THEOLOGOI-KRITIS.SCH.GR

Τα Θρησκευτικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κρήτης

 • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
 • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
 • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Τα Θρησκευτικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κρήτης

ΑΠΟΥΣΙΑ - ΠΑΡΟΥΣΙΑ

ΑΠΟΥΣΙΑ – ΠΑΡΟΥΣΙΑ

(σχόλια στο μυστήριο του θανάτου)

Του Πρωτ. Ευαγγέλου Παχυγιαννάκη

Ένα από τα αναπόφευκτα γεγονότα της ζωής  του ανθρώπου είναι ο θάνατος. Είναι ο μόνος σύντροφος του ανθρώπου, που τον συνοδεύει από τότε που θα γεννηθεί κρύβοντας επιμελώς την παρουσία του, ωσότου να έρθει σκληρός και ανάλγητος να πληγώσει καρδιές, να προξενήσει δάκρυα, να βυθίσει στο πένθος ολόκληρες οικογένειες και να κλείσει σπίτια.

Κι όμως, αν και γεννιέται μαζί με τον άνθρωπο και τον ακολουθεί στο κάθε του βήμα, ο άνθρωπος τον αγνοεί πεισματικά. Ακόμη και αν δει το σκοτεινό πρόσωπό του στον διπλανό του, ακόμη και αν χτυπήσει την πόρτα του σπιτιού του κι αρπάξει ένα συγγενικό ή φιλικό του πρόσωπο, τότε μόνο  συνειδητοποιεί την ύπαρξή του κι ύστερα πάλι θα σκύψει με την ίδια αμεριμνησία ν’ απολαμβάνει την πραγματικότητα στις διάφορες μορφές της. Όπως οι όρνιθες που σκαλίζουν αμέριμνες μήπως και βρούνε κανένα σκουλήκι, ωσότου ένα γεράκι ορμήσει κι αρπάξει μια  απ’ αυτές κι ύστερα πάλι με την ίδια όρεξη συνεχίζουν να σκαλίζουν το χώμα. Το ίδιο κι ο άνθρωπος.

Περισσότερα...
 

Συμπόσιο με θέμα «Θρησκεία και ανθρώπινα δικαιώματα» στο 4ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του ΙΑΚΕ

Αξιόλογες εισηγήσεις, ανακοινώσεις και εκδηλώσεις διαλόγου περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του 4ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, με θέμα «Δημοκρατία, δικαιώματα και ανισότητες στην εποχή της κρίσης. Προκλήσεις στον χώρο της έρευνας και της εκπαίδευσης», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 27-29 Απριλίου 2018, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στο πρόγραμμα του Συνεδρίου έχουν ενταχθεί: α) εισηγήσεις από προσκεκλημένους εισηγητές, β) εισηγήσεις, παρουσιάσεις και αναρτημένες ανακοινώσεις που έχουν κριθεί από την Επιστημονική Επιτροπή, γ) συμπόσια, και δ) εργαστήρια. Οι συμμετέχοντες εισηγητές υπερβαίνουν τους 400, οι εισηγήσεις των οποίων θα παρουσιαστούν σε παράλληλες συνεδρίες. Το Συνέδριο διεξάγεται με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, Δήμων της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου και πλήθους συνεργατών από τον χώρο της Εκπαίδευσης, της Εκκλησίας, του πολιτισμού και της επιχειρηματικότητας, καθώς επίσης με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Μια σημαντική εκδήλωση η οποία έχει ενταχθεί στις συνεδριακές εργασίες είναι το θεματικό Συμπόσιο «Θρησκεία και ανθρώπινα δικαιώματα», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, Παρασκευή 27 Απριλίου, ώρα 18:30-20:00, πριν την επίσημη έναρξη των εργασιών Συνεδρίου, στην αίθουσα «Νίκος Καζαντζάκης» του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου. Το Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος απεδέχθη το σχετικό αίτημα του ΙΑΚΕ, καθώς επίσης όρισε ως εκπρόσωπο τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο, ο οποίος θα αναγνώσει το Σεπτό Πατριαρχικό Μήνυμα προς τους συνέδρους.

Περισσότερα...
 

Στις 27-29 Απριλίου το 4ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Ι.Α.Κ.Ε

Δόθηκε στη δημοσιότητα και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα http://www.iake.gr/ το Πρόγραμμα εργασιών του 4ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, στις 27 - 28 Απριλίου 2018, με θέμα:

«Δημοκρατία, δικαιώματα και ανισότητες στην εποχή της κρίσης. Προκλήσεις στον χώρο της έρευνας και της εκπαίδευσης».

Οι διακεκριμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί, που έχουν προσκληθεί να μιλήσουν στις ολομέλειες, ο αριθμός των εργασιών, που έχουν γίνει δεκτές, και η ποιότητα του περιεχομένου τους μάς επιτρέπει να προσβλέπουμε σε ένα ακόμα επιτυχημένο Συνέδριο, όπως άλλωστε αναμενόταν από την έως τώρα διοργάνωση των δράσεων του Ι.Α.Κ.Ε. Τα τρία πολύ επιτυχημένα συνέδρια, που έχει πραγματοποιήσει έως σήμερα το Ινστιτούτο στο Ηράκλειο, έδωσαν την ευκαιρία ανάπτυξης επιστημονικού διαλόγου υψηλού επιπέδου και ανέδειξαν τις δυνατότητες και τις προοπτικές που μπορεί να έχει ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας και των θεσμικών εκπροσώπων της. Οι διοργανωτές φιλοδοξούν με το 4ο αυτό Συνέδριο να συνδεθούν οι απαιτήσεις για προγραμματικές αντιλήψεις και κοινωνικές αναλύσεις, με τις σύγχρονες απόψεις σε θέματα Δημοκρατίας, Δικαιωμάτων και ανισοτήτων και παράλληλα να αξιολογηθούν ευκαιρίες διαλόγου, δράσεων, πρωτοβουλιών αλλά και έργων που ενισχύουν την ικανότητα του ατόμου αλλά και τις δημόσιες πολιτικές στην έρευνα και την εκπαίδευση.

Περισσότερα...
 

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εισηγητές σε θεολογικές ημερίδες

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας ενημερώνω ότι προγραμματίζω, προς το τέλος του διδακτικού έτους, την υλοποίηση επιστημονικών - επιμορφωτικών ημερίδων για θεολόγους εκπαιδευτικούς, με θέμα «Το μάθημα των Θρησκευτικών σήμερα», με έγκριση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης και σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Ο αρχικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την υλοποίηση μίας ημερίδας ανά περιφερειακή ενότητα, στις πόλεις Ιεράπετρα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, στην οποία θα κληθούν να λάβουν μέρος οι συνάδελφοι κάθε περιφερειακής ενότητας αντίστοιχα. Θα καταβληθεί προσπάθεια, εάν είναι εφικτό, να πραγματοποιηθούν σε καθημερινή ημέρα. Οι λεπτομέρειες γύρω από τον τόπο και την ακριβή ημερομηνία θα ανακοινωθούν σε επόμενη ανακοίνωση.

Περισσότερα...
 

Επιμορφωτικές διδασκαλίες στο 3ο ΓΕΛ Ηρακλείου

Ο Προϊστάμενος Παιδαγωγικής-Επιστημονικής Καθοδήγησης, οι Σχολικοί Σύμβουλοι Κρήτης, ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων  του 3ου Λυκείου οργανώνουν διδακτική-παιδαγωγική συνάντηση στο 3ο Λύκειο την Τρίτη 27/03/2018 και από ώρα 09.00’ έως και ώρα 13.00’ κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:

Δίωρη διδασκαλία στο μάθημα της ημέρας από ώρα 09.00΄ έως και 10.40΄

 1. Ζαμπετάκη Λήδα Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής 09.00΄ -09.45΄ Τμήμα Α4 και 09.55΄- 10.40΄. Καθηγητής Τμήματος κ. Αλ. Οικονόμου & Ε. Πλουμάκης.
 2. Καλοκύρη Λιάνα Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων τμήμα Β2, (Στερεότυπες Αντιλήψεις – Γλώσσα). Καθηγήτρια Τμήματος κ. Περράκη Λιάνα.
 3. Κανέλλος Ιωάννης Προϊστάμενος Παιδαγωγικής-Επιστημονικής Καθοδήγησης, Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών,  τμήμα Α2, Εισαγωγή στις συναρτήσεις. Καθηγητής τμήματος κ. Κασωτάκης Γεώργιος.
 4. Πανσεληνάς Γεώργιος Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής, τμήμα Α1, (Εφαρμογές Πληροφορικής) Καθηγήτρια τμήματος κ. Γεωργία Χήτα.
 5. Πουλλά Ελένη Σχολική Σύμβουλος Αγγλικής Φιλολογίας, τμήμα Β6, (Αγγλικά).Καθηγήτρια τμήματος κ. Βάλτερς Ίνες.
 6. Ραμουτσάκη Ιωάννα, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων, τμήμα Α6, (Λογοτεχνία – Ελεύθεροι Πολιορκημένοι). Καθηγήτρια τμήματος    κ. Βεληβασάκη Ειρ.
 7. Στριλιγκάς Γεώργιος Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων  τμήμα Α3, (Θρησκευτικά).Καθηγητής τμήματος  Χουρδάκης Δ. & Βαρδαβάς Γ.
 8. Χατζηδάκης Γεώργιος, Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών, τμήμα Β(1,7), (Χημεία, Αλκοολική Ζύμωση). Καθηγήτρια Τμήματος Πανοπούλου & Μ.Παραβολιάση.

Μετά το τέλος των διδασκαλιών θα ακολουθήσει συζήτηση στο αμφιθέατρο  από ώρα 11.00΄ έως και ώρα 13.00΄.

Όσες/όσοι Συνάδελφοι από άλλες σχολικές μονάδες  επιθυμούν να λάβουν μέρος στη συνάντηση παρακαλούνται να έλθουν σε επαφή με την/τον αντίστοιχ-η/-ο Σχολικ-ή/-ό  Σύμβουλο μέχρι τη Δευτέρα 26/03/2018.

Ο Προϊστάμενος

Επιστ. και Παιδαγ. Καθοδήγησης Δ.Ε.

Ιω. Κανέλλος

Ο Διευθυντής του 3ου ΓΕΛ

Μανόλης Αλεξάκης

 

Συγχαρητήρια στις σχολικές ομάδες που έλαβαν μέρος στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Θεολογίας

Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς όλες τις σχολικές ομάδες από σχολεία της Κρήτης, οι οποίες παρουσίασαν εργασίες στο 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Η θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο», το οποίο οργάνωσε το 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος», σε συνεργασία με το ΓΕΛ Γαζίου και το Πειραματικό ΓΕΛ Ηρακλείου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, στις 17-18 Μαρτίου 2018.

Το πλήθος των συμμετοχών, η πρωτοτυπία και η ποικιλία των θεμάτων, η αρτιότητα και γενικά η ποιότητα των εργασιών, καθώς επίσης το ενδιαφέρον, ο ενθουσιασμός και το υψηλό επίπεδο του θεολογικού διαλόγου στο Συνέδριο μαρτυρούν  το υψηλό όραμα παιδείας και την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου που συντελείται στα σχολεία τους. Οι θεολογικές και θρησκευτικές προσεγγίσεις των μαθητών δείχνουν το δημιουργικό έργο που επιτελείται στο μάθημα των Θρησκευτικών από όλους τους συντελεστές του εκπαιδευτικού έργου, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Επιπλέον, ότι η θρησκευτική εκπαίδευση είναι κρίσιμος και αναγκαίος πυλώνας γραμματισμού στην εποχή μας, επειδή άπτεται καίριων ζητημάτων της ανθρώπινης ζωής, όπως είναι η θρησκευτική πίστη, η συγκρότηση ταυτότητας, η πολιτιστική παράδοση, οι κοινωνικές μεταβολές, τα ηθικά διλήμματα, οι ανθρώπινες σχέσεις κ.ά.

Συγχαίρω από καρδιάς όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που δούλεψαν, που προετοίμασαν και παρουσίασαν εργασίες, καθώς επίσης όλες και όλους τους εκπαιδευτικούς που μόχθησαν για την υλοποίηση αυτών των δράσεων.

Εύχομαι η διεξαχθείσα συνεδριακή δράση να αποτελέσει γόνιμο πρότυπο δημιουργικότητας, αυθεντική αφετηρία νοηματοδότησης για τη ζωή όλων, καθώς επίσης να αποδώσει γόνιμους καρπούς ως προς τα θεολογικά ζητήματα που μελέτησαν οι μαθητές.

Τα σχολεία της Κρήτης που έλαβαν μέρος, καθώς και οι εργασίες που παρουσίασαν είναι:

 1. 5ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου, «Η Αρχιεπισκοπή της Κρήτης», «Θρησκευτικός ρατσισμός», «Πίστη και Επιστήμη».
 2. 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, «Μια πλαστική σακούλα διηγείται...», «Το οικολογικό πρόβλημα ως θεολογικός στοχασμός».
 3. Γυμνάσιο Αλικιανού Χανίων, «Τὰ σὰ ἐκ τῶν σῶν σοὶ προσφέρομεν: μια βιωματική προσέγγιση στο μυστήριο της ζωής».
 4. Γυμνάσιο Γουβών Ηρακλείου, «Blaise Pascal, ένας πιστός επιστήμονας», «Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας», «Ο σταυρικός θάνατος», «Τα μαθητικά και εφηβικά χρόνια του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου».
 5. Γυμνάσιο Τυλίσου Ηρακλείου, «Ο Θεός στην καθημερινότητά μας», «Σύγχρονες τεχνικές τεκνοποίησης και βιοηθικά ζητήματα».
 6. 2ο ΓΕΛ Ρεθύμνου, «Παντελής Πρεβελάκης», «Χριστιανισμός και Τέχνη».
 7. ΓΕΛ Γαζίου Ηρακλείου, «Θεός και Επιστήμη», «Οι τοιχογραφίες στην Ορθόδοξη Εκκλησία και ο συμβολισμός τους», «Κατοικίες των ψυχών».
 8. ΓΕΛ Γουβών Ηρακλείου, «Η Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους», «Η ιστορία και η αρχιτεκτονική της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Ανώπολης», «Η Κοινότητα των Κωφών και η Ορθόδοξη Εκκλησία», Ηρακλείου, «Η κοινωνική προσφορά της Ιεράς Μονής Παναγίας Καλυβιανής».
 9. ΓΕΛ Μοιρών Ηρακλείου, « Ο μεγάλος απών», «Ένα ποτήρι νερό».
 10. Πειραματικό ΓΕΛ Ηρακλείου, «Κρητικό Συναξάρι», «Ορθοδοξία και κινηματογράφος σε διάλογο: το ρωσικό παράδειγμα».
 11. Πειραματικό ΓΕΛ Πανεπιστημίου Κρήτης, «Διερεύνηση των σχέσεων πίστης και επιστήμης μέσω της μελέτης του έργου σημαντικών προσωπικοτήτων των δυο πλευρών».

Θερμά συγχαρητήρια προς όλους. Καλό υπόλοιπο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στην κοινή πορεία προς το άγιο Πάσχα και καλό υπόλοιπο του σχολικού έτους.

Ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων

Γεώργιος Στριλιγκάς

 

4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Θεολογίας στο Ηράκλειο της Κρήτης

Στο Ηράκλειο θα πραγματοποιηθεί το 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Η θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο». Πρόκειται για μια καινοτόμο δράση που υλοποιείται από το 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος» σε συνεργασία με το ΓΕΛ Γαζίου, με στόχο να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές να διερευνήσουν θεολογικά ζητήματα, να αναζητήσουν ήθη και έθιμα συνυφασμένα με τη θρησκεία τους, να μελετήσουν θέματα που άπτονται της επιστήμης, αλλά και της θρησκείας και να πάρουν θέση απέναντι σε κοινωνικά και άλλα προβλήματα της σύγχρονης εποχής εξετάζοντάς τα και υπό το πρίσμα της χριστιανικής ηθικής.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου (πλησίον προμαχώνα Μαρτινέγκο / τάφου Καζαντζάκη), στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 17-18 Μαρτίου 2018.

Το Συνέδριο είναι εγκεκριμένο από την ΔΕΠΠΣ (Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων), καθώς επίσης τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και υποστηρίζεται από τον Δήμο Ηρακλείου, τον Παγκρήτιο Σύνδεσμο Θεολόγων και το Πειραματικό ΓΕΛ Ηρακλείου.

Το Συνέδριο είναι ανοικτό για παρακολούθηση από το κοινό και κάθε ενδιαφερόμενο.

Δείτε πληροφορίες για το Συνέδριο

Δείτε το Πρόγραμμα του Συνεδρίου

 
Περισσότερα Άρθρα...


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Διαφήμιση

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ

We have 73 guests online

ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ

Εμφανίσεις Περιεχομένου : 958480

ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΣ

Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου: Α΄ Κυριακή Νηστειών, "Όγκον αποθέμενοι πάντα" (Εβρ. 12,1-10)

Τι ευλογία είναι αυτή για μας τους χριστιανούς μέσα στον καύσωνα των θλίψεων να έχουμε ολόγυρά μας ολόδροσο να μας δροσίζει στον καύσωνα της καρδιάς μας τους άγιους μάρτυρες της ΑΓ, τόσο της ΚΔ όσο και της ΠΔ κι επομένως οφείλουμε να υπομένουμε τις θλίψεις που μας επέρχονται… κι ας αποτινάξουμε από την ψυχή μας τον όγκο και το βάρος όλο αυτό των γήινων πραγμάτων και των φροντίδων τους των μάταιων κι αν συνέβη και σας τα άρπαξαν κάποιοι να χαίρεστε γιατί έτσι ελευθερωθήκατε από δαύτα!

Περισσότερα...