THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

Τα Θρησκευτικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κρήτης

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Τα Θρησκευτικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κρήτης

Ευλογημένο Δωδεκαήμερο

ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟ

Του Πρωτ. Ευαγγέλου Παχυγιαννάκη

Ήδη χρονικά, από το τέλος της εβδομάδος, εισερχόμεθα στο ευλογημένο Δωδεκαήμερο. Και για να είναι ευλογημένο πρέπει να γνωρίζομε τί είναι, πῶς καθιερώθηκε από την Εκκλησία μας και πώς πρέπει να το εορτάζομε. Λέμε, λοιπόν, ότι Δωδεκαήμερο καλείται το χρονικό διάσημα μεταξύ των μεγάλων ακινήτων εορτών των Χριστουγέννων (25 Δεκεμβρίου) και των Θεοφανίων (6. Ιανουαρίου).

1.Για να κατανοήσομε τις δύο αυτές μεγάλες Δεσποτικές εορτές πρέπει να τις συσχετίσομε με εκείνη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ο  εορτασμός του Ευαγγελισμού θεσπίστηκε τον 3ο αιώνα, το έτος 243, για την 25η Μαρτίου, επειδή η ημερομηνία αυτή εκλαμβανόταν ήδη ως ημέρα της εαρινής ισημερίας. Η ημέρα εκείνη «ἐθεωρεῖτο ὑπὸ τὴν ἐπίδρασιν τῶν Ἰουδαίων καὶ μάλιστα τοῦ φιλοσόφου Φίλωνος, η πρώτη ἡμέρα τῆς δημιουργίας».

Γι’ αυτό  αντίστοιχα η Εκκλησία εισήγαγε την εορτή του Ευαγγελισμού, ως ημέρα της αναδημιουργίας του κόσμου και ανακαινίσεως του ανθρώπου.

Περισσότερα...
 

Eνημερωτικές συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων από το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης

Το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης προγραμματίζει ενημερωτικές-επιμορφωτικές συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων της Δ.Δ.Ε. Χανίων. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά, την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020, ώρα 18:00 -20:00, μέσω εφαρμογής τηλεδιάσκεψης.

Η συνάντηση των θεολόγων εκπαιδευτικών θα γίνει στην αίθουσα τηλεδιάσκεψης του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Θεολόγων, την ίδια ώρα.

 

Εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ για την αξιολόγηση εξ αποστάσεως

Το Υπουργείο Παιδείας έστειλε στις σχολικές μονάδες την εγκύκλιο 167603/ΓΔ4/09-12-2020, με θέμα «Εγκύκλιος για την εξ αποστάσεως υλοποίηση της (ισχύουσας) αξιολόγησης των μαθητών/τριών Δ/θμιας Εκπ/σης για το σχολικό έτος 2020-21».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι εκπαιδευτικοί ενθαρρύνονται και μπορούν να πραγματοποιήσουν με ηλεκτρονικά μέσα εξ αποστάσεως ωριαίες ή ολιγόλεπτες γραπτές δοκιμασίες, όπως αυτές προβλέπονται από τις υφιστάμενες διατάξεις για την αξιολόγηση. Για τη διενέργεια αυτών των δοκιμασιών μπορούν να αξιοποιηθούν τα περιβάλλοντα ασύγχρονης εκπαίδευσης e-class και e-me, καθώς και κάθε πρόσφορο μέσο.

Δείτε την εγκύκλιο

Δείτε παράρτημα Οδηγιών για τη δοκιμασία γνώσεων με το εργαλείο "Polling" του Webex Meetings

 

Σεμινάριο για θεολόγους εκπαιδευτικούς για την αξιολόγηση του μαθητή εξ αποστάσεως

Σύμφωνα με  την εγκύκλιο 167603/ΓΔ4/09-12-2020 του ΥΠΑΙΘ, με θέμα «Εγκύκλιος για την εξ αποστάσεως υλοποίηση της (ισχύουσας) αξιολόγησης των μαθητών/τριών Δ/θμιας Εκπ/σης για το σχολικό έτος 2020-21», οι εκπαιδευτικοί μπορούν να πραγματοποιήσουν με ηλεκτρονικά μέσα εξ αποστάσεως ωριαίες ή ολιγόλεπτες γραπτές δοκιμασίες, όπως αυτές προβλέπονται από τις υφιστάμενες διατάξεις για την αξιολόγηση. Για τη διενέργεια αυτών των δοκιμασιών μπορούν να αξιοποιηθούν τα περιβάλλοντα ασύγχρονης εκπαίδευσης e-class και e-me.

Για την  εξυπηρέτηση αυτής της ανάγκης, προγραμματίζεται σεμινάριο εξ  αποστάσεως,  μέσω της εφαρμογής Webex Meetings, με θέμα: «Αξιολόγηση του μαθητή με διαδικασίες εξ  αποστάσεως εκπαίδευσης».

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020, ώρα 18:00-20:00, στη διαδικτυακή διεύθυνση του Συντονιστή Εκπαίδευσης Θεολόγων Κρήτης.

Περισσότερα...
 

Νέος κύκλος επιμορφωτικών συναντήσεων για θεολόγους εκπαιδευτικούς

Αγαπητές και αγαπητοί  συνάδελφοι

Σας ενημερώνω για τα παρακάτω θέματα:

Α. Το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης ξεκινά, από την τρέχουσα εβδομάδα, νέο κύκλο επιμορφωτικών σεμιναρίων για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Το πρόγραμμα των σεμιναρίων, το οποίο θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα θέματα, με πληροφορίες για τα θέματα, τους εισηγητές και τις διαδικτυακές διευθύνσεις, υπάρχει στη διεύθυνση: https://pekes.pdekritis.gr/epimorfosi

Β. Από την προσεχή εβδομάδα, ξεκινά νέος κύκλος διαδικτυακών ενημερωτικών-επιμορφωτικών συναντήσεων για θεολόγους εκπαιδευτικούς. Στις συναντήσεις της α΄ φάσης, οι οποίες εντάσσονται στο προαναφερθέν πρόγραμμα του ΠΕ.Κ.Ε.Σ., θα αναπτυχθούν θέματα σχετικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, λόγω των έκτακτων συνθηκών. Στη β΄ φάση, θα ακολουθήσουν θέματα τα οποία προέκυψαν από τη διερεύνηση επιμορφωτικών αναγκών, η οποία έγινε στον πρόσφατο κύκλο επιμορφωτικών συναντήσεών μας.

Περισσότερα...
 

Διαδικτυακή Ημερίδα της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης: "Θρησκείες και Ακραίες Ιδεολογίες"

ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔA:

«Θρησκείες και Ακραίες Ιδεολογίες»

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020, 17:00-19:00

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες ποικίλων τρομοκρατικών ενεργειών στην Ευρώπη. Όλη αυτή η δραματική κατάσταση που μας προβληματίζει ιδιαίτερα και γεμίζει την ψυχή μας, με αβεβαιότητα, αντί να μειώνεται, αυξάνεται ολοένα. Άραγε πρόκειται για έναν πόλεμο των Θρησκειών; Μήπως υπάρχουν λάθη εκ μέρους μας, ως προς την προσέγγιση του Ισλάμ –ειδικά του ευρωπαϊκού Ισλάμ; Τι σημαίνει εργαλειοποίηση της Θρησκείας και συγκεκριμένα του Ισλάμ από τους πολιτικούς; Ποια είναι τα αποτελέσματα των διαθρησκειακών διαλόγων σήμερα; Τι μας διδάσκουν τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας για την αντιμετώπιση του ακραίου φαινομένου του φονταμενταλισμού; Ποια είναι η σημερινή κατάσταση στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα;

Όλα αυτά –και άλλα πολλά– θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε με σημαντικούς ομιλητές τους:

  • Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ.
  • Μάξιμο Χαρακόπουλο, Βουλευτή της ΝΔ, Γενικό Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ).
  • Γεώργιο Καλαντζή, Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
  • Γρηγόριο Λαρεντζάκη, Καθηγητή στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Graz της Αυστρίας.
  • Αγγελική Ζιάκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Συντονίζει ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, Άρχων Ιερομνήμων της Α.τ.Χ.Μ.Ε.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και θα μεταδοθεί από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της ΟΑΚ (Facebook: Orthodox Academy of Crete /YouTube: ORTHODOX ACADEMY OF CRETE).

 
Περισσότερα Άρθρα...


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ

We have 18 guests online

ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ

Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1223337

ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΣ

Αγ. Νικοδήμου Αγιορείτου: Απόκρεω, Βρώμα ημάς ου παρίστησι τω Θεώ (Α΄ Κορ. 6,8-9,2)

Το φαγητό δεν είναι αυτό που μας οικειώνει με το Θεό λέει ο Άγ. Νικόδημος ο Αγιορείτης και μάλιστα τότε που υπήρχαν και τα ειδωλόθυτα δηλαδή κρέατα από θυσίες στα είδωλα κι αν φάμε κι αν δε φάμε από αυτά δεν ωφελούμαστε κι ούτε κάτι αγαθό πράττουμε ούτε υστερούμαστε ή μειωνόμαστε ενώπιον Θεού κι επομένως όλα αυτά είναι περιττά. Οι τέλειοι όμως χριστιανοί ας γνωρίζουν ότι πρέπει να προσέχουν και να σκέφτονται καλά και να ντρέπονται ακόμα ακόμα μήπως τυχόν κι η γνώση τους κι η προπέτεια κι η υπερηφάνεια ως εξουσία να ενεργούν έτσι ελεύθερα γίνει και αιτία σκανδάλου. Κι έστω ότι δεν μπορείτε να σηκώσετε ηθικά και ψυχικά τους αδελφούς σας ή δεν μπορείτε και να τους σώσετε είναι μήπως ανάγκη και να τους σκανδαλίζετε και να τους κάνετε να πέφτουν; Δεν μπορείτε να τους σώσετε; Τότε μην τους καταστρέφετε…

Περισσότερα...