THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

Τα Θρησκευτικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κρήτης

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Τα Θρησκευτικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κρήτης

Οδηγίες για τις εξετάσεις περιόδου Μαΐου - Ιουνίου στα Θρησκευτικά 2016

Προχωρώντας προς την ολοκλήρωση του διδακτικού έτους, για τη διευκόλυνση όλων, δημοσιεύουμε ορισμένες επισημάνσεις για την προετοιμασία και την υλοποίηση των εξετάσεων στα Θρηακευτικά. Για το θέμα αυτό, είναι αναγκαία η πρωτογενής ενημέρωση από τα σχετικά έγγραφα και τις υπουργικές αποφάσεις οι οποίες  ισχύουν και υπάρχουν στις σχολικές μονάδες.

Περισσότερα...
 

Πραγματοποιήθηκε η Παγκρήτια Θεολογική Ημερίδα με θέμα: "Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόιξου Εκκλησίας", Ρέθυμνο, 16 Απριλίου 2016

Τό Σάββατο 16η Ἀπριλίου 2016, στήν αἴθουσα ἐκδηλώσεων τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τῶν Ἁγίων Τεσσάρων Μαρτύρων τῆς πόλεως Ρεθύμνης, πραγματοποιήθηκε ἡ Παγκρήτια Θεολογική Ἡμερίδα μέ θέμα: «Ἡ Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδος τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας». Τήν ἐκδήλωση διοργάνωσε ὁ Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων μέ τήν ὑποστήριξη τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου καί ἔθεσε ὑπό τήν αἰγίδα του τό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο.

Κατά τήν ἔναρξη τῆς Ἡμερίδας ὁ Αἰδεσ. Πρωτ. Δημήτριος Χριστοδουλάκης, Ἀρχιερατικός Ἐπίτροπος τῶν Ἐνοριῶν τῆς πόλεως Ρεθύμνης, ἀνέγνωσε Σεπτό Γράμμα τῆς Αὐτοῦ Θειοτάτης Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, πρός τόν Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου κ. Εὐγένιο, μέ τό ὁποῖο ὁ Παναγιώτατος εὐλογεῖ καί χαιρετίζει τήν Ἡμερίδα μέ τούς ἑξῆς λόγους:

«Εὐχαρίστως ἐπληροφορήθημεν ἐκ τοῦ ἀπό ις΄ Μαρτίου ἐ.ἔ., ἀριθμ. Πρωτ. 342, γράμματος τῆς ὑμετέρας ἀγαπητῆς Ἱερότητος τήν συνδιοργάνωσιν ὑπό τῆς κατ’ αὐτήν Ἱερᾶς Μητροπόλεως καί τοῦ Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων ἐπικαίρου θεολογικῆς Ἡμερίδος, πρός ὑπεύθυνον ἐνημέρωσιν τοῦ πιστοῦ λαοῦ τῆς Ἱερᾶς ὑμῶν Μητροπόλεως καί εὐρύτερον ἀσφαλῶς, ὅσον ἀφορᾷ εἰς τήν σύγκλησιν, τάς ἐργασίας καί κυρίως τήν θεματολογίαν τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου τῆς Ὀρθοδόξου ἡμῶν Ἐκκλησίας, ἡ ὁποία, τῇ Χάριτι καί τῷ Ἐλέει τοῦ Κυρίου, θά συνέλθῃ, κατά τά πανορθοδόξως ἀποφασισθέντα, ἐν τῇ Ὀρθοδόξῳ Ἀκαδημίᾳ Κρήτης, τόν προσεχῆ Ἰούνιον.

Περισσότερα...
 

"ΠΑΣΤΑΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΜΟΛΥΝΤΕ"

Ένα από τα θεολογικότερα τροπάρια του Κανόνος του Ακαθίστου, που μας εισάγει στη μυστική θεολογία είναι το β΄ τροπάριο της στ΄ ωδής: «Παστὰς τοῦ Λόγου ἀμόλυντε*, αἰτία τῆς τῶν πάντων θεώσεως,* χαῖρε πανάχραντε…» Σε μετάφραση: «Χαίρε, Πανάχραντε, γιατί αναδείχθηκες το αμόλυντο νυφικό κρεβάτι,  που πάνω σ’ αυτό συνήψε τους γάμους του ο σαρκωθείς Λόγος, κι έτσι γίνηκες η θεωτική αιτία όλου του κόσμου…»

Δεν είναι μόνο οι ποιητικές εξάρσεις και ο ένθεος λυρισμός, που κινάνε την πένα του ιερού υμνογράφου, αλλά και η καρδιά του, που φλογίζεται από θείο έρωτα και ανάγεται  σε μυστικές σφαίρες ενθέου θεολογίας. Χαιρετίζει την πανάχραντη Κόρη, την οποία παραβάλλει με παστάδα (νυφικό θάλαμο), στην οποία ο ουράνιος Νυμφίος συνεζεύχθη την Εκκλησία. Ως  νύμφη του Χριστού η Εκκλησία ενώθηκε μυστικά και αγάπησε  το σώμα Του και την άφθορο σάρκα Του. Παστός (ο) και παστάς (η) είναι ο νυφικός θάλαμος, το νυφικό κρεβάτι. Στην Κρητική διάλεκτο λέγεται μπάστος ή μπαστός, και γίνεται  μεγάλη ιεροτελεστία πριν από τον γάμο στο στόλισμα του μπάστου, με μαντινάδες και τραγούδια, που έχουν περιεχόμενο την όλη γαμήλια διαδικασία, το ξεκίνημα της νέας ζωής των μελλονύμφων και το στερέωμα του ανδρογύνου, με πολλές ευχές: «σαν τον βάτο να ριζώσει, σαν τον πλάτανο ν’ απλώσει» κ.π.ά. Η λέξη «παστάς» είναι πλουσιότατη σε εκκλησιαστικούς συμβολισμούς και χρησιμοποιείται από την υμνογραφία σε πολλές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα το Πάσχα, όπου ο Τάφος του Χριστοῦ αναδείχνεται «Ὡς ζωηφόρος, ὡς παραδείσου ὡραιότερος ὄντως καὶ παστάδος πάσης βασιλικής, λαμπρότερος…., ἡ πηγή της ἡμῶν ἀναστάσεως», σε παραβολές, όπως των Δέκα Παρθένων, των Βασιλικών γάμων κ.λ.π.

Περισσότερα...
 

Θεολογική ημερίδα για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Ρέθυμνο

Παγκρήτια θεολογική ημερίδα με θέμα «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας» προγραμματίζει ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων, το Σάββατο 16 Aπριλίου 2016, ώρα 18.00-20.40, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, στο Ρέθυμνο. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πραγματοποιείται με τη στήριξη και φιλοξενία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου.

Όπως είναι γνωστό, η Ορθόδοξη Εκκλησία προσμένει τη μεγάλη ιστορική στιγμή να συνέλθει η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, από 16-27 Ιουνίου, στην Κρήτη. Η σύγκληση της Συνόδου είναι σπουδαίο εκκλησιαστικό γεγονός το οποίο ανέμεναν οι χριστιανοί επί αιώνες. Η τιμή και η ευθύνη για την Εκκλησία της Κρήτης είναι μεγάλη, αφού η Σύνοδος πρόκειται να συνέλθει στη Μεγαλόνησο. Όπως έχει αποφασιστεί κατά τις προσυνοδικές διασκέψεις και τη σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίες έγιναν στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου, τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο είναι: α) Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον, β) Το μυστήριον του Γάμου και τα κωλύματα αυτού, γ) Το αυτόνομον και ο τρόπος ανακηρύξεως αυτού, δ) Η σπουδαιότης της νηστείας και η τήρησις αυτής σήμερον, ε) Η αποστολή της Εκκλησίας εν τω συγχρόνω κόσμω, στ) Η Ορθόδοξος διασπορά.

Ο Σύνδεσμος των θεολόγων της Κρήτης, με την ευλογία και τη στήριξη της ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, προγραμματίζει την ημερίδα με στόχο την ενημέρωση των θεολόγων και ευρύτερα της τοπικής κοινωνίας για τη σπουδαιότητα του γεγονότος και τη σημασία του για την Εκκλησία και τον κόσμο.

Περισσότερα...
 

Εκδήλωση Βιβλιοπαρουσίασης: Χρ. Φραδέλλου, Ισλαμικές αδελφότητες στην τουρκοκρατούμενη Κρήτη

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις CaptainBook.gr το βιβλίο του Χρήστου Φραδέλλου, θεολόγου, «Ισλαμικές Αδελφότητες στην Τουρκοκρατούμενη Κρήτη». Το βιβλίο θα παρουσιαστεί σε ανοικτή εκδήλωση του εκδοτικού οίκου σε συνεργασία με το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, το Σάββατο 16 Απριλίου 2016 και ώρα 19:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου (Αντ. Γιάνναρη 2, Χανιά).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

- π. Φιλόθεος Φάρος, συγγραφέας

- κ. Φαίδων Παπαδόπουλος, θεολόγος-θρησκειολόγος

- κ. Μανώλης Μανούσακας, ιστορικός ερευνητής

Την παρουσίαση θα συντονίσει η κ. Σταυρούλα Σακελλαρίου, φιλόλογος ειδικής αγωγής.

Περισσότερα...
 

Ἐκδήλωση Βιβλιοπαρουσίασης: Ἰω. Κανιολάκη, Θείου ἔρωτος Ἱεραί Ἀκολουθίαι, Θεολογική καί λειτουργική ἑρμηνευτική τῶν Ἀκολουθιῶν τοῦ Νυμφίου

Ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων παρουσιάζει τό Βιβλίο τοῦ Θεολόγου καθηγητή Ἰωάννη Κανιολάκη «ΘΕΙΟΥ ΕΡΩΤΟΣ ΙΕΡΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΙ, Θεολογική καί λειτουργική ἑρμηνευτική τῶν Ἀκολουθιῶν τοῦ Νυμφίου», τήν Κυριακή 17  ΑΠΡ. 2016 και ὥρα 12.00 στό Σπίτι του Πολιτισμοῦ Ρεθύμνου.

Τό βιβλίο θά παρουσιάσουν ὁ Καθηγητής καί Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας τοῦ ΑΠΘ κ. Παναγιώτης Σκαλτσής καί ὁ Καθηγητής τῆς Πατριαρχικῆς Ἀνώτατης Ἐκκλ. Ἀκαδημίας Κρήτης  κ. Ἰωάννης Λίλης.

Χαιρετισμό θά ἀπευθύνει ὁ Πρόεδρος τοῦ ΠΣΘ καί Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Κρήτης κ. Γ. Στριλιγκάς.

Ἡ χορωδία ‘ΠΑΥΛΟΣ ΒΛΑΣΤΟΣ’  θά ψάλλει ὕμνους ἀπό τίς Ἀκολουθίες τοῦ Νυμφίου ὑπό τήν Δ/νση τοῦ Πρωτοψάλτη κ. Ἀντ. Μιχελουδάκη.

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Διαφήμιση

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ

We have 57 guests online

ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ

Εμφανίσεις Περιεχομένου : 844202

ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΣ

Κυριακή των Βαΐων

Προσεγγίζει η ανάμνηση των σωτηριωδών παθημάτων του Χριστού και το νέο και μέγα και πνευματικό Πάσχα, το βραβείο της απαθείας και προοίμιο του μέλλοντος αιώνος. Μας το προκηρύσσει ο Λάζαρος που επανήλθε από τα βάραθρα του Άδη αφού αναστήθηκε από τους νεκρούς την τέταρτη μέρα μόνο με το λόγο και το πρόσταγμα του Θεού που έχει την εξουσία ζωής και θανάτου, και προανυμνούν παιδιά και πλήθη λαού άκακα με την έμπνευση του θείου Πνεύματος Αυτόν που λυτρώνει τον άνθρωπο από το θάνατο και ανεβάζει τις ψυχές από τον Άδη και που χαρίζει αιώνια ζωή στις ψυχές και τα σώματα.

Περισσότερα...