THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

Τα Θρησκευτικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κρήτης

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Τα Θρησκευτικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κρήτης

KHΠΟΣ ΧΑΡΙΤΩΝ, ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΩΔΩΝ, Δ΄ ΩΔΗ (β΄ μέρος)

KHΠΟΣ ΧΑΡΙΤΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΩΔΩΝ

Δ΄ ΩΔΗ

ΩΔΗ Δ´ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΑΒΒΑΚΟΥΜ ΠΡΟΦΗΤΟΥ

Β΄ Κύριος ο Θεός μου δύναμίς μου!

9.Εδώ λοιπόν λέει ο προφήτης τον τρόπο με τον οποίο λύτρωσε ο Θεός τα έθνη από τη ειδωλολατρεία δηλαδή ότι Συ Κύριε καβαλίκεψες πάνω στα άλογά Σου κι έτσι το τρέξιμο των αλόγων Σου έγινε σωτηρία και λύση των εθνών αλλά ποια είναι τα άλογα του Χριστού; Οι θείοι απόστολοι και ευαγγελιστές και πάνω στους κάθισε ο Κύριος δια της χάριτός Του κι έδραμε όλη τη γη όχι για να κολάσει τους ανθρώπους αλλά για να τους σώσει επειδή ουκ ήλθεν ίνα κρίνη τον κόσμον αλλ’ ίνα σωθή ο κόσμος δι’ Αυτού καθώς μόνος Του το είπε αλλά επειδή όμως δεν πίστεψαν όλοι όσοι άκουσαν το αποστολικό κήρυγμα αλλά και πολλοί απίστησαν κιόλας για τούτο κι ακολούθως λέει εντείνων εντενείς το τόξον Σου επί σκήπτρα δηλαδή στους πιστούς έγινε σωτηρία το τρέξιμο των αλόγων Σου ενώ στους άπιστους τέντωσες το τοξάρι Σου και σαΐτεψες τα σκήπτρα δηλαδή τις φυλές του Ισραήλ που απίστησαν και άλλως σκήπτρα οι αρχές κι εξουσίες των ανοσίων δαιμόνων που βασίλεψαν στο γένος των ανθρώπων και για τούτο και κοσμοκράτορες λέγονται από τον απόστολο και σαϊτες πάλι οι ίδιοι οι απόστολοι που παραπάνω και άλογα ονομάστηκαν.

Περισσότερα...
 

Εκδήλωση για το «Άσμα Ασμάτων» του Αντώνη Σανουδάκη-Σανούδου


Η Ένωση Φιλολόγων Ν. Ηρακλείου (Ε.Φ.Ν.Η.) οργανώνει παρουσίαση του βιβλίου «Άσμα Ασμάτων» σε δραματουργική μεταγραφή και μετάφραση του Αντώνη Σανουδάκη-Σανούδου.
Η παρουσίαση θα γίνει στις 15 Ιανουαρίου 2018, ημέρα Δευτέρα και ώρα 7:00 μ.μ., στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης» Δήμου Ηρακλείου (Ανδρόγεω 2, 2ος όροφος).

Περισσότερα...
 

4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Θεολογίας: "Η Θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο"

Το 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Θεολογίας, με θέμα «Η Θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο», διοργανώνει το 1ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος», στις 17 και 18 Μαρτίου 2018. Το φετινό συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην πόλη του Ηρακλείου Κρήτης. Το Μαθητικό Συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Διοικούσας Επιτροπής των Προτύπων Πειραματικών Σχολείων.

Το 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Θεολογίας «Η Θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο» απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων όλης της χώρας και είναι μια καινοτόμος δράση που υλοποιείται από το 1ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος» τα τρία τελευταία χρόνια (2014-2017), προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να διερευνήσουν θεολογικά ζητήματα μέσω της διεπιστημονικότητας και της διαθεματικής προσέγγισης, να αναζητήσουν ήθη και έθιμα συνυφασμένα και με τη θρησκεία τους, να μελετήσουν θέματα που άπτονται της επιστήμης, αλλά και της θρησκείας και να πάρουν θέση απέναντι σε κοινωνικά και άλλα προβλήματα εξετάζοντάς τα και υπό το χρίσμα της χριστιανικής ηθικής.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής είναι μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2018 και η προθεσμία υποβολής των εργασιών μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου 2018. Η ανακοίνωση του προγράμματος θα γίνει το Μάρτιο 2018.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη διεξαγωγή του εν λόγω Συνεδρίου (θεματολογία, είδος μαθητικών εργασιών), οι ενδιαφερόμενοι μαθητές και μαθήτριες μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου: http://www.mstheol.edu.gr/ , καθώς και στα τηλέφωνα 6973-248.249 (κ. Αντικουλάνη Κυριακή, ΠΕ01) και 2310-908.700 (κ. Σαλονικίδης Δημήτριος, ΠΕ02) ή στα email: demsalonik@yahoo.gr , kikianti@yahoo.gr .

Δείτε τα σχετικά έγγραφα:

Εγκύκλιος ΥΠΠΕΘ

Ενημερωτικό σημείωμα

 

Βιβλιοπαρουσίαση: Ευαγγέλου Παχυγιαννάκη, Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου, Αγιογραφικό Αντιαιρετικό Εγκόλπιο, Άγ. Νικόλαος, 2017, σελ. 183

Κυκλοφόρησε το νέο συγγραφικό πόνημα του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου π. Ευαγγέλου Παχυγιαννάκη, με τίτλο «Αγιογραφικό Αντιαιρετικό Εγκόλπιο». Πρόκειται για μια ευσύνοπτη αναφορά σε διάφορες στρεβλές θέσεις ποικίλων αιρετικών ομάδων, οι οποίες βασίζονται σε παρερμηνεία σχετικών χωρίων από την Αγία Γραφή. Κατά την παρουσίαση αυτή δίνεται έμφαση στην ορθόδοξη προσέγγιση η οποία τεκμηριώνεται με αγιογραφικό υλικό και κατάλληλα ερμηνευτικά σχόλια. Για το έργο του ο συγγραφέας σημειώνει:

«Το ανά χείρας ΕΓΚΟΛΠΙΟ είναι καρπός πολυχρονίου με­λέτης και περιλαμβάνει την αυθεντική ερμηνεία των χω­ρίων εκείνων στα όποια συνήθως αναφέρονται οι αιρετικοί και τα οποία παρερμηνεύοντάς τα τά χρησιμοποιούν για να στηρίξουν τις κακοδοξίες τους. Δημοσιεύτηκε πρώτα σε μορφή ένθετου Ενημερωτικού Φυλλαδίου Αντιαιρετικής Δράσεως, και απαντά με επιστημονική σαφήνεια και κα­θαρότητα πίστεως στις πλάνες των αιρετικών, φιλοδοξών­τας να αποτελέσει το Αγιογραφικό όπλο κάθε συνειδητού χριστιανού, πού ενδιαφέρεται για τον Λόγο του Θεού και αγωνίζεται για την προάσπιση και διαφύλαξη των θεμε­λιωδών αληθειών της πίστεως μας και, φυσικά, για τη σω­τηρία του.

Σήμερα, με τη βοήθεια του Τρισάγιου Θεού, αξιωθή­καμε να δώσομε συγκροτημένο το υλικό αυτό του Ενημε­ρωτικού Φυλλαδίου σε ένα τόμο. Η προσπάθεια μας αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ποιμαντικής μας διακονίας, που μας παρέχεται με τη βοήθεια του έντυπου μέσου επικοινωνίας με τον Λαό του Θεού. Ιδιαίτερα σήμερα, που οι κάθε είδους κοπής και προέλευσης αιρέσεις έχουν κατα­κλύσει την πατρίδα μας, ο προφορικός και ο γραπτός λόγος είναι επιβεβλημένος. Ο ορθόδοξος Χριστιανικός λαός, ιδίως της υπαίθρου, που υφίσταται συχνότερα την επίσκεψη των αιρετικών, έχει ανάγκη κατηχήσεως και δια λόγου προφορικού, άλλα και δια γραφίδος.

Το ανά χείρας Αγιογραφικό-Αντιαιρετικό Εγκόλπιο, είναι απαύγασμα αυτής της προσωπικής μας ευθύνης. Το παραδίδομε με την δέουσα συστολή δια τα ελλείποντα, άλλα με πολλή αγάπη στον Λαό της Χάριτος».

 

KHΠΟΣ ΧΑΡΙΤΩΝ, ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΩΔΩΝ, Δ΄ ΩΔΗ

KHΠΟΣ ΧΑΡΙΤΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΩΔΩΝ

Δ΄ ΩΔΗ

ΩΔΗ Δ´ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΑΒΒΑΚΟΥΜ ΠΡΟΦΗΤΟΥ–γ1

ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ

Ο  Προφήτης Αββακούμ ή Αμβακούμ ήταν από τη φυλή του Συμεών προ της αιχμαλωσίας της Ιερουσαλήμ κι όταν ήρθε ο Ναβουχοδονόσορ στα Ιεροσόλυμα έφυγε στην Οστραγένη και ήταν πάροικος στη γη Ισμαήλ κατά τα συναξάρια κι είναι αυτός που υπό αγγέλου ηρπάγη και το φαγητό που πρόσφερε στους θεριστές το πρόσφερε στον προφήτη Δανιήλ που ταν βλημένος στο λάλλο των λεόντων και το όνομά του σύνθετο αββά πατήρ και κουμ έγερση και επί της φυλακής μου στήσομαι ακούμε στο λόγο περί Πάσχα από δω κι όχι από άλλο προφήτη για την ετυμολογία του ονόματός του επειδή περί εγέρσεως του Χριστού πρόκειται και ως ομώνυμου εγέρσεως προφήτου και έχει τύπο ο προφήτης αυτός του Δεσπότου Χριστού επειδή ερμηνεύεται πατήρ εγέρσεως που δεν είναι άλλος από τον αρχηγό της ζωής μας τον πρωτότοκο εκ των νεκρών και απαρχή των κεκοιμημένων και πατήρ του μέλλοντος αιώνος που του δόθηκε η έγερσή Του και η Ανάσταση κλήρος.

Περισσότερα...
 

KHΠΟΣ ΧΑΡΙΤΩΝ, ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΩΔΩΝ, Γ΄ ΩΔΗ

KHΠΟΣ ΧΑΡΙΤΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΩΔΩΝ

Γ΄ ΩΔΗ

ΩΔΗ Γ´ ΑΝΝΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΦΗΤΙΔΟΣ

ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ

Η υπόθεση της παρούσης ωδής στάθηκε αυτή ότι δηλαδή ένας άνθρωπος από την Αρμαθαίμ ονομαζόμενος Ελκανά και πήρε δυο γυναίκες από τις οποίες η μια ονομάζονταν Φεννάνα κι η άλλη Άννα αλλά η μια ήταν στείρα δηλαδή η Άννα κι η άλλη γένναγε παιδιά από το οποίο και αγαπήθηκε από τον άντρα της Ελκανά περισσότερο. Η Άννα λοιπόν επειδή είχε θλίψη μεγάλη στην καρδιά της γιατί δε γένναγε παιδί δεν πρόστρεξε σε γιατρό ούτε και μεταχειρίστηκε βότανα και γιατρικά και τέχνες ανθρώπινες να γεννήσει καθώς το κάνουν σήμερα οι περισσότερες στείρες γυναίκες των χριστιανών αλλά πρόστρεξε στο Θεό και ανέβηκε στη σηλώμ στον οίκο του Κυρίου όπου ήταν η κιβωτός του Θεού κι εκεί έκλαψε και νήστεψε και παρακάλεσε τον Κύριο αν της χαρίσει τέκνο να το αντιχαρίσει πάλι στο Θεό για να βρίσκεται ενώπιόν Του και να Τον υπηρετεί ιερώς έως του θανάτου του.

Περισσότερα...
 

KHΠΟΣ ΧΑΡΙΤΩΝ, ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΩΔΩΝ, B΄ ΩΔΗ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΜΩΥΣΕΩΣ (δ΄μέρος)

KHΠΟΣ ΧΑΡΙΤΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΩΔΩΝ

B΄ ΩΔΗ

ΩΔΗ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΜΩΥΣΕΩΣ

Ευφράνθητε ουρανοί...(δ)

33.Τη ζέση και φλόγα των σαρκικών επιθυμιών των Ιουδαίων οίνο κια θυμό δρακόντων ονόμασε εδώ ο θείος προφήτης και την υπερηφάνεια και παρακοή τους θυμό ασπίδων και γιατί καθώς η ασπίδα κείνη μόνη η καλουμένη Παλαμναία από όλα τα άλλα τα θηρία φράζει τα αυτιά της με την ουρά της να μην ακούσει τις επωδές και γητέματα των κυνηγών της και το κάνει όπως λένε για να μην ακούσει από την υπερηφάνεια που χει και δε θέλει να ημερωθεί κι ακολούθως πιαστεί από τους κυνηγούς κι έτσι βρίσκεται κάτω ταπεινωμένη σε κείνους κι έτσι κι οι Ιουδαίοι έφραξαν τα αυτιά τους και δε θέλησαν να ακούσουν τα λόγια του Θεού από την υπερηφάνειά τους και γι’ αυτό δε θέλησαν να υποταχτούν σ’ Αυτόν.

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Διαφήμιση

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ

We have 82 guests online

ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ

Εμφανίσεις Περιεχομένου : 958485

ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΣ

Κοσμά του Αιτωλού, “Το σχολείον ανοίγει τες εκκλησίες”: Συναδελφικό χρέος προς τον πρώην σχολικό σύμβουλο, κ. Νικόλαο Μαρκαντώνη"

Κοσμά του Αιτωλού, “Το σχολείον ανοίγει τες εκκλησίες”: Συναδελφικό

χρέος προς τον πρώην σχολικό σύμβουλο, κ. Νικόλαο Μαρκαντώνη" (*)

Του Εμμανουήλ Αθ. Λουκάκη

Σεβασμιώτατε,

κύριε σύμβουλε, αγαπητοί συνάδελφοι,

Επέλεξα αυτόν τον τίτλο, της εισηγήσεώς μου, μετά και την επικοινωνία μας κ. σύμβουλε, ευρισκόμενος ήδη στο πέρας της σχολικής μου θητείας με στόχο όπως αναφέρετε στην πρόσκληση, κυρίως να μοιραστώ μαζί σας τη χαρά της κοινής αυτής σύναξης. Καταθέτοντας τη δική μου προσωπική εμπειρία, θα ήθελα ταυτόχρονα να απευθύνω εγκάρδιο χαιρετισμό ευχαριστίας και διδακτικού χρέους – in absentia βέβαια και όλως προχείρως – προς τον πρώην σχολικό μας σύμβουλο κ. Νικόλαο Μαρκαντώνη για τα όσα μου προσέφερε σε προσωπικό επίπεδο, καθώς και γενικότερα στη σχολική κοινότητα μέσω του μαθήματος των Θρησκευτικών. Αφού λοιπόν αναφερθώ εν ολίγοις στην προσωπικότητα και το έργο του θα περάσω στη γνωριμία μαζί του.

Περισσότερα...