THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

Τα Θρησκευτικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κρήτης

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Τα Θρησκευτικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κρήτης

Επιμοιρφωτική ημερίδα για εκπαιδευτικούς Π.Ε.: Θρησκευτική Εκπαίδευση στο Σύγχρονο Σχολείο

Eπιμορφωτική ημερίδα με θέμα «Θρησκευτική Εκπαίδευση στο Σύγχρονο Σχολείο», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Απριλίου 2016, στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου. Η ημερίδα οργανώνεται από τον Αντώνιο Μπερκούτη, Σχολικό Σύμβουλο Π.Ε. 2ης περιφέρειας Ρεθύμνου και απευθύνεται στους δασκάλους των Γ΄, Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων όλων των σχολείων της 2ης περιφέρειας εκτός του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ατσιπόπουλου. Προσκεκλημένος εισηγητής ο Γεώργιος Στριλιγκάς, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Κρήτης.

Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση των εκπαιδευτικών για το παιδαγωγικό πλαίσιο της σύγχρονης  θρησκευτικής εκπαίδευσης και η επικαιροποίηση των γνώσεών τους σε ζητήματα διδακτικής των Θρησκευτικών.

Περισσότερα...
 

Η "πύλη" και η "είσοδος"

Ένα από τα τροπάρια της δ΄ ωδής του Κανόνος, το γ΄, μας μεταφέρει μια προεικόνιση της Παναγίας, στην οποία ο Προφήτης Ιεζεκιήλ προοράται την Παναγίαν ως «Πύλην» και η αγία μας Εκκλησία την χαρακτηρίζει ως «Εἴσοδον». Τι λέει το τροπάριο αυτό:

«Χαῖρε πύλη μόνη ἥν ὁ  Λόγος* διώδευσε μόνος ἡ μοχλούς,* καὶ πύλας Ἅδου, Δέσποινα,* τῷ τόκῳ σου συντρίψασα·* χαῖρε ἡ θεία εἴσοδος* τῶν σωζομένων, πανύμνητε». Σε μετάφραση: «Χαίρε, εσύ, Παναγία μας, που είσαι η μοναδική πύλη από την οποία πέρασε ο Λόγος, ο Οποίος, με τη γέννησή Του έγινε αφορμή να συντρίψεις  τους μοχλούς και τις βαριές πόρτες του Άδη. Χαίρε, λοιπόν, εσύ που έγινες, όχι μόνο η θύρα για να περάσει και να ’ρθεί κοντά μας ο Σαρκωθείς Θεός Λόγος, αλλά και η είσοδος από την οποία θα περάσουν  οι σωζόμενοι στη ζωή της αθανασίας».

Περισσότερα...
 

Πρόγραμμα 2ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου του ΙΑΚΕ

Δημοσιεύτηκε  το τελικό πρόγραμμα του 2ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου με διεθνή συμμετοχή και θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση. Η παιδεία και ο πολιτισμός ως πυλώνες περιφερειακής ανάπτυξης».

Στο πρόγραμμα του Συνεδρίου εντάσσονται εισηγήσεις από προσκεκλημένους εισηγητές, θεματικά Συμπόσια, εξειδικευμένα σεμινάρια και εργαστήρια, καθώς επίσης εισηγήσεις και ανακοινώσεις που θα παρουσιαστούν σε παράλληλες συνεδρίες και αναρτημένες ανακοινώσεις, οι οποίες συνολικά υπερβαίνουν τις διακόσιες.

Το Συνέδριο οργανώνεται από το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο Aquila Atlantis Hotel στο Ηράκλειο της Κρήτης από 1 έως και 3 Απριλίου 2016.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: iake.weebly.com

Δείτε το Πρόγραμμα του Συνεδρίου…

Πληροφορίες για το 1ο Σεμινάριο Ειδίκευσης

Πληροφορίες για το 2ο Σεμινάριο Ειδίκευσης

 

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΊΑΣΗ: Παντελή Β. Πάσχου, Για μια λειτουργική ορθόδοξη πνευματικότητα

Σε 115, μαζί με αυτή που παρουσιάζομε σήμερα, ανέρχονται οι δημοσιευμένες εργασίες του ομότιμου καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ελλογ. κυρίου Παντελή Β. Πάσχου. Ο καθηγητής είναι γνωστός όχι μόνο στους θεολογικούς, για τις επιστημονικές του μελέτες, αλλά και στους ευρύτερα λογοτεχνικούς, κύκλους ως ποιητής, διηγηματογράφος, δοκιμιογράφος, με όλα τα κείμενά του βαθειά ριζωμένα στην ελληνορθόδοξη παράδοσή μας. Με καταπληκτική ευχέρεια χειρίζεται τον έλληνα λόγον στην αρχαία, τη «λόγια», αλλά και την κοινή καθομιλουμένη μορφή του, με καθαρότητα, σαφήνεια, γλυκύτητα και απλότητα, ώστε τα κείμενά του να είναι ευχάριστα και να γίνονται καταληπτά από όλους τους αναγνώστες τους ανεξαρτήτως μορφώσεως.

Η προσέγγιση των θεμάτων που διαπραγματεύεται γίνεται πάντα με επιστημονική ακρίβεια και συγχρόνως με απαράμιλλη  απλότητα και πρωτοτυπία. Η πρωτοτυπία έγκειται στο ότι άπτεται σε πολλά κείμενά του ακραιφνών θεολογικών ζητημάτων της ορθοδόξου πίστεως και ζωής, τα οποία χειρίζεται και επεξεργάζεται με  καταπληκτική ευχέρεια και τα προσφέρει με εξιδιασμένη απλότητα στο αναγνωστικό τους κοινό.  Η γλαφυρότητα και η χάρη, στα κείμενα του σεβαστού μας καθηγητή, είναι μοναδική, ιδίως σε θέματα λειτουργικής έρευνας και πατερικής θεολογίας, όπως και σε τομείς που άπτονται των λειτουργικών τεχνών· της υμνολογίας, της μουσικής και της ορθοδόξου ζωγραφικής.

Περισσότερα...
 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας στην ελληνική επικράτεια Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ)

Πανελλαδικό Συνέδριο, με θέμα «Σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας στην ελληνική επικράτεια», θα θα πραγματοποιηθεί στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, από 1 έως 3 Απριλίου, σε συνεργασία με την Εταιρεία Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου και υπό την αιγίδα της Εκκλησίας της Κρήτης.

Ακολουθεί το Πρόγραμμα του Συνεδρίου:

Περισσότερα...
 

«ΑΝΟΙΞΩ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΟΥ»

Φθάσαμε με τη χάρη του Θεού  και τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου αυτές τις ευλογημένες ημέρες της Αγίας Τεσσαρακοστής με τις κατανυκτικές Ακολουθίες των Αποδείπνων, των Προηγιασμένων και των Χαιρετισμών.  Κι απόψε θα ηχήσουν και πάλι γλυκόλαλες οι καμπάνες των ορθοδόξων Εκκλησιών να φέρουν το μήνυμα των πρώτων Χαιρετισμών της Παναγίας.  Είναι η γνώριμη γλώσσα της καμπάνας που πότε μας φέρνει γλυκά μηνύματα, πότε πένθιμα, πότε χτυπάει λυπητερά και πότε χαρμόσυνα, πάντα ανθρώπινα κι έχει κάθε φορά ένα ξεχωριστό λόγο να μας φέρει για γεγονότα και πρόσωπα που συγκινούν τις καρδιές μας. Η καμπάνα είναι ο ηχηρός λόγος της Εκκλησίας που μας καλεί  να βιώσομε συλλογικά και λειτουργικά τη σχέση μας ως πρόσωπα μέσα στο κοινό μας σπίτι, τον ναό του Θεού. Έτσι, πάλι, με αυτή τη μορφή του λόγου της η Εκκλησία, θα μας καλέσει απόψε στη γιορτή της Μητέρας μας, να σταματήσομε για χάρη της τις μετάνοιες και τις παρακλήσεις, να ντυθούμε τη χαρά της παυσολύπης που παίρνομε από την αγία μορφή της, για να της απευθύνομε τα απειράριθμα « Χαῖρε» της ευλαβείας και ευχαριστίας μας. Μα αν ο ηχηρός λόγος, ο εξωτερικός λόγος της Εκκλησίας είναι η καμπάνα, που κράτησε αιώνες ζωντανή την πίστη μας μέσα σε πολυχρόνιες σκλαβιές και σήμερα προσπαθεί να ξυπνήσει τις ράθυμες ψυχές των ανθρώπων, υπάρχει κι ένας άλλος λόγος, που βγαίνει μέσα από τις καρδιές των πιστών ανθρώπων, που γλυκαίνει και παρηγορεί. Είναι ο ενδιάθετος λόγος, που εξωτερικεύεται με τον προφορικό λόγο, που δόθηκε ως προίκα από τον Θεό στον άνθρωπο, για να Τον υμνεί και να συντροφεύει τον συνάνθρωπό του με λόγια όμορφα και αγνά, με τέτοια χάρη, ώστε να αποκαλύπτουν τον κρυμμένο θησαυρό της καρδιάς του.

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Διαφήμιση

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ

We have 28 guests online

ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ

Εμφανίσεις Περιεχομένου : 844176

ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΣ

Ελευθέριος Μαρτίνος Λούθηρος

Η εορτή του Ιερομάρτυρα Ελευθερίου με παροτρύνει να αναφερθώ προοιμιακά σε άλλο εκκλησιαστικό πρόσωπο, που το νέο έτος 2017 θα προκαλέσει λόγο πολύ, αλλά και αντίλογο για όσα τόλμησε και άρχισε να πράττει 500 χρόνια πριν. Πρόκειται για τον Λούθηρο (10.11.1483–18.2.1546), τον πρωτουργό της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης του 16ου αιώνα.

Περισσότερα...