THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

Τα Θρησκευτικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κρήτης

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Τα Θρησκευτικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κρήτης

KHΠΟΣ ΧΑΡΙΤΩΝ, ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΩΔΩΝ, Α΄ ΩΔΗ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΜΩΥΣΕΩΣ

KHΠΟΣ ΧΑΡΙΤΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΩΔΩΝ

Α΄ ΩΔΗ

ΩΔΗ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΜΩΥΣΕΩΣ

ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ – ΩΔΗ Α΄

Τρεις έγραψε ωδές ο Μωυσής πρώτη αυτή στο βιβλίο της Εξόδου αφού εξήλθαν οι υιοί Ισραήλ από την Ερυθρά Θάλασσα αφού βλέποντας πως διαπέρασαν  ξηρά χωρίς να βραχούν ούτε τα πόδια τους ενώ ο Φαραώ και οι Αιγύπτιοι μαζί του καταποντίστηκαν από το Θεό μαζί με τις άμαξές τους και τα άλογα όχι μόνο φοβήθηκαν το Θεό και πίστεψαν σ’ Αυτόν για τη μεγάλη αυτή θαυματουργία Του και δύναμη είδε Ισραήλ την χείρα την μεγάλη ά εποίησε Κύριος τοις Αιγυπτίοις και εφοβήθη ο λαός τον Κύριον και επίστευσαν τω Θεώ αλλά και γέμισαν από μια ενθουσιαστική χαρά κι έψαλλαν στο Θεό αυτήν την επινίκια ωδή ως ευχαριστία της μεγάλης αυτής σωτηρίας που τους έδωσε και αφού μοιράστηκαν όλοι οι Ισραηλίτες σε δυο χορούς άνδρες και γυναίκες ο Μωυσής πρώτος και κορυφαίος του χορού των ανδρών κι η αδελφή του Μαριάμ πρώτη του χορού των γυναικών και έτσι εναρμόνιο και αντίφωνο μέλος εκείνο το στίχο που έψαλλε ο χορός των ανδρών παρομοίως και ο χορός των γυναικών έψαλλε -105ος/ρε΄.

Περισσότερα...
 

Επιμορφωτικές ημερίδες για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τα Θρησκευτικά

Επιμορφωτικές ημερίδες για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα «Διδάσκοντας Θρησκευτικά με το νέο Πρόγραμμα Σπουδών», υλοποιούνται κατά την τρέχουσα περίοδο στην περιφέρεια Κρήτης. Οι ημερίδες διοργανώνονται με την έγκριση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης, με πρωτοβουλία και συντονισμό Σχολικών Συμβούλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για τους εκπαιδευτικούς της περιφέρειάς τους, και με την επιμορφωτική υποστήριξη και συνεργασία του Σχολικού Συμβούλου Θεολόγων Κρήτης κ. Γεωργίου Στριλιγκά.

Περισσότερα...
 

Επιμορφωτικές συναντήσεις θεολόγων εκπαιδευτικών Ιεράπετρας και Σητείας

Επιμορφωτικές συναντήσεις για τους θεολόγους εκπαιδευτικούς των Ημερήσιων και Εσπερινών  Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων και ΕΠΑ.Λ. της Δ/νσης Δ.Ε. Λασιθίου, που υπηρετούν σε σχολεία της ευρύτερης περιοχής Σητείας (Σητεία, Παλαίκαστρο, Τουρλωτή, Χανδράς) και της ευρύτερης περιοχής Ιεράπετρας (Ιεράπετρα, Κουτσουράς, Μακρυγιαλός), με θέμα «Προγραμματισμός του εκπαιδευτικού έργου - Διδασκαλία με το νέο ΠΣ στα Θρησκευτικά Γυμνασίου και Λυκείου», πραγματοποιούνται κατά την τρέχουσα περίοδο, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Περισσότερα...
 

Με επιτυχία η εκδήλωση του Ι.Α.Κ.Ε. με θέμα "Δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα: Προκλήσεις, προοπτικές"

Την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017, στο ξενοδοχείου Ibis Styles Heraklion Center, στο Ηράκλειο, πραγματοποιήθηκε η πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση διαλόγου που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (Ι.Α.Κ.Ε.), με θέμα «Δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα: Προκλήσεις, προοπτικές».

Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας κ. Γιώργος Καλαντζής. Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλοί συμπολίτες μας από ποικίλους χώρους, αρκετοί εκπαιδευτικοί και νομικοί,  καθώς επίσης στελέχη ή εκπρόσωποι διαφόρων φορέων της πόλης του Ηρακλείου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Κρήτης, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, παρόντος και του Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου, καθώς επίσης και άρχοντες οφφικίαλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Περισσότερα...
 

Εκδήλωση διαλόγου του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, με θέμα «Δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα: Προκλήσεις, προοπτικές»

Το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (Ι.Α.Κ.Ε.) προγραμματίζει εκδήλωση διαλόγου, με θέμα «Δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα: Προκλήσεις, προοπτικές», με ομιλητή τον Γιώργο Καλαντζή, Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017, ώρα 18:00, στο Ηράκλειο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Ibis Styles Heraklion Center, (Κορωναίου 26, όπισθεν Ναού Αγίου Τίτου). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Περισσότερα...

 

Οδηγίες εφαρμογής των νέων Προγραμμάτων Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών

Το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε στις σχολικές μονάδες εγκύκλιο με θέμα "Οδηγίες εφαρμογής των νέων Προγραμμάτων Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο για το σχολικό έτος 2017 – 2018".

Δείτε τις Οδηγίες

 

Διδακτικές Οδηγίες για τα Θρησκευτικά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου σχολ. έτους 2017-18

Το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε στις σχολικές μονάδες Αναλυτικές Διδακτικές Οδηγίες για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο (Ημερήσιο, Εσπερινό, Μουσικό, Καλλιτεχνικό) και στο Λύκειο (Ημερήσιο και Εσπερινό ΓΕΛ, Ημερήσιο και Εσπερινό ΕΠΑΛ), για το σχολικό έτος 2017-18.

Δείτε τις Oδηγίες για το Δημοτικό

Δείτε τις Οδηγίες για το Γυμνάσιο

Δείτε τις Οδηγίες για το Λύκειο

 

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Aνδρέα Νανάκη, Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Πτυχές σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας στον 20ό αιώνα, εκδ. Μπαρμπουνάκη, Θεσσαλονίκη, 2017, σσ. 272

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Aνδρέα Νανάκη, Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Πτυχές σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας στον 20ό αιώνα, εκδ. Μπαρμπουνάκη, Θεσσαλονίκη, 2017, σσ. 272

Του Χάρη Ανδρεόπουλου *

Δέκα μελετήματα συγκροτούν το υπό τον τίτλο «Πτυχές Σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας στον 20ο αιώνα» νέο βιβλίο του Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου της Εκκλησίας της Κρήτης και καθηγητού Εκκλησιαστικής Ιστορίας στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. κ. Ανδρέα Νανάκη, το οποίο εκδίδεται σε μια κρίσιμη στιγμή κατά την οποία το ευρύτερο ζήτημα των σχέσεων της Εκκλησίας με την Πολιτεία εμφανίζεται στο προσκήνιο με αξιοζήλευτη περιοδικότητα αποτελώντας – το τελευταίο διάστημα όλο και συχνότερα, όλο και εντονότερα– θέμα «ημερησίας διατάξεως» στην ατζέντα του δημοσίου διαλόγου, εν όψει μάλιστα και της επικειμένης συνταγματικής αναθεωρήσεως. Πρόσφατα μάλιστα  το θέμα απησχόλησε την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά την διάρκεια των εργασιών της, στις αρχές (3 - 6) Οκτωβρίου 2017.

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Διαφήμιση

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ

We have 29 guests online

ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ

Εμφανίσεις Περιεχομένου : 939666