ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ - THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Τα Θρησκευτικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κρήτης

Επιμορφωτικές ημερίδες για νεοδιορισθέντες και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Σύμφωνα με τη με αριθμ. 8053/3-9-2021 εγκύκλιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Κρήτης, θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως επιμορφωτικές ημερίδες για νεοδιορισθέντες μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς Γενικής και Ειδικής Αγωγής, των Διευθύνσεων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Κρήτης.

Στις ημερίδες καλούνται να λάβουν μέρος νεοδιορισθέντες μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί κατά το σχολικό έτος 2021-22. Μπορούν, επίσης, να λάβουν μέρος εκπαιδευτικοί που τοποθετήθηκαν κατά το τρέχον σχολικό έτος από μετάταξη και εκπαιδευτικοί οι οποίοι λόγω μετακίνησης δεν διαθέτουν διδακτική προϋπηρεσία στην ειδικότητά τους.

Οι ημερίδες θα πραγματοποιηθούν στις παρακάτω ημερομηνίες:

  1. Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Λασιθίου: Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 9:00-13:30.
  2. Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Ηρακλείου: Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 9:00-13:30.
  3. Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Χανίων: Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 9:00-13:30.
  4. Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Ρεθύμνου: Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 9:00-13:30.

Περισσότερα...
 

Διαδικτυακό Διήμερο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας (25 και 26 Ιουνίου 2021)

Με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε ετών από την πραγματοποίηση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της ΟΑΚ τον Ιούνιο του 2016, πρόκειται να πραγματοποιηθεί, υπό την αιγίδα και ευλογία της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄ και με τη συμμετοχή του Εργαστηρίου «Εκκλησία και Πολιτισμός» του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, διήμερο Διαδικτυακό Συνέδριο, με θέμα: «Ακούοντας τον λόγον της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας σήμερον», στις 25 και 26 Ιουνίου τ.ε., και ώρα 11:00 π.μ., με στόχο την περαιτέρω διαφώτιση των συνειδήσεων και την ενημέρωση για το ιερό έργο, το οποίο ενσωματώνεται πλήρως ως απάντηση και στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα των καιρών.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι: Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος ΟΑΚ, Γεώργιος Καλαντζής, Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης, Ιωάννης Μαλανδράκης, Δήμαρχος Πλατανιά και Ιωάννης Αμανατίδης, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών.

Ομιλητές θα είναι οι: Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Αθανάσιος Βλέτσης, Καθηγητής Συστημικής Θεολογίας του Τμήματος Ορθόδοξης Θεολογίας του Ludwig Maximilian Πανεπιστημίου του Μονάχου, Θεόδωρος Γιάγκου, Κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Θρησκείας και της Ηθικής στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος και π. Χρήστος Φιλιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ.

Επιπλέον, το απόγευμα του Σαββάτου 26 Ιουνίου και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί Στρογγυλή Τράπεζα, με θέμα «Ἡ Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδος τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας καί τό Μάθημα τῶν Θρησκευτικῶν».στην οποία θα συντονίζει ο κ. Γεώργιος Στριλιγκάς, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Θεολόγων στο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Κρήτης.

Περισσότερα...
 

Νέα Υπουργική Απόφαση για την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά

Εκδόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων νέα Υπουργική Απόφαση (61178/ΓΔ4/1-6-2021, ΦΕΚ Β΄2286) για τη διαδικασία χορήγησης απαλλαγής από τα Θρησκευτικά.

Δείτε την Υπουργική Απόφαση

 

Πανελλήνια Συνάντηση Θεολόγων με θέμα "Οι άλλες γλώσσες του Θεού. Ο διάλογος της θεολογίας με την τέχνη"

Στην αμφίδρομη σχέση θεολογίας και τέχνης επικεντρώνεται η 4η Πανελλήνια Συνάντηση Θεολόγων που οργανώνει ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός – για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης». Πρόκειται για μια διήμερη συνεδριακή συνάντηση, με θέμα «Οι άλλες γλώσσες του Θεού. Ο διάλογος της θεολογίας με την τέχνη», η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, από 14 έως 15 Μαΐου 2021.

Λόγω των υφιστάμενων υγειονομικών περιορισμών, οι εργασίες του Συνεδρίου θα διεξαχθούν εξ αποστάσεως, σε περιβάλλον τηλεδιάσκεψης και με ζωντανή μετάδοση στο διαδίκτυο (live streaming). Το Συνέδριο απευθύνεται στους θεολόγους της ακαδημαϊκής και της εκπαιδευτικής κοινότητας, στους εκπαιδευτικούς του μαθήματος των Θρησκευτικών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, σε ερευνητές και φοιτητές από τους χώρους της θεολογίας και της τέχνης και κάθε ενδιαφερόμενο. Την οργανωτική και την επιστημονική ευθύνη της συνεδριακής συνάντησης έχουν αναλάβει μέλη του Πανελλήνιου Θεολογικού Συνδέσμου «Καιρός» από το Παράρτημα της Θεσσαλονίκης και του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, τα οποία πήραν την πρωτοβουλία της διοργάνωσης.

Βασικός σκοπός του Συνεδρίου είναι η διερεύνηση της πολυεπίπεδης και πολυσήμαντης σχέσης της θεολογίας με την τέχνη, στα πεδία της εκκλησιαστικής ζωής, της ακαδημαϊκής έρευνας, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Αφετηριακές διήκουσες της κεντρικής στόχευσης είναι, αφενός, ο διάλογος για τις διαδρομές των καλλιτεχνικών εκφάνσεων της θεολογίας και, αφετέρου, η ανίχνευση θεολογικών και θρησκευτικών προεκτάσεων ή εκφράσεων της τέχνης. Η έρευνα και ο προβληματισμός γύρω από τα θέματα αυτά περιλαμβάνουν προσεγγίσεις από τη σκοπιά της θεολογίας, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, των καλών τεχνών, της μουσειακής εκπαίδευσης, της διδακτικής του μαθήματος των Θρησκευτικών και ευρύτερα από τις ανθρωπιστικές και τις κοινωνικές επιστήμες.

Αξιοποιώντας την εμπειρία των προηγούμενων επιστημονικών-εκπαιδευτικών συνεδριακών συνάξεων του «Καιρού», η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, στις 14 Μαΐου, θα αφιερωθεί στα βασικά θεωρητικά-ερευνητικά ερωτήματα που αφορούν στο κεντρικό θέμα, με αξιόλογες εισηγήσεις από προσκεκλημένους πανεπιστημιακούς καθηγητές, ακαδημαϊκούς ερευνητές, ανθρώπους των τεχνών και του πολιτισμού.

Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, στις 15 Μαΐου, είναι προσανατολισμένη σε επιμέρους θεματικές περιοχές, στις οποίες με αφετηρία την αναγκαία θεωρητική θεμελίωση  παρουσιάζονται ενδεικτικές προτάσεις διδακτικών εφαρμογών, κυρίως στο μάθημα  των Θρησκευτικών. Με βάση το κεντρικό θέμα, θα αναπτυχθούν έξι θεματικές ενότητες:

  • Η τέχνη ως εργαλείο ανάπτυξης κριτικής σκέψης
  • Θεολογία και κινηματογράφος
  • Θεολογία και λογοτεχνία
  • Ετερότητα και βία
  • Θεολογία και μουσική
  • Θεολογία και εικαστική τέχνη.

Σε κάθε ενότητα θα προηγηθεί εισήγηση με  τη θεωρητική πλαισίωση και θα ακολουθήσουν ενδεικτικές διδακτικές προτάσεις και εφαρμογές. Στο πρόγραμμα της δεύτερης συνεδριακής ημέρας συμμετέχουν, ανά ζεύγη και δημιουργικά διαλεγόμενοι, αξιόλογοι συνάδελφοι και εκπρόσωποι από τον χώρο των τεχνών, έμπειροι επιμορφωτές και μάχιμοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα παρουσιάσουν δοκιμασμένες στη διδακτική πράξη ιδέες και πρακτικές.

Δείτε το πρόγραμμα της Συνάντησης Θεολόγων

 
Περισσότερα Άρθρα...


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ

We have 9 guests online

ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ

Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1507264

ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΣ

Η επίδοση αγίου ελαίου στις μεγάλες εορτές

Η ΕΠΙΔΟΣΗ ΑΓΙΟΥ ΕΛΑΙΟΥ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ

Του Εμμαν. Αθ. Λουκάκη

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

Κατά τό Ἱεροσολυμιτικό Τυπικό τοῦ Ἁγίου Σάββα, σύμφωνα μέ τό ὁποῖο εἶναι καταχωρημένες στά Μηναῖα οἱ ἀκολουθίες τῶν Ἑορτῶν καί τῶν Ἁγίων καί τό ὁποῖο μέχρι τίς ἀρχές τοῦ 19ου αἰώνα ἦταν καί γιά τίς ἐνορίες ὁ μόνος ὁδηγός γιά τήν τέλεση τῶν ἱερῶν ἀκολουθιῶν, στό τέλος τῆς ἀκολουθίας τοῦ Ὄρθρου τῶν μεγάλων ἑορτῶν, ὑπάρχει διάταξη πού ἀναφέρει τά ἑξῆς: “Δίδοται[1] καί ἅγιον ἔλαιον τοῖς ἀδελφοῖς”. Ὁ ἱερέας δηλαδή δίδει, τουτέστιν χρίει τούς πιστούς, πού παρευρίσκονται τήν ὥρα ἐκείνη στό ναό μέ ἁγιασμένο ἔλαιο, ἀπό τό κανδήλι τῆς εἰκόνας τοῦ ἁγίου ἤ τῆς ἀγομένης ἑορτῆς. Ἡ τυπική αὐτή διάταξη ὑπάρχει στά ἐν χρήσει Μηναῖα, καθώς καί στή “Διάταξη τῆς Ἱεροδιακονίας” τήν συντεθεῖσα παρά τοῦ Ἁγιωτάτου καί Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου, Κυρίου Κυρίου Φιλοθέου (τοῦ Κοκκίνου, 1300-1379), ἡ ὁποία εὑρίσκεται στό ἰσχῦον “Εὐχολόγιον τό Μέγα”[2], ἐνῶ ἀπουσιάζει στά ἐν χρήσει σήμερον ἐνοριακά Τυπικά. Ἡ περί ἧς ὁ λόγος μικρά, ἀλλά πλουσιωτάτη σέ νόημα καί μεταδοτική ἁγιασμοῦ ἱεροτελεστία, ἐτελεῖτο καί στίς ἐνορίες μέχρι τά μέσα τοῦ παρελθόντα αἰώνα (περί τό 1960), ἔκτοτε ὅμως διακόπηκε, (ἀτυχῶς) ὁριστικά, μέ ἀποτέλεσμα σήμερα νά εἶναι ἄγνωστη στήν πλειοψηφία τῶν ἱερέων μας, ἀλλά καί τῶν πιστῶν, μέ ὅ,τι αὐτό συνεπάγεται. Διατηρεῖται στίς Μονές τοῦ Ἁγίου Ὄρους καί στίς Σλαβικές Ἐκκλησίες, ἐνίοτε δέ τελεῖται καί στίς ἐνορίες, ὅταν γίνεται ἀγρυπνία. Διευκρινίζουμε ὅτι δέν πρόκειται γιά τό Ἅγιο Μυστήριο τοῦ Εὐχελαίου, ἀλλά ἀποτελεῖ ξεχωριστή ἱεροτελεστία – ἀπό ἐκεῖνες πού ἀφθονοῦν στήν Ὀρθόδοξη λατρεία, ὡς ἔκφραση τῆς λειτουργικῆς εὐσέβειας – συνδεόμενη μέ τίς μεγάλες ἑορτές.

Περισσότερα...