THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

Τα Θρησκευτικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κρήτης

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Τα Θρησκευτικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κρήτης

KHΠΟΣ ΧΑΡΙΤΩΝ, ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΩΔΩΝ, Ε΄ ΩΔΗ (Προλεγόμενα)

KHΠΟΣ ΧΑΡΙΤΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΩΔΩΝ

Ε΄ ΩΔΗ

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΗΣΑΪΟΥ ΠΡΟΦΗΤΟΥ

ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ

Κι οι όλοι οι άλλοι θεσπέσιοι Προφήτες όχι μόνο προφήτεψαν όσα έμελλαν να ακολουθήσουν στο γένος των Ιουδαίων αλλά προείπαν και την έλευση του Δεσπότου Χριστού και το κάλεσμα των εθνών από όλους όμως τους προφήτες μεγαλοφωνότατος ο Ησαϊας εμπιστεύτηκε την προφητεία για όλα αυτά γιατί σαφώς και καθαρώς όλα τα προλέγει δηλαδή και του Αβραάμ και Δαβίδ βλαστήσασα ευλογία και την εκ Παρθένου γέννηση του Ιησού Χριστού και τα διάφορα θαύματά Του και τις ιατρείες των ασθενών και το κήρυγμα του ευαγγελίου και των Ιουδαίων εναντίον Του τη λύσσα και το φθόνο και τα πάθη και το σταυρό και το θάνατο και την εκ νεκρών ανάσταση και την εις ουρανούς ανάληψη και την εκλογή των αποστόλων και των εθνών όλων τη σωτηρία και τη Δευτέρα έλευση του Χριστού και τη διασπορά των Ιουδαίων και την ερημία του ναού και της πόλεως Ιερουσαλήμ αλλά τόσο καθαρά και σαφέστατα παρασταίνει τα της ενανθρωπήσεως του Κυρίου μυστήρια ο προφήτης αυτός ώστε να μη φαίνεται να ναι ένας ο προφήτης που πρόβλεπε τα μέλλοντα μόνο με το νου παρά φαίνεται σχεδόν ένας αυτόχρημα και πραγματικός ευαγγελιστής ο οποίος σα να βλεπε με τους αισθητούς οφθαλμούς του όλα τα της ενανθρωπήσεως του Κυρίου έργα έτσι καθαρά και μεγαλόφωνα και τα αναφέρει και για τούτο κι ο ιερός Αυγουστίνος τον ονομάζει ευαγγελιστή ανάμεσα στους προφήτες αλλά κι  ο ίδιος επ’ όρους υψηλού ανάβηθι ο ευαγγελιζομενος Σιών ύψωσον τη ισχύι την φωνήν σου ο ευαγγελιζόμενος Ιερουσαλήμ.

Περισσότερα...
 

KHΠΟΣ ΧΑΡΙΤΩΝ, ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΩΔΩΝ, Δ΄ ΩΔΗ (β΄ μέρος)

KHΠΟΣ ΧΑΡΙΤΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΩΔΩΝ

Δ΄ ΩΔΗ

ΩΔΗ Δ´ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΑΒΒΑΚΟΥΜ ΠΡΟΦΗΤΟΥ

Β΄ Κύριος ο Θεός μου δύναμίς μου!

9.Εδώ λοιπόν λέει ο προφήτης τον τρόπο με τον οποίο λύτρωσε ο Θεός τα έθνη από τη ειδωλολατρεία δηλαδή ότι Συ Κύριε καβαλίκεψες πάνω στα άλογά Σου κι έτσι το τρέξιμο των αλόγων Σου έγινε σωτηρία και λύση των εθνών αλλά ποια είναι τα άλογα του Χριστού; Οι θείοι απόστολοι και ευαγγελιστές και πάνω στους κάθισε ο Κύριος δια της χάριτός Του κι έδραμε όλη τη γη όχι για να κολάσει τους ανθρώπους αλλά για να τους σώσει επειδή ουκ ήλθεν ίνα κρίνη τον κόσμον αλλ’ ίνα σωθή ο κόσμος δι’ Αυτού καθώς μόνος Του το είπε αλλά επειδή όμως δεν πίστεψαν όλοι όσοι άκουσαν το αποστολικό κήρυγμα αλλά και πολλοί απίστησαν κιόλας για τούτο κι ακολούθως λέει εντείνων εντενείς το τόξον Σου επί σκήπτρα δηλαδή στους πιστούς έγινε σωτηρία το τρέξιμο των αλόγων Σου ενώ στους άπιστους τέντωσες το τοξάρι Σου και σαΐτεψες τα σκήπτρα δηλαδή τις φυλές του Ισραήλ που απίστησαν και άλλως σκήπτρα οι αρχές κι εξουσίες των ανοσίων δαιμόνων που βασίλεψαν στο γένος των ανθρώπων και για τούτο και κοσμοκράτορες λέγονται από τον απόστολο και σαϊτες πάλι οι ίδιοι οι απόστολοι που παραπάνω και άλογα ονομάστηκαν.

Περισσότερα...
 

Εκδήλωση για το «Άσμα Ασμάτων» του Αντώνη Σανουδάκη-Σανούδου


Η Ένωση Φιλολόγων Ν. Ηρακλείου (Ε.Φ.Ν.Η.) οργανώνει παρουσίαση του βιβλίου «Άσμα Ασμάτων» σε δραματουργική μεταγραφή και μετάφραση του Αντώνη Σανουδάκη-Σανούδου.
Η παρουσίαση θα γίνει στις 15 Ιανουαρίου 2018, ημέρα Δευτέρα και ώρα 7:00 μ.μ., στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης» Δήμου Ηρακλείου (Ανδρόγεω 2, 2ος όροφος).

Περισσότερα...
 

4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Θεολογίας: "Η Θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο"

Το 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Θεολογίας, με θέμα «Η Θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο», διοργανώνει το 1ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος», στις 17 και 18 Μαρτίου 2018. Το φετινό συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην πόλη του Ηρακλείου Κρήτης. Το Μαθητικό Συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Διοικούσας Επιτροπής των Προτύπων Πειραματικών Σχολείων.

Το 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Θεολογίας «Η Θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο» απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων όλης της χώρας και είναι μια καινοτόμος δράση που υλοποιείται από το 1ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος» τα τρία τελευταία χρόνια (2014-2017), προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να διερευνήσουν θεολογικά ζητήματα μέσω της διεπιστημονικότητας και της διαθεματικής προσέγγισης, να αναζητήσουν ήθη και έθιμα συνυφασμένα και με τη θρησκεία τους, να μελετήσουν θέματα που άπτονται της επιστήμης, αλλά και της θρησκείας και να πάρουν θέση απέναντι σε κοινωνικά και άλλα προβλήματα εξετάζοντάς τα και υπό το χρίσμα της χριστιανικής ηθικής.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής είναι μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2018 και η προθεσμία υποβολής των εργασιών μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου 2018. Η ανακοίνωση του προγράμματος θα γίνει το Μάρτιο 2018.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη διεξαγωγή του εν λόγω Συνεδρίου (θεματολογία, είδος μαθητικών εργασιών), οι ενδιαφερόμενοι μαθητές και μαθήτριες μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου: http://www.mstheol.edu.gr/ , καθώς και στα τηλέφωνα 6973-248.249 (κ. Αντικουλάνη Κυριακή, ΠΕ01) και 2310-908.700 (κ. Σαλονικίδης Δημήτριος, ΠΕ02) ή στα email: demsalonik@yahoo.gr , kikianti@yahoo.gr .

Δείτε τα σχετικά έγγραφα:

Εγκύκλιος ΥΠΠΕΘ

Ενημερωτικό σημείωμα

 

Βιβλιοπαρουσίαση: Ευαγγέλου Παχυγιαννάκη, Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου, Αγιογραφικό Αντιαιρετικό Εγκόλπιο, Άγ. Νικόλαος, 2017, σελ. 183

Κυκλοφόρησε το νέο συγγραφικό πόνημα του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου π. Ευαγγέλου Παχυγιαννάκη, με τίτλο «Αγιογραφικό Αντιαιρετικό Εγκόλπιο». Πρόκειται για μια ευσύνοπτη αναφορά σε διάφορες στρεβλές θέσεις ποικίλων αιρετικών ομάδων, οι οποίες βασίζονται σε παρερμηνεία σχετικών χωρίων από την Αγία Γραφή. Κατά την παρουσίαση αυτή δίνεται έμφαση στην ορθόδοξη προσέγγιση η οποία τεκμηριώνεται με αγιογραφικό υλικό και κατάλληλα ερμηνευτικά σχόλια. Για το έργο του ο συγγραφέας σημειώνει:

«Το ανά χείρας ΕΓΚΟΛΠΙΟ είναι καρπός πολυχρονίου με­λέτης και περιλαμβάνει την αυθεντική ερμηνεία των χω­ρίων εκείνων στα όποια συνήθως αναφέρονται οι αιρετικοί και τα οποία παρερμηνεύοντάς τα τά χρησιμοποιούν για να στηρίξουν τις κακοδοξίες τους. Δημοσιεύτηκε πρώτα σε μορφή ένθετου Ενημερωτικού Φυλλαδίου Αντιαιρετικής Δράσεως, και απαντά με επιστημονική σαφήνεια και κα­θαρότητα πίστεως στις πλάνες των αιρετικών, φιλοδοξών­τας να αποτελέσει το Αγιογραφικό όπλο κάθε συνειδητού χριστιανού, πού ενδιαφέρεται για τον Λόγο του Θεού και αγωνίζεται για την προάσπιση και διαφύλαξη των θεμε­λιωδών αληθειών της πίστεως μας και, φυσικά, για τη σω­τηρία του.

Σήμερα, με τη βοήθεια του Τρισάγιου Θεού, αξιωθή­καμε να δώσομε συγκροτημένο το υλικό αυτό του Ενημε­ρωτικού Φυλλαδίου σε ένα τόμο. Η προσπάθεια μας αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ποιμαντικής μας διακονίας, που μας παρέχεται με τη βοήθεια του έντυπου μέσου επικοινωνίας με τον Λαό του Θεού. Ιδιαίτερα σήμερα, που οι κάθε είδους κοπής και προέλευσης αιρέσεις έχουν κατα­κλύσει την πατρίδα μας, ο προφορικός και ο γραπτός λόγος είναι επιβεβλημένος. Ο ορθόδοξος Χριστιανικός λαός, ιδίως της υπαίθρου, που υφίσταται συχνότερα την επίσκεψη των αιρετικών, έχει ανάγκη κατηχήσεως και δια λόγου προφορικού, άλλα και δια γραφίδος.

Το ανά χείρας Αγιογραφικό-Αντιαιρετικό Εγκόλπιο, είναι απαύγασμα αυτής της προσωπικής μας ευθύνης. Το παραδίδομε με την δέουσα συστολή δια τα ελλείποντα, άλλα με πολλή αγάπη στον Λαό της Χάριτος».

 

KHΠΟΣ ΧΑΡΙΤΩΝ, ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΩΔΩΝ, Δ΄ ΩΔΗ

KHΠΟΣ ΧΑΡΙΤΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΩΔΩΝ

Δ΄ ΩΔΗ

ΩΔΗ Δ´ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΑΒΒΑΚΟΥΜ ΠΡΟΦΗΤΟΥ–γ1

ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ

Ο  Προφήτης Αββακούμ ή Αμβακούμ ήταν από τη φυλή του Συμεών προ της αιχμαλωσίας της Ιερουσαλήμ κι όταν ήρθε ο Ναβουχοδονόσορ στα Ιεροσόλυμα έφυγε στην Οστραγένη και ήταν πάροικος στη γη Ισμαήλ κατά τα συναξάρια κι είναι αυτός που υπό αγγέλου ηρπάγη και το φαγητό που πρόσφερε στους θεριστές το πρόσφερε στον προφήτη Δανιήλ που ταν βλημένος στο λάλλο των λεόντων και το όνομά του σύνθετο αββά πατήρ και κουμ έγερση και επί της φυλακής μου στήσομαι ακούμε στο λόγο περί Πάσχα από δω κι όχι από άλλο προφήτη για την ετυμολογία του ονόματός του επειδή περί εγέρσεως του Χριστού πρόκειται και ως ομώνυμου εγέρσεως προφήτου και έχει τύπο ο προφήτης αυτός του Δεσπότου Χριστού επειδή ερμηνεύεται πατήρ εγέρσεως που δεν είναι άλλος από τον αρχηγό της ζωής μας τον πρωτότοκο εκ των νεκρών και απαρχή των κεκοιμημένων και πατήρ του μέλλοντος αιώνος που του δόθηκε η έγερσή Του και η Ανάσταση κλήρος.

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Διαφήμιση

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ

We have 39 guests online

ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ

Εμφανίσεις Περιεχομένου : 951801

ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΣ

Αγίων Πατέρων Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου: "Φροντίζετε καλών έργων προΐστασθαι οι πεπιστευκότες τω Θεώ" (Τίτ. 3,8-15)

Λίγο πιο πάνω μας είπε ο Απόστολος για πράγματα μέλλοντα και άρα άδηλα και αόρατα σε μας και για τούτο εδώ προσθέτει το αξιόπιστο του λόγου του λέγοντάς μας ότι ό,  τι σας είπα είναι και πιστό και βέβαιο από τα προηγούμενα αγαθά που απολαύσαμε γιατί ο Θεός που μας έδωσε τόσα αγαθά πριν είναι που θα μας δώσει και στο μέλλον! Κι αφού μας έδειξε Εκείνος υπερβολική αγαθότητα επειδή μας έσωσε χάριτι ενώ ήμασταν απελπισμένοι για τούτο τώρα Τίτε θέλω να διδάσκεις για αυτά το λαό ώστε να μάθουν οι Χριστιανοί και να είναι ταπεινόφρονες αλλά και να μην κατακρίνουν τους άλλους ως αμαρτωλούς και επιπλέον και να τους ελεούν και να τους ευσπλαχνίζονται ως αδελφούς τους.

Περισσότερα...