THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

Τα Θρησκευτικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κρήτης

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Τα Θρησκευτικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κρήτης

4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Θεολογίας στο Ηράκλειο της Κρήτης

Στο Ηράκλειο θα πραγματοποιηθεί το 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Η θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο». Πρόκειται για μια καινοτόμο δράση που υλοποιείται από το 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος» σε συνεργασία με το ΓΕΛ Γαζίου, με στόχο να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές να διερευνήσουν θεολογικά ζητήματα, να αναζητήσουν ήθη και έθιμα συνυφασμένα με τη θρησκεία τους, να μελετήσουν θέματα που άπτονται της επιστήμης, αλλά και της θρησκείας και να πάρουν θέση απέναντι σε κοινωνικά και άλλα προβλήματα της σύγχρονης εποχής εξετάζοντάς τα και υπό το πρίσμα της χριστιανικής ηθικής.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου (πλησίον προμαχώνα Μαρτινέγκο / τάφου Καζαντζάκη), στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 17-18 Μαρτίου 2018.

Το Συνέδριο είναι εγκεκριμένο από την ΔΕΠΠΣ (Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων), καθώς επίσης τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και υποστηρίζεται από τον Δήμο Ηρακλείου, τον Παγκρήτιο Σύνδεσμο Θεολόγων και το Πειραματικό ΓΕΛ Ηρακλείου.

Το Συνέδριο είναι ανοικτό για παρακολούθηση από το κοινό και κάθε ενδιαφερόμενο.

Δείτε πληροφορίες για το Συνέδριο

Δείτε το Πρόγραμμα του Συνεδρίου

 

Επιμορφωτική συνάντηση θεολόγων εκπαιδευτικών Αγίου Νικολάου

Παρακαλούνται οι θεολόγοι καθηγητές/τριες των Ημερήσιων και Εσπερινών  Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων και ΕΠΑ.Λ. Αγίου Νικολάου, Νεάπολης, Κριτσάς και Τζερμιάδων, να προσέλθουν σε επιμορφωτική συνάντηση με θέματα: α) «Μέθοδοι διδασκαλίας του νέου Προγράμματος Σπουδών στα Θρησκευτικά Λυκείου», β) «Σχεδιάζοντας τη διδασκαλία με το νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού-Γυμνασίου».

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018, ώρα 12:00 - 14:00, στο 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου (περιοχή Ξηρόκαμπος).

Ο Σχολ. Σύμβουλος Θεολόγων

Στριλιγκάς Γεώργιος

 

Επιμορφωτική συνάντηση θεολόγων εκπαιδευτικών ν. Ρεθύμνου

Παρακαλούνται οι θεολόγοι καθηγητές/τριες των Ημερήσιων και Εσπερινών  Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων και ΕΠΑ.Λ. της περιφερειακής ενότητας (νομού) Ρεθύμνου να προσέλθουν σε επιμορφωτική συνάντηση με θέματα α) «Μέθοδοι διδασκαλίας του νέου Προγράμματος Σπουδών στα Θρησκευτικά Λυκείου», β) «Σχεδιάζοντας τη διδασκαλία με το νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού-Γυμνασίου».

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018, ώρα 12:00 - 14:00, στο 3ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου (στο κέντρο της πόλης).

Ο Σχολ. Σύμβουλος Θεολόγων

Στριλιγκάς Γεώργιος

 

Επιμορφωτικές συναντήσεις θεολόγων εκπαιδευτικών ν. Χανίων

Παρακαλούνται οι θεολόγοι καθηγητές/τριες των Ημερήσιων και Εσπερινών  Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων και ΕΠΑ.Λ. της περιφερειακής ενότητας (νομού) Χανίων να προσέλθουν σε επιμορφωτικές συναντήσεις, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Β. Οι θεολόγοι που υπηρετούν σε Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ: Την Τρίτη 13 Μαρτίου 2018, ώρα 12:00-14:00, στο 1ο ΓΕΛ Χανίων (Γερ. Παρδάλη, Τ.Κ. 73131, Χανιά), με θέμα «Μέθοδοι διδασκαλίας του νέου Προγράμματος Σπουδών στα Θρησκευτικά».

Α. Οι θεολόγοι που υπηρετούν σε Γυμνάσια: Την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018, ώρα 12:00-14:00, στο 5ο Γυμνάσιο Χανίων (Γερασίμου Παρδάλη, Τ.Κ. 73131 Χανιά), με θέμα «Σχεδιάζοντας τη διδασκαλία με το νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά».

Ο Σχολ. Σύμβουλος Θεολόγων

Γεώργιος Στριλιγκάς

 

Βιβλιοπαρουσίαση: Ανδρουτσοπούλου, Γεωργίου, Ι. «Οι ανεξάρτητες αρχές για ζητήματα θρησκείας (Συνήγορος του Πολίτη – Αρχή Προστασίας Δεδομένων)», Νομοκανονικά Παράφυλλα, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα – Θεσσαλονίκη, 2018, σσ. 186.

Με αντικείμενο μελέτης την καταγραφή των ζητημάτων θρησκείας μέσα από τη «νομολογία» του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ) και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) κυκλοφορήθηκε προσφάτως το βιβλίο του Λέκτορος του Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών κ. Γεωργίου Ι. Ανδρουτσοπούλου υπό τον τίτλο «Οι ανεξάρτητες Αρχές για ζητήματα θρησκείας». Πρόκειται για το πρώτο έργο με το οποίο εγκαινιάζεται από τις ευφήμως γνωστές εκδόσεις Σάκκουλα η νέα επιστημονική σειρά «Νομοκανονικά Παράφυλλα» η οποία ιδρύθηκε και διευθύνεται υπό του ομοτίμου καθηγητού Εκκλησιαστικού Δικαίου κ. Ιωάννη Μ. Κονιδάρη, του διευθύνοντος ήδη, από μακρού χρόνου, τη σειρά «Μελετών» της «Βιβλιοθήκης Εκκλησιαστικού Δικαίου» (από το 1999) και την Επιθεώρηση Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου «Νομοκανονικά» (από το 2002), του ιδίου εκδοτικού οίκου.

Η νέα σειρά «Νομοκανονικά Παράφυλλα», όπως αναγγέλει σχετικώς σε εισαγωγικό του σημείωμα ο διευθυντής της σειράς καθηγητής Ι. Κονιδάρης,  πρόκειται να περιλαμβάνει νομοκανονικές επιστημονικές μελέτες ευρυτέρου ενδιαφέροντος, σε εύληπτο ύφος, έτσι ώστε να απευθύνονται πέρα από νομικούς, κανονολόγους και ειδικούς του εκκλησιαστικού δικαίου και σε ένα ευρύτερο κοινό που ασχολείται ή απλώς θέλει να είναι ενήμερο για το αντικείμενο κάθε έργου.

Σκοπός του πρώτου έργου / µελέτης της νέας σειράς, με συγγραφέα τον κ. Γ. Ανδρουτσόπουλο, είναι να εντοπίσει τα αποτυπώµατα του θρησκευτικού φαινοµένου στις Πράξεις, τις Αποφάσεις, τα Πορίσµατα και τα λοιπά έγγραφα δύο Ανεξάρτητων Αρχών, της Αρχής Προστασίας Δεδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα και του Συνηγόρου του Πολίτη, σε συνδυασµό µε τη σχετική θεωρία, νοµοθεσία και νοµολογία. Η ύλη του βιβλίου διαρθρώνεται σε δύο (2) μέρη. Το πρώτο Μέρος, υπό τον τίτλο «Θρησκεία και Σύνταγμα» αποτελείται από δύο Κεφάλαια εκ των οποίων το Α΄ αναφέρεται στο φαινόμενο της διαπάλης των συνταγματικών διατάξεων στο πλαίσιο της οποίας εξετάζονται η θρησκευτική ελευθερία κατά της ελευθερίας της Τέχνης, η προστασία του περιβάλλοντος κατά της θρησκευτικής ελευθερίας και η ελευθερία της πληροφορήσεως κατά του δικαιώµατος στην προσωπικότητα, στην προστασία του ιδιωτικού βίου και στον πληροφοριακό αυτοκαθορισµό. Στο Β΄ Κεφάλαιο γίνεται εκτενής αναφορά σε ζητήµατα θρησκευτικής ελευθερίας, στα οποία καταλέγονται το καθεστώς αδειοδοτήσεως που ισχύει για τους ευκτήριους οίκους, οι αντιρρησίες συνειδήσεως, ως μια εξαίρεση από την υποχρέωση εκπληρώσεως των καθηκόντων απέναντι στο κράτος, η νοµική οργάνωση των θρησκευτικών και εκκλησιαστικών νοµικών προσώπων, ο θρησκευτικός αυτοπροσδιορισµός, η τυποποίηση του προσηλυτισµού, εκφάνσεις της φορολογικής ισότητας, οι κατά καιρούς παρερµηνείες γύρω από το καθεστώς διοικήσεως των κοιµητηρίων και τη διαδικασία της ταφής, καθώς και η αποτέφρωση.

Περισσότερα...
 

Επιμορφωτικές συναντήσεις θεολόγων εκπαιδευτικών Ηρακλείου

Παρακαλούνται οι θεολόγοι καθηγητές/τριες όλων των Ημερήσιων και Εσπερινών  Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων και ΕΠΑ.Λ. της ευρύτερης περιοχής της πόλης του Ηρακλείου (σχολεία των βόρειων επαρχιών του Ν. Ηρακλείου) να προσέλθουν σε επιμορφωτικές συναντήσεις, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Β. Οι θεολόγοι που υπηρετούν σε Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ της ευρύτερης περιοχής της πόλης του Ηρακλείου: Την Τρίτη 6 Μαρτίου 2018, ώρα 12:00-14:00, στο 2ο ΓΕΛ Ηρακλείου (Ι. Κονδυλάκη 32, Ηράκλειο), με θέμα «Μέθοδοι διδασκαλίας του νέου Προγράμματος Σπουδών στα Θρησκευτικά».

Α. Οι θεολόγοι που υπηρετούν σε Γυμνάσια της ευρύτερης περιοχής της πόλης του Ηρακλείου: Την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018, ώρα 12:00-14:00, στο 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου (Μάχης Κρήτης 52, Ηράκλειο), με θέμα «Σχεδιάζοντας τη διδασκαλία με το νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά».

Ο Σχολ. Σύμβουλος Θεολόγων

Στριλιγκάς Γεώργιος

 

Βιβλιοπαρουσίαση: π. Αντωνίου Μπιλάλη, Θησαυρός Ψαλμών Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου (2018)

BΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΕΤΡΑΤΟΜΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΨΑΛΜΩΝ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ (2018)

ΥΠΟ π.ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΠΙΛΑΛΗ,

Δρ. Φ.-ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΉΣ/ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΉΣ

Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ.Ιερωνύμου Β΄ και σε συνεργασία με τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κυκλοφορήθηκε σε τέσσερις καλαίσθητους τόμους με υπερτριακόσιες σελίδες έκαστος το νέο πόνημα του γνωστού μας π.Αντωνίου Μπιλάλη, πρωθιερέως της ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και συγγραφέως πλήθους βιβλίων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου(ΟΕΔΒ) και άλλων με τίτλο αυτή τη φορά Θησαυρός ψαλμών και ωδών, του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου όπου συμπεριλαμβάνονται όλες οι έως τώρα αγιοπατερικές ερμηνείες των 150 ψαλμών του Δαβίδ με βιογραφικά και γραμματολογικά στοιχεία και πίνακες για ευχερέστερη ανάγνωση ανάλογα με τη δάθεση και ανάγκη κάθε πιστού όπως έχει καταγραφεί μέσα στο πέρασμα των αιώνων στην ορθόδοξη εκκλησιαστική μας πράξη και βίωση και σε γλωσσική μορφή τέτοια που να είναι πρσβάσιμη τοις πάσι διατηρώντας το πνευματικό ύφος των κειμένων του οσίου πατρός.

Περισσότερα...
 

KHΠΟΣ ΧΑΡΙΤΩΝ, ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΩΔΩΝ, ΩΔΗ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΖΑΧΑΡΙΟΥ

KHΠΟΣ ΧΑΡΙΤΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΩΔΩΝ:

ΩΔΗ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΖΑΧΑΡΙΟΥ

ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ

Η ωδή αυτή είναι ενωμένη με την προηγούμενη ενάτη επειδή ως μια λογίζεται ενάτη δηλαδή κι εκείνη και τούτη κι ας είναι οι ποιητές τους διάφοροι επειδή κείνης ποιητής και μελωδός και ααρχιτέκτω η Προφήτις των Προφητίδων Μαριάμ και Μήτηρ του Κυρίου ενώ τούτης ποιητής ο Προφήτης Ζαχαρίας ο πατήρ δηλαδή του μεγάλου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου κι η υπόθεσή του είναι αυτή.

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Διαφήμιση

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ

We have 26 guests online

ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ

Εμφανίσεις Περιεχομένου : 944613

ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΣ

Βιβλιοπαρουσίαση: Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέα (Νανάκη), "Ο Νεομάρτυρας Αγιος Γεώργιος Ιωαννίνων (1808 – 1838). Προσευχητική μαρτυρία"

«Ο Νεομάρτυρας Αγιος Γεώργιος Ιωαννίνων (1808 – 1838). Προσευχητική μαρτυρία»

* Το νέο βιβλίο του Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέα (Νανάκη), μια έκδοση αφιερωμένη στον μακαριστό Μητροπολίτη Ιωαννίνων κυρό Θεόκλητο (Σετάκη)

Του Χάρη Ανδρεόπουλου *

Αφιερωμένο στο προσευχητικό μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων (1808 – 1838, ημέρα εορτής 17η Ιανουαρίου), είναι το νέο βιβλίο του Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου και καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Ανδρέα (Νανάκη). Πρόκειται για μια θεολογική προσέγγιση για την αξία της προσευχής, την οποία ο συγγραφέας περιγράφει ως μια «διασωλήνωση με τον αόρατο πνευματικό κόσμο με τις πνευματικές δυνάμεις του ουρανού». Ως μια «προσευχητική επικοινωνία», η οποία, όπως με την χάρη του Θεού όπως βοήθησε τον Νεομάρτυρα Γεώργιο να αντιμετωπίσει καρτερικά και με θαυμαστή γενναιότητα το δι΄ απαγχονισμού από τους Τούρκους μαρτύριό του, έτσι μπορεί να βοηθήσει πνευματικά τον σημερινό άνθρωπο ν΄ αντιμετωπίσει το σύγχρονο πρόβλημα του πολιτισμού μας, το οποίο, όπως εξηγεί ο συγγραφέας, είναι στην ουσία του πρόβλημα πνευματικό.

Ο Νεομάρτυς Αγιος Γεώργιος απαγχονίστηκε στην αγορά του χάνδακος του μεγάλου Φρουρίου των Ιωαννίνων στις 17 Ιανουαρίου 1938  αναφωνώντας μέχρι τέλους «Χριστιανός ειμί, ποιήσατέ μοι ει τι δεινόν οίδατε». Το σώμα του έμεινε κρεμασμένο τρείς ολόκληρες ημέρες φρουρούμενο και καλυπτόμενο τις νύκτες από θείο φως προς έκπληξη και θαυμασμό όλων, χριστιανών και αλλοπίστων. Μάλιστα η χάρις του αγίου Πνεύματος θαυμαστώς εδόξασε και αυτόν το νεομάρτυρα με πολλά θαύματα, αφού, όπως μαρτυρείται, όσοι πήραν κομμάτι από την αγχόνη του ή τα ρούχα του είδαν μεγάλες θεραπείες. Το επόμενο έτος του μαρτυρίου του, δηλαδή το 1839, ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο ΣΤ’ ανακήρυξε επίσημα το φουστανελοφόρο νεομάρτυρα Γεώργιο «αληθή μάρτυρα του Χριστού». Πανηγυρικώς και με ευλάβεια τα ιερά και θαυματόβρυτα λείψανά του ανακομίσθηκαν στις 26 Οκτωβρίου του 1971, επί αρχιερατείας του τότε Ιωαννίνων και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος (1974 – 1998), Σεραφείμ και κατατέθηκαν στο φερώνυμο του νεομάρτυρος Αγίου ναό, ο όποιος κοσμεί την πόλη των Ιωαννίνων. Στη τελετή ανακομιδής των ιερών λειψάνων - περί της οποίας αφιερώνεται στο βιβλίο εκτενής ιστορική αναφορά, συνοδευομένη μάλιστα με φωτογραφικό παράρτημα -  είχαν λάβει μέρος, κατόπιν προσκλήσεως του τότε Ιωαννίνων Σεραφείμ, και οι όμοροι Μητροπολίτες Αρτης Ιγνάτιος, Πρεβέζης Στυλιανός, Δρυϊνουπόλεως Σεβαστιανός, Παραμυθίας Παύλος, Κερκύρας Πολύκαρπος, ο τότε Επίσκοπος Δωδώνης (και μετέπειτα Ν. Σμύρνης) Χρυσόστομος και ο τότε Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Ιωαννίνων και μετάπειτα Μητροπολίτης αυτής Θεόκλητος ο οποίος ήταν αυτός ο οποίος εξ του τάφου ανέσυρε τα ιερά λείψανα.

Περισσότερα...