THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

Τα Θρησκευτικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κρήτης

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Τα Θρησκευτικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κρήτης

Αξιολόγηση μαθητών στο Λύκειο (Π.Δ. 46/2016)

Εκδόθηκε νέο ΠΔ για την αξιολόγηση των μαθητών στο Λύκειο (Π.Δ. 46/2016, ΦΕΚ Α΄74/22-04-2016).

Δείτε το Π.Δ. 46/2016

 

"ΠΟΛΛΑ ΔΕ ΘΕΛΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ"

Δύο είναι τα σημαντικότερα γεγονότα της επιγείου ζωής του Χριστού, τα οποία, τοποθετημένα στον ετήσιο εορτολογικό κύκλο της Εκκλησίας με σοφία από τους θεοφόρους Πατέρες, διαποτίζουν ολόκληρη τη ζωή των πιστών. Είναι  τα Χριστούγεννα και η Ανάσταση. Κι ανάμεσά τους όλα τα άλλα γεγονότα που συνθέτουν την επί γης ἐν σαρκὶ παρουσία του Θεανθρώπου, Δεσποτικές και Θεομητορικές εορτές, διαποτίζονται και εμπνέονται από τα δύο αυτά θαύματα, τα απρόσιτα στην ανθρώπινη λογική, που καλείται όμως να βιώσει ο άνθρωπος υπαρξιακά στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας. Όλοι οι άνθρωποι, οι βαπτισμένοι στο όνομα του δι’  ημάς νηπιάσαντος Θεού Λόγου, Σταυρωθέντος και Αναστάντος Χριστού, όπου γης, συνδέονται μαζί Του και μεταξύ τους με τον υπαρκτικό αόρατο στην ουσία προσιτό όμως και ορατό στις ενέργειές του σύνδεσμο της χάριτος του Αγίου Τριαδικού μας Θεού. Η αγαπητική σχέση του ανθρώπου με τον Θεό και τον συνάνθρωπο.

Περισσότερα...
 

Επιστημονικό Συμπόσιο εν όψει της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας

Εν όψει της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας η Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης και το Πανεπιστήμιο "Νεάπολις" της Κύπρου οργανώνουν Επιστημονικό Συμπόσιο, στις 15 και 16 Μαΐου, στο Ηράκλειο. Το Συμπόσιο θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης.

Δείτε το Πρόγραμμα του Συμποσίου...

 

Έθιμα ή Πάσχα

Αυτοέλεγχος και φύγαμε....

- Αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι εν μέσω μιας εθιμοτυπικής, επετειακής και πολυφωτισμένης εκδήλωσης; Ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός. Κατά πάσα πιθανότητα, θα περάσει δίπλα σου χωρίς να το καταλάβεις. Πίσω από τα φώτα, πέρα από την εκδήλωση.

- Βλέπεις ότι δεν «τρελαίνεσαι» (σε εισαγωγικά) με το φολκλορικό και συναισθηματικό περιτύλιγμα του Πάσχα; Καλύτερα!! Προτιμότερο είναι να τρελαίνεσαι (χωρίς εισαγωγικά) με τη μόνιμη και απροϋπόθετη αγάπη του Θεού. Αν μάλιστα βρεθείς τις ημέρες αυτές σε κάποιο μοναστήρι, θα δεις ότι οι άνθρωποι εκεί βιώνουν τα γεγονότα ήρεμα. Όχι όμως α(συ)ναίσθητα. Επειδή για την Εκκλησία κάθε ημέρα είναι ευκαιρία συμμετοχής στο Πάθος του Κυρίου. Κάθε Θεία Λειτουργία είναι αναστάσιμη.

- Πάσχα σημαίνει βίωση των γεγονότων ως τωρινά και υπαρξιακά. Χρειάζεται λοιπόν η συμμετοχή στις ακολουθίες (με βιβλίο για να παρακολουθείς τα λεγόμενα), το διάβασμα σχετικών θεολογικών κειμένων και η ακρόαση βυζαντινών ύμνων. Όχι επετειακά, αλλά ως μια καλή αρχή.

- Κάνε ό,τι κάνεις, γνωρίζοντας γιατί το κάνεις. Βάφεις αυγά; Θυμήσου ότι συμβολίζουν τους τάφους μας που είναι λουσμένοι από το Αίμα του Κυρίου. Ας μείνει παραπονεμένη φέτος η διακόσμηση του σπιτιού σου που απαιτεί αυγά μπλε, κίτρινα, ή πράσινα.

- Μην ασχολείσαι τόσο με την τιμή του αμνού στα κρεοπωλεία, όσο με την τιμή του Αμνού επί του σταυρού. Καλύτερα Πάσχα Κυρίου κι ας είναι με φασόλια…

- Είσαι από αυτούς που «ακούνε» το Χριστός Ανέστη ή από αυτούς που γίνονται ένα με τον Ένα; Στην πρώτη περίπτωση, θυμήσου την τρίωρη προετοιμασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 23:50. Με τα καλά σου, με το εορταστικό σου χαμόγελο, με την ευχή «Χρόνια Πολλά», πάρε θέση έξω από την Εκκλησία. Μην ξεχάσεις στις 00:10 να φύγεις. Έτσι όπως ήρθες. Κύριος και κυρία. Το σύνθημα για τη μαζική αποχώρηση είναι το «Αναστήτω ο Θεός και διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί αυτού…». Εάν ανήκεις στη δεύτερη περίπτωση, ο Ένας σε περιμένει στο Άγιο Ποτήριο.

- Απόφυγε τις «ευγενικές» ευχές του τύπου «το φως της Ανάστασης να σας φέρει ό,τι επιθυμείτε». Δηλαδή, σαν τι; Η SantaClaussοποίηση του Πάσχα με τη μαγική αστρόσκονη της νεραϊδοχώρας ξεπερνούν τα όρια της γραφικότητας. Το φως της Ανάστασης ή σε πυρπολεί από αγάπη, με αγάπη και για αγάπη ή και φέτος Πόντιος Πιλάτος (με τα χέρια καθαρά και τη συνείδηση ήσυχη….).

- Πάσχα σημαίνει πέρασμα από το θάνατο στη Ζωή. Πέρασες, πισωγύρισες ή το σκέφτεσαι ακόμη;

Παναγιώτης Ασημακόπουλος Θεολόγος καθηγητής

Πηγή: http://theologosnaf.blogspot.gr/2015/04/tips.html

 

Πραγματοποιήθηκε η βιβλιοπαρουσίαση του νέου βιβλίου του Ιωάννη Κανιολάκη

Tήν Κυριακή 17  ΑΠΡ. 2016  στό ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ στό Ρέθυμνο  ὁ Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων παρουσίασε τό βιβλίο τοῦ Θεολόγου καθηγητῆ Ἰωάννη Κανιολάκη: ΘΕΙΟΥ ΕΡΩΤΟΣ ΙΕΡΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΙ - Θεολογική καί λειτουργική ἑρμηνευτική τῶν Ἀκολουθιῶν τοῦ Νυμφίου.

Γιά τό βιβλίο μίλησαν ἀναλυτικά ὁ καθηγητής καί Πρόεδρος τοῦ Τμήματος Θεολογίας τοῦ ΑΠΘ κ. Παναγιώτης Σκαλτσής καί ὁ καθηγητής τῆς Πατριαρχικῆς Ἀνώτατης Ἐκκλ. Ἀκαδημίας Κρήτης  κ. Ἰωάννης Λίλης.

Ἡ χορωδία ‘ΠΑΥΛΟΣ ΒΛΑΣΤΟΣ’  ὑπό τήν Δ/νση τοῦ Πρωτοψάλτη κ. Ἀντ. Μιχελουδάκη ἔψαλλε  ὕμνους ἀπό τίς Ἀκολουθίες τοῦ Νυμφίου, ἐνῶ τήν ὅλη ἐκδήλωση συντόνισε ὁ Θεολόγος καθηγητής  κ.  Θεόδ. Ρηγινιώτης.

Περισσότερα...

 

Περί της συχνής και εμπροϋπόθετης Θείας Κοινωνίας

Τό κείμενο αὐτό  ἀντλεῖ την επικαιρότητά του ἀπό τό ἑορταστικό περιεχόμενο της Μεγ. Πέμπτης. Πού εἶναι η παράδοση ‘τῶν καθ’ ἡμᾶς φρικτῶν μυστηρίων’ κατά τόν μυστικό Δεῖπνον πρίν ἀπό τά Πάθη τοῦ Κυρίου. Επιχειρεῖ νά ἀπαντήσει στήν μακρόχρονη καί ἐπίμονη συνήθεια  τῶν ἀνθρώπων νά προσέρχονται στήν Θ. Λειτουργία τήν ἡμέρα αὐτή καί νά Κοινωνοῦν, πιστεύοντας ὅτι αὐτό ἔχει μεγάλη σημασία διότι ἡ Θεία Κοινωνία τῆς ἡμέρας αὐτῆς, ὡς ἐκ τοῦ ἑορτολογικοῦ περιεχομένου της ἔχει ἰδιαίτερη ἀξία καί ἴσως μεγαλύτερη ἀπό αὐτήν τῶν ἄλλων ἡμερῶν.

Ἄς σημειωθεῖ ἐπιπρόσθετα ἐδῶ καί τό φαινόμενον τῆς ἄτακτης καί βεβιασμένης προσέλευσης καθώς καί τῆς μή συμμετοχῆς στήν ἴδια τήν Θεία Λειτουργία πού συνακολουθεῖ τήν λειτουργική αὐτή ἀλλοίωση στά ὅρια πλέον μιᾶς λειτουργικῆς ἐκτροπῆς.

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Διαφήμιση

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ

We have 29 guests online

ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ

Εμφανίσεις Περιεχομένου : 844178

ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΣ

Βιβλιοπαρουσίαση: Π. Ασημακόπουλου, Θα κάτσεις φρόνιμα;

Αυτό είναι το πρώτο μου βιβλίο με άρθρα για την εκπαίδευση και το σχολείο και για το μάθημα των Θρησκευτικών. Με κριτική στα κακώς κείμενα στον  εκπαιδευτικό και εκκλησιαστικό χώρο και με προτάσεις για βελτίωση και διόρθωση των λαθών, όπως τουλάχιστον προσωπικά πιστεύω.

Περισσότερα...