ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΡΗΤΗΣ - THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Τα Θρησκευτικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κρήτης

Νέα Υπουργική Απόφαση για την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά

Εκδόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων νέα Υπουργική Απόφαση (61178/ΓΔ4/1-6-2021, ΦΕΚ Β΄2286) για τη διαδικασία χορήγησης απαλλαγής από τα Θρησκευτικά.

Δείτε την Υπουργική Απόφαση

 

Πανελλήνια Συνάντηση Θεολόγων με θέμα "Οι άλλες γλώσσες του Θεού. Ο διάλογος της θεολογίας με την τέχνη"

Στην αμφίδρομη σχέση θεολογίας και τέχνης επικεντρώνεται η 4η Πανελλήνια Συνάντηση Θεολόγων που οργανώνει ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός – για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης». Πρόκειται για μια διήμερη συνεδριακή συνάντηση, με θέμα «Οι άλλες γλώσσες του Θεού. Ο διάλογος της θεολογίας με την τέχνη», η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, από 14 έως 15 Μαΐου 2021.

Λόγω των υφιστάμενων υγειονομικών περιορισμών, οι εργασίες του Συνεδρίου θα διεξαχθούν εξ αποστάσεως, σε περιβάλλον τηλεδιάσκεψης και με ζωντανή μετάδοση στο διαδίκτυο (live streaming). Το Συνέδριο απευθύνεται στους θεολόγους της ακαδημαϊκής και της εκπαιδευτικής κοινότητας, στους εκπαιδευτικούς του μαθήματος των Θρησκευτικών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, σε ερευνητές και φοιτητές από τους χώρους της θεολογίας και της τέχνης και κάθε ενδιαφερόμενο. Την οργανωτική και την επιστημονική ευθύνη της συνεδριακής συνάντησης έχουν αναλάβει μέλη του Πανελλήνιου Θεολογικού Συνδέσμου «Καιρός» από το Παράρτημα της Θεσσαλονίκης και του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, τα οποία πήραν την πρωτοβουλία της διοργάνωσης.

Βασικός σκοπός του Συνεδρίου είναι η διερεύνηση της πολυεπίπεδης και πολυσήμαντης σχέσης της θεολογίας με την τέχνη, στα πεδία της εκκλησιαστικής ζωής, της ακαδημαϊκής έρευνας, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Αφετηριακές διήκουσες της κεντρικής στόχευσης είναι, αφενός, ο διάλογος για τις διαδρομές των καλλιτεχνικών εκφάνσεων της θεολογίας και, αφετέρου, η ανίχνευση θεολογικών και θρησκευτικών προεκτάσεων ή εκφράσεων της τέχνης. Η έρευνα και ο προβληματισμός γύρω από τα θέματα αυτά περιλαμβάνουν προσεγγίσεις από τη σκοπιά της θεολογίας, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, των καλών τεχνών, της μουσειακής εκπαίδευσης, της διδακτικής του μαθήματος των Θρησκευτικών και ευρύτερα από τις ανθρωπιστικές και τις κοινωνικές επιστήμες.

Αξιοποιώντας την εμπειρία των προηγούμενων επιστημονικών-εκπαιδευτικών συνεδριακών συνάξεων του «Καιρού», η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, στις 14 Μαΐου, θα αφιερωθεί στα βασικά θεωρητικά-ερευνητικά ερωτήματα που αφορούν στο κεντρικό θέμα, με αξιόλογες εισηγήσεις από προσκεκλημένους πανεπιστημιακούς καθηγητές, ακαδημαϊκούς ερευνητές, ανθρώπους των τεχνών και του πολιτισμού.

Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, στις 15 Μαΐου, είναι προσανατολισμένη σε επιμέρους θεματικές περιοχές, στις οποίες με αφετηρία την αναγκαία θεωρητική θεμελίωση  παρουσιάζονται ενδεικτικές προτάσεις διδακτικών εφαρμογών, κυρίως στο μάθημα  των Θρησκευτικών. Με βάση το κεντρικό θέμα, θα αναπτυχθούν έξι θεματικές ενότητες:

  • Η τέχνη ως εργαλείο ανάπτυξης κριτικής σκέψης
  • Θεολογία και κινηματογράφος
  • Θεολογία και λογοτεχνία
  • Ετερότητα και βία
  • Θεολογία και μουσική
  • Θεολογία και εικαστική τέχνη.

Σε κάθε ενότητα θα προηγηθεί εισήγηση με  τη θεωρητική πλαισίωση και θα ακολουθήσουν ενδεικτικές διδακτικές προτάσεις και εφαρμογές. Στο πρόγραμμα της δεύτερης συνεδριακής ημέρας συμμετέχουν, ανά ζεύγη και δημιουργικά διαλεγόμενοι, αξιόλογοι συνάδελφοι και εκπρόσωποι από τον χώρο των τεχνών, έμπειροι επιμορφωτές και μάχιμοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα παρουσιάσουν δοκιμασμένες στη διδακτική πράξη ιδέες και πρακτικές.

Δείτε το πρόγραμμα της Συνάντησης Θεολόγων

 

Στρογγυλό Τραπέζι από το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης για τη συμβολή της Κρήτης στην Ελληνική Επανάσταση του 1821

Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης έχει προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες είναι σε εξέλιξη. Ένας από τους βασικούς θεματικούς άξονες των εκδηλώσεων είναι η Επανάσταση στην Κρήτη το 1821 και η συμβολή των Κρητικών στον αγώνα της εθνεγερσίας. Για τη διερεύνηση αυτής της ιστορικής πτυχής της Επανάστασης, θα πραγματοποιηθεί, την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021, ώρα 18:00-20:30, στρογγυλό τραπέζι, με θέμα «Η συμβολή της Κρήτης στην Ελληνική Επανάσταση του 1821».

Πρόκειται για το 3ο κατά σειρά στρογγυλό τραπέζι, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα των κεντρικών δράσεων του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης στο πλαίσιο του επετειακού έτους. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, μέσω εφαρμογής τηλεδιάσκεψης και με ζωντανή ροή στο διαδίκτυο.

Στο στρογγυλό τραπέζι συμμετέχουν ως ομιλητές:

Θεοχάρης Δετοράκης, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ελευθερία Ζέη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης.

Νίκος Ανδριώτης, Δρ Ιστορίας, εκπαιδευτικός.

Περισσότερα...
 

Διαδικτυακή εκδήλωση: «Οικουμενικές διαστάσεις της Επανάστασης του ’21 και η αξιοποίησή τους στη διδακτική της θρησκευτικής εκπαίδευσης»

Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός – για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης» προγραμματίζει διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα «Οικουμενικές διαστάσεις της Επανάστασης του ’21 και η αξιοποίησή τους στη διδακτική της θρησκευτικής εκπαίδευσης».

Η Επανάσταση του 1821 συνάρμοσε πολλές και διαφορετικές κοινωνικές και ιδεολογικές δυνάμεις κάτω από το πρόταγμα της ελευθερίας. Όμως η ελευθερία είναι ένα έσχατο ταυτοτικό χαρακτηριστικό της ουσίας κάθε ανθρώπου (όχι μόνο του Έλληνα, όχι μόνο του Ορθόδοξου) που παρεμβάλλεται και προϋποτίθεται στο άνοιγμά του σε άλλους έσχατους σκοπούς που μάλιστα αφορούν τη νοηματοδότηση του συλλογικού του βίου, όπως αυτή που σηματοδότησε με τον τερματισμό της ζωής του μέσα στην Οθωμανική αυτοκρατορία, την οποία βίωσε ως τυραννία. Πολέμησε για την ελευθερία από την κοινωνική αδικία, το φόβο, τη βαρβαρότητα, πολεμώντας τελικά τον ίδιο το θάνατο. Αυτές οι οικουμενικές διαστάσεις της Επανάστασης αφορούν κάθε άνθρωπο. Αφορούν, όμως, και τη θρησκευτική του εκπαίδευση, που επίσης διαλέγεται με τέτοιες έσχατες αλήθειες κατά τον "εγγραμματισμό" του στη γλώσσα της Αποκάλυψης που του ανοίγεται.

Για τις οικουμενικές αυτές διαστάσεις του 1821 και τη χρήση τους στη θρησκευτική εκπαίδευση του σύγχρονου ελληνικού σχολείου μιλούν οι Δημήτρης Σταματόπουλος, Καθηγητής Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Χρήστος Φραδέλλος, MTh, θεολόγος εκπαιδευτικός, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Μετά τις εισηγήσεις των ομιλητών θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή  4 Απριλίου, 7.00 μ.μ., διαδικτυακά στο σύνδεσμο: https://bit.ly/2QsgqoZ

 
Περισσότερα Άρθρα...


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ

We have 8 guests online

ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ

Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1505381

ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΟΥΣ 150 ΨΑΛΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΑΝΑΚΤΟΣ ΔΑΒΙΔ, ΚΑΘΙΣΜΑ Ι΄

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΟΥΣ 150 ΨΑΛΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΑΝΑΚΤΟΣ ΔΑΒΙΔ

ΚΑΘΙΣΜΑ Ι΄

ΨΑΛΜΟΣ Ο΄-70

1.Τω Δαβίδ ψαλμώ των υιών Ιωναδάβ και τω πρώτων αιχμαλωτισθέντων –ανεπίγραφος παρ’ Εβραίοις.

O παρών συνεγράφη από τον προφήτη εκ προσώπου των υιών Ιωναδάβ και των άλλων Ιουδαίων που πρώτα σκλαβώθηκαν από τους Βαβυλώνιους και αυτήν τη  επιγραφή επέγραψαν οι 70 ερμηνευτές της (Α)Γ που βρήκαν ανεπίγραφο τον παρόντα στο εβραϊκό κείμενο. Οι υιοί κι οι απόγονοι του Ιωναδάβ ήταν ονομαστοί τότε κοντά στους σκλαβωμένους Ιουδαίους και σωτηρία ο παρών ζητεί παρά Θεού και ελευθερία από τους πολεμούντες και για τούτο αρμόζει να λέγεται και από μας τους χριστιανούς εναντίον των νοητών και αισθητών εχθρών που μας πολεμούν.

Περισσότερα...