ΄τάξης Ημερήσιου και Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. και της Δ΄ τάξης (4ετούς) Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. σχ. έτους 2019-2020".

Δείτε τα σχετικά αποσπάσματα που αφορούν στα Θρησκευτικά της Α΄ και Β΄ τάξης ΕΠΑ.Λ.

Συγκεκριμένα:

Στην Α ́ τάξη Ημερήσιου ΕΠΑ.Λ.

Για το μάθημα των Θρησκευτικών στην Α ́(Ημερησίου και Εσπερινού ΕΠΑ.Λ) για το σχ. έτος 2019-2020 ισχύουν η ύλη και οι οδηγίες διδασκαλίας, όπως έχουν οριστεί σύμφωνα με το με αριθ. πρωτ. 168781/Δ2/09-10-17 έγγραφο του ΥΠΠΕΘ σχετικά με τη «Οδηγίες Διδασκαλίας για το μάθημα των Θρησκευτικών στα Ημερήσια και Εσπερινά Λύκεια για το σχολικό έτος 2017-2018».

Στην Β ́ τάξη Ημερήσιου ΕΠΑ.Λ.

Για το μάθημα των Θρησκευτικών στη Β ́ τάξη Ημερησίου ΕΠΑ.Λ για το σχ. έτος 2019-2020, ισχύουν επίσης η ύλη και οι οδηγίες διδασκαλίας, όπως έχουν οριστεί σύμφωνα με το αριθ.πρωτ. 168781/Δ2/09-10-17 έγγραφο του ΥΠΠΕΘ σχετικά με τη «Οδηγίες Διδασκαλίας για το μάθημα των Θρησκευτικών στα Ημερήσια και Εσπερινά Λύκεια για το σχολικό έτος 2017-2018».

 

«Τιμητικές προσωπογραφίες»: Το Ι.Α.Κ.Ε. τιμά τον Μανώλη Ε. Βεληβασάκη

Το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (Ι.Α.Κ.Ε.) εγκαινιάζει μια νέα σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Τιμητικές προσωπογραφίες», με πρώτο τιμώμενο τον Μανώλη Ε. Βεληβασάκη, τ. Πρόεδρο Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής και Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.

Μέσα από τη νέα σειρά εκδηλώσεων, το Ι.Α.Κ.Ε. σκοπεύει να τιμά σε περιοδική βάση διακεκριμένες προσωπικότητες, σε πανελλήνιο και οικουμενικό επίπεδο, για τα επιτεύγματά τους στην επιστήμη, στην έρευνα, στην εκπαίδευση, στην τέχνη, στον αθλητισμό, στα κοινά και γενικά στον δημόσιο βίο. Οι τιμητικές εκδηλώσεις αποβλέπουν στην απόδοση τιμής σε προσωπικότητες που έχουν διακριθεί για την επιστημονική, ανθρωπιστική και κοινωνική δράση τους, που υπήρξαν πρωτοπόροι στο επαγγελματικό τους πεδίο, που έχουν συμβάλει  στην ευρύτερη κοινωνική και ανθρωπιστική ανάπτυξη. Ο τίτλος «Τιμητικές προσωπογραφίες» αυτής της σειράς εκδηλώσεων υποδηλώνει και τον δεύτερο βασικό στόχο του Ι.Α.Κ.Ε. για την πραγματοποίησή τους, που είναι η παρουσίαση του έργου και της προσφοράς των τιμώμενων προσώπων στο ευρύτερο κοινό.

Το Ι.Α.Κ.Ε., ήδη, στο πλαίσιο των δράσεών του και πρωτίστως στα πανελλήνια και διεθνή συνέδριά του, έχει τιμήσει κατά καιρούς διάφορες προσωπικότητες, για τη συμβολή τους στην επιστήμη, στην έρευνα και στη δημόσια ανάπτυξη. Έχοντας ως καταστατική στόχευση την προβολή και την ανάπτυξη των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, θεωρεί ως θεμελιώδες χρέος του την έκφραση τιμής και ευγνωμοσύνης σε ανθρώπους που έχουν προσφέρει ή διακριθεί στα πεδία αυτά. Αυτή η δράση γίνεται πληρέστερη με τις «Τιμητικές Προσωπογραφίες», προσφέροντας σε περισσότερους ανθρώπους την ευκαιρία να γνωρίσουν προσωπικότητες με πανελλήνια ή οικουμενική ακτινοβολία και το έργο τους.

Στην πρώτη εκδήλωση της παραπάνω σειράς, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ι.Α.Κ.Ε. επέλεξε ομόφωνα να τιμήσει τον Μανώλη Ε. Βεληβασάκη, τ. Πρόεδρο της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, για το πολυσχιδές έργο του και τη συνολική προσφορά του. Είναι πανελλήνια γνωστή η πορεία και η διάκριση του Μανώλη Βεληβασάκη στον τομέα των μηχανικών, αρχιτεκτονικών, δομικών μελετών και κατασκευών, με πρωτοπόρο έργο σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς επίσης στην ακαδημαϊκή έρευνα και εκπαίδευση στον τομέα της Μηχανικής και ιδιαιτέρως η πολύτιμη συμβολή του  στον ομογενειακό Ελληνισμό και πρωτίστως στις μεγάλες ομογενειακές οργανώσεις των Κρητών στο εξωτερικό.

Η τιμητική εκδήλωση για τον Μανώλη Βεληβασάκη θα γίνει την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Ibis Styles Heraklion Central (Κορωναίου 26 και Αγίου Τίτου), στο Ηράκλειο.

Για τον τιμώμενο θα μιλήσουν οι:

  1. Στέφανος Τραχανάς, τ. Διευθυντής Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης.
  2. Λευτέρης Δραμιτινός, Πρόεδρος Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής.
  3. Μαρία Χναράκη, Επιστημονικός Συνεργάτης Περιφερειάρχη Κρήτης, Εκπρόσωπος Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.
    1. Ελένη Μαράκη, Πρόεδρος Ι.Α.Κ.Ε., Διευθύντρια του Κ.Ε.Σ.Υ. Ηρακλείου.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο. Το Ι.Α.Κ.Ε. προσκαλεί τα μέλη του, τους πολίτες του Ηρακλείου και κάθε ενδιαφερόμενο να την παρακολουθήσει και να συμμετάσχει στην απόδοση τιμής στον προσκεκλημένο.

Περισσότερα...
 

3η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΕΟΛΟΓΩΝ: Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

3η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΕΟΛΟΓΩΝ:

Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

6 – 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών (Ψυχάρη 10, Ν. Ψυχικό) Αθήνα


Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ-για την αναβάθμιση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης» διοργανώνει την 3η Πανελλήνια Συνάντηση Θεολόγων με σκοπό την ανάπτυξη του θεολογικού και διεπιστημονικού διαλόγου και της παιδαγωγικής προσέγγισης της θεολογικής γνώσης. Η 3η Πανελλήνια Θεολογική Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, 6-8 Σεπτεμβρίου 2019, λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς, στον φιλόξενο και λειτουργικό χώρο της Ελληνογαλλικής Σχολής, Ουρσουλινών (Ψυχάρη 10), με θέμα: «Η Ορθόδοξη Θεολογία μεταξύ κριτικής σκέψης και ανορθολογισμού».

Το πρόγραμμα της συνάντησης

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ

We have 4 guests online

ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ

Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1580897

ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΣ

Η επίδοση αγίου ελαίου στις μεγάλες εορτές

Η ΕΠΙΔΟΣΗ ΑΓΙΟΥ ΕΛΑΙΟΥ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ

Του Εμμαν. Αθ. Λουκάκη

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

Κατά τό Ἱεροσολυμιτικό Τυπικό τοῦ Ἁγίου Σάββα, σύμφωνα μέ τό ὁποῖο εἶναι καταχωρημένες στά Μηναῖα οἱ ἀκολουθίες τῶν Ἑορτῶν καί τῶν Ἁγίων καί τό ὁποῖο μέχρι τίς ἀρχές τοῦ 19ου αἰώνα ἦταν καί γιά τίς ἐνορίες ὁ μόνος ὁδηγός γιά τήν τέλεση τῶν ἱερῶν ἀκολουθιῶν, στό τέλος τῆς ἀκολουθίας τοῦ Ὄρθρου τῶν μεγάλων ἑορτῶν, ὑπάρχει διάταξη πού ἀναφέρει τά ἑξῆς: “Δίδοται[1] καί ἅγιον ἔλαιον τοῖς ἀδελφοῖς”. Ὁ ἱερέας δηλαδή δίδει, τουτέστιν χρίει τούς πιστούς, πού παρευρίσκονται τήν ὥρα ἐκείνη στό ναό μέ ἁγιασμένο ἔλαιο, ἀπό τό κανδήλι τῆς εἰκόνας τοῦ ἁγίου ἤ τῆς ἀγομένης ἑορτῆς. Ἡ τυπική αὐτή διάταξη ὑπάρχει στά ἐν χρήσει Μηναῖα, καθώς καί στή “Διάταξη τῆς Ἱεροδιακονίας” τήν συντεθεῖσα παρά τοῦ Ἁγιωτάτου καί Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου, Κυρίου Κυρίου Φιλοθέου (τοῦ Κοκκίνου, 1300-1379), ἡ ὁποία εὑρίσκεται στό ἰσχῦον “Εὐχολόγιον τό Μέγα”[2], ἐνῶ ἀπουσιάζει στά ἐν χρήσει σήμερον ἐνοριακά Τυπικά. Ἡ περί ἧς ὁ λόγος μικρά, ἀλλά πλουσιωτάτη σέ νόημα καί μεταδοτική ἁγιασμοῦ ἱεροτελεστία, ἐτελεῖτο καί στίς ἐνορίες μέχρι τά μέσα τοῦ παρελθόντα αἰώνα (περί τό 1960), ἔκτοτε ὅμως διακόπηκε, (ἀτυχῶς) ὁριστικά, μέ ἀποτέλεσμα σήμερα νά εἶναι ἄγνωστη στήν πλειοψηφία τῶν ἱερέων μας, ἀλλά καί τῶν πιστῶν, μέ ὅ,τι αὐτό συνεπάγεται. Διατηρεῖται στίς Μονές τοῦ Ἁγίου Ὄρους καί στίς Σλαβικές Ἐκκλησίες, ἐνίοτε δέ τελεῖται καί στίς ἐνορίες, ὅταν γίνεται ἀγρυπνία. Διευκρινίζουμε ὅτι δέν πρόκειται γιά τό Ἅγιο Μυστήριο τοῦ Εὐχελαίου, ἀλλά ἀποτελεῖ ξεχωριστή ἱεροτελεστία – ἀπό ἐκεῖνες πού ἀφθονοῦν στήν Ὀρθόδοξη λατρεία, ὡς ἔκφραση τῆς λειτουργικῆς εὐσέβειας – συνδεόμενη μέ τίς μεγάλες ἑορτές.

Περισσότερα...