ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ - THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Τα Θρησκευτικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κρήτης

Βιβλιοπαρουσίαση: Γ. Καμπαναράκη, Ιλαρίων Σιναΐτης ο Κρης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου πραγματοποιεί, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 18:00, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στο Αρκαλοχώρι, την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Γεωργίου Καμπαναράκη:

IΛΑΡIΩΝ ΣIΝΑΪΤΗΣ Ο ΚΡΗΣ

(1765-1838)

Μητροπολίτης Τορνόβου Βουλγαρίας

Ομιλητές:

Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας
Γεώργιος Στριλιγκάς, θεολόγος - φιλόλογος, Συντονιστής Εκπαιδευτικού ‘Εργου Θεολόγων
Ιωάννης Τσερεβελάκης, φιλόλογος - θεολόγος, Άρχων Πρωτονοτάριος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας
Γεώργιος Καμπαναράκης, φιλόλογος, συγγραφέας

Συντονιστής:

Ιωάννης Λίλης, Επίκουρος Καθηγητής της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης

Διοργάνωση:

Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου

 

Η σχολική εορτή των Τριών Ιεραρχών

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Φ1/5106/ΓΔ4/15-1-2020) "την 30η Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, στις σχολικές μονάδες (δημόσιες και ιδιωτικές) Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις για την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα και κατά την κρίση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν εκκλησιασμός.Κατά τα λοιπά θα τηρηθεί το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας".

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της παραπάνω εγκυκλίου και με γνώμονα το πνεύμα της εορτής, καλούνται οι σχολικές μονάδες να αναλάβουν πρωτοβουλίες, για την οργάνωση δράσεων, οι οποίες θα αναδεικνύουν το περιεχόμενο και το μήνυμα αυτού του σημαντικού γεγονότος για την Παιδεία. Παρακαλούνται, ιδιαιτέρως, οι θεολόγοι εκπαιδευτικοί να αναλάβουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και να βοηθήσουν τις σχολικές μονάδες, όσο είναι εφικτό, σε αυτό το έργο.

Περισσότερα...
 

ΥΠΑΙΘ: Εορτή Τριών Ιεραρχών

 

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, την 30η Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, στις σχολικές μονάδες (δημόσιες και ιδιωτικές) Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις για την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα και κατά την κρίση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν εκκλησιασμός. Κατά τα λοιπά θα τηρηθεί το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας.

Δείτε την εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ

 

Eνημερωτικές-επιμορφωτικές συναντήσεις για θεολόγους εκπαιδευτικούς

Στο πλαίσιο σχετικής απόφασης της Ολομέλειας του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης (Πράξη 20/30-09-2019) θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές-επιμορφωτικές συναντήσεις για θεολόγους εκπαιδευτικούς σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Α. Για θεολόγους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε Γυμνάσια της ευρύτερης περιοχής της πόλης του Ηρακλείου (σχολεία των βόρειων δήμων/επαρχιών της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου): Την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019, ώρα 12:00-14:00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 11ου Γυμνασίου Ηρακλείου (Μάχης Κρήτης 52, περιοχή Τάλως).

Β. Για θεολόγους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της ευρύτερης περιοχής της πόλης του Ηρακλείου (σχολεία των βόρειων δήμων/επαρχιών της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου): Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2018, ώρα 12:00-14:00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 13ου ΓΕΛ Ηρακλείου (Μάχης Κρήτης 52, περιοχή Τάλως).

Γ. Για θεολόγους εκπαιδευτικούς των σχολείων της περιφερειακής ενότητας Χανίων: Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019, ώρα 12:00-14:00, στο 1ο ΓΕΛ Χανίων (Γερασίμου Παρδάλη, Νέα Χώρα).

Δ. Για αναπληρωτές/τριες θεολόγους εκπαιδευτικούς των σχολείων της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου: Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019, ώρα 17:30-20:30, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΠΕΚΕΣ (Ρολέν 4, Ηράκλειο).

Ε. Για θεολόγους εκπαιδευτικούς  των σχολείων της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου: Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 05 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 12:00-14:00, στο 3ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου (Kουντουριώτη 1, Ρέθυμνο).

ΣΤ. Για θεολόγους εκπαιδευτικούς των σχολείων της περιοχής Μεσαράς: Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 12:00-14:00, στο Γυμνάσιο Μοιρών, στις Μοίρες.

Ο Συντονιστής Ε.Ε. κλάδου ΠΕ01

Γεώργιος Στριλιγκάς

 
Περισσότερα Άρθρα...


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ

We have 12 guests online

ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ

Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1507993

ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΣ

Βιβλιοπαρουσίαση: Χαρ. Ανδρεόπουλου, Η Εκκλησία κατά τη δικτατορία (1967-1974), Ιστορική και νομοκανονική προσέγγιση, Εκδόσεις Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2017. σσ. 424

Είναι γεγονός ότι οι μεγαλύτερες κρίσεις στις σχέσεις Εκκλησίας–Πολιτείας στη Ελλάδα συνέπεσαν με ανώμαλες περιόδους της πολιτικής της ιστορίας. Ταυτόχρονα, συνδέθηκαν με τη δημιουργία αρχιεπισκοπικών ζητημάτων, κάτι μάλλον αναμενόμενο ως εκ της σημασίας που διαδραματίζει το πρόσωπο του «Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος» στα πολιτικά πράγματα.

Σε μια από τις πλέον σκοτεινές και δυσερμήνευτες περιόδους της σύγχρονης εκκλησιαστικής ιστορίας αναφέρεται το παρόν βιβλίο που έρχεται να ρίξει φώς στις σχέσεις της διοικούσας Εκκλησίας και της Πολιτείας της περιόδου 1967 - 1974, όπως αυτές διαμορφώθηκαν υπό το κράτος της εγκαθιδρυθείσας την 21η Απριλίου 1967 επτάχρονης δικτατορίας.

Με ενδελεχή έρευνα πηγών και βιβλιογραφίας ο Χάρης Ανδρεόπουλος πραγματεύεται το πρόβλημα, εξετάζοντας και αναλύοντας ζητήματα της εν λόγω περιόδου που αφορούσαν την νομοκανονική αυτοσυνειδησία της Εκκλησίας και τον βαθύ τραυματισμό της (σήμερα συνταγματικά κατοχυρωμένης) αυτοδιοικήσεώς της από σωρεία παρεμβάσεων της δικτατορίας στα εσωτερικά της, που αποσκοπούσαν στον έλεγχο της εκκλησιαστικής διοικήσεως ώστε να υπηρετηθούν οι ιδεολογικές σκοπιμότητες του καθεστώτος.

Προσεγγίζοντας το όλο ζήτημα επί τη βάσει ιστορικών και νομοκανονικών κριτηρίων, ο συγγραφέας αναδεικνύει, αξιολογεί και ερμηνεύει τις ποικίλες διαστάσεις και προεκτάσεις που είχε η προβληματική αυτή σχέση στη διοίκηση και στη ζωή της ελλαδικής Εκκλησίας καθ΄ όλη τη διάρκεια της Επταετίας και σε αμφότερες τις φάσεις της: επί Γ. Παπαδοπούλου, με αρχιεπίσκοπο τον Ιερώνυμο Κοτσώνη, και επί Δ. Ιωαννίδη με αρχιεπίσκοπο τον  Σεραφείμ Τίκα.  Ως ιδιαίτερης σημασίας ζητήματα αντιμετωπίζονται το θέμα της διαταραχθείσας κατά το διάστημα της πρώτης φάσης της δικτατορίας (1967 – 1973) νομοκανονικής σχέσης της ελλαδικής Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το θέμα των δώδεκα εκπτώτων – «ιερωνυμικών» λεγομένων – Μητροπολιτών που δημιουργήθηκε στη δεύτερη φάση της δικτατορίας (Νοέμβριος 1973 – Ιούλιος 1974).

Περισσότερα...