THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

Τα Θρησκευτικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κρήτης

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Τα Θρησκευτικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κρήτης

«ΝΟΜΟΚΑΝΟΝΙΚΑ», Επιθεώρηση Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου, τεύχος 1/2018

«ΝΟΜΟΚΑΝΟΝΙΚΑ», Επιθεώρηση Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου, τεύχος 1/2018

Του Χάρη Ανδρεόπουλου *

Με μελέτες επί επικαίρων θεμάτων, όπως η εκκλησιαστική πτυχή του «Μακεδονικού» ζητήματος, το μάθημα των Θρησκευτικών υπό το φως της πρόσφατης ακυρωτικής αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα νέα προγράμματα σπουδών, με άρθρα επί ζητημάτων που αφορούν στις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας, καθώς και με την πλέον πρόσφατη νομολογία επί σειράς σημαντικών δικαστικών αποφάσεων που άπτονται ζητημάτων εκκλησιαστικής φύσεως, κυκλοφόρησε προσφάτως το νέο τεύχος (1/2018) των «Νομοκανονικών».

Τα «Νομοκανονικά» είναι η εξαμηνιαία Επιθεώρηση που επιδιώκει να καλύψει δύο σύνθετους και δυσχερείς επιστημονικούς κλάδους, το Εκκλησιαστικό και το Κανονικό Δίκαιο, τόσο σε επίπεδο θεωρίας όσο και δικαστηριακής πράξεως. Αποτελούν το επιστημονικό όργανο της Εταιρείας Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου και απευθύνονται σε δικηγόρους, δικαστές, θεολόγους και σε ερευνητές επιστήμονες από τον χώρο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών (ιστορικούς, κοινωνιολόγους, κ.λ.π.) οι οποίοι είτε εντρυφούν στο πεδίο των σχέσεων Πολιτείας – Εκκλησίας / θρησκευτικών κοινοτήτων, είτε ασχολούνται με θέματα της Εκκλησιαστικής Ιστορίας και δη της νεότερης. Εκδίδονται ανελλιπώς από τον Μάιο του 2002 και ήλθαν, σύμφωνα με την πρόθεση του ιδρυτού και Διευθυντού τους, ομοτίμου καθηγητού Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Ιωάννη Κονιδάρη, να καλύψουν την απουσία, που είχε από ικανού χρόνου καταστεί ευκρινώς ορατή, μιας περιοδικής εκδόσεως, η οποία να προάγει την επιστήμη στα ζητήματα του Εκκλησιαστικού και του Κανονικού Δικαίου και ευρύτερα τον δημόσιο διάλογο στα ζητήματα των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας. Ζητήματα τα οποία εμφανίζονται στο προσκήνιο με αξιοζήλευτη περιοδικότητα αποτελώντας – το τελευταίο διάστημα όλο και συχνότερα, όλο και εντονότερα – θέμα «ημερησίας διατάξεως» στην ατζέντα του δημοσίου διαλόγου.  Παραλλήλως, τα «Νομοκανονικά» φιλοδοξούν να αποτελέσουν το κατάλληλο εκείνο βήμα που θα επιτρέψει στις νέες επιστημονικές δυνάμεις του κλάδου να εμφανισθούν στο προσκήνιο και να δοκιμασθούν.

Περισσότερα...
 

Επιμορφωτικές ημερίδες-συναντήσεις για θεολόγους εκπαιδευτικούς

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Προχωρώντας προς το τέλος του διδακτικού έτους, επανέρχομαι στο θέμα της διοργάνωσης θεολογικών επιμορφωτικών ημερίδων, μίας ανά περιφερειακή ενότητα, τις οποίες είχα εξαγγείλει σε προγενέστερο έγγραφό μου (135/16-3-2018).

Κύριοι στόχοι για την υλοποίηση των συναντήσεων είναι:

  1. Να ανταλλάξουμε ενημέρωση για το διδακτικό έργο στο μάθημά μας, κατά τη χρονιά που πέρασε.
  2. Να δοθεί δυνατότητα σε όσους συναδέλφους επιθυμούν να παρουσιάσουν διδακτικές προτάσεις, θεολογικά θέματα, σκέψεις και προτάσεις γύρω από το μάθημα των Θρησκευτικών.
  3. Να μοιραστούμε τη χαρά της κοινής σύναξης

Λαμβάνοντας υπόψη τον αρχικό σχεδιασμό, καθώς επίσης τις δηλώσεις συμμετοχής των συναδέλφων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να εισηγηθούν ένα ειδικό θέμα, το πρόγραμμα των επιμορφωτικών ημερίδων έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 

Στις 23 Ιουλίου 2018 η ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου Αποφοίτων της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης "Η Αγία Τριάς"

Σύνδεσμος Αποφοίτων Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης "Η Αγία Τριάς"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Προς τους Ομογάλακτους Αδελφούς μας, Αποφοίτους της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης.

Αγαπητοί πατέρες και ομογάλακτοι αδελφοί,

Το Διοικητικόν Συμβούλιον του Συνδέσμου των Αποφοίτων της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης "Η Αγία Τριάς», με την επιστολήν του αυτήν ευρίσκεται εις την ευχάριστον θέσιν να Σας ενημέρωση ότι με την βοήθειαν του εν Τριάδι Θεού, την ευχήν και την ευλογίσν του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνού, πραγματοποιεί και κατά το ενεστώς θέρος την ετησίαν καθιερωμένην πλέον Σύναξιν των Αποφοίτων του Συνδέσμου μας.

Η ημέρα κατά την οποίαν θα διεξαχθή η Σύναξις μας είναι η 23η Ιουλίου 2018 ημέραν Δευτέραν, η οποία θα πραγματοποιηθή ως εξής:

Περισσότερα...
 

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Περιφερειακό Δίκτυο Πολιτιστικών Θεμάτων: «Τοπική ιστορία και παράδοση: Άγιοι του τόπου μας»

Το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, σε συνεργασία με τον Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων Κρήτης και την Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, πρόκειται να συντονίσει, κατά το σχολικό έτος 2018-2019, Περιφερειακό Δίκτυο Πολιτιστικών Θεμάτων, με τίτλο: «Τοπική ιστορία και παράδοση: Άγιοι του τόπου μας». Το Δίκτυο απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς, ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους, και σε όλα στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης.

Περισσότερα...
 

Οδηγίες για τις γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα Θρησκευτικά Γενικών Λυκείων και ΕΠΑ.Λ. (2018)

Προχωρώντας προς την ολοκλήρωση του διδακτικού έτους, δημοσιεύουμε ορισμένες επισημάνσεις για τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα Θρησκευτικά Γενικών (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Για το θέμα αυτό, είναι αναγκαία η πρωτογενής ενημέρωση από τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα και τις εγκυκλίους που ισχύουν και έχουν σταλεί στις σχολικές μονάδες.

Περισσότερα...
 

Το Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθμολαίου προς το 4ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέριο του ΙΑΚΕ

Στο πλαίσιο των εργασιών του 4ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (ΙΑΚΕ), από 27 έως 29 Απριλίου, στο Ηράκλειο, με θέμα «Δημοκρατία, δικαιώματα και ανισότητες στην εποχή της κρίσης. Προκλήσεις στον χώρο της έρευνας και της εκπαίδευσης», πραγματοποιήθηκε το Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «Θρησκεία και ανθρώπινα δικαιώματα». Στο Συμπόσιο έλαβαν μέρος ως προσκεκλημένοι εισηγητές:

α) Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, Εκπρόσωπος της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου: «Το Σεπτό Μήνυμα της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου».

β) Ο κ. Γεώργιος Καλαντζής, Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων: «Θρησκεία και ανθρώπινα δικαιώματα: Προκλήσεις και προοπτικές στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα».

γ) Ο κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης: «Θρησκεία και ανθρώπινα δικαιώματα: Προκλήσεις και προοπτικές στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

δ) Ο κ. Χριστόφορος Αρβανίτης, Επίκουρος Καθηγητής της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης: «Το πολιτισμικό "πρωτείο" των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η συν-απάντησις του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α΄».

Περισσότερα...
 

Βιβλιοκρισία: π.Αντωνίου Μπιλάλη, "Θησαυρός Ωδών - Κήπος Χαρίτων"

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΑΚΙΡΑΚΗ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΘΗΣΑΥΡΟ ΩΔΩΝ – ΚΗΠΟ ΧΑΡΙΤΩΝ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ

ΜΕ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ π.ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΠΙΛΑΛΗ

Με ξεχωριστή ευτυχία έρχεται κι ο νέος αυτός θησαυρός στη ζωή μας με ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερωνύμου Β΄γιατί όμως;

«Λογείον Κρίσεων εν τη καρδία»

Η ερμηνεία της στιχολογίας των εννέα ωδών ως αφετηρία καλλιέργειας πνευματικής αυτοσυνειδησίας

1.Τίτλος και χρόνος της αρχικής εκδόσεως

Το έργο «Κήπος Χαρίτων» συνετάχθη από τον όσιο Νικόδημο τον Αγιορείτη μετά το 1794 (σύμφωνα με τον βιογράφο του Ευθύμιο), ενώ βρισκόταν στο κελλίον του Αγίου Βασιλείου στην έρημο της Καψάλας και εξεδόθη δέκα, περίπου, έτη μετά την κοίμησή του. Θεωρούμε ότι ο αθωνίτης πατήρ «δανείστηκε» τον τίτλο αυτό επειδή αντιπροσώπευε, κατά ιδανικό τρόπο, την ποικιλία του περιεχομένου της εκδόσεώς του. Ο τίτλος του έργου του αυτού είναι: Κήπος χαρίτων, ήτοι ερμηνεία γλαφυρά εις τας Θ΄ ωδάς της στιχολογίας, Εκ διαφόρων συνερανισθείσα παρά του αειμνήστου Διδασκάλου Νικοδήμου Αγιορείτου... νυν πρώτον Τύποις εξεδόθησαν, διά δαπάνης των ελαχίστων Ιερομονάχων των εν τω Αγιωνύμω Όρει Σκουρταίων Και συνδρομής εν μέρει τινών Αδελφών Φιλογενών τε και Φιλοχρίστων, Εις Κοινήν απάντων των Ορθοδόξων ωφέλειαν. Παρά Ν.Γλυκεί τω εξ Ιωαννίνων, Ενετίησιν 1819.

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Διαφήμιση

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ

We have 58 guests online

ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ

Εμφανίσεις Περιεχομένου : 958467